Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2023.03.14 Módosítva: 2023.03.14

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

Tünetek a horkoláson túl

Az éjszakai alvásproblémák közül kétség kívül a legismertebb a horkolás, erre az esetek többségében a hálótárs hívja fel a figyelmet. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során fontos tisztázni, hogy a horkolás időszakos vagy kóros és a kiváltó ok függvényében kell kezelni. Az alváshoz köthető fül-orr-gégészeti problémák sok esetben azonban nem ennyire egyértelműek, olyan tünetek formájában is jelentkezhetnek, melyeket nem feltétlenül kapcsolunk össze az alvászavarokkal.

Fáradtság, aluszékonyság, reggeli szájszárazság

Nappali fáradtság jlezheti az éjszakai horkolást.Sok oka lehet annak, ha fáradtan ébredünk. Egyszerűbb esetben nyilván a kevés alvás okozza, de sokan hiába fekszenek le időben, mégis fáradtan kelnek fel. Ilyen esetben az alvás minőségével lehet probléma, melynek hátterében fül-orr-gégészeti eredetű kiváltó ok is állhat. A napközbeni aluszékonyság, dekoncentráltság szintén intő jel, de a reggeli szájszárazságot vagy az éjszakai felriadásokat sem szabad félvállról venni.

 

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a tünetek hátterében állhat alvási apnoé betegség, amely miatt az éjszakai légzéskimaradások következtében a beteg többször felriadhat, napközben fáradt lehet. Ezek sok esetben olyan mikroébredések, amelyeket az éjszaka folyamán nem is érzékelünk, nem emlékszünk rá reggel. A reggeli szájszárazság is arra hívja fel a figyelmet, hogy az éjszakai alvás nem volt pihentető, hiszen valószínű, hogy ilyenkor a beteg valamilyen okból szájlégzéssel töltötte az alvásidő nagy részét. Ilyen esetben az orrdugulás okát kell feltárni és kezelni.

Alvásvizsgálat és fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ha a betegnél felmerül a horkolás, alvási apnoé gyanúja, akkor alvásvizsgálatra is sor kerül. Az alvásproblémák kivizsgálása ugyanis sok szakmát érintő és együttműködést kívánó folyamat, amelyet a szomnológus fog össze. Az is lehet, hogy egyszerűen csak az orrdugulás okát kell megszüntetni, hogy ismét pihentető legyen az alvás. Ilyenkor ki kell vizsgálni, hogy nincs-e például légúti allergia, krónikus orrmellléküreg-gyulladás, orrsövényferdülés vagy orrpolip a háttérben, amely a tartós orrdugulást kiváltja. Ennek felderítését a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, eszközös vizsgálatok, allergia teszt és képalkotó vizsgálatok segítik. Ha a probléma ennél összetettebb, akkor alvásendoszkópiára is sor kerülhet, melynek során a horkolást okozó légúti elzáródás pontos helye és oka is megállapítható és műtétre is sor kerülhet.

A diagnózis életet menthet

Ha nem alszunk megfelelően, rosszabbul teljesítünk napközben, idegesebbek, feszültebbek vagyunk. A tartós alváshiány megnöveli a krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy magasvérnyomás kialakulásának kockázatát. Az elhanyagolt fül-orr-gégészeti problémák újabb allergiák, asztma kialakulásához vezethetnek, tartós orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat, annak számtalan szövődményével.

 

Ma már a jogosítvány megújításának feltétele, hogy a betegnél jelentkeznek-e alvászavarra, alvási apnoéra utaló tünetek. A kialvatlan, dekoncentrált vezető veszélyezteti nemcsak a saját, de a forgalomban haladó többi sofőr életét is.

 

A felsorolt tünetek esetén tehát nagyon fontos a kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika. Korszerű megoldások léteznek a problémák kezelésére. Akár gyógyszeres úton, CPAP segítségével vagy allergén immunterápiával az allergia tartós kezelésére, biológiai terápiával a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, kiújuló orrpolip esetén vagy ha szükséges akár műtéttel is megszüntethető a kiváltó ok.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

   

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Az orrom másfél hete bedugul, sokszor annyira, hogy egyáltalán nem tudok lélegezni rajta. Reggelente, miután befújok, sikerül ideig-óráig megszüntetni az orrdugulást, aztán minden kezdődik előlről. Reggel zöldes, sűrű orrváladék jön, ki; aztàn ahogy telik a nap átvált sárgásra, estére színtelen lesz az orrváladék. Ezt kíséri enyhe vizes orrfolyás. Hallottam, hogy ilyen tünetet okozhat a hőmérsèkletváltozás. Budapestről utaztam ki külföldre egy 1600 m-en lévő faluba. Allergiám sosem volt, viszont van orrsövény ferdülésem, amire pár éve az orvos azt mondta, nem szükséges műteni. Kérem, ha bármilyen ötlettel tud segíteni így látatlanban, segítsen, esetleg milyen összetételű gyógyszert kérjek itt az olaszországi orvostól. Sajnos szeptemberig nem tudok haza menni. Köszönettel: Emese

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Emese!

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppet maximum 7-10 napi használatra szoktuk javasolni, mert gyorsan alakul ki tőle függőség, ill. szétmarja az
orr nyálkahártyáját. Ilyen elhúzódóbb esetben inkább steroidos orrsprayt (pl. Avamys, Dymista, Nasonex) kéne használnia, akár egy hónapig, mert ennek gyulladáscsökkentő hatása is van, de nem várhat olyan hirtelen hatást, mint az eddig használt spraynél.
A zöldes-sárga váladék miatt felmerül az arcüreg gyulladás lehetősége is.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

További részletek
Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Nátha, arcfeszülés és fejfájás: az akut arcüreggyulladás első tünetei?

Az akut arcüreggyulladás következtében az orrmelléküregekben nyálkahártya duzzanat alakul ki, váladék termelődik. A náthás tünetek mellett kellemetlen arcfeszülés és erős fejfájás is jelezheti a betegséget. Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta az akut arcüreggyulladás tüneteivel és kezelésével kapcsolatos tudnivalókat.

További részletek
Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

Dohányzik? Vegyen részt hallásvizsgálaton!

A dohányzás a halláscsökkenés egyik rizikótényezője. A kutatások azt mutatták, hogy a cigarettafüstnek való expozíció - akár közvetlen vagy közvetett módon – egyaránt károsíthatja a hallásunkat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát az összefüggés okairól kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!