Egyszerű torokfájás, vagy mandulagyulladás? Így ismerheti fel!

Egyszerű torokfájás, vagy mandulagyulladás? Így ismerheti fel!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2023.08.03 Módosítva: 2023.08.03

A torokfájás gyakori panasz, de honnan tudhatjuk biztosan, hogy valóban elegendő az ilyenkor szokásos tüneti kezelés, vagy valami komolyabb problémával, tüszős mandulagyulladással állunk szemben? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa segít eligazodni a témával kapcsolatban.

Vírus és baktérium is okozhatja

A torokfájással is járó felső légúti fertőzések többségét vírusok okozzák, kisebb százalékban fordulnak elő bakteriális eredetű megbetegedések. Torokfájás esetén ezért sem az antibiotikum szedés az első lépés, hiszen az vírusok ellen hatástalan. Ilyen esetben tüneti kezeléssel, házi praktikákkal tehetjük a legtöbbet a torokfájás ellen.

 

Torokfájdalom vagy mandulagyulladás?A torokfájás lehet a tüszős mandulagyulladás tünete is, mely szintén lehet bakteriális és vírusos eredetű is. A kiváltó októl függően a tünetek eltérhetnek, ami a kezelőorvost segíti a diagnózis megállapításában. Vírusos eredet esetén a láz általában rövidebb ideig tart, jellemzően nem túl magas értékekkel. Jellemzőek az általános tünetek, mint a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak.

 

Bakteriális eredet esetén a betegnek rendszerint napokig elhúzódó, magas láza van, emellett a fáradtság, levertség és rossz közérzet, étvágytalanság is jelen lehet. Az erőteljes torokfájás a fülbe is kisugározhat és nyelési nehézséget okozhat, amely nemcsak az étkezést, de súlyos esetekben a folyadékfogyasztást is megnehezíti. Gyerekeknél és időseknél erre fokozottan kell ügyelni, a kiszáradás veszélye miatt.

Duzzanat és lerakódás a mandulákon

Az eddig felsorolt panaszok mellett, ami egyértelműen a tüszős mandulagyulladás legjellemzőbb tünete, az a mandulák jelentős duzzanat és a rajtuk látható lerakódások. Ezek lehetnek fehéres, sárgás pontok, de akár nagyobb foltok is, sőt akár az egész mandulát befedheti a fehéres lepedék.

A gyerekeknél gyakran okoz egyéb kísérőtüneteket

Akár vírusos-, akár bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladásról van szó, általánosságban elmondható, hogy a gyerekeknél sokkal gyakrabban okoz a fentiek mellett különféle kísérőtüneteket – például hányingert, hányást, hasfájást - is a betegség.

Fontos mielőbb fül-orr-gégészhez fordulni

Ha baktérium áll a háttérben, akkor az esetek többségében a Streptococcus pyogenes okozza a bajt, ám a kórokozót pontosan beazonosítani csak a torokváladékból végzett tenyésztéssel lehet. Elérhetőek gyorstesztek is, amelyek az említett leggyakoribb kiváltó kórokozó baktériumot képesek kimutatni, néhány perces vizsgálattal. Ha tudjuk, hogy milyen kórokozó lapul meg a háttérben, akkor célzott antibiotikumos kezelést tudunk alkalmazni, ha szükséges – magyarázza dr. Holpert Valéria.

 

Az orvos felkeresése azért is fontos, hogy ki tudjuk zárni az egyéb betegségeket, ezzel elkerüljük a szükségtelen antibiotikum szedést és megfelelő kezelést kaphassunk. A mandulagyulladás ugyanis nemcsak önmagában fordulhat elő, de sok esetben más betegségeket kísérhet, mint például a rubeola vagy a mononukleózis.

 

Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy a tüszős mandulagyulladás kezelés nélkül könnyedén okozhat szövődményeket. A mandula körül felhalmozódott gennyesedés, vagyis tályog hatására a környező szövetek is begyulladnak, ezzel okoznak súlyosabb gondokat. A tályog hatással lehet a középfülre is, az könnyen begyulladhat, de az elhúzódó betegség szövődménye lehet reumás láz is.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha a torokfájás néhány napon belül a tüneti kezelése hatására nem enyhül, vagy éppen fokozódik, ha a láz sem szűnik, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • középfül specialista

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Jó napot. Kisfiam 7 éves és már elég rég óta éjszakánként bedugul az orra . Voltunk füll orr gégészeten ott allergia vizsgálatra küldték és ott kiderült hogy allergiás a tollra,macskaszörre,körisre. De az allergológus azt mondta hogy szerinte az orrmandulája a felelös a orrdugulásáért ezért minden kép mondjam a füll orr gégészeten. Ezt mondtam is a füll orr gégésznek és ö azt mondta hogy szerinte az allergiátol van várjunk még majd biztosan kinövi. Mit tanácsolna mit tegyek? Elöre is köszönöm válaszát

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Galcsik Rolandné!

Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok állást foglalni, mert mindkét szakembernek lehet igaza. Amennyiben kiváncsi a véleményemre el kellene hozni vizsgálatra a gyermeket.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden remek volt

Minden remek volt! A Doktornő nagyon precíz, mindent el magyarázott, és teljesen megnyugtatott a problémámmal kapcsolatban. Bármikor bizalommal vissza mennék hozzá.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának szűrése – a szubjektív hallásvizsgálatról

A gyermekek hallásának ellenőrzéséhez többféle teszt használható, ezeket a gyermek életkorához és fejlettségi szintjéhez igazodva alkalmazzuk. Míg csecsemők és kisgyermekek esetében az objektív szűrővizsgálatokkal, kisiskolás kortól már szubjektív tesztekkel is vizsgálhatjuk a hallást – mondja dr. Kiss Sándor, audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere, akit a szubjektív hallásvizsgálatról kérdeztünk.

További részletek
Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Így készüljünk fel gyermekünkkel a fül-orr-gégészeti vizsgálatra

Még a felnőtteket is szorongással töltheti el, ha fül-orr-gégészhez kell fordulniuk panaszaikkal, érthető, hogy a gyerekek is félnek az orvossal való találkozástól. Kellő felkészültséggel és empátiával azonban nem kell ijesztő élménynek lennie a fül-orr-gégésznél tett látogatásnak sem. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ munkatársa látta el tanácsokkal szülőket.

További részletek
Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Üdv a hangok világában! – az újszülöttek hallásvizsgálatának objektív módszerei

Ezer újszülöttből 1-3 gyermek súlyos halláskárosodással jön a világra, ezért is van óriási jelentősége az újszülöttkorban elvégzett objektív hallásvizsgálatnak. Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégész, a Füll-orr-gége Központ munkatársa avatott be bennünket a csecsemők hallásvizsgálatának rejtelmeibe.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok