Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2023.05.24 Módosítva: 2023.07.19

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

Ilyen egyszerűen terjed

Az EBV akár egy csókkal, vagy például közös evés és ivás során is átadható. A nyálkahártyába és a nyirokszövetbe került kórokozó miatt hamarosan megjelennek a fertőzés tünetei.

mononukleózis viszonylag gyakori fertőző betegség. A világon széles körben elterjedt, és az emberek nagy része élete során legalább egyszer találkozik a fertőzést okozó Epstein-Barr vírussal. A legtöbb esetben a fertőzött személyként tünetmentes hordozóvá válik, vagy csak enyhe tüneteket tapasztal. Becslések szerint a tizenévesek körében az esetek kb. 50-75%-ában jelentkeznek tünetek, míg a fiatal felnőtteknél ez az arány körülbelül 25-50% között mozog.

A betegség tünetei

  • Torokfájás a mononukleózis tünete.fáradtság,
  • torokfájás,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • láz,
  • izomfájdalom,
  • fejfájás,
  • étvágytalanság.

A tünetek súlyossága és a betegség lefolyása egyénenként változhat. Néhány esetben a lép vagy a máj is megnagyobbodhat. A tünetek általában néhány hétig tartanak, de a fáradtság hónapokig is elhúzódhat.

A mononukleózis kezelése

A mononukleózis kezelése általában tüneti terápiára és pihenésre épül, mivel nincs specifikus gyógymód az Epstein-Barr vírusra. Az alábbi tanácsok segíthetnek enyhíteni a tüneteket és elősegíteni a gyógyulást:

  • Fontos pihenni és megfelelő időt szánni a regenerációra. Kerülni kell a túlzott fizikai aktivitást és a sporttevékenységeket, mivel ezek a szövődmények kockázatát is növelhetik.
  • Ügyeljünk rá, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hogy megelőzzük a kiszáradást és segítsük a test regenerálódását.
  • Az enyhe vagy közepes fájdalmak, mint például torokfájás és izomfájdalom, kezelhetők vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal. Azonban aszpirin tartalmú készítményeket nem szabad adni 12 év alatti fiataloknak, mivel ebben a korosztályban fennáll a Reye-szindróma kialakulásának kockázata.
  • Enyhe, langyos sóoldattal, torokspray használatával vagy toroköblítővel is lehet enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot.
  • Kerülni kell a túlzottan kemény, száraz, fűszeres vagy irritáló ételeket, amelyek tovább ronthatják a torokfájdalmat.
  • A fertőzés terjedésének megelőzésében az alapos, rendszeres kézmosás és a kontaktus kerülése segíthet. Ne találkozzunk másokkal, amíg a tünetek tartanak, mivel az EBV fertőzés könnyen terjedhet.

Szövődményeket is okozhat

A betegség általában enyhe lefolyású és komplikációk nélkül gyógyul, de néhány esetben jelentkezhetnek súlyosabb szövődmények. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak:

  • Lépmegnagyobbodás: Az Epstein-Barr vírus okozta mononukleózisban gyakran megduzzad a lép. Ez általában magától meggyógyul, de a lép megnagyobbodása sérülést vagy lépfájdalmat okozhat. Emiatt is fontos a pihenés a betegség ideje alatt és ajánlott elkerülni a túlzott fizikai aktivitást, amíg a lép visszanyeri normál méretét.
  • Májgyulladás: A mononukleózis ritkán májgyulladást okozhat, ami fájdalommal, sárgasággal és a máj enzimek szintjének emelkedésével járhat. A legtöbb esetben ez a tünet magától elmúlik.
  • Torokmandula-gyulladás és garatgyulladás: Ilyen esetben a betegség erős torokfájdalommal, nyelési nehézségekkel és vörös, duzzadt mandulákkal járhat, a mandulákat szürkésfehér lepedék fedi, amit a nyakon kifejezetten nagy nyirokcsomók kísérnek. Az esetek kis részében bakteriális fertőzés is társulhat, amely antibiotikum kezelést igényel.

Fontos megjegyezni, hogy a mononukleózisban jelentkező szövődmények viszonylag ritkák, és a legtöbb esetben a betegség magától gyógyul. Azonban, ha súlyos tüneteket tapasztal, vagy a tünetek nem javulnak, esetleg fokozódnak, javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Anyukám teljes gégeeltávolítás után 3 hetet volt kórházban! aztán hazaengedték kivették az orrszondát, és azt mondták begógyult a seb! Evett is ott is itthon is majd 2 nap múlva levedzedni kezdett a sebe! Mentővel azonnal vissza Pestre! Ott visszakapta az orszondát, 1 hétig bent volt, majd orrszondával hazaengedték! Ez kb 1 hete volt most 2 naponta kötözésre kell járni, betegszállító viszi ma volt átkötözték de még folyik a sebe azt mondják gyógyul! leszívták! Mire számíthatunk? Lelki állapota egyre jobban romlik! Addig sugárra se mehet! Köszönöm a választ!

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Krisztián !

Sajnos néha a gyógyulás több hétig is elhúzódik. Ne csüggedjenek, mert ez még nem jelenti azt, hogy az édesanyja nem fog meggyógyulni. Amennyiben spontán nem záródik ez a sipoly, akkor egy ismételt, de kisebb műtétet szoktak végezni.



Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Részletes

"Szeretném megköszönni a doktornőnek a figyelmességét, az alapos kivizsgálást és a részletes tanácsadást a terápiát illetően."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok