Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2023.05.17 Módosítva: 2023.05.17

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Így halljuk a hangokat

A hallás folyamata során először a külső fülben található hallócsontok rezgéseket továbbítanak a középfülbe. A rezgések a légnyomás kiegyenlítéséért felelős fülkürtön keresztül érik el a dobhártyát. A dobüregben található apró csontok (kalapács, üllő és kengyel) rezgései végül elérnek a belső fülben található folyadékhoz, ami mozgásba hozza a hallóhám sejtjeit. Ezek a sejtek a rezgések hatására elektromos impulzusokat küldenek az agy felé. Az idegsejtek az agyban található hallóközpontban dolgozzák fel ezeket az impulzusokat, amelyekből az agy képes értelmezni a hangokat.

A cukorbetegség ezért károsíthatja a hallást

A cukorbetegség a halláskárosodást okozhat.Az idegek tehát fontos szerepet játszanak a hallás folyamatában, mivel az elektromos impulzusokat az idegsejtek továbbítják az agyba. Az idegek érzékenysége azonban csökkenhet a cukorbetegség miatt kialakult neuropátia, vagy idegrendszeri károsodás miatt, ami befolyásolhatja a hangok érzékelését.

 

A vérkeringés szerepe is fontos a hallás folyamatában. A belső fülben található sejtekhez és idegekhez az oxigén- és tápanyagellátást a belső fül kis artériái biztosítják. A cukorbetegség okozta érrendszeri károsodás azonban csökkentheti az artériák átjárhatóságát, ami akadályozhatja az oxigén és tápanyagok eljutását a belső fülbe. Ez pedig károsíthatja a hallóhám sejtjeit és az idegsejteket, ami befolyásolja a hallást.

 

A cukorbetegség és a halláscsökkenés közötti összefüggésre világított rá az Amerikai Diabetes Egyesület 2008-ban közzétett tanulmánya is, mely szerint a cukorbetegek nagyobb eséllyel tapasztalnak hallásproblémákat, mint azok, akiknek nincs cukorbetegségük. A kutatásban részt vevők 21 százaléka számolt be halláscsökkenésről, míg az egészséges kontrollcsoport tagjainak csak 9 százaléka tapasztalt ilyen problémákat.

 

Egy 2017-es kínai tanulmány szerint a magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja a hallást. A kutatás során a magas vércukorszinttel rendelkező 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb arányban fordult elő halláscsökkenés, mint azoknál, akiknek normális vércukorszintjük volt.

 

A fentieket támasztotta alá a Journal of Medicine and Life 2022-ben közölt vizsgálata is, ahol szintén a halláskárosodás fokozott rizikójára figyelmeztettek kutatók, diabéteszes betegek körében.

Ilyen tünetek kapcsán fontos a hallásvizsgálat

A cukorbetegség kezelése és megfelelő vércukorszint fenntartása hosszú távon segíthet csökkenteni a hallásvesztés kockázatát. Ezért fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen ellenőrizzék vércukorszintjüket, és kövessék az orvosuk által javasolt kezelési tervet. Ha már tapasztalnak hallásproblémákat, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni a megfelelő kezelés érdekében.

 

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a hallásproblémák különböző tünetekkel járhatnak, amelyek a probléma súlyosságától függően változhatnak. A halláscsökkenés gyakran az alábbi panaszokkal jelentkezik:

 • Nehezen érthető beszéd: A halláscsökkenés miatt az érintett személy nehezebben érti meg mások beszédét, különösen zajos környezetben.
 • Fülzúgás: A fülzúgás azt jelenti, hogy folyamatosan vagy időszakosan zúg, cseng, vagy egyéb hangokat hall a beteg a fülében, amelyek nem külső forrásból származnak.
 • Szédülés: A hallás és az egyensúly szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ennek köszönhetően az egyensúlyszerv károsodása hallásproblémákhoz és szédüléshez is vezethet.

 

Ezek a tünetek lehetnek jelen akkor is, ha valakinél csak enyhe fokú a hallásvesztés. Cukorbetegség esetén tehát fokozottan lényeges, hogy ha bármilyen hallással kapcsolatos probléma jelentkezik, szakemberhez forduljunk, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjunk.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok