Mutálás: így változnak a korral a hangszalagok

Mutálás: így változnak a korral a hangszalagok

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.03.17 Módosítva: 2021.04.06

A hang változása természetes folyamat serdülőkorban. A mutálás elsősorban fiúknál szembetűnő, de a lányoknál is bekövetkezik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a mutálás folyamatáról beszélt és az eközben fellépő rendellenességekre is felhívta a figyelmet.

Fiúk és lányok: különböző a hangszalagok hossza

Beszéd során a kilélegzett levegő átáramlik a gégén és megrezegteti a hangszalagokat. Azt, hogy mélyebb, vagy magasabb hangon szólalunk-e meg, a hangszálak befolyásolják. Minél hosszabbak és vastagabbak a hangszalagok, annál mélyebb lesz a beszédhang.

 

FOGLALJON IDŐPONTOT MUTÁLÁS KIVIZSGÁLÁSÁRA ONLINE

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a hangszalagok hossza születéskor fiúknál és lányoknál is közel azonos, 2 milliméter hosszúságú. Ahogyan a gyerekek nőnek, velük együtt nő a hangszalag hossza is. Lányoknál évente átlagosan 0,4 mm-t, fiúnál 0,7mm-t. A lányok hangszalagjainak végleges hossza nagyjából 10mm-es, a fiúké 16mm-es.

A serdülőkori mutálás

A hangszalagok eltérő hossza mellett lényeges különbséget hoz a két nem közti hangszínben a mutálás folyamata. A pubertás környékén bekövetkező hormonális változások, a tesztoszteron szint emelkedése a hangra is kihat. Ennek következtében a gégeváz is megnő, a hangszalagok pedig megvastagodnak.

 

A mutálás zavar megnehezíti a kamaszkort.A mutálás és ezzel együtt a magasság intenzív növekedése leggyakrabban 12 és 13 éves kor között kezdődik és 15 és 17 éves kor között ér véget. Ez az időszak fokozott stresszt jelenthet a fiatalok számára. A testük látványos változásai mellett a hangjuk sem a régi, az egyik percben magas, majd hirtelen mély, rekedtes, nyikorgóvá válik, ez társaságban kellemetlen lehet, amit gyakran nehezen élnek meg.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy segíteni ebben az időszakban inkább csak türelemmel lehet, beszélgessünk arról, hogy ez egy természetes folyamat, ami átlagosan 2-3 évig tart. Nincs igazán olyan eszköz a kezünkben, amivel felgyorsíthatjuk, vagy megkönnyíthetjük. Pszichésen segíthet, ha érzi, hogy mégis van némi kontrollja a hangja felett, ha mentolos cukorkát, torokpasztillát vagy rágót hord magánál, amit a kritikus helyzetekben bevethet.

Mutálás: ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni

Ha a mutálás folyamata 17 éves korra sem rendeződik, elhúzódó, vagy rendellenes hangváltozásnak tekinthető. Az elhúzódó mutálás során nem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. A hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan.

 

Mindezek kedvezőtlenül hatnak az egyébként is érzékeny, ebben az időszakban számos változással szembesülő serdülő életére: az érintettek könnyen gátlásossá, csúfolódások célpontjává válhatnak, feszélyezve érzik magukat, a kortársak közt és a tanórákon sem mernek megszólalni. Fontos tudni, hogy az elhúzódó mutálás spontán nem javul. Az érintetteknek mindenképp beszédtechnikai foglalkozásra van szüksége, aminek célja, a helyes hangmagasság elérése, a megfelelő hang- és beszédtechnika elsajátítása.

Téma szakértője

 • Dr. Holpert Valéria

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, foniáter
 • Specialitások:
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás
  • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

   

  További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
5 hónapos kisfiam egyik füléből feltűnően sok fülzsír ürül. Ez a füle kezdettől valahogy több váladékot termel. Fájdalma nincs. Ez normális jelenség? Mi az oka? El fog múlni?
Köszönettel!

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Vera!

Az okot nem tudjuk, de abszolút belefér a normalis jelenségek közé. Amennyiben ez nem gyűlik össze a hallójáratban, azt javaslom, hogy a hallójárat bemenetben megjelenő fülzsírt egy kis baba olajjal törölje le, mást ne tegyen.
Amennyiben a pici nyugtalan, a füléhez kap javaslom, hogy hozza el vizsgálatra.


Üdvözlettel,


Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyerekközpontúan bánt a kisfiammal

"A doktornő barátságosan és gyerekközpontúan bánt a kisfiammal. Minden kérdésemre választ kaptam és úgy tűnik a kisfiam betegségére, ami már sajnos évek óta elhúzódik végre megoldást talált már az első alkalomkor a doktornő. Teljesen új, egyszerű kezelést javasolt a kisfiam fülbetegségére a korábbi más orvosok által javasolt antibiotikum kúra helyett. Ezért nagyon hálás vagyok."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

Fül-orr-gégészeti betegségek miatt horkol?

A horkolásnak több kiváltó oka is lehet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány gyakori kiváltó okot nevezett meg, melyeket fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet diagnosztizálni.

További részletek
Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

Nyelvcsap-gyulladás a gombócérzés hátterében?

A lágy szájpad közepén elhelyezkedő nyelvcsap gyulladását különböző tünetek kísérik. A fájdalom mellett nyelési nehézség jelentkezhet, a beteg úgy érezheti, hogy valami a torkán akadt. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy miben különbözik ez a betegség a valódi gombócérzéstől, más néven globus szindrómától.

További részletek
Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy hallásvizsgálatra van szüksége

A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós. Ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!