Milyen hasznos fül-orr-gégészeti kiegészítőket ajánlunk télre?

Milyen hasznos fül-orr-gégészeti kiegészítőket ajánlunk télre?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2019.01.07 Módosítva: 2023.11.24

Ha Ön vagy ismerőse gyakran szenved fül-orr-gégészeti - például visszatérő fülfájás, orrszárazság vagy krónikus arcüreggyulladás - tünetektől, az alábbi eszközök segíthetnek megelőzni vagy kezelni a panaszokat.

Ez az apróság segíthet szárazon tartani a füleit

A füldugó hasznos azok számára, akik rendszeresen úsznak, de akár zuhanyozás, hajmosás közben is megeshet, hogy a fülbe víz kerül. Ha a víz a fülben reked, a felázott bőrön a kórokozók könnyen átjutnak, így fertőzések forrása lehet. Még nagyobb a szövődmények esélye, annál, aki hajlamos a fokozott fülzsír termelődésre, fülzsírdugó kialakulására. A fülzsírdugasz ugyanis a fülbe jutott víz hatására megduzzad, ami halláscsökkenést, feszítő fájdalmat is okozhat. A füldugó használatával a kellemetlen panaszokatorr nedvesítése orsprayal megelőzhetjük, megakadályozhatjuk, hogy úszás vagy zuhanyozás során víz kerüljön a fülbe. 

A nedvesítő orrspray felszabadít

Ha valaha érzetük már az orrszárazság minden lélegzetvételnél jelentkező feszítő, égő érzését, akkor tudjuk, hogy micsoda megváltás egy olyan készítmény, ami képes hatékonyan és hosszú időre kezelni a problémát. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya kiszáradását gyakran a túlzásba vitt orrspray használat okozza, így gyakran jelentkezik náthás időszakot követően. Másik lehetséges kiváltó ok, ha a lakásban vagy a munkahelyen túl száraz a belső levegő, emiatt szintén jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Igaz, az orrmosó elsőre bizarr, de hasznos

Fiziológiás sóoldatottal átöblíteni az orrunkat tényleg furcsának hat, pedig az orrhigiénia is fontos része kellene, hogy legyen a mindennapjainknak, különösen a náthás időszakokban. Allergia, megfázás és arcüreggyulladás esetén is nagyon hasznos kiegészítője a kezelésnek. Segítségével nemcsak az orrjáratokat tehetjük szabaddá vagy a megtapadt pollenektől szabadulhatunk meg, de az orrnyálkahártya nedvesítésében is segítenek, sőt enyhébb arcüreggyulladás esetén a kellemesen meleg folyadék a fájó, lüktető arcüreg fájdalmát is enyhítheti. A művelet fájdalmatlan, gyerekek - az életkoruknak megfelelő méretben készült termékkel - is végezhetik.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ahogy az egyik családtag felgyógyult, egy másik lebetegszik

Téli hónapokban gyakori, hogy egy-egy légúti betegség az egész családon végigmegy, így akár hetekig mindig van legalább egy ápolásra szoruló beteg. Az ilyenkor szokásos fertőtlenítésen kívül a kórokozók terjedését segíthet megakadályozni, ha légtisztító készüléket használunk a lakásban. Egyes készülékek képesek a baktériumok és vírusok mellett a gombaspórákat és poratka-ürüléket is kiszűrni a levegőből, így allergiások, asztmások számára is hasznos lehet.

Akik páramérőt használnak, csökkenthetik a megbetegedéseket

A lakás levegőjének ideális páratartalma 40 és 60 százalék között mozog. Ha túl alacsony a páratartalom, a száraz levegő irritálja az orrnyálkahártyát, ami nemcsak kellemetlen, de a száraz orrnyálkahártyán a kórokozók is könnyebben átjutnak és emiatt lehetünk betegek. A magas páratartalom pedig kedvez a penészgomba és a poratka megjelenésének, ez esetben az allergének jelenléte sem kedvez az egészségünknek. Egy egyszerű páramérő készüléket tehát érdemes mindenkinek beszerezni és az értékek függvényében nedvesebbé vagy szárazabbá tenni a lakás levegőjét

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Még májusban volt egy komolyabb megfázásom, évtizedek óta először lázzal. Sokáig tartott mire elmúlt, de azóta is megmaradt egy kellemetlen tünet: a jobb orrlyukamból néha váladék ürül és picit dugul. Picit sárgás a váladék. Fogászati röntgenen a fogorvos látni vélte hogy az a terület fedett, vagyis az arcom jobb orrlyukhoz közel eső része. Kissé kellemetlen meg most is ha megnyomom az orrgyököt. Ennyi idő után mi tarthatja fenn a gyulladást, miért nem múlik már el? Allergiám nincs, sem más gond. Anno a betegségemre semmilyen gyógyszert nem szedtem. Orrsprayt nem szeretek használni mert szívritmusgondokat okoz. Sajnos ez egy alapbetegségem.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
B.A.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Balog Ágota!

A májusban zajlott gyulladás miatt a nyálkahártyái beduzzadtak, és előfordulhat, hogy az arcüreg szűk szájadéka körül ez még most is fennáll, akadályozva annak feltisztulását!
Ebben az esetben javasolt első lépésben min. 1-2 hónapos orrspray használat, de semmiképpen nem a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeké, hanem a receptkötelesek közül valamelyik. Ez utóbbiak nem okoznak ritmuszavart!
A panaszaitól függően és a panoráma rtg -n látottaktól függően szükség lehet arckoponya CT vizsgálatra is!

Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, maximális szakértelem

Előszőr jártam Önöknél, de nagyon pozitív élményben volt részem, mind a személyzet, de különösen a doktornő hozzáállása és szakértelme, kedvessége, alapossága. Dr. Augusztinovicz Mónika doktornő nagyon pozitv benyomást tett rám, akihez a jövőben is visszamegyek majd.

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok