Mutálás: így változnak a korral a hangszalagok

Mutálás: így változnak a korral a hangszalagok

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.03.17 Módosítva: 2021.04.06

A hang változása természetes folyamat serdülőkorban. A mutálás elsősorban fiúknál szembetűnő, de a lányoknál is bekövetkezik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa a mutálás folyamatáról beszélt és az eközben fellépő rendellenességekre is felhívta a figyelmet.

Fiúk és lányok: különböző a hangszalagok hossza

Beszéd során a kilélegzett levegő átáramlik a gégén és megrezegteti a hangszalagokat. Azt, hogy mélyebb, vagy magasabb hangon szólalunk-e meg, a hangszálak befolyásolják. Minél hosszabbak és vastagabbak a hangszalagok, annál mélyebb lesz a beszédhang.

 

FOGLALJON IDŐPONTOT MUTÁLÁS KIVIZSGÁLÁSÁRA ONLINE

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a hangszalagok hossza születéskor fiúknál és lányoknál is közel azonos, 2 milliméter hosszúságú. Ahogyan a gyerekek nőnek, velük együtt nő a hangszalag hossza is. Lányoknál évente átlagosan 0,4 mm-t, fiúnál 0,7mm-t. A lányok hangszalagjainak végleges hossza nagyjából 10mm-es, a fiúké 16mm-es.

A serdülőkori mutálás

A hangszalagok eltérő hossza mellett lényeges különbséget hoz a két nem közti hangszínben a mutálás folyamata. A pubertás környékén bekövetkező hormonális változások, a tesztoszteron szint emelkedése a hangra is kihat. Ennek következtében a gégeváz is megnő, a hangszalagok pedig megvastagodnak.

 

A mutálás zavar megnehezíti a kamaszkort.A mutálás és ezzel együtt a magasság intenzív növekedése leggyakrabban 12 és 13 éves kor között kezdődik és 15 és 17 éves kor között ér véget. Ez az időszak fokozott stresszt jelenthet a fiatalok számára. A testük látványos változásai mellett a hangjuk sem a régi, az egyik percben magas, majd hirtelen mély, rekedtes, nyikorgóvá válik, ez társaságban kellemetlen lehet, amit gyakran nehezen élnek meg.

 

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy segíteni ebben az időszakban inkább csak türelemmel lehet, beszélgessünk arról, hogy ez egy természetes folyamat, ami átlagosan 2-3 évig tart. Nincs igazán olyan eszköz a kezünkben, amivel felgyorsíthatjuk, vagy megkönnyíthetjük. Pszichésen segíthet, ha érzi, hogy mégis van némi kontrollja a hangja felett, ha mentolos cukorkát, torokpasztillát vagy rágót hord magánál, amit a kritikus helyzetekben bevethet.

Mutálás: ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni

Ha a mutálás folyamata 17 éves korra sem rendeződik, elhúzódó, vagy rendellenes hangváltozásnak tekinthető. Az elhúzódó mutálás során nem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd során a hang hirtelen elcsuklik, váltakoznak a magasabb és mélyebb hangok. A hang színe fénytelenebbé válik, a hangerő és a hangterjedelem csökken, a hang fáradékony, esetleg rekedt, a hangképzés pontatlan.

 

Mindezek kedvezőtlenül hatnak az egyébként is érzékeny, ebben az időszakban számos változással szembesülő serdülő életére: az érintettek könnyen gátlásossá, csúfolódások célpontjává válhatnak, feszélyezve érzik magukat, a kortársak közt és a tanórákon sem mernek megszólalni. Fontos tudni, hogy az elhúzódó mutálás spontán nem javul. Az érintetteknek mindenképp beszédtechnikai foglalkozásra van szüksége, aminek célja, a helyes hangmagasság elérése, a megfelelő hang- és beszédtechnika elsajátítása.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt dr. úr, nő!

Panaszom a következő. 3 hete reggel még volt hangom, napközben viszont egyre rekedtebben tudtam beszélni, estére teljesen elment és azóta sem jött vissza átmenetileg sem. Voltam orvosnál már többször is, de gondoltam itt is kérek véleményt mert nagyon aggaszt a dolog. Először a doktornő antibiotikumot írt fel és paxirazolt mert enyhe hurutos köhögésem is volt és van azóta is. 1 hét után semmi változás nem történt, ezután elküldött a főorvos úrhoz a kórházba. Mindketten azt állapították meg, hogy a mellékhangszál duzzadt, ill. a hangszálak duzzadtak. Egy spryt írt a dr. úr, de az nem kapható így a gyógyszertárban kaptam helyette Septolete extrát és Isla szopogatós tablettát is írt. Javasolják többen, hogy menjek másik orvoshoz is, de nem tudom kihez érdemes fordulni.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Kelemen istván

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kelemen István!


Sajnos érdemben csak egy alapos vizsgálat után tudnék nyilatkozni. Dohányos? Amennyiben nem szűnnek panaszai ismételt vizsgálat lenne szükséges.



Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egy jó élmény

"Kisfiammal voltunk fül-orr-gégészeti vizsgálaton. Nagyon pozitív volt, hogy volt idő felengedni, nem éreztem magam siettetve, volt idő minden kérdés átbeszélésére, a doktornő a kisfiamhoz is kedvesen közelített, mindent elmagyarázott. Mindent összegezve a kisfiam számára is jó élmény volt az orvosi vizsgálat. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK