Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Audiológiai vizsgálat Létrehozva: 2021.09.14 Módosítva: 2021.09.15

Bizonyos foglalkozások esetében nagyon fontos a rendszeres hallásvizsgálat. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mire figyel a szakember, hogyan zajlik a hallás vizsgálata.

Szakmai alkalmassági vizsgálat – munka és hallás

Szakmai alkalmassági vizsga, hallásvizsgálat.A fül egyike az öt érzékszervnek, melyek segítségével agyunk információkat gyűjt a külvilágról. Az ép hallás tehát mindenki számára nagyon fontos a hétköznapi életben és a munkavégzés során egyaránt. Adott munkakörök esetén a jelentősége még inkább felértékelődik, például a hangmérnökök, zeneszerzők, karmesterek, sürgősségi diszpécserek, hivatásos sofőrök, légiforgalmi irányítók és a fegyveres szolgálatoknál dolgozók, vagy az ilyen területre készülő tanulók esetében.

Csontvezetéses és légvezetéses hallásvizsgálat

Diákok esetében a hallásvizsgálat a gyakorlati tanulmányok megkezdését megelőző szakmai alkalmassági vizsgálat egyik része, ezért jellemzően augusztus, szeptember és október hónapokban jelentkeznek rá a legtöbben. A vizsgálat során az alsó hallásküszöböt mérik meg, vagyis különböző frekvenciákon azt a hangot, amit a vizsgált személy még épphogy képes meghallani. A hallásvizsgálat egy hangszigetelt fülkében történik.

 

Az úgynevezett csontvezetéses hallásvizsgálat során a fül mögötti csontos területre helyezett eszközön át érkező rezgésekről, a légvezetéses hallásvizsgálat esetében pedig a fülhallgatóban hallható tiszta hangok érzékeléséről kell, a páciensnek visszajelzést kell adnia a vizsgálatot végző audiológus szakember számára – ismertette Gazdag Gábor. A két fülön külön-külön kell meghatározni a légvezetéses hallásküszöböt és a csontvezetéses hallásküszöböt, így kaphatunk pontos képet a páciens hallásáról.

Halláscsökkenés – kizáró ok?

Ha valakinél a vizsgálat eredménye halláscsökkenést mutat, akkor további vizsgálatokra irányítjuk fül-orr-gégész, audiológus szakorvoshoz – magyarázza Gazdag Gábor. Egyáltalán nem jelent tehát automatikusan kizáró okot egy gyengébb vizsgálati eredmény, hiszen a halláscsökkenést okozhat akár fülzsírdugó, de több, a külső- és a középfület érintő betegség – hallójárat-gyulladás, nátha szövődményként fellépő fülkürthurut, idült savós középfülgyulladás - is előidézheti. Ilyen esetben, megfelelő kezeléssel a hallás is rendeződik.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok