5 dolog, amit nem tudott a hangjáról

5 dolog, amit nem tudott a hangjáról

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2017.06.12 Módosítva: 2023.11.22

Egész nap használjuk, létezéséről mégis csak akkor veszünk tudomást, ha valamilyen okból nem működik megfelelően. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáterrel, a Fül-orr-gégeközpont orvosával a hanggal, hangszalagokkal kapcsolatos érdekességekre és problémákra hívjuk fel a figyelmet.

Egész nap használjuk, létezéséről mégis csak akkor veszünk tudomást, ha valamilyen okból nem működik megfelelően. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáterrel, a Fül-orr-gégeközpont orvosával a hanggal, hangszalagokkal kapcsolatos érdekességekre és problémákra hívjuk fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Miért szól másként, ha felvételről halljuk?

A legtöbb ember nem szereti visszahallani a hangját, mert felvételről egészen máshogy szól, mint ahogyan beszéd közben megszoktuk. Ennek oka, hogy beszéd közben a hang másként rezegteti meg a dobhártyát, mint amikor valamilyen eszközről, felvételről hallgatjuk.

Nem csak a fiúk mutálnak

A kamaszkor velejárója, hogy sok egyéb mellett a hangszín is megváltozik, ám ez nem csak a fiúkra igaz. Habár kevésbé észrevehető módon, de ebben az időszakban a lányok hangja is változik. Ennek oka, hogy mindkét nemre hatnak azok a hormonális változások, melyek következtében a hangszalagok hosszabbak és vastagabbak lesznek, emiatt pedig a hang mélyebb.

60 év felett is változik a hang

A kor előre haladtával a hangszalagok veszítenek szilárdságukból, emiatt a hangszín beszéd közben ingatag lehet, a hangmagasság is változhat. A férfiak hangja általában magasabb lesz, mert az ő hangszalagjaik rendszerint merevebbé és vékonyabbá válnak. A nőké inkább alacsonyabb, amiatt, hogy a menopauza alatt bekövetkező hormonális változások miatt szervezetükben csökken az ösztrogén és nő a tesztoszteron mértéke.

A férfiak a magasabb, a nők a mélyebb hangot kedvelik

A magasabb hangszín ugyanis a fiatalságot és az egészséget jelképezi, a férfiak mélyebb hangja pedig nagyobb termetet, férfiasabb külsőt feltételez. A normál tartományon kívül eső mély hang azonban már természetellenesnek hat.

Hidratálásra hangszalagjainknak is szüksége vanHangképtés

Beszéd közben könnyebben elfárad a hangunk, torokkaparás, rekedtség is jelentkezhet, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A hangszalagokat alkotó szöveteknek is szükségük van nedvességre, csakúgy mint bármelyik másik szervünket alkotó szöveteknek. A hangszalagokat természetesen nem külsőleg kell hogy érje a nedvesség, hiszen a légcsőben helyezkednek el, ha ide kerülne a folyadék, az fulladást okozna. A folyadék felszívódása a többi tápanyaghoz hasonlóan a beleken keresztül történik és jut el a test többi pontjára, így a hangszalagokhoz is.

A hang változása betegségeket jelezhet

Ennek legszembetűnőbb formája, ha elmegy a hangunk. Általában vírusfertőzés következménye a gégegyulladás, mely átmeneti némasággal jár, majd fokozatosan visszanyerjük a hangunkat. Ha ez az állapot tartóssá válik, vagy beszéd közben hirtelen elmegy a hangunk, majd visszatér, ez akár hangszalag-polipot is jelezhet, ami műtéti kezelést is igényel. A reggeli torokfájás, gyakori hangszalag problémák refluxot is jelezhetnek. Az elhúzódó rekedtség is súlyos problémára, akár daganatos elváltozásra is felhívhatja a figyelmet, de a ziháló, rekedt, lelassult beszéd a Parkinson-kór tünete is lehet. Ha elégedetlen a hangszínével (túl mély, vagy magas) a hangja fátyolos, gyenge, estére gyakran elmegy, vagy erős rekedtséget tapasztal, gyermekénél késik, vagy elhúzódik a mutálás időszaka, beszéd- és hangterápiás foglalkozások segítségével lehetőség van a zavaró tüneteken változtatni.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm, a kislanyom 12 hetes. 2 hete hallom, hogy el van dugulva az orra (röfög).
1 hete voltunk a gyerekorvosnal, aki felirt egy orrcseppet max 1 hetre es mondta, hogy gyakran tisztitsam vattaval es sooldattal az orrat. Hat ez gyakorlatilag semmit sem er. 3 napja kaptam beszereztem orrszi-porszit es naponta többször alkalmazom. Atlatszos kicsit habos valadek tavozik az orrabol, de szivas utan is “röfög”. Tegnap ota 2x is ugy tünt, hogy semmi sincs a noziban, de több perc szivas utan kezdett csak tavozni a valadek. Erdekelne, hogy mennyi ideig szabas hasznalni egy ilyen készüleket? Mert az „amig jön ki a cucc“ magasan meghaladhatja a 10-15 percet is.... kezeles elött tengervizes orrcseppezek. Sajnos külföldön elunk es az itteni orvosok nem ismerik ezt a fajta orrszivast es inkabb odzkodnak töle, mig otthon nem ismerek olyat aki ne ajanlana.
Köszönettel,
Egy ketsegbeesett anyuka

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Fazekas Eszter !

Ne legyen kétségbe esve! Az orrszívást nem kell olyan hosszan alkalmazni cseppentés után várjon pár percet és csak akkor szívja. A "röfögést " pedig az orrnyálkahártya duzzanata és az orrmandula megnagyobbodása is okozhtja, ami a fertőzésre adott válasz is lehet. Próbálja az ágy fejvégét kicsit megemelni az is segíthet egy kicsit. Amennyiben szopik és sokat bukik a baba, akkor a nyitott gyomorszájra és a refluxra is reagálhat így az orrnyálkahártya.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Professzionális

"Nagyon köszönöm orvosuk professzionális hozzáállását, türelmét, figyelmét, körültekintését, gondosságát."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK