Korszerű megoldások arcüreg öblítés helyett

Korszerű megoldások arcüreg öblítés helyett

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2021.04.28 Módosítva: 2021.05.27

Az arcüreggyulladás kezelésének elmulasztása elhúzódó gyógyulással, súlyos szövődményekkel járhat. Ha az otthoni és gyógyszeres kezelés nem hozott javulást, régebben a műtét megelőzésére az antibiotikus és orrspray kezelés mellett az arcüreg átmosása rutin kezelés volt. Napjainkban azonban már egyéb megoldások állnak rendelkezésre, melyekről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Heveny arcüreggyulladás tünetei

Arcüreggyulladás leggyakrabban felsőlégúti hurut, nátha után alakul ki, de lehet allergiás nátha vagy fog eredetű gyulladás szövődménye is, emellett bizonyos anatómiai elváltozások – például orrsövényferdülés, orrpolip, megnagyobbodott orrkagyló – is hajlamosító tényező. Arcüreggyulladás esetén jellemző a bő, gennyes orrváladékozás, orrdugulás, szaglászavar. Az érintett oldal fájdalma a fej előrehajtásakor fokozódik, a szem területén is jelentkezhet. A beteg elesett, közérzete rossz, hőemelkedése, láza is lehet.

Nehezen gyógyuló, visszatérő arcüreggyulladás kezelése

Arcüreg átmosás, arcüreg öblítés helyett korszerű megoldások.Panaszok esetén az orvos a kivizsgálást követően különböző összetételű orrspray használatát javasolja, infralámpázást, bőséges folyadékfogyasztást, pihenést. Szükség szerint antibiotikumot ír fel. Ha a felsorolt gyógymódokkal nem sikerült a heveny arcüreggyulladás kezelésében javulást elérni, korábban arcüreg öblítés következett.

Dr. Augusztinovicz Monika hangsúlyozza, hogy az arcüreg átmosás már nem az elsődlegesen választott eljárás. Korábban, amikor még a rutinszerűen elérhető kis sugárterhelésű CT nem állt rendelkezésre, valóban gyakori beavatkozás volt az arcüreg öblítés, de ritkán jelentett az egyszeri kezelés megoldást. Gyakran szükséges volt ismételten, 2 naponta végezni és végül a gyógyuláshoz műtét vált szükségessé. Az eljárás tehát inkább már a múlté, napjainkban csak nagyon ritkán kerül rá sor, vészhelyzetben, ha nincs más lehetőség.

Az arcüreg átmosás lépései

Először érzéstelenítik az érintett területet. Az arcüreg átmosást egy nagyobb méretű, injekciós tűhöz hasonló eszközzel végzik, amelyet az orrnyíláson keresztül vezetnek az arcüregbe. Ezen keresztül steril infúziós oldatot juttatnak az arcüregbe, a folyadék az arcüreg természetes nyílásán majd az orrnyíláson keresztül távozik a gennyes váladékkal együtt.

Korszerű megoldások arcüreg átmosás helyett

Mióta rendelkezésre állnak az új generációs antibiotikumok, az orr és az orrmelléküregek pontos anatómiai helyzetét, a gyulladás kiterjedését tisztázó kis sugárterhelésű CT vizsgálat és az endoszkópos orrüregi beavatkozás, alig van szükség arcüreg öblítésre – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Az endoszkópos, egynapos sebészeti beavatkozás során az arcüreg természetes nyílása kerül kitágításra (infundibulotomia), ez hosszú távra megoldja az üreg szellőzését és szabadon ürülhet a termelődő váladék. Alig jelent több kellemetlenséget, mint az öblítés. Amennyiben a rostasejtek területe is érintett vagy jelentős anatómia eltérés áll fenn az orrüregben, komplettebb endoszkópos beavatkozás esetleg az orrsövény korrekciója szükséges.

Ezért fontos időben orvoshoz fordulni

Kezelés hiányában a gennyes arcüreggyulladás átterjedhet a környező szövetekre, veszélyeztetheti a szomszédos szerveket is. A lezárt arcüregben a heveny gyulladás elhúzódó idült folyamattá alakul. Panaszok esetén tehát nem érdemes sokáig otthoni praktikákkal kísérletezni, forduljunk mielőbb orvoshoz, hogy az arcüreggyulladás szövődményeit megelőzzük!

Téma szakértői

Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Révay Edit

Dr. Révay Edit

Életvezetési tanácsadó
Koronavírus vizsgálatok - Széll Kálmán tér

Koronavírus vizsgálatok - Széll Kálmán tér

PCR, szerológia

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni elkeseredésemben, 2 hónap küzdelem után koponya ct-n kimutatták arcüreggyulladásom van. Voltam fül orr gégészeten kaptam orrsprayt, antibiotikumot. Mégegyszer visszamentem, hiszen a szemem körül fájt, szemem könnyezik is kaptam orrkenőcsöt s másik orrsprayt. Tüneteim még mindig vannak van hogy homlokomnál szemem felett van hogy tarkómnál a fejem fáj és a szemem könnyezik. Ma elkezdtem lámpázni hátha segít. A második alkalom az orvosnál mikor voltam most lesz egy hete. (holnap). Az antibiotikum 1 hete elfogyott. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő hogy múljanak a tünetek. Ezígy normális és csaktürelmetlen vagyok?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Meizner Gábor !

Egy akut arcüreggyulladás 8-12 hétig is elhúzódhat. A kezelése sóoldatos orrmosásból, local steroidos orrspray illetve szükség szerint hosszabban tartó antibiotikus kezelésből is áll, emellett az arc melegítés is megfelelő módon szóba jöhet, illetve nyákoldóval is ki lehet egészíteni.. Nem tudom a CT vizsgálat mit mutatott, nyálkahártya duzzanatot vagy folyadékgyülemet ? Kérdésére válaszolva ez lehet még teljesen normális is, de teljes biztonságos választ csak vizsgálat után lehetne mondani.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelv sokat elárul a szervezetünk állapotáról. Ha megváltozik a színe és a felülete, az akár nyelvgyulladást is jelezhet. Arról, hogy mi a teendő ilyen esetben, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

További részletek
Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

További részletek
Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy melyek ezek és hogyan változik ilyen esetben a kontrollvizsgálatok menete.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!