Miért gyakoribb a középfülgyulladás gyerekeknél?

Miért gyakoribb a középfülgyulladás gyerekeknél?

Dr. Holpert Valéria Módosítva: 2023.11.22 09:53

A gyerekek fejletlenebb immunrendszere nehezebben küzd meg a fertőzésekkel, de nem csak emiatt lehet, ha a középfülgyulladás időről-időre kiújul. dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter összefoglalta a betegségre hajlamosító tényezőket.

 

 

Életkori és anatómiai sajátosságok miatt

A fülkürt a középfület az orrgarattal összekötő cső. Fő feladata, hogy a dobhártya dobüreg felőli részén a megfelelő légnyomást biztosítsa: időnként kinyílik, hogy szellőztesse a középfület. Ezáltal a középfül nyomását a környezeti nyomással kiegyenlíti, ami a dobhártya és a hallócsontok optimális működéséhez szükséges. A fülkürt gyermekekben rövidebb, keskenyebb és egyenesebben fut, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban. Mindezek mellett az orrgaratban gyermekkorban meglévő orrmandula is ronthatja a helyzetet.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Gyakori megfázások és orrdugulás is okozhatja

Nátha esetén az orrgarati részen és a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, ezáltal beszűkül, sőt el is záródhat a fülkürt nyílása, így a középfül nem tud szellőzni. A kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a betegek által érezhető tünetek: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás érzés és halláscsökkenés. Amennyiben ez a folyamat hosszabb ideig fennáll, az elzárt középfülben folyadék halmozódik fel, amely a zárt fülkürtöngyermek küzép fül gyulladás okai keresztül nem képes kiürülni. Ez az állapot már fájdalommal nem jár, de fokozódik a halláscsökkenés.

Megnagyobbodott orrmandula is hajlamosít

Kialakulásának oka lehet, ha egy lezajlott fertőzés után a duzzadás szűnik ugyan, de a mandula mégsem húzódik vissza eredeti méretére. Okozhatja allergia is, de sokszor nincs igazi kiváltó oka, a mandula mérete egyéni adottság kérdése is lehet. A megnagyobbodott orrmandula akadályozza a fülkürt megfelelő szellőzését, visszatérő középfülgyulladás esetén ezért indokolt lehet a műtéti eltávolítása.

Helytelen orrfújás következtében

A fülkürt megfelelő szellőzéséhez fontos a rendszeres orrfújás, kisebbeknél az orrszívás, és a nyálkahártya lohasztó orrcseppek használata. Óvodás kortól kezdődően már kezdjük megtanítani a helyes orrfújást, ugyanis többet árt, mint használ, ha a gyerek rendszeresen használja ugyan a zsebkendőt, de nem jól. Fontos, hogy ne " pumpálja " az orrát, mert ha mindkét orrlyukat befogja, az orrgaratból az orrban lévő kóros váladékot, illetve az ebben lévő baktériumokat és vírusokat is bejuttatjuk a fül dobüregébe. „Orrfújásnál egyszerre csak az egyik orrlyukat szabad befogni, a másikon kicsit erősebben fújjuk a levegőt. Ezt a mozdulatot gyakorolhatjuk például kis papírfecnik, vagy pingpong labda elfújásával asztalnál, de a kádban, vízben is lehet buborékokat fújni először szájjal, majd orron keresztül.”

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség az Otipax és a C*l**an fülcseppek között. 11 éves lányom fülfájásra panaszkodott, vásároltam a patikában Otipax fülcseppet (ezt ajánlották), majd másnap mégis elvittük orvoshoz, ahol a C*l**an cseppet írták fel. Kérdésem az volna, amellett, hogy természetesen a felírt cseppet alkalmazzuk, hogy az Otipax fülcsepp mire jó, mikor használhatjuk? Ha egyáltalán használjuk...Köszönöm válaszát: Annamária

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Orosz Annamária !

Az Otipax egy Lidocain tartalmú fájdalomcsillapító, de sajnos oki kezelést nem tud, tartalmaz még egy kis gyulladáscsökkentőt is. A C*l**an pedig egy antibiotikumot tartalmazó csepp, amit bakteriális gyulladás esetén ír fel az orvos.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ügyesen kezeli a gyerekeket

"A doktornő nagyon kedves volt és ügyesen kezelte a kislányom, aki nem félt a vizsgálat alatt."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK