Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Audiológiai vizsgálat Módosítva: 2024.01.22 15:51

Bizonyos foglalkozások esetében nagyon fontos a rendszeres hallásvizsgálat. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mire figyel a szakember, hogyan zajlik a hallás vizsgálata.

Szakmai alkalmassági vizsgálat – munka és hallás

A fül egyike az öt érzékszervnek, melyek segítségével agyunk információkat gyűjt a külvilágról. Az ép hallás tehát mindenki számára nagyon fontos a hétköznapi életben és a munkavégzés során egyaránt. Adott munkakörök esetén a jelentősége még inkább felértékelődik, például a hangmérnökök, zeneszerzők, karmesterek, sürgősségi diszpécserek, hivatásos sofőrök, légiforgalmi irányítók és a fegyveres szolgálatoknál dolgozók, vagy az ilyen területre készülő tanulók esetében.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Csontvezetéses és légvezetéses hallásvizsgálat

Diákok esetében a hallásvizsgálat a gyakorlati tanulmányok megkezdését megelőző szakmai alkalmassági vizsgálat egyik része, ezért jellemzően augusztus, szeptember és október hónapokban jelentkeznek rá a legtöbben. A vizsgálat során az alsó hallásküszöböt mérik meg, vagyis különböző frekvenciákon azt a hangot, amit a vizsgált személy még épphogy képes meghallani. A hallásvizsgálat egy hangszigetelt fülkében történik.

 

Az úgynevezett csontvezetéses hallásvizsgálat során a fül mögötti csontos területre helyezett eszközön át érkező rezgésekről, a légvezetéses hallásvizsgálat esetében pedig a fülhallgatóban hallható tiszta hangok érzékeléséről kell, a páciensnek visszajelzést kell adnia a vizsgálatot végző audiológus szakember számára – ismertette Gazdag Gábor. A két fülön külön-külön kell meghatározni a légvezetéses hallásküszöböt és a csontvezetéses hallásküszöböt, így kaphatunk pontos képet a páciens hallásáról.

Halláscsökkenés – kizáró ok?

Ha valakinél a vizsgálat eredménye halláscsökkenést mutat, akkor további vizsgálatokra irányítjuk fül-orr-gégész, audiológus szakorvoshoz – magyarázza Gazdag Gábor. Egyáltalán nem jelent tehát automatikusan kizáró okot egy gyengébb vizsgálati eredmény, hiszen a halláscsökkenést okozhat akár fülzsírdugó, de több, a külső- és a középfület érintő betegség – hallójárat-gyulladás, nátha szövődményként fellépő fülkürthurut, idült savós középfülgyulladás - is előidézheti. Ilyen esetben, megfelelő kezeléssel a hallás is rendeződik.

Téma szakértője

 • Audiológiai vizsgálat

 • Szakterületek:
  • Audiológia
 • Specialitások:
  • Hallásküszöb vizsgálat
  • Tympanometria Stapedius reflex
  • Tinnitometria
  • Beszédértés vizsgálata
  • BERA hallásvizsgálat

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK