Korszerű megoldások arcüreg öblítés helyett

Korszerű megoldások arcüreg öblítés helyett

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.04.28 Módosítva: 2021.05.27

Az arcüreggyulladás kezelésének elmulasztása elhúzódó gyógyulással, súlyos szövődményekkel járhat. Ha az otthoni és gyógyszeres kezelés nem hozott javulást, régebben a műtét megelőzésére az antibiotikus és orrspray kezelés mellett az arcüreg átmosása rutin kezelés volt. Napjainkban azonban már egyéb megoldások állnak rendelkezésre, melyekről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Heveny arcüreggyulladás tünetei

Arcüreggyulladás leggyakrabban felsőlégúti hurut, nátha után alakul ki, de lehet allergiás nátha vagy fog eredetű gyulladás szövődménye is, emellett bizonyos anatómiai elváltozások – például orrsövényferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orrkagyló – is hajlamosító tényező. Arcüreggyulladás esetén jellemző a bő, gennyes orrváladékozás, orrdugulás, szaglászavar. Az érintett oldal fájdalma a fej előrehajtásakor fokozódik, a szem területén is jelentkezhet. A beteg elesett, közérzete rossz, hőemelkedése, láza is lehet.

Nehezen gyógyuló, visszatérő arcüreggyulladás kezelése

Arcüreg átmosás, arcüreg öblítés helyett korszerű megoldások.Panaszok esetén az orvos a kivizsgálást követően különböző összetételű orrspray használatát javasolja, infralámpázást, bőséges folyadékfogyasztást, pihenést. Szükség szerint antibiotikumot ír fel. Ha a felsorolt gyógymódokkal nem sikerült a heveny arcüreggyulladás kezelésében javulást elérni, korábban arcüreg öblítés következett.

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy az arcüreg átmosás már nem az elsődlegesen választott eljárás. Korábban, amikor még a rutinszerűen elérhető kis sugárterhelésű CT nem állt rendelkezésre, valóban gyakori beavatkozás volt az arcüreg öblítés, de ritkán jelentett az egyszeri kezelés megoldást. Gyakran szükséges volt ismételten, 2 naponta végezni és végül a gyógyuláshoz műtét vált szükségessé. Az eljárás tehát inkább már a múlté, napjainkban csak nagyon ritkán kerül rá sor, vészhelyzetben, ha nincs más lehetőség.

Az arcüreg átmosás lépései

Először érzéstelenítik az érintett területet. Az arcüreg átmosást egy nagyobb méretű, injekciós tűhöz hasonló eszközzel végzik, amelyet az orrnyíláson keresztül vezetnek az arcüregbe. Ezen keresztül steril infúziós oldatot juttatnak az arcüregbe, a folyadék az arcüreg természetes nyílásán majd az orrnyíláson keresztül távozik a gennyes váladékkal együtt.

Korszerű megoldások arcüreg átmosás helyett

Mióta rendelkezésre állnak az új generációs antibiotikumok, az orr és az orrmelléküregek pontos anatómiai helyzetét, a gyulladás kiterjedését tisztázó kis sugárterhelésű CT vizsgálat és az endoszkópos orrüregi beavatkozás, alig van szükség arcüreg öblítésre – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Az endoszkópos, egynapos sebészeti beavatkozás során az arcüreg természetes nyílása kerül kitágításra (infundibulotomia), ez hosszú távra megoldja az üreg szellőzését és szabadon ürülhet a termelődő váladék. Alig jelent több kellemetlenséget, mint az öblítés. Amennyiben a rostasejtek területe is érintett vagy jelentős anatómia eltérés áll fenn az orrüregben, komplettebb endoszkópos beavatkozás esetleg az orrsövény korrekciója szükséges.

Ezért fontos időben orvoshoz fordulni

Kezelés hiányában a gennyes arcüreggyulladás átterjedhet a környező szövetekre, veszélyeztetheti a szomszédos szerveket is. A lezárt arcüregben a heveny gyulladás elhúzódó idült folyamattá alakul. Panaszok esetén tehát nem érdemes sokáig otthoni praktikákkal kísérletezni, forduljunk mielőbb orvoshoz, hogy az arcüreggyulladás szövődményeit megelőzzük!

Téma szakértői

Dr. Révay Edit

Dr. Révay Edit

Életvezetési tanácsadó
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt, alapos vizsgálat után számomra érthetően kaptam ismertetést az eredményekről és javaslatot a további kezelési lehetőségre.”

További vélemények

Hírek

Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Rekedtség: az omikron variáns első tünete is lehet

Az omikron-variánst felbukkanása óta egyre többet tudunk az általa okozott tünetekről. Kutatók megállapítása szerint, ha rekedtséget tapasztalunk, akkor mindenképp érdemes gyanakodni és orvossal konzultálni. A részletekről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek
Nátha után orrhangzós beszéd – mit tegyek?

Nátha után orrhangzós beszéd – mit tegyek?

Ha megfázás, orrdugulás mellett orrhangzós beszéd jelentkezik, nem aggódunk, hiszen tudjuk, hogy pár nap alatt, ahogy a nátha elmúlik, a beszédhangunk is rendeződik. Más a helyzet, ha a betegség egyéb tüneteinek megszűnése után is megmarad az orrhang, vagy esetleg minden egyéb panasz nélkül, önmagában jelentkezik. Dr. Holpert Valéria foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okai lehetnek és mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek
Így lesz pontos a hallásvizsgálat eredménye

Így lesz pontos a hallásvizsgálat eredménye

Ritkán vesszük észre mi magunk, ha a hallásunkkal probléma van. Rendszerint a környezetünkben élők figyelmeztetnek rá, hogy egyre hangosabban hallgatjuk a tévét, és egyre többször kell megismételniük, amit nekünk mondanak. A felismerést idővel tett követi és hallásvizsgálatra megyünk. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa azonban egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet ezzel kapcsolatban.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat