Népbetegség a krónikus orrmelléküreg-gyulladás

Népbetegség a krónikus orrmelléküreg-gyulladás

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.02.15 Módosítva: 2023.11.24

A lakosság 15 százalékát érinti, az utóbbi években egyre gyakoribb az orrmelléküreg-gyulladás. Tüneteiről, kezeléséről, a szövődményeként jelentkező orrcsepp-függőségről és a betegség egy kevésbé ismert kiváltó okáról dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa számolt be.

Civilizációs betegség az orrmelléküreg-gyulladás

Az, hogy ennyire gyakorivá vált az utóbbi években az előfordulása, vélhetően összefügg a légszennyezettséggel, a magas pollenszinttel, a légkondicionálók – nagy hőmérséklet különbségek hirtelen váltakozása - használatának elterjedésével és a dohányzással.

orrcsepp orrsprayIlyenkor télen a közösségi kórokozók szerepe is hozzáadódik: az óvodás és kisiskolás korú gyerekközösségekből különösen ellenálló kórokozók kerülnek be a családba, de a zárt munkahelyi közösségekben is gyorsan terjednek a fertőzések.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Gyakori szövődménye az orrcsepp-függőség

Az orrmelléküreg-gyulladás tüneteként jelentkező orrdugulást orrspray segítségével hatékonyan tudjuk kezelni, ám ha túlzásba visszük az egyébként nagyon hatékony, rövid távon – általában egy hétig – jól alkalmazható készítmények használatát, akkor kellemetlen tünetekre számíthatunk.

„A Rhinitis medicamentosa egy külön kórkép, ahol a folyamatos és tartós orrspray használat miatt károsodik az orrnyálkahártya normál működése. Hozzászokik a beteg, egyre nagyobb mennyiséget, egyre gyakrabban kell használnia. Ez a kockázat gyakorlatilag az összes recept nélkül kapható, érszűkítő hatású, nátha esetén használt orrspray esetében fennáll, ha a leírástól eltérően túl hosszú ideig és túl gyakran használjuk.”

Elhúzódó panaszok

Ha a betegség 12 hétnél tovább tart, akkor krónikus orrmelléküreg-gyulladásról beszélünk.

Ilyenkor minden esetben alapos kivizsgálással kell felderíteni a kiváltó okokat, nem elég csak a tünetet kezelni.

Krónikus orrmelléküreg-gyulladást például fel nem ismert allergia, vagy nyáron a klíma használat is okozhat.

Reflux is okozhat orrdugulást

A kivizsgálás során egyre gyakrabban jelenik meg kiváltó okként a krónikus orrmelléküreg-gyulladás hátterében reflux betegség.

Ha a nyelőcső és a gyomor közötti izomgyűrű nem zár jól, a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe, egészen akár a garat magasságáig is fel tud jutni.

„Klinikai vizsgálatok is igazolják és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és a következményeként jelentkező orrpolip megjelenése és kiújulása is összefügghet a reflux betegséggel. Ilyen esetben a reflux és az orrtünetek együttes kezelésével tudunk javulást elérni.”

Nem mindig okoz tipikus tüneteket

Akinél gyakori panasz a gyomor tájékán jelentkező erős égő érzés sem feltétlenül gondol rá, hogy ez összefügghet a fül-orr-gégészeti panaszaival.

A helyzetet nehezíti, hogy a reflux nem is mindenkinél okoz jellegzetes tüneteket.

A néma refluxra gyakran csak a másodlagos tünetek, mint például a tartós orrdugulás, visszatérő rekedtség, éjszakai köhögés alapján lehet következtetni.

A betegség fokozatai-meddig visszafordítható?népbetegség a nátha

Ha a kezdeti panaszok észlelésekor orvoshoz fordulunk, az orrmelléküreg-gyulladás viszonylag könnyen kezelhető.

Ebben a stádiumban még csak néha jelentkezik orrdugulás, vagy csorog hátra a váladék a garatba, ami nagyon kellemetlen és sok embert érintő tünet.

Az orrnyálkahártya elváltozásait fül-orr-gégészeti endoszkóppal, szükség esetén orrmelléküreg CT alapján már az enyhe tünetek mögött is látni lehet, mindenképp javasolt már ilyenkor orvoshoz fordulni.

Korai stádiumban még - sós vizes öblögetéssel, orvosi javaslatra felírt orrspray – segítségével visszafordítható, de van egy határ, ami után már nem várható, hogy helyreáll a helyzet és már csak műtéttel lehet kezelni.

Ne várjon sokáig a kivizsgálással!

Ha az orrdugulás 1-2 hét alatt nem múlik el, akkor már érdemes orvoshoz fordulni, hogy az orrdugulás okait még korai stádiumban felderítsük.

A kivizsgálást azért sem érdemes halogatni, mert a tartós tünetek bakteriális felülfertőződést is jelezhetnek, melynek kezeléséhez antibiotikumra is szükség lehet.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

32 éves fiatalember vagyok. Manduláim megvannak. 1-2 havonta visszatérő nyelési fájdalmaim vannak. Általában pár napig tart, de viszont mindig csak a bal oldalon, és észrevettem hogy a fájdalom mértéke nagyban függ a fejtartásomtól. Például az oldalamon fekve vagy oldalra tartott fejjel alig, vagy egyáltalán nem érezhető, de viszont ha hátrahajtom a fejem, feszül és fáj bal oldalon az állam alatt, és ezután pár percre mégfájdalmasabbá válik a nyelés. Azt is megfigyeltem, hogy amikor fáj, több slejm van a torkomban, és torokköszörülés után egy rövid időre teljesen megszűnik a fájdalom. Ivás közben csak az első két korty fáj, evés közben egyáltalán nem fáj a nyelés. Az enyhe levertségen kívül más tünetem nincs, és nem sugárzik fülbe a fájdalom.
Ez gyakori? Lehet például krónikus mandulagyulladás? Vagy esetleg valami komolyabb?
Nyilván pontosat csak egy kivizsgálás után lehetne mondani, de én kíváncsi lennék az Ön véleményére.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Péter

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szabadi Péter!

A leírt panaszok semmi esetre nem utalnak gyulladásra. Vizsgálat nélkül talán a reflux lehetőségére gondolnék. A visszatérő jelleg miatt mindenképpen azt ajánlom, hogy forduljon orvoshoz, aki a vizsgálaton kívül az egyéb diagnosztikus vizsgálatokat is elrendeli.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Az orvosok, recepciósok, asszisztens hölgyek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Alapos magyarázatokat kaptam a kérdéseimre. Elégedett vagyok.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK