Korszerű megoldások arcüreg öblítés helyett

Korszerű megoldások arcüreg öblítés helyett

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.04.28 Módosítva: 2021.05.27

Az arcüreggyulladás kezelésének elmulasztása elhúzódó gyógyulással, súlyos szövődményekkel járhat. Ha az otthoni és gyógyszeres kezelés nem hozott javulást, régebben a műtét megelőzésére az antibiotikus és orrspray kezelés mellett az arcüreg átmosása rutin kezelés volt. Napjainkban azonban már egyéb megoldások állnak rendelkezésre, melyekről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Heveny arcüreggyulladás tünetei

Arcüreggyulladás leggyakrabban felsőlégúti hurut, nátha után alakul ki, de lehet allergiás nátha vagy fog eredetű gyulladás szövődménye is, emellett bizonyos anatómiai elváltozások – például orrsövényferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orrkagyló – is hajlamosító tényező. Arcüreggyulladás esetén jellemző a bő, gennyes orrváladékozás, orrdugulás, szaglászavar. Az érintett oldal fájdalma a fej előrehajtásakor fokozódik, a szem területén is jelentkezhet. A beteg elesett, közérzete rossz, hőemelkedése, láza is lehet.

Nehezen gyógyuló, visszatérő arcüreggyulladás kezelése

Arcüreg átmosás, arcüreg öblítés helyett korszerű megoldások.Panaszok esetén az orvos a kivizsgálást követően különböző összetételű orrspray használatát javasolja, infralámpázást, bőséges folyadékfogyasztást, pihenést. Szükség szerint antibiotikumot ír fel. Ha a felsorolt gyógymódokkal nem sikerült a heveny arcüreggyulladás kezelésében javulást elérni, korábban arcüreg öblítés következett.

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy az arcüreg átmosás már nem az elsődlegesen választott eljárás. Korábban, amikor még a rutinszerűen elérhető kis sugárterhelésű CT nem állt rendelkezésre, valóban gyakori beavatkozás volt az arcüreg öblítés, de ritkán jelentett az egyszeri kezelés megoldást. Gyakran szükséges volt ismételten, 2 naponta végezni és végül a gyógyuláshoz műtét vált szükségessé. Az eljárás tehát inkább már a múlté, napjainkban csak nagyon ritkán kerül rá sor, vészhelyzetben, ha nincs más lehetőség.

Az arcüreg átmosás lépései

Először érzéstelenítik az érintett területet. Az arcüreg átmosást egy nagyobb méretű, injekciós tűhöz hasonló eszközzel végzik, amelyet az orrnyíláson keresztül vezetnek az arcüregbe. Ezen keresztül steril infúziós oldatot juttatnak az arcüregbe, a folyadék az arcüreg természetes nyílásán majd az orrnyíláson keresztül távozik a gennyes váladékkal együtt.

Korszerű megoldások arcüreg átmosás helyett

Mióta rendelkezésre állnak az új generációs antibiotikumok, az orr és az orrmelléküregek pontos anatómiai helyzetét, a gyulladás kiterjedését tisztázó kis sugárterhelésű CT vizsgálat és az endoszkópos orrüregi beavatkozás, alig van szükség arcüreg öblítésre – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Az endoszkópos, egynapos sebészeti beavatkozás során az arcüreg természetes nyílása kerül kitágításra (infundibulotomia), ez hosszú távra megoldja az üreg szellőzését és szabadon ürülhet a termelődő váladék. Alig jelent több kellemetlenséget, mint az öblítés. Amennyiben a rostasejtek területe is érintett vagy jelentős anatómia eltérés áll fenn az orrüregben, komplettebb endoszkópos beavatkozás esetleg az orrsövény korrekciója szükséges.

Ezért fontos időben orvoshoz fordulni

Kezelés hiányában a gennyes arcüreggyulladás átterjedhet a környező szövetekre, veszélyeztetheti a szomszédos szerveket is. A lezárt arcüregben a heveny gyulladás elhúzódó idült folyamattá alakul. Panaszok esetén tehát nem érdemes sokáig otthoni praktikákkal kísérletezni, forduljunk mielőbb orvoshoz, hogy az arcüreggyulladás szövődményeit megelőzzük!

Téma szakértői

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni elkeseredésemben, 2 hónap küzdelem után koponya ct-n kimutatták arcüreggyulladásom van. Voltam fül orr gégészeten kaptam orrsprayt, antibiotikumot. Mégegyszer visszamentem, hiszen a szemem körül fájt, szemem könnyezik is kaptam orrkenőcsöt s másik orrsprayt. Tüneteim még mindig vannak van hogy homlokomnál szemem felett van hogy tarkómnál a fejem fáj és a szemem könnyezik. Ma elkezdtem lámpázni hátha segít. A második alkalom az orvosnál mikor voltam most lesz egy hete. (holnap). Az antibiotikum 1 hete elfogyott. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő hogy múljanak a tünetek. Ezígy normális és csaktürelmetlen vagyok?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Meizner Gábor !

Egy akut arcüreggyulladás 8-12 hétig is elhúzódhat. A kezelése sóoldatos orrmosásból, local steroidos orrspray illetve szükség szerint hosszabban tartó antibiotikus kezelésből is áll, emellett az arc melegítés is megfelelő módon szóba jöhet, illetve nyákoldóval is ki lehet egészíteni.. Nem tudom a CT vizsgálat mit mutatott, nyálkahártya duzzanatot vagy folyadékgyülemet ? Kérdésére válaszolva ez lehet még teljesen normális is, de teljes biztonságos választ csak vizsgálat után lehetne mondani.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Góckutatás

„Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.„

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK