Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

Dr. Kiss Sándor Létrehozva: 2022.06.02 Módosítva: 2022.06.02

A legtöbb ember átlagosan 8, vagy több órát is a munkahelyén tölt megszakítás nélkül. Ha mindezt zajos vagy bizonyos vegyszerekkel terhelt munkakörnyezetben teszi, idővel hallásromlás jelentkezhet. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, ilyen esetben miért fontos, hogy az érintettek rendszeres hallásvizsgálaton vegyenek részt.

Gyakoribb, mint gondoljuk

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az Egyesült Államokban a halláskárosodás a harmadik leggyakoribb krónikus betegség, elváltozás a magas vérnyomás és az ízületi gyulladás után. A munkavállalók körülbelül 12% -a hallásproblémákkal küzd, melynek megközelítőleg 24% -át a foglalkozási expozíció okozza.

Zaj és vegyszerek

Munka közben hallószervünk egészségét két módon is veszélynek tehetjük ki. Az egyik, ha zajos munkakörben dolgozunk, a halláskárosodás veszélyét ugyanis növeli a tartós 85dB feletti zajterhelés. A tartós zajártalom kedvezőtlen folyamatokat indít el a fülben. Ha hosszabb időt töltünk olyan helyiségben, ahol a zajszint 85dB-nél magasabb, akkor a belső fülben, a csigában lévő szőrsejtek károsodhatnak, vagyis idegi eredetű halláscsökkenés jön létre.

 

A másik veszélyforrást a vegyszerek jelenléte jelenti. Az ún. ototoxikus vegyszerek két módon is veszélyeztetik a hallás épségét. Egyrészt közvetlenül is képesek foglalkozási halláskárosodást okozni, de közvetve is szerepet játszhatnak a kialakulásában, azáltal, hogy érzékenyebbé tehetik a fület a zaj káros hatásaival szemben. Ilyen ototoxikus vegyszerek például egyes oldószerek fémek és vegyületek, nitrilek, de bizonyos daganatellenes gyógyszerek is ide sorolhatók.

Zajos munkahelyek

Foglalkozási halláscsökkenést okozhat a zajos munkakörnyezet.Ha valaki hosszú időn át, rendszeresen, napi több órán keresztül is zajos vagy vegyszerekkel terhelt környezetben tartózkodik, az így kialakult halláskárosodása tartóssá válhat. Sajnos a zajvédelem sem minden esetben jelent megoldást. Zajvédő fejhallgató nélkül nem dolgozhat egy légiforgalom irányító vagy útépítő a légkalapács használata során, ám egy pultos vagy felszolgáló esetében ez már nehezen kivitelezhető, pedig egy forgalmas estén akár 110dB közeli zajban dolgoznak órákon át. Szintén magas zajterhelést jelentenek például a zenész, fogorvos és fogászati asszisztens munkakörök, ahol a zajvédelem nem megoldható munka közben.

Ezért fontos a szűrés és a korai felismerés

Zajos munkakörben dolgozók számára évente javasolt a hallásvizsgálat elvégzése. Már kialakult hallásproblémák esetén pedig nem érdemes halogatni a hallásvizsgálatot. A halláskárosodás enyhébb, közepes fokozatainál hallókészülékkel még jól rehabilitálható a hallás, akár a zene élvezete is. Súlyosabb halláscsökkenés esetén azonban már ezekkel a készülékekkel is probléma lehet a jó kommunikációs képességet visszaadni.

 

Dr. Kiss Sándor ezért azt tanácsolja, hogy ha a munkaidő után rendszeresen fülzúgást, fülcsengést tapasztalunk, esetleg átmeneti halláscsökkenés jelentkezik, akkor forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek már a hallóideg károsodására utalhatnak.

Téma szakértője

 • Dr. Kiss Sándor

 • Szakterületek:
  • Audiológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • Szubjektív és objektív hallásvizsgálat

  • Gyermekek hallásvizsgálata 6 éves kortól

  • Halláscsökkent betegekkel kommunikáció

  • Hallókészülékkel ellátás folyamatában aktív részvétel

  • Fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálása

Orvos válaszol

Szép napot Doktor Nő!
A bal fülemmel napok óta tompábban hallok, ha egészen csend van, akkor zúg, illetve mintha félszer jobban hallanék rá attól függetlenül hogy tompa. Érzékeny egyes hangokra, és egészen fájó, ha esetleg hangosabban beszélnek körülöttem, stb. Ez mitől lehet? - Nem voltam, vagyok megfázva, reggelre jelentkezett a panasz, előző este nem mostam hajat sem, tehát olyan szinten nem érte víz.
Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Dóra!
Javasolt lenne mihamarabb elvégeztetnie egy hallásvizsgálatot, fülcsengés bemérést és kellemetlenségi küszöb meghatározást!
A tünetei alapján felmerül hallóideg károsodás lehetősége, melyre jellemző, hogy a halláscsökkenés mellett egy fokozott zajérzékenység is kialakulhat.
Addig is igyon sok folyadékot!
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

További részletek
Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

További részletek
Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!