Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2023.05.17 Módosítva: 2023.05.17

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Így halljuk a hangokat

A hallás folyamata során először a külső fülben található hallócsontok rezgéseket továbbítanak a középfülbe. A rezgések a légnyomás kiegyenlítéséért felelős fülkürtön keresztül érik el a dobhártyát. A dobüregben található apró csontok (kalapács, üllő és kengyel) rezgései végül elérnek a belső fülben található folyadékhoz, ami mozgásba hozza a hallóhám sejtjeit. Ezek a sejtek a rezgések hatására elektromos impulzusokat küldenek az agy felé. Az idegsejtek az agyban található hallóközpontban dolgozzák fel ezeket az impulzusokat, amelyekből az agy képes értelmezni a hangokat.

A cukorbetegség ezért károsíthatja a hallást

A cukorbetegség a halláskárosodást okozhat.Az idegek tehát fontos szerepet játszanak a hallás folyamatában, mivel az elektromos impulzusokat az idegsejtek továbbítják az agyba. Az idegek érzékenysége azonban csökkenhet a cukorbetegség miatt kialakult neuropátia, vagy idegrendszeri károsodás miatt, ami befolyásolhatja a hangok érzékelését.

 

A vérkeringés szerepe is fontos a hallás folyamatában. A belső fülben található sejtekhez és idegekhez az oxigén- és tápanyagellátást a belső fül kis artériái biztosítják. A cukorbetegség okozta érrendszeri károsodás azonban csökkentheti az artériák átjárhatóságát, ami akadályozhatja az oxigén és tápanyagok eljutását a belső fülbe. Ez pedig károsíthatja a hallóhám sejtjeit és az idegsejteket, ami befolyásolja a hallást.

 

A cukorbetegség és a halláscsökkenés közötti összefüggésre világított rá az Amerikai Diabetes Egyesület 2008-ban közzétett tanulmánya is, mely szerint a cukorbetegek nagyobb eséllyel tapasztalnak hallásproblémákat, mint azok, akiknek nincs cukorbetegségük. A kutatásban részt vevők 21 százaléka számolt be halláscsökkenésről, míg az egészséges kontrollcsoport tagjainak csak 9 százaléka tapasztalt ilyen problémákat.

 

Egy 2017-es kínai tanulmány szerint a magas vércukorszint hosszú távon károsíthatja a hallást. A kutatás során a magas vércukorszinttel rendelkező 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb arányban fordult elő halláscsökkenés, mint azoknál, akiknek normális vércukorszintjük volt.

 

A fentieket támasztotta alá a Journal of Medicine and Life 2022-ben közölt vizsgálata is, ahol szintén a halláskárosodás fokozott rizikójára figyelmeztettek kutatók, diabéteszes betegek körében.

Ilyen tünetek kapcsán fontos a hallásvizsgálat

A cukorbetegség kezelése és megfelelő vércukorszint fenntartása hosszú távon segíthet csökkenteni a hallásvesztés kockázatát. Ezért fontos, hogy a cukorbetegek rendszeresen ellenőrizzék vércukorszintjüket, és kövessék az orvosuk által javasolt kezelési tervet. Ha már tapasztalnak hallásproblémákat, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni a megfelelő kezelés érdekében.

 

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a hallásproblémák különböző tünetekkel járhatnak, amelyek a probléma súlyosságától függően változhatnak. A halláscsökkenés gyakran az alábbi panaszokkal jelentkezik:

 • Nehezen érthető beszéd: A halláscsökkenés miatt az érintett személy nehezebben érti meg mások beszédét, különösen zajos környezetben.
 • Fülzúgás: A fülzúgás azt jelenti, hogy folyamatosan vagy időszakosan zúg, cseng, vagy egyéb hangokat hall a beteg a fülében, amelyek nem külső forrásból származnak.
 • Szédülés: A hallás és az egyensúly szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ennek köszönhetően az egyensúlyszerv károsodása hallásproblémákhoz és szédüléshez is vezethet.

 

Ezek a tünetek lehetnek jelen akkor is, ha valakinél csak enyhe fokú a hallásvesztés. Cukorbetegség esetén tehát fokozottan lényeges, hogy ha bármilyen hallással kapcsolatos probléma jelentkezik, szakemberhez forduljunk, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjunk.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr.
2017. május 30-án tympanoplasztika műtétem volt. A műtét előtt 40-50 decibeles hallásvesztést mértek. Egy hónappal a műtét után az operáló orvosújra szteroidos orrsparyt Mometosant írt fel. /a műtét előtt két hónapig kellett használni/ A kérdésem az volna, hogy 7 héttel a műtét után a hallásomat rosszabbnak érzem mint előtte, a fülem ásításnál, rágásnál pattog, reggelre sárga váladék folyik belőle, és ha ráfekszem, hozzáérek érzékeny, időnként közepes erősségű szúró fájdalom jelentkezik, mely el is múlik magától. Ez normális? Csak én vagyok türelmetlen?

Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Takács Andrea!

Nem írta le, hogy milyen eltérést találtak a műtétnél, azt sem, hogy mi volt látható a fülében a műtét előtt, a tympanometria eredményét, stb.
A tympanoplastica név sokféle beavatkozást takar! A jelen állapot felméréséhez pedig mindenképp szükséges egy hallásvizsgálati kontroll, fülészeti vizsgálat és az előzmények ennél sokkal pontosabb ismerete!
A váladékozás és a fájdalom miatt erre kérem, hogy mielőbb kerüljön sor!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok