Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2023.05.24 Módosítva: 2023.07.19

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

Ilyen egyszerűen terjed

Az EBV akár egy csókkal, vagy például közös evés és ivás során is átadható. A nyálkahártyába és a nyirokszövetbe került kórokozó miatt hamarosan megjelennek a fertőzés tünetei.

mononukleózis viszonylag gyakori fertőző betegség. A világon széles körben elterjedt, és az emberek nagy része élete során legalább egyszer találkozik a fertőzést okozó Epstein-Barr vírussal. A legtöbb esetben a fertőzött személyként tünetmentes hordozóvá válik, vagy csak enyhe tüneteket tapasztal. Becslések szerint a tizenévesek körében az esetek kb. 50-75%-ában jelentkeznek tünetek, míg a fiatal felnőtteknél ez az arány körülbelül 25-50% között mozog.

A betegség tünetei

  • Torokfájás a mononukleózis tünete.fáradtság,
  • torokfájás,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • láz,
  • izomfájdalom,
  • fejfájás,
  • étvágytalanság.

A tünetek súlyossága és a betegség lefolyása egyénenként változhat. Néhány esetben a lép vagy a máj is megnagyobbodhat. A tünetek általában néhány hétig tartanak, de a fáradtság hónapokig is elhúzódhat.

A mononukleózis kezelése

A mononukleózis kezelése általában tüneti terápiára és pihenésre épül, mivel nincs specifikus gyógymód az Epstein-Barr vírusra. Az alábbi tanácsok segíthetnek enyhíteni a tüneteket és elősegíteni a gyógyulást:

  • Fontos pihenni és megfelelő időt szánni a regenerációra. Kerülni kell a túlzott fizikai aktivitást és a sporttevékenységeket, mivel ezek a szövődmények kockázatát is növelhetik.
  • Ügyeljünk rá, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hogy megelőzzük a kiszáradást és segítsük a test regenerálódását.
  • Az enyhe vagy közepes fájdalmak, mint például torokfájás és izomfájdalom, kezelhetők vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal. Azonban aszpirin tartalmú készítményeket nem szabad adni 12 év alatti fiataloknak, mivel ebben a korosztályban fennáll a Reye-szindróma kialakulásának kockázata.
  • Enyhe, langyos sóoldattal, torokspray használatával vagy toroköblítővel is lehet enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot.
  • Kerülni kell a túlzottan kemény, száraz, fűszeres vagy irritáló ételeket, amelyek tovább ronthatják a torokfájdalmat.
  • A fertőzés terjedésének megelőzésében az alapos, rendszeres kézmosás és a kontaktus kerülése segíthet. Ne találkozzunk másokkal, amíg a tünetek tartanak, mivel az EBV fertőzés könnyen terjedhet.

Szövődményeket is okozhat

A betegség általában enyhe lefolyású és komplikációk nélkül gyógyul, de néhány esetben jelentkezhetnek súlyosabb szövődmények. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak:

  • Lépmegnagyobbodás: Az Epstein-Barr vírus okozta mononukleózisban gyakran megduzzad a lép. Ez általában magától meggyógyul, de a lép megnagyobbodása sérülést vagy lépfájdalmat okozhat. Emiatt is fontos a pihenés a betegség ideje alatt és ajánlott elkerülni a túlzott fizikai aktivitást, amíg a lép visszanyeri normál méretét.
  • Májgyulladás: A mononukleózis ritkán májgyulladást okozhat, ami fájdalommal, sárgasággal és a máj enzimek szintjének emelkedésével járhat. A legtöbb esetben ez a tünet magától elmúlik.
  • Torokmandula-gyulladás és garatgyulladás: Ilyen esetben a betegség erős torokfájdalommal, nyelési nehézségekkel és vörös, duzzadt mandulákkal járhat, a mandulákat szürkésfehér lepedék fedi, amit a nyakon kifejezetten nagy nyirokcsomók kísérnek. Az esetek kis részében bakteriális fertőzés is társulhat, amely antibiotikum kezelést igényel.

Fontos megjegyezni, hogy a mononukleózisban jelentkező szövődmények viszonylag ritkák, és a legtöbb esetben a betegség magától gyógyul. Azonban, ha súlyos tüneteket tapasztal, vagy a tünetek nem javulnak, esetleg fokozódnak, javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Jó napot kívánok, a következő probléma megoldásában kérném szíves véleményüket:

Kb 2 hete érzek a garat hátsó részénél váladék "csorgást". Mandulám nincs és nem érzem, hogy megfáztam volna. Allergiás sem vagyok. Mi lehet ez?

Köszönettel:
Szabó Lászlóné

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szabó Lászlóné !

Egy enyhe fertőzés, reflux, nyálkahártya rendellenesség és sok egyéb dolog lehet a háttérben. Amennyiben 1-2 héten keresztül nem enyhülnek a panaszai mindenképpen vizsgálatra kellene bejelentkeznie.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Professzionális

"Nagyon köszönöm orvosuk professzionális hozzáállását, türelmét, figyelmét, körültekintését, gondosságát."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK