A hallásvesztés típusai

A hallásvesztés típusai

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2022.03.30 Módosítva: 2022.03.30

A halláskárosodás több módon is létrejöhet és ez meghatározza a kezelési lehetőségeket is. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa a hallásvesztés típusairól nyilatkozott.

Három fő típus

A halláscsökkenésnek három fő típusa van: vezetéses, idegi és a kettő kombinációja. A fiatalabb korban jelentkező halláscsökkenés döntően a vezetéses típusba sorolható, ezzel szemben az idősebb korban kialakuló hallásromlás az esetek 90 százalékában idegi eredetű. A vezetéses és idegi eredetű, keverék halláscsökkenés kialakulhat például egy krónikus gyulladás következtében is, mely egyaránt károsítja a dobhártyát, a hallócsontokat és a csiga működését.

A hallás folyamata

Hallásvesztés kivizsgálás audiológus.A hang a fülkagylón keresztül érkezik a fülbe, majd a hallójáraton, dobhártyán és hallócsont láncolaton végig haladva eléri az utolsó hallócsontot, a kengyelt. Ehhez szorosan kapcsolódik az ún. stapedius izom, amely a túl erős mozgásokat korlátozza egy reflex segítségével. A kengyelt (és a többi hallócsontot) a hanghullámok rezgése mozgatja, amit a belső fülben lévő folyadék felé továbbítva, mozgásba hozza az itt lévő szőrsejteket. Ezek pedig átalakítják a hanghullámokat elektromos impulzusokká, ami a hallóidegen keresztül bejut az agykéregbe, az agy pedig az elektromos impulzust feldolgozza hangingerként, információként.

A vezetéses hallásvesztés

Ilyen esetben valamilyen mechanikus akadály miatt nem tud eljutni a hang a belső fülbe. Ez lehet például felgyülemlett fülzsír (fülzsírdugó), folyadék felhalmozódása a középfülben vagy fertőzés, a dobhártya átszakadása, csontosodási zavar a fülben (otoszklerózis) vagy a hallójáratba került idegen test.

Az idegi eredetű halláscsökkenés

A hallás folyamatának ismertetése során kiderült, hogy a belső fülben lévő szőrsejtek nagyon fontos feladatot végeznek e téren. Lényeges, hogy vigyázzunk az épségükre, mert ezek a szőrsejtek a felelősek az elektromos impulzusok agy felé történő továbbításáért.

Az idegi eredetű halláscsökkenést a belső fülben található szőrsejtek károsodása, illetve elhalása idézi elő. Ez bekövetkezhet az életkor előrehaladtával, vagy tartós zajhatás következtében – például, ha a szőrsejtek túl hangos hangot kapnak, akkor képesek kórosan mozogni – de bizonyos betegségek is növelik a kialakulásának rizikóját, mint a belső fület érintő vírusfertőzések, cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

A mielőbbi kezelés mindegyik esetben fontos

Hallásproblémák esetén nem érdemes halogatni a hallásvizsgálatot, mert korai stádiumban felismerve jobbak a kezelési lehetőségek, nagyobb eséllyel maradandó károsodás nélkül meg lehet szüntetni a halláskárosodást okozó elváltozásokat. A kezelés mindig a kiváltó ok függvénye. Általánosságban elmondható, hogy a vezetéses hallásvesztés gyakran átmeneti jellegű és gyógyszeres kezeléssel, műtéttel kezelhető. A korral járó idegi eredetű hallásvesztés esetében a hallás hallókészülék segítségével visszanyerhető.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelvgyulladás tályogot is okozhat, ha nem kezelik időben

A nyelv sokat elárul a szervezetünk állapotáról. Ha megváltozik a színe és a felülete, az akár nyelvgyulladást is jelezhet. Arról, hogy mi a teendő ilyen esetben, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa nyilatkozott.

További részletek
Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Dobhártyagyulladás is okozhat hallásromlást

Fülfájás és halláscsökkenés jelzi a dobhártya gyulladását. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen okok vezethetnek a betegség kialakulásához és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

További részletek
Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

Ezek a gyermekkori halláscsökkenés rizikófaktorai

A hallásvizsgálat elvégzése minden csecsemő számára ajánlott, még 4 hetes kora előtt. Vannak azonban bizonyos állapotok, melyek kapcsán fokozott a halláscsökkenés rizikója. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy melyek ezek és hogyan változik ilyen esetben a kontrollvizsgálatok menete.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!