Ősszel gyakori a fülkürt hurut

Ősszel gyakori a fülkürt hurut

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2015.10.07 Módosítva: 2018.11.23
Felső légúti hurutot, náthát követően gyakran alakul ki füldugulást, átmeneti halláscsökkenést okozó fülkürt hurut. Az esetek többségében nem súlyos, de gyakran hosszan tartó betegség - ha nem kezeljük megfelelően - akár középfülgyulladáshoz is vezethet.

Felső légúti hurutot, náthát követően gyakran alakul ki füldugulást, átmeneti halláscsökkenést okozó fülkürt hurut. Az esetek többségében nem súlyos, de gyakran hosszan tartó betegség - ha nem kezeljük megfelelően - akár középfülgyulladáshoz is vezethet.

Megfázástól a fülkürt hurutig

fülkürthurut-megfázás-nátha-fülfájásA fülkürt a középfület az orrüreggel összekötő cső. Fő feladata, hogy a dobhártya dobüreg felőli részén a megfelelő légnyomást biztosítsa. Ha náthásak vagyunk, az orrgarati részen és a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, ezáltal beszűkül, sőt el is záródhat a fülkürt nyílása – magyarázza a betegség kialakulásának okait dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A dobüreg szellőzése ezáltal romlik, és a kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a betegek által érezhető tünetek: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás érzés és halláscsökkenés.

A betegség kezelése

Ha a fülkürt hurut valamilyen légúti fertőzés, nátha szövődményeként alakult ki, akkor az elsődleges cél, hogy az alapbetegséget kezeljük. Nátha, orrdugulás esetén fontos a rendszeres orrfújás, az érösszehúzó orrcsepp, orrspray használata, amely a nyálkahártya duzzanatát képes csökkenteni, ún. nyálkahártya lohasztó tulajdonsággal bír – tanácsolja dr. Holpert Valéria. Ez azért lényeges, mert így biztosíthatjuk a fülkürt szellőzését. A betegség ideje alatt különösen fontos, hogy kerüljük a huzatot. Tanácsos a fület lazán vattával bedugni. Ennek célja elsősorban nem a hangszigetelés, hanem az, hogy a gyógyulás ideje alatt a fülkürt területét melegen tartsuk, emellett infralámpával melegíthetjük is a beteg oldalt.

Megelőzhető?

Ha a fülkürt hurut tartósan fennáll, a dobüregben kialakult negatív nyomás miatt nehezebben kezelhető, erősebb fülfájdalommal járó krónikus savós középfülgyulladás alakulhat ki. Ezért nagyon fontos, hogy ha már kialakult a betegség, azt megfelelően kezeljük, illetve az arra hajlamosak törekedjenek a megelőzésére. Akinél légúti betegségek kapcsán visszatérő panasz a fülkürt hurut, lényeges, hogy már a náthás tünetek kezdetén fordítson figyelmet a nyálkahártya duzzanat csökkentésére. Rendszeres orrcsepp, orrspray használat mellett hasznosak a torokfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő helyileg ható készítmények, szopogató tabletták, vagy antihisztamin tartalmú gyógyszerek. Dr. Holpert Valéria arra is felhívja a figyelmet, hogy nátha, orrdugulás esetén fontos a megfelelő orrfújás, ne " pumpáljuk " az orrunkat, mert ilyenkor az orrgaratból az orrban lévő kóros váladékot illetve az ebben lévő a baktériumokat és vírusokat is bejuttatjuk a dobüregbe.

Nem csak nátha okozhatja

Amennyiben mindent megtettünk a fülkürt hurut kialakulása ellen, a panaszaink mégis rendszeresen kiújulnak, érdemes alaposabb vizsgálatoknak is alávetni magunkat. Elképzelhető, hogy valamilyen fül-orr-gégészeti probléma áll fenn. Ez lehet például orrsövény ferdülés, vagy krónikus arcüreggyulladás, orrmandula gyulladás, vagy allergia, esetleg reflux, illetve ritkán daganatos megbetegedés is. Ilyen esetekben a fülkürt hurut csak egy tünet, ami akkor fog elmúlni, ha a kiváltó okot kezeljük.

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok