Influenza tünetei, szövődményei és megelőzésük

Influenza tünetei, szövődményei és megelőzésük

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2020.01.15 Módosítva: 2023.11.30

Az influenza tünetei rendszerint hirtelen jelentkeznek. Szinte a semmiből érkezik a rossz közérzet, a fájó izmok, ízületek, fejfájás, láz, fáradtság és gyengeség. A betegség lefolyását torokfájás, náthás tünetek és köhögés is kísérheti, de – főként a krónikus betegek, idősek és kisgyermekek esetében – a szövődmények sem ritkák. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük, hogyan segíthetjük a mielőbbi gyógyulást és a szövődmények megelőzését.

Influenzás, vagy náthás tünetek?

A téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések, ezért nem mindig tudjuk, hogy megfázás vagy influenza miatt érezzük magunkat rosszul.

A nátha és az influenza tünetei közt különbség, hogy a nátha inkább csak hőemelkedéssel jár, nem jellemzők az izomfájdalmak, a köhögés enyhébb, viszont erős orrfolyás, orrdugulás jelentkezik. A tünetei hosszabb idő alatt alakulnak ki, napról napra érezzük egyre rosszabbul magunkat.

Az influenza ezzel szemben hirtelen dönt le a lábunkról. Jellemző a maga láz, erős ízületi és izomfájdalmak, köhögés, enyhébb náthás tünetek és nagy fokú elesettség érzés jellemzi.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az influenza lefolyása

A hirtelen kialakuló tünetek rendszerint egy hét alatt múlnak el. A láz általában pár napon belül csökken. Előfordulhat, hogy bizonyos napszakokban – például estére – rosszabbul érezzük magunkat, de ez nem jelent problémát, ha ettől függetlenül a napok múlásával a tüneteink javulnak. A gyógyulást követően a fáradtság érzet még akár két hétig is eltarthat és a köhögés is megmaradhat.

Az influenza szövődményei

A betegség elsősorban az idős, legyengült immunrendszerű, vagy krónikus betegségben szenvedők és a kisgyermekek esetében jelent fokozott veszélyt. Náluk magasabb a szövődmények kockázata.az influenza szövődményei

A legismertebb és egyben legsúlyosabb szövődmény a tüdőgyulladás, de az influenza következtében fül- és arcüreggyulladás is felléphet. Másodlagos fertőzésre figyelmeztet, ha a tünetek rosszabbodnak vagy új panaszok jelentkeznek. Ilyen esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni, mivel bakteriális felülfertőzés esetén antibiotikum szedésére is szükség lehet.

A szövődmények megelőzése

  • Az influenza elleni védőoltás ugyan jelentős mértékben csökkenti a kockázatot, de annak ellenére is elkaphatjuk a fertőzést. Ilyen esetben az oltáson átesett személyek azonban enyhébb tünetekkel és rövidebb gyógyulási idővel vészelik át a betegséget, így a szövődmények kialakulásának esélye is kisebb.
  • A szövődmények megelőzésének érdekében adjunk elég időt szervezetünknek a gyógyulásra: influenza esetén maradjunk ágyban, pihenjünk a betegség ideje alatt.
  • Magas láz – és esetleg hányás – miatt különösen fontos a folyadékpótlás. A kiszáradás megelőzésére elektrolit italt is fogyaszhatunk.
  • Az erős fejfájás és az izom- és ízületi fájdalmak zavarhatják a gyógyuláshoz szükséges nyugodt pihenést. Ilyenkor érdemes fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő recept nélkül kapható gyógyszert bevenni.
  • A fül- és arcüreggyulladás szövődmény megelőzése érdekében fontos az orr szellőzését biztosítani. Ha orrdugulás, orrfolyás jelentkezik, használjunk orrsprayt, orrcseppet, fújjuk rendszeresen az orrunkat. Hasznos segítség még ilyen esetben a tengervizes orrspray és az orrmosó is.
  • Figyeljük a lakás páratartalmát. A túl száraz a levegő rontja a közérzetünket, kiszárítja az orrnyálkahártyát, köhögésre ingerel. A túl magas páratartalom megnöveli az allergének – penészgomba, poratka – megjelenésének kockázatát.
  • Influenza esetén általában étvágytalanok vagyunk, különösen az első napokban. Ilyenkor jó választás a leves, ami nemcsak könnyen emészthető és a folyadékpótlásban is segít, de bizonyítottan segíti a gyógyulást felső légúti megbetegedések esetén. A leves után például fokhagymás pirítóst lehet fogyasztani. Ha nem szeretjük az ízét, táplálékkiegészítő formájában is szedhetjük. Antivirális hatásánál fogva a fokhagyma az influenza leküzdését is segíti, de a náthás tüneteket is hatékonyan enyhíti, sőt a megelőzést is támogatja. C-vitamint is érdemes szedni, de felépülésünket támogatja a gyömbér is. Lereszelve, teaként fogyasztva nemcsak a légúti tüneteket csökkenti, de hatékony ellenszer hányinger esetén is.

Mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

- Szövődményekre, az influenza súlyosbodására utal a légzési nehézség, légszomj megjelenése.

- Magas láz esetén – különösen gyerekeknél - ha kezelés ellenére sem sikerül tartósan levinni.

- Ha a krónikus betegséggel élők alapbetegsége rosszabbodik, akkor mindenképp orvosi segítségre van szükség.

- Ha a tünetek javulást követően visszatérnek, esetleg még rosszabbodnak is.

- Ha a beteg zavartnak tűnik, nem képes hatékonyan kommunikálni, eszméletvesztése van.

- Kiszáradás esetén: ezt jelezheti a vizelet drasztikus csökkenése, elmaradása. A száj kirepedezése, sápadtság, a szem alatti karikák, száraz bőr, csecsemőknél a kutacs besüppedése.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Még májusban volt egy komolyabb megfázásom, évtizedek óta először lázzal. Sokáig tartott mire elmúlt, de azóta is megmaradt egy kellemetlen tünet: a jobb orrlyukamból néha váladék ürül és picit dugul. Picit sárgás a váladék. Fogászati röntgenen a fogorvos látni vélte hogy az a terület fedett, vagyis az arcom jobb orrlyukhoz közel eső része. Kissé kellemetlen meg most is ha megnyomom az orrgyököt. Ennyi idő után mi tarthatja fenn a gyulladást, miért nem múlik már el? Allergiám nincs, sem más gond. Anno a betegségemre semmilyen gyógyszert nem szedtem. Orrsprayt nem szeretek használni mert szívritmusgondokat okoz. Sajnos ez egy alapbetegségem.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
B.A.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Balog Ágota!

A májusban zajlott gyulladás miatt a nyálkahártyái beduzzadtak, és előfordulhat, hogy az arcüreg szűk szájadéka körül ez még most is fennáll, akadályozva annak feltisztulását!
Ebben az esetben javasolt első lépésben min. 1-2 hónapos orrspray használat, de semmiképpen nem a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeké, hanem a receptkötelesek közül valamelyik. Ez utóbbiak nem okoznak ritmuszavart!
A panaszaitól függően és a panoráma rtg -n látottaktól függően szükség lehet arckoponya CT vizsgálatra is!

Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

Az orvosok, recepciósok, asszisztens hölgyek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Alapos magyarázatokat kaptam a kérdéseimre. Elégedett vagyok.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK