Helyes orrfújással csökkentheti a nátha szövődményeit!

Helyes orrfújással csökkentheti a nátha szövődményeit!

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2015.09.25 Módosítva: 2018.11.22

Szülőként sok hétköznapi tevékenységre megtanítjuk gyermekünket: ilyen például a cipőfűzés, az evőeszközök használata, vagy a helyes kézmosás. Gyakori vita tárgya, a gyerekek nem is szívesen foglalkoznak vele, pedig épp ilyen fontos dolog az orrfújás is, amivel az őszi-téli időszakban gyakori betegségek szövődményeit is csökkenthetjük.

A bedugult orr és további fertőzések

orrfújás-nátha-meghűlés-fülgyulladásAz őszi-téli időszak nem múlhat el nátha, felső légúti hurut, köhögés nélkül az óvodás, kisiskolás gyermekek életében. A szülőknek úgy tűnhet, hogy ezek a betegségek gyakorlatilag folyamatosan követik egymást, a közösségbe került gyerek ősztől-tavaszig kisebb szünetektől eltekintve köhög, vagy náthás, majd megjelennek a szövődmények. A kicsik immunrendszere nagyjából 10 éves kor körül éri el a felnőttkori érettséget, nem csoda hát, ha könnyebben megbetegszenek – mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Emellett azonban gyakran azt látjuk, hogy a szövődmények egy része elkerülhető lenne, ha a gyerekeknél odafigyelnénk arra, hogy mindig helyesen fújják az orrukat.

Náthától a fülgyulladásig

Egészséges esetben a középfül üregrendszere, a dobüreg az orrgarat felől egy kis csövecskén, a fülkürtön keresztül szellőzik. Ha a tartós nátha miatt duzzadt nyálkahártya, vagy a tartósan jelenlévő orrváladék elzárja a fülkürt nyílását, a dobüregben egy idő után nyomáscsökkenés, majd folyadékkiválás következik be. A dobüregben tartósan meglévő folyadék halláscsökkenést okoz, a tartósan fennálló folyamat előbb-utóbb károsítja a dobüregben lévő rendkívül érzékeny képletek valamelyikét is és súlyos, hosszantartó, esetleg csak komoly műtéttel javítható krónikus középfül-gyulladáshoz vezethet. Az elhúzódó nátha gyakori szövődménye lehet arcüreggyulladás, rostasejtgyulladás is. Gyerekeknél sokszor ennek az egyetlen tünete a makacs köhögés, vagy később a nem szűnő nátha.

Orrfújás lépésről-lépésrehelyes orrfújási technika már gyerekkorban is fontos

A következmények ismeretében érthető, miért fontos az orr gyakori és alapos leszívása csecsemő- és kisgyermekkorban, még akkor is, ha csemeténk nem fogadja kitörő örömmel. A nagyobb gyerekeket meg kell tanítani a helyes orrfújásra is. A szülő feladata a megfelelő technika elsajátíttatása, de az, hogy mikortól lesz képes önállóan orrot fújni, a gyerektől is függ. 2 éves kor körül már érdemes az alábbi játékos gyakorlatokkal előkészíteni az orrfújáshoz szükséges mozdulatokat:

  1.  A kicsik a szájukon át veszik a levegőt, ezért először is az orrlégzést kell megtanulniuk. Ehhez kérjük meg, hogy csukja be a száját, majd tegyünk az asztalra egy tollpihét, esetleg pingpong labdát, amit az orrán kifújt levegővel kell elmozdítania.
  2.  Ezt követően a váltott orrlyukból való levegő kifújást gyakoroltassuk. Egyszerre csak az egyik orrlyukat szabad befogni, majd a másikat, felváltva.
  3.  Ha ezeket a lépéseket begyakoroltuk, akkor nátha esetén ugyanezekkel a mozdulatokkal kell majd az orrfújást is elvégezni, az első időszakban persze a szülő segítségével.

Fontos, hogy ne hagyjuk a gyereket szipogni, de az sem jó, ha helytelenül fújja az orrát, például egyszerre mindkét orrlyukat befogja – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika. Az orrváladék mindkét esetben könnyen az orrmelléküregekbe, vagy a középfülbe juthat és így a már említett szövődmények megjelenéséhez vezethet. A sűrű orrváladék kifújását sós vizes orrspray bepermetezésével könnyíthetjük meg. Ameddig nem sikerül a hatékony orrfújás, segítséget jelent az orrszívó rendszeres használata.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés középfül-gyulladás kezelésére:

Középfül-gyulladás kivizsgálásra jelentkezzen be az alábbi gomb segítségével!

+36 70 8826 307

 

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

28 éves nő vagyok. Panaszaim március végén nehézlégzéssel kezdődtek, ami sajnos állandósult és a hónapok alatt egyéb tünetekkel egészült ki; orrdugulás, fél oldali arcpír, fülzúgás/fülfájás, fejfájás, lepedékes un.térkép nyelv, foltos torokmandula, fejfájás, improduktív köhögés/krákogás, torokszárazság, nagy mennyiségű garati váladékcsorgás. Sajnos jó pár allergiám van (étel/por/pollen/atka/penész/gomba/gyógyszer), de az évek alatt sosem okoztak ilyen összetett és súlyos reakciókat, így kezdetben arra gondoltam, hogy most is inkább orrmelléküreg gyulladásom lehet. Voltam F.O.G.-en, ahol a főorvos azt mondta súlyos rhinitisem van (be van robbanva a jobb oldali orrnyálkahártyám, kb mint egy giga vörösbab-), emellett a dobhártyám nem piros, gennyes váladékozás-láz nem jellemző, a gégém/hangszalagok épek, (nagylaborom neg/ kardió-belgyógy uhk neg/tüdő rtg neg/Spo 98-100%). Így a cetirizin mellé fölírt mometasone ciplát (de sandozt adak helyette), sima 2-2*1 puffra, mondván, hogy 2-3 nap és megszűnnek a zavaró tünetek. Az orrdugulásom időközben magától elmúlt, de a garati vaskos, felköhöghetetlen átlátszó váladék (amit a gátolt orrlégzés és a túlzott váladékképzés idéz elő)- ami a hörgőimet is és a pszichémet is nagyon megviseli [SSRE készítményt kell szednem, hogy tudjak aludni:/] és az orrnyálka duzzanat maradt és a spray 1,5 heti használata után se kezdett el javulni ;( Tudom, hogy mivel a tüneteim akutak és súlyosak, idő kell hogy hasson, de vajon mennyi?!:( A háziorvosom azt javasolta, hogy 1*10mg cetiritint szedjem mellé kombiterápiaként, vagy próbáljam ki a reggeli 1*2-2 puff helyett a 2*2-2 puff adagolást a sprayből és ha jobban vagyok, csökkentsem vissza. Szeretném az Ön véleményét is kikérni, hogy melyik terápiás javaslatot lenne érdemes kipróbálnom?
Alternatív módszereket mind kipróbáltam már (diéta, inhalálás (hagyományos és porlasztós), herbaterápia, aromaterápia etc.), de egyik se jött be hatékonyan. :( A spray előtt egyébként fiz.sóoldattal átmosom az orrom- ahogy naponta többszöris- szóval nem igazán értem miért nem működik a dolog:(( (3 hete volt pm műtétem autoimmun hyperthyreozis miatt, nem tudom ez kontraindikációja lehet-e az emelt/kombi adag alkalmazásának..°_°)

Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tisztelettel: Anga

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Nagy Angéla !


Valószínűleg az alap betegsége / poliallergias és immunológiai megbetegedés/ okozza ezeket a nyálkahártya tüneteket. Valószínűleg ez krónikus, az alkalmazott terápia mellett enyhülni fognak, de lehet, hogy teljes tünetmentesség nem lesz, azonkívül most esett át pajzsmirigy műtéten is, nem tudom, a hormon értékei hogy állnak. Nemgondolom, hogy emelni kellene a Mometason orrsppray adagját, de mindenképpen használnám tovább a rendszeres sós orrtoalett után. az antihisztamin tablettát is szedje még, amennyiben egy -két hét múlva sincs változás ismételt fülészeti vizsgálta és esetleg gyógyszer módosítás javasolt.


Tisztelettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok