Mutálás: így változnak a korral a hangszalagok

Mutálás: így változnak a korral a hangszalagok

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.03.17 Módosítva: 2021.04.06

A hang változása természetes folyamat serdülőkorban. A mutálás elsősorban fiúknál szembetűnő, de a lányoknál is bekövetkezik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a mutálás folyamatáról beszélt és az eközben fellépő rendellenességekre is felhívta a figyelmet.

Fiúk és lányok: különböző a hangszalagok hossza

Beszéd során a kilélegzett levegő átáramlik a gégén és megrezegteti a hangszalagokat. Azt, hogy mélyebb, vagy magasabb hangon szólalunk-e meg, a hangszálak befolyásolják. Minél hosszabbak és vastagabbak a hangszalagok, annál mélyebb lesz a beszédhang.

 

FOGLALJON IDŐPONTOT MUTÁLÁS KIVIZSGÁLÁSÁRA ONLINE

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a hangszalagok hossza születéskor fiúknál és lányoknál is közel azonos, 2 milliméter hosszúságú. Ahogyan a gyerekek nőnek, velük együtt nő a hangszalag hossza is. Lányoknál évente átlagosan 0,4 mm-t, fiúnál 0,7mm-t. A lányok hangszalagjainak végleges hossza nagyjából 10mm-es, a fiúké 16mm-es.

A serdülőkori mutálás

A hangszalagok eltérő hossza mellett lényeges különbséget hoz a két nem közti hangszínben a mutálás folyamata. A pubertás környékén bekövetkező hormonális változások, a tesztoszteron szint emelkedése a hangra is kihat. Ennek következtében a gégeváz is megnő, a hangszalagok pedig megvastagodnak.

 

A mutálás zavar megnehezíti a kamaszkort.A mutálás és ezzel együtt a magasság intenzív növekedése leggyakrabban 12 és 13 éves kor között kezdődik és 15 és 17 éves kor között ér véget. Ez az időszak fokozott stresszt jelenthet a fiatalok számára. A testük látványos változásai mellett a hangjuk sem a régi, az egyik percben magas, majd hirtelen mély, rekedtes, nyikorgóvá válik, ez társaságban kellemetlen lehet, amit gyakran nehezen élnek meg.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy segíteni ebben az időszakban inkább csak türelemmel lehet, beszélgessünk arról, hogy ez egy természetes folyamat, ami átlagosan 2-3 évig tart. Nincs igazán olyan eszköz a kezünkben, amivel felgyorsíthatjuk, vagy megkönnyíthetjük. Pszichésen segíthet, ha érzi, hogy mégis van némi kontrollja a hangja felett, ha mentolos cukorkát, torokpasztillát vagy rágót hord magánál, amit a kritikus helyzetekben bevethet.

Mutálás: ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni

Ha a mutálás folyamata 17 éves korra sem rendeződik, elhúzódó, vagy rendellenes hangváltozásnak tekinthető. Az elhúzódó mutálás során nem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. A hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan.

 

Mindezek kedvezőtlenül hatnak az egyébként is érzékeny, ebben az időszakban számos változással szembesülő serdülő életére: az érintettek könnyen gátlásossá, csúfolódások célpontjává válhatnak, feszélyezve érzik magukat, a kortársak közt és a tanórákon sem mernek megszólalni. Fontos tudni, hogy az elhúzódó mutálás spontán nem javul. Az érintetteknek mindenképp beszédtechnikai foglalkozásra van szüksége, aminek célja, a helyes hangmagasság elérése, a megfelelő hang- és beszédtechnika elsajátítása.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

32 éves fiatalember vagyok. Manduláim megvannak. 1-2 havonta visszatérő nyelési fájdalmaim vannak. Általában pár napig tart, de viszont mindig csak a bal oldalon, és észrevettem hogy a fájdalom mértéke nagyban függ a fejtartásomtól. Például az oldalamon fekve vagy oldalra tartott fejjel alig, vagy egyáltalán nem érezhető, de viszont ha hátrahajtom a fejem, feszül és fáj bal oldalon az állam alatt, és ezután pár percre mégfájdalmasabbá válik a nyelés. Azt is megfigyeltem, hogy amikor fáj, több slejm van a torkomban, és torokköszörülés után egy rövid időre teljesen megszűnik a fájdalom. Ivás közben csak az első két korty fáj, evés közben egyáltalán nem fáj a nyelés. Az enyhe levertségen kívül más tünetem nincs, és nem sugárzik fülbe a fájdalom.
Ez gyakori? Lehet például krónikus mandulagyulladás? Vagy esetleg valami komolyabb?
Nyilván pontosat csak egy kivizsgálás után lehetne mondani, de én kíváncsi lennék az Ön véleményére.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel, Péter

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szabadi Péter!

A leírt panaszok semmi esetre nem utalnak gyulladásra. Vizsgálat nélkül talán a reflux lehetőségére gondolnék. A visszatérő jelleg miatt mindenképpen azt ajánlom, hogy forduljon orvoshoz, aki a vizsgálaton kívül az egyéb diagnosztikus vizsgálatokat is elrendeli.

Üdvözlettel

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos

Azonnal fogadtak, a kérdőív kitöltése után kb. 5 perccel már a vizsgálóban voltunk. A főorvos asszony nagyon alaposan vizsgálta meg a gyereket, közérthetően és részletesen elmondta a diagnózist, a kezelés módját és a gyógyulás várható folyamatát, időtartamát.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

9 tanács, hogy megőrizze orra egészségét

Az orrnyálkahártya fontos védelmi funkciót tölt be a betegségek megelőzésében, a belélegzett levegőt szűri és felmelegíti. A sérült, gyulladt nyálkahártya nemcsak ezt a védő funkciót nem tudja betölteni, de további betegségekhez is vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan vigyázhatunk az egészségére.

További részletek
Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Megfázás és szénanátha is okozhat orrvérzést

Ha az utóbbi időben gyakori orrvérzést tapasztalunk, érdemes fül-orr-gégészhez fordulni. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az orrnyálkahártya állapota elárulhatja például azt is, ha a kellemetlen panasz allergia vagy náthás betegség következtében jelentkezik.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat