Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Meglepő tünetek, melyekkel fül-orr-gégészhez kell fordulni

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2023.03.14 18:12

Ha náthásak vagyunk, régóta dugul az orrunk, fáj a fülünk, fül-orr-gégészhez fordulunk. Vannak azonban olyan kevésbé egyértelmű tünetek, melyek kapcsán szintén indokolt a kivizsgálás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa most az alvással kapcsolatos fül-orr-gégészeti problémákra hívja fel a figyelmet.

Tünetek a horkoláson túl

Az éjszakai alvásproblémák közül kétség kívül a legismertebb a horkolás, erre az esetek többségében a hálótárs hívja fel a figyelmet. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során fontos tisztázni, hogy a horkolás időszakos vagy kóros és a kiváltó ok függvényében kell kezelni. Az alváshoz köthető fül-orr-gégészeti problémák sok esetben azonban nem ennyire egyértelműek, olyan tünetek formájában is jelentkezhetnek, melyeket nem feltétlenül kapcsolunk össze az alvászavarokkal.

Fáradtság, aluszékonyság, reggeli szájszárazság

Nappali fáradtság jlezheti az éjszakai horkolást.Sok oka lehet annak, ha fáradtan ébredünk. Egyszerűbb esetben nyilván a kevés alvás okozza, de sokan hiába fekszenek le időben, mégis fáradtan kelnek fel. Ilyen esetben az alvás minőségével lehet probléma, melynek hátterében fül-orr-gégészeti eredetű kiváltó ok is állhat. A napközbeni aluszékonyság, dekoncentráltság szintén intő jel, de a reggeli szájszárazságot vagy az éjszakai felriadásokat sem szabad félvállról venni.

 

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a tünetek hátterében állhat alvási apnoé betegség, amely miatt az éjszakai légzéskimaradások következtében a beteg többször felriadhat, napközben fáradt lehet. Ezek sok esetben olyan mikroébredések, amelyeket az éjszaka folyamán nem is érzékelünk, nem emlékszünk rá reggel. A reggeli szájszárazság is arra hívja fel a figyelmet, hogy az éjszakai alvás nem volt pihentető, hiszen valószínű, hogy ilyenkor a beteg valamilyen okból szájlégzéssel töltötte az alvásidő nagy részét. Ilyen esetben az orrdugulás okát kell feltárni és kezelni.

Alvásvizsgálat és fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Ha a betegnél felmerül a horkolás, alvási apnoé gyanúja, akkor alvásvizsgálatra is sor kerül. Az alvásproblémák kivizsgálása ugyanis sok szakmát érintő és együttműködést kívánó folyamat, amelyet a szomnológus fog össze. Az is lehet, hogy egyszerűen csak az orrdugulás okát kell megszüntetni, hogy ismét pihentető legyen az alvás. Ilyenkor ki kell vizsgálni, hogy nincs-e például légúti allergia, krónikus orrmellléküreg-gyulladás, orrsövényferdülés vagy orrpolip a háttérben, amely a tartós orrdugulást kiváltja. Ennek felderítését a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, eszközös vizsgálatok, allergia teszt és képalkotó vizsgálatok segítik. Ha a probléma ennél összetettebb, akkor alvásendoszkópiára is sor kerülhet, melynek során a horkolást okozó légúti elzáródás pontos helye és oka is megállapítható és műtétre is sor kerülhet.

A diagnózis életet menthet

Ha nem alszunk megfelelően, rosszabbul teljesítünk napközben, idegesebbek, feszültebbek vagyunk. A tartós alváshiány megnöveli a krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy magasvérnyomás kialakulásának kockázatát. Az elhanyagolt fül-orr-gégészeti problémák újabb allergiák, asztma kialakulásához vezethetnek, tartós orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat, annak számtalan szövődményével.

 

Ma már a jogosítvány megújításának feltétele, hogy a betegnél jelentkeznek-e alvászavarra, alvási apnoéra utaló tünetek. A kialvatlan, dekoncentrált vezető veszélyezteti nemcsak a saját, de a forgalomban haladó többi sofőr életét is.

 

A felsorolt tünetek esetén tehát nagyon fontos a kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika. Korszerű megoldások léteznek a problémák kezelésére. Akár gyógyszeres úton, CPAP segítségével vagy allergén immunterápiával az allergia tartós kezelésére, biológiai terápiával a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, kiújuló orrpolip esetén vagy ha szükséges akár műtéttel is megszüntethető a kiváltó ok.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

   

  További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

   

   

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

28 éves nő vagyok. Panaszaim március végén nehézlégzéssel kezdődtek, ami sajnos állandósult és a hónapok alatt egyéb tünetekkel egészült ki; orrdugulás, fél oldali arcpír, fülzúgás/fülfájás, fejfájás, lepedékes un.térkép nyelv, foltos torokmandula, fejfájás, improduktív köhögés/krákogás, torokszárazság, nagy mennyiségű garati váladékcsorgás. Sajnos jó pár allergiám van (étel/por/pollen/atka/penész/gomba/gyógyszer), de az évek alatt sosem okoztak ilyen összetett és súlyos reakciókat, így kezdetben arra gondoltam, hogy most is inkább orrmelléküreg gyulladásom lehet. Voltam F.O.G.-en, ahol a főorvos azt mondta súlyos rhinitisem van (be van robbanva a jobb oldali orrnyálkahártyám, kb mint egy giga vörösbab-), emellett a dobhártyám nem piros, gennyes váladékozás-láz nem jellemző, a gégém/hangszalagok épek, (nagylaborom neg/ kardió-belgyógy uhk neg/tüdő rtg neg/Spo 98-100%). Így a cetirizin mellé fölírt mometasone ciplát (de sandozt adak helyette), sima 2-2*1 puffra, mondván, hogy 2-3 nap és megszűnnek a zavaró tünetek. Az orrdugulásom időközben magától elmúlt, de a garati vaskos, felköhöghetetlen átlátszó váladék (amit a gátolt orrlégzés és a túlzott váladékképzés idéz elő)- ami a hörgőimet is és a pszichémet is nagyon megviseli [SSRE készítményt kell szednem, hogy tudjak aludni:/] és az orrnyálka duzzanat maradt és a spray 1,5 heti használata után se kezdett el javulni ;( Tudom, hogy mivel a tüneteim akutak és súlyosak, idő kell hogy hasson, de vajon mennyi?!:( A háziorvosom azt javasolta, hogy 1*10mg cetiritint szedjem mellé kombiterápiaként, vagy próbáljam ki a reggeli 1*2-2 puff helyett a 2*2-2 puff adagolást a sprayből és ha jobban vagyok, csökkentsem vissza. Szeretném az Ön véleményét is kikérni, hogy melyik terápiás javaslatot lenne érdemes kipróbálnom?
Alternatív módszereket mind kipróbáltam már (diéta, inhalálás (hagyományos és porlasztós), herbaterápia, aromaterápia etc.), de egyik se jött be hatékonyan. :( A spray előtt egyébként fiz.sóoldattal átmosom az orrom- ahogy naponta többszöris- szóval nem igazán értem miért nem működik a dolog:(( (3 hete volt pm műtétem autoimmun hyperthyreozis miatt, nem tudom ez kontraindikációja lehet-e az emelt/kombi adag alkalmazásának..°_°)

Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tisztelettel: Anga

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Nagy Angéla !


Valószínűleg az alap betegsége / poliallergias és immunológiai megbetegedés/ okozza ezeket a nyálkahártya tüneteket. Valószínűleg ez krónikus, az alkalmazott terápia mellett enyhülni fognak, de lehet, hogy teljes tünetmentesség nem lesz, azonkívül most esett át pajzsmirigy műtéten is, nem tudom, a hormon értékei hogy állnak. Nemgondolom, hogy emelni kellene a Mometason orrsppray adagját, de mindenképpen használnám tovább a rendszeres sós orrtoalett után. az antihisztamin tablettát is szedje még, amennyiben egy -két hét múlva sincs változás ismételt fülészeti vizsgálta és esetleg gyógyszer módosítás javasolt.


Tisztelettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, maximális szakértelem

Előszőr jártam Önöknél, de nagyon pozitív élményben volt részem, mind a személyzet, de különösen a doktornő hozzáállása és szakértelme, kedvessége, alapossága. Dr. Augusztinovicz Mónika doktornő nagyon pozitv benyomást tett rám, akihez a jövőben is visszamegyek majd.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK