Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

Foglalkozási halláskárosodás: zaj és vegyszerek is okozhatják

Dr. Kiss Sándor Módosítva: 2024.01.22 12:31

A legtöbb ember átlagosan 8, vagy több órát is a munkahelyén tölt megszakítás nélkül. Ha mindezt zajos vagy bizonyos vegyszerekkel terhelt munkakörnyezetben teszi, idővel hallásromlás jelentkezhet. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, ilyen esetben miért fontos, hogy az érintettek rendszeres hallásvizsgálaton vegyenek részt.

Gyakoribb, mint gondoljuk

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az Egyesült Államokban a halláskárosodás a harmadik leggyakoribb krónikus betegség, elváltozás a magas vérnyomás és az ízületi gyulladás után. A munkavállalók körülbelül 12% -a hallásproblémákkal küzd, melynek megközelítőleg 24% -át a foglalkozási expozíció okozza.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Zaj és vegyszerek

Munka közben hallószervünk egészségét két módon is veszélynek tehetjük ki. Az egyik, ha zajos munkakörben dolgozunk, a halláskárosodás veszélyét ugyanis növeli a tartós 85dB feletti zajterhelés. A tartós zajártalom kedvezőtlen folyamatokat indít el a fülben. Ha hosszabb időt töltünk olyan helyiségben, ahol a zajszint 85dB-nél magasabb, akkor a belső fülben, a csigában lévő szőrsejtek károsodhatnak, vagyis idegi eredetű halláscsökkenés jön létre.

A másik veszélyforrást a vegyszerek jelenléte jelenti. Az ún. ototoxikus vegyszerek két módon is veszélyeztetik a hallás épségét. Egyrészt közvetlenül is képesek foglalkozási halláskárosodást okozni, de közvetve is szerepet játszhatnak a kialakulásában, azáltal, hogy érzékenyebbé tehetik a fület a zaj káros hatásaival szemben. Ilyen ototoxikus vegyszerek például egyes oldószerek fémek és vegyületek, nitrilek, de bizonyos daganatellenes gyógyszerek is ide sorolhatók.

Zajos munkahelyekZajos munkahely miatti halláskárosodás

Ha valaki hosszú időn át, rendszeresen, napi több órán keresztül is zajos vagy vegyszerekkel terhelt környezetben tartózkodik, az így kialakult halláskárosodása tartóssá válhat. Sajnos a zajvédelem sem minden esetben jelent megoldást. Zajvédő fejhallgató nélkül nem dolgozhat egy légiforgalom irányító vagy útépítő a légkalapács használata során, ám egy pultos vagy felszolgáló esetében ez már nehezen kivitelezhető, pedig egy forgalmas estén akár 110dB közeli zajban dolgoznak órákon át. Szintén magas zajterhelést jelentenek például a zenész, fogorvos és fogászati asszisztens munkakörök, ahol a zajvédelem nem megoldható munka közben.

Ezért fontos a szűrés és a korai felismerés

Zajos munkakörben dolgozók számára évente javasolt a hallásvizsgálat elvégzése. Már kialakult hallásproblémák esetén pedig nem érdemes halogatni a hallásvizsgálatot. A halláskárosodás enyhébb, közepes fokozatainál hallókészülékkel még jól rehabilitálható a hallás, akár a zene élvezete is. Súlyosabb halláscsökkenés esetén azonban már ezekkel a készülékekkel is probléma lehet a jó kommunikációs képességet visszaadni.

Dr. Kiss Sándor ezért azt tanácsolja, hogy ha a munkaidő után rendszeresen fülzúgást, fülcsengést tapasztalunk, esetleg átmeneti halláscsökkenés jelentkezik, akkor forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek már a hallóideg károsodására utalhatnak.

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr.
2017. május 30-án tympanoplasztika műtétem volt. A műtét előtt 40-50 decibeles hallásvesztést mértek. Egy hónappal a műtét után az operáló orvosújra szteroidos orrsparyt Mometosant írt fel. /a műtét előtt két hónapig kellett használni/ A kérdésem az volna, hogy 7 héttel a műtét után a hallásomat rosszabbnak érzem mint előtte, a fülem ásításnál, rágásnál pattog, reggelre sárga váladék folyik belőle, és ha ráfekszem, hozzáérek érzékeny, időnként közepes erősségű szúró fájdalom jelentkezik, mely el is múlik magától. Ez normális? Csak én vagyok türelmetlen?

Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Takács Andrea!

Nem írta le, hogy milyen eltérést találtak a műtétnél, azt sem, hogy mi volt látható a fülében a műtét előtt, a tympanometria eredményét, stb.
A tympanoplastica név sokféle beavatkozást takar! A jelen állapot felméréséhez pedig mindenképp szükséges egy hallásvizsgálati kontroll, fülészeti vizsgálat és az előzmények ennél sokkal pontosabb ismerete!
A váladékozás és a fájdalom miatt erre kérem, hogy mielőbb kerüljön sor!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK