Miért gyakoribb a középfülgyulladás gyerekeknél?

Miért gyakoribb a középfülgyulladás gyerekeknél?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2016.04.21 Módosítva: 2023.11.22

A gyerekek fejletlenebb immunrendszere nehezebben küzd meg a fertőzésekkel, de nem csak emiatt lehet, ha a középfülgyulladás időről-időre kiújul. dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter összefoglalta a betegségre hajlamosító tényezőket.

 

 

Életkori és anatómiai sajátosságok miatt

A fülkürt a középfület az orrgarattal összekötő cső. Fő feladata, hogy a dobhártya dobüreg felőli részén a megfelelő légnyomást biztosítsa: időnként kinyílik, hogy szellőztesse a középfület. Ezáltal a középfül nyomását a környezeti nyomással kiegyenlíti, ami a dobhártya és a hallócsontok optimális működéséhez szükséges. A fülkürt gyermekekben rövidebb, keskenyebb és egyenesebben fut, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban. Mindezek mellett az orrgaratban gyermekkorban meglévő orrmandula is ronthatja a helyzetet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Gyakori megfázások és orrdugulás is okozhatja

Nátha esetén az orrgarati részen és a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, ezáltal beszűkül, sőt el is záródhat a fülkürt nyílása, így a középfül nem tud szellőzni. A kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a betegek által érezhető tünetek: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás érzés és halláscsökkenés. Amennyiben ez a folyamat hosszabb ideig fennáll, az elzárt középfülben folyadék halmozódik fel, amely a zárt fülkürtöngyermek küzép fül gyulladás okai keresztül nem képes kiürülni. Ez az állapot már fájdalommal nem jár, de fokozódik a halláscsökkenés.

Megnagyobbodott orrmandula is hajlamosít

Kialakulásának oka lehet, ha egy lezajlott fertőzés után a duzzadás szűnik ugyan, de a mandula mégsem húzódik vissza eredeti méretére. Okozhatja allergia is, de sokszor nincs igazi kiváltó oka, a mandula mérete egyéni adottság kérdése is lehet. A megnagyobbodott orrmandula akadályozza a fülkürt megfelelő szellőzését, visszatérő középfülgyulladás esetén ezért indokolt lehet a műtéti eltávolítása.

Helytelen orrfújás következtében

A fülkürt megfelelő szellőzéséhez fontos a rendszeres orrfújás, kisebbeknél az orrszívás, és a nyálkahártya lohasztó orrcseppek használata. Óvodás kortól kezdődően már kezdjük megtanítani a helyes orrfújást, ugyanis többet árt, mint használ, ha a gyerek rendszeresen használja ugyan a zsebkendőt, de nem jól. Fontos, hogy ne " pumpálja " az orrát, mert ha mindkét orrlyukat befogja, az orrgaratból az orrban lévő kóros váladékot, illetve az ebben lévő baktériumokat és vírusokat is bejuttatjuk a fül dobüregébe. „Orrfújásnál egyszerre csak az egyik orrlyukat szabad befogni, a másikon kicsit erősebben fújjuk a levegőt. Ezt a mozdulatot gyakorolhatjuk például kis papírfecnik, vagy pingpong labda elfújásával asztalnál, de a kádban, vízben is lehet buborékokat fújni először szájjal, majd orron keresztül.”

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni elkeseredésemben, 2 hónap küzdelem után koponya ct-n kimutatták arcüreggyulladásom van. Voltam fül orr gégészeten kaptam orrsprayt, antibiotikumot. Mégegyszer visszamentem, hiszen a szemem körül fájt, szemem könnyezik is kaptam orrkenőcsöt s másik orrsprayt. Tüneteim még mindig vannak van hogy homlokomnál szemem felett van hogy tarkómnál a fejem fáj és a szemem könnyezik. Ma elkezdtem lámpázni hátha segít. A második alkalom az orvosnál mikor voltam most lesz egy hete. (holnap). Az antibiotikum 1 hete elfogyott. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő hogy múljanak a tünetek. Ezígy normális és csaktürelmetlen vagyok?

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Meizner Gábor !

Egy akut arcüreggyulladás 8-12 hétig is elhúzódhat. A kezelése sóoldatos orrmosásból, local steroidos orrspray illetve szükség szerint hosszabban tartó antibiotikus kezelésből is áll, emellett az arc melegítés is megfelelő módon szóba jöhet, illetve nyákoldóval is ki lehet egészíteni.. Nem tudom a CT vizsgálat mit mutatott, nyálkahártya duzzanatot vagy folyadékgyülemet ? Kérdésére válaszolva ez lehet még teljesen normális is, de teljes biztonságos választ csak vizsgálat után lehetne mondani.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt vizsgálat, udvarias bánásmód, érthetően megfogalmazott diagnózis.”

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok