Fülgyulladás tünetei felnőtteknél

Fülgyulladás tünetei felnőtteknél

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2023.12.07 11:15

Fülgyulladás felnőtteknél is előfordulhat. Megfázás, influenza és légúti allergia következtében is kialakulhat, de akár egy rossz mozdulat fültisztításnál vagy az uszoda vize is kiválthatja. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a fülgyulladás tüneteiről kérdeztük.

Fülgyulladás tünetei a közép-, vagy a külső fülben

A fül három szakasza közül a fertőzések a közép- és a külső fülben jelentkeznek gyakran. A fülgyulladás tünetei eltérhetnek attól függően, hogy a gyulladás a középfület vagy a külső fület, a hallójáratot érinti. Általánosságban az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

- gyulladás és fájdalom

- a fül duzzanata

- viszkető érzés a külső fülben

- halláscsökkenés

- láz

- fejfájás

- füldugulás

- fülzúgás

- a fül váladékozása

- hányinger, hányás vagy szédülés is előfordulhat.

Középfülgyulladás: megfázás, allergia is okozhatja

A külső fület a belső fültől a dobhártya választja el. A dobhártya másik oldalán a fület az orral összekötő fülkürt található. Ez biztosítja a nyomás kiegyenlítését a dobhártya két oldalán. Náthás tüneteket, orrdugulást és orrfolyást okozó betegségek esetén ezen keresztül a kórokozók a középfülbe is eljuthatnak, de a fülkürt el is záródhat, emiatt funkcióját nem tudja ellátni. A nyomáskülönbség miatt fülfájás jelentkezhet, a dobüregben savós vagy gennyes váladék termelődhet. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a nyomás növekedésével a dobhártya beszakadhat és a folyadék ilyen módon távozik a fülből.

Külsőfül-gyulladás: sérülés is okozhatja

Télen is előfordulhat uszoda látogatás kapcsán, de gyakori panasz a nyári szezonban, amikor sok időt töltünk a strandon. A medence vizétől a hallójárat érzékeny bőre felázik, és emiatt a kórokozók könnyen fertőzést okozhatnak. De egy apró sérülés – például fültisztító pálcikával vagy a körömmel felsértett bőr – is kiindulópontja lehet a gyulladásnak.

Kinél magasabb a rizikó?füllgyulladás

  • A krónikus betegségek megléte növeli a fülgyulladás kockázatát is, így gyakrabban fordul elő például cukorbeteg felnőtteknél.
  • Krónikus bőrbetegségek is hajlamosítanak rá, megnöveli a hallójáratgyulladás esélyét az ekcéma vagy psoriasis.
  • A nem megfelelően kezelt légúti allergia miatt a fülgyulladás tüneteivel is megküzdhetünk, a tartós orrdugulás és orrváladékozás ugyanis szintén növeli a fülkürt elzáródásának, így a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.
  • Az úszófül néven is ismert hallójáratfertőzés úszók körében gyakoribb, ezért ha valaki ezt a sportot űzi, nagyobb eséllyel jelentkezhetnek nála a betegség tünetei.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- Javasolt szakemberhez fordulni, ha a tünetek 3 napon belül nem javultak.

- Ha új tünetek jelentkeznek, például láz vagy szédülés, azonnal orvoshoz kell fordulni.

- A fülből származó bármilyen váladék esetén is indokolt az orvos felkeresése.

A fülgyulladás kezelése

A kezelés a fertőzést kiváltó ok alapján történik, az esetek többségében fülcseppek, illetve szájon át szedett fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tabletták segítségével. A fülcsepp használatát kizárólag fül-orr-gégészeti vizsgálat után kezdjük el, mivel ha sérült a dobhártya, akkor a fülcseppek árthatnak is. Orrnyálkahártya-lohasztó orrspray és antihisztamin tabletta is segíthet csökkenteni a nyálkahártya duzzanatot, ezáltal javítani a a fülkürt szellőzését középfülgyulladásban.

A fülgyulladás tünetei nemcsak kellemetlenek, de súlyos következményekkel is járhatnak. Kezeletlen esetben, szövődményként akár maradandó halláscsökkenés is jelentkezhet, de a fertőzés átterjedhet a környező területekre is.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Góckutatás

„Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.„

További vélemények

Hírek

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Nem csak a koronavírus okozhat szaglásvesztést – ezek lehetnek a leggyakoribb okok

Egy tál frissen sült süteménynek, társunk bőrének vagy egy új könyvnek az illata – az élet apró örömei, amelyekről nem szívesen mondanánk le. A szaglás elvesztése nem csak ezektől az élményektől foszt meg, de egészségünket és a biztonságunkat veszélyeztető állapotot is okozhat. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus szakemberével sorra vettük a szaglásvesztés hátterében álló leggyakoribb okokat.

További részletek
Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Orrspray-függőség: több hónapnyi használat után is van kiút

Kezdetben megkönnyebbülést okoz, tartós használat esetén azonban függővé is válhatunk a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhető úgynevezett lohasztó orrspray-ktől. Egyre többeket érintő problémáról van szó, de kellő elszántsággal és orvosi segítséggel végleg megszabadulhatunk ezektől a készítményektől – nyugtat meg mindenkit dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakembere.

További részletek
Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

Eldugult, lüktet és fáj: használjon-e füldugót a gyermek az iskolai úszásoktatáson?

A szeptemberi tanévkezdéssel sok gyermek tér vissza az óvodai és iskolai úszásoktatáshoz is. Mi a teendő, ha a gyermek füle érzékeny az uszoda hideg, klóros vizére, és a szülőknek gyakran kell emiatt fül-orr-gégészhez fordulniuk? Dr. Holpert Valéria, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa szerint egy megfelelően illeszkedő, egyedileg készített és rendszeresen tisztított füldugó egyszerű és hatékony eszköz lehet a hallójárat gyulladás megelőzésére, különösen azoknál, akik korábban többször küszködtek ezzel a problémával.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK