Mutálás: így változnak a korral a hangszalagok

Mutálás: így változnak a korral a hangszalagok

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.03.17 Módosítva: 2021.04.06

A hang változása természetes folyamat serdülőkorban. A mutálás elsősorban fiúknál szembetűnő, de a lányoknál is bekövetkezik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a mutálás folyamatáról beszélt és az eközben fellépő rendellenességekre is felhívta a figyelmet.

Fiúk és lányok: különböző a hangszalagok hossza

Beszéd során a kilélegzett levegő átáramlik a gégén és megrezegteti a hangszalagokat. Azt, hogy mélyebb, vagy magasabb hangon szólalunk-e meg, a hangszálak befolyásolják. Minél hosszabbak és vastagabbak a hangszalagok, annál mélyebb lesz a beszédhang.

 

FOGLALJON IDŐPONTOT MUTÁLÁS KIVIZSGÁLÁSÁRA ONLINE

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a hangszalagok hossza születéskor fiúknál és lányoknál is közel azonos, 2 milliméter hosszúságú. Ahogyan a gyerekek nőnek, velük együtt nő a hangszalag hossza is. Lányoknál évente átlagosan 0,4 mm-t, fiúnál 0,7mm-t. A lányok hangszalagjainak végleges hossza nagyjából 10mm-es, a fiúké 16mm-es.

A serdülőkori mutálás

A hangszalagok eltérő hossza mellett lényeges különbséget hoz a két nem közti hangszínben a mutálás folyamata. A pubertás környékén bekövetkező hormonális változások, a tesztoszteron szint emelkedése a hangra is kihat. Ennek következtében a gégeváz is megnő, a hangszalagok pedig megvastagodnak.

 

A mutálás zavar megnehezíti a kamaszkort.A mutálás és ezzel együtt a magasság intenzív növekedése leggyakrabban 12 és 13 éves kor között kezdődik és 15 és 17 éves kor között ér véget. Ez az időszak fokozott stresszt jelenthet a fiatalok számára. A testük látványos változásai mellett a hangjuk sem a régi, az egyik percben magas, majd hirtelen mély, rekedtes, nyikorgóvá válik, ez társaságban kellemetlen lehet, amit gyakran nehezen élnek meg.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy segíteni ebben az időszakban inkább csak türelemmel lehet, beszélgessünk arról, hogy ez egy természetes folyamat, ami átlagosan 2-3 évig tart. Nincs igazán olyan eszköz a kezünkben, amivel felgyorsíthatjuk, vagy megkönnyíthetjük. Pszichésen segíthet, ha érzi, hogy mégis van némi kontrollja a hangja felett, ha mentolos cukorkát, torokpasztillát vagy rágót hord magánál, amit a kritikus helyzetekben bevethet.

Mutálás: ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni

Ha a mutálás folyamata 17 éves korra sem rendeződik, elhúzódó, vagy rendellenes hangváltozásnak tekinthető. Az elhúzódó mutálás során nem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. A hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan.

 

Mindezek kedvezőtlenül hatnak az egyébként is érzékeny, ebben az időszakban számos változással szembesülő serdülő életére: az érintettek könnyen gátlásossá, csúfolódások célpontjává válhatnak, feszélyezve érzik magukat, a kortársak közt és a tanórákon sem mernek megszólalni. Fontos tudni, hogy az elhúzódó mutálás spontán nem javul. Az érintetteknek mindenképp beszédtechnikai foglalkozásra van szüksége, aminek célja, a helyes hangmagasság elérése, a megfelelő hang- és beszédtechnika elsajátítása.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz,kb egy hónapja mindennap estére/éjjelre teljesen kiszárad a torkom és berekedek,próbáltam cukormentes cukorkát,kamillás gőzfürdőt de semmi se használ ha valami segítséget tudna nyújtani azt köszönettel fogadnám.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kovács Dániel!

Azt javaslom, hogy jelentkezezn vizsgálatra, mert a szárazság okát kellene kideríteni! A kamillás gőzfürdőt semmi esetre sem ajánlanám, mert intensíven szárít, helyette inkább sima enyhe sós vízzel gargarizáljon!


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

"Igen, figyelmes, kedves volt, kérdéseimre megnyugtató válaszokat adott."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

További részletek
Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink