Rossz szokások és betegségek miatt is romolhat a hangunk

Rossz szokások és betegségek miatt is romolhat a hangunk

fulorrgegekozpont.hu Módosítva: 2023.11.22 09:35

Az utóbbi időben, mintha folyton berekedne? Minden megszólalás előtt köszörüli a torkát, az ismerősei figyelmeztették, hogy gyakran krákog? A hang megváltozását, rekedtséget a hang túlerőltetése, vagy dohányzás is okozhatja, de jelezhet akár pajzsmirigy, vagy autoimmun betegséget is.

Az utóbbi időben, mintha folyton berekedne? Minden megszólalás előtt köszörüli a torkát, az ismerősei figyelmeztették, hogy gyakran krákog? A hang megváltozását, rekedtséget a hang túlerőltetése, vagy dohányzás is okozhatja, de jelezhet akár pajzsmirigy, vagy autoimmun betegséget is.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Fertőzések

Torok-, gégegyulladás esetén gyakran jelentkezik rekedtség, ez a légúti betegségek egyik tünete is lehet. A fertőzés leküzdésével rendszerint rendeződik a hangszalagok állapota is, ám nem ritka, hogy a rekedtség akár még hetekig is eltarthat – magyarázza dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Aggodalomra ad okot, ha a rekedtség a betegség elmúlását követően megmarad, hetek alatt sem javul, illetve ha a hang változása, a rekedtség önmagában, látszólag minden ok nélkül jelentkezik.

Dohányzás

A rekedtség ilyen esetben egy nagyon fontos tünet, amitdohányzás és a hangszálak állapota komolyan kell venni, mert jelezhet akár daganatos elváltozást is a torokban. A kockázat különösen a dohányosok körében magas, ám a dohányfüst belélegzése önmagában is idővel a hang mélyüléséhez, rekedtséghez, gyakori köhögéshez vezet. Dr. Holpert Valéria szerint a dohányosok körében háromszor magasabb a kockázata, hogy valamilyen probléma jelentkezik a hangszalagokon. Az elváltozás lehet jóindulatú, gyakori a hangszalag polip kialakulása, de műtéti kezelést igényel.

Csomók, polip, ciszták

A hangszalag csomók általában a hangszalagok közepén kialakuló bőrkeményedés szerű képletek, melyeket általában a hang túlerőltetése – a helytelen beszédtechnika, vagy kevés pihentetés - okoz. A hangszalag polip általában az egyik hangszalagon jelenik meg, a kiváltó okok között itt is első helyen szerepel a hang túlerőltetése, illetve a dohányzás. A ciszták a hangszalagon, vagy annak közelében is kialakulhatnak, az orvos valószínűleg műtétet fog javasolni, ha zavaróak, nagymértékben rontják a beszédet.

Allergia és reflux

A légúti allergia is okozhatja a hang változását, rekedtséget. Az allergiás orrdugulás miatt gyakran jelentkezik hátsó garatfali csorgás, a torok felé lecsorgó orrváladék irritálhatja a hangszálakat. A gyakori köhögés is okozhat rekedtséget, az antihisztaminok szedése pedig kiszáríthatja a nyálkahártyát, ami szintén nem tesz jót a hangszalagoknak. Reflux, vagy túlzott gyomorsav képződés során a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, és gyakori, hogy a torkot, a hangszalagokat is irritálja, ez is állhat a háttérben, ha a hang rekedtessé válik.

Krónikus betegségek

A sokízületi gyulladás olyan autoimmun betegség, amely duzzadt, fájó ízületekkel, szem- és nyálkahártya szárazsággal jár, emellett háromból egy betegnél jelentkeznek hangszalag problémák is: torokfájás és a hangszalagok működési zavara miatt a hang elvesztése is előfordulhat. A nők körében különösen gyakori pajzsmirigy zavarok is okozhatnak hangproblémákat, rekedtséget. Ennek oka egyfelől a megnagyobbodott pajzsmirigy lehet, de hormonális eltérések is okozhatják: a rekedtség a pajzsmirigy alulműködés egyik tünete.

Hang-higiénia

A rekedtséget sokszor rossz szokásaink okozzák. Ilyen például a túl kevés folyadék fogyasztás. A megfelelően hidratált hangszalagok kevésbé sérülékenyek, a jelentős igénybevételt is kevésbé sínylik meg. A száraz levegő belélegzése sem kedvez a hangszalagoknak, télen a fűtés, nyáron a légkondicionáló miatt kell ügyelni a párásításra. A dohányzás, a dohányfüstös levegő belélegzése is irritálja a hangszálakat, hosszútávon pedig hozzájárulhat daganatos elváltozás kialakulásához is. Vannak, akik megszokásból krákognak, köszörülik a torkukat, köhécselnek, ezek azonban mind nagyon megterhelik a hangszalagokat, csakúgy, mint a túl hangos, vagy túl sok beszéd.

Forduljon időben orvoshoz!

A mindennapokban keveset gondolunk a hang épségének megőrzésére, a legtöbbször csak akkor vesszük észre, hogy milyen fontos a tiszta, érthető beszéd, ha valamilyen betegség miatt elmegy a hangunk. A hangszalagok egészségnek megőrzéséért dr. Holpert Valéria azt tanácsolja, hogy panasz esetén forduljunk orvoshoz, különösen, ha elhúzódó rekedtséget tapasztalunk. Emellett nagyon fontos a megfelelő beszédtechnika, enélkül a hang könnyen elfárad, és megjelennek a túlerőltetésből adódó problémák. Ez különösen azok körében fontos, akik munkájukból adódóan sokat beszélnek. „Ha estére rendszeresen berekedünk, vagy napközben sokat köszörüljük a torkunkat, az nem jó jel. Ilyenkor érdemes beszédtanár segítségét kérni a helyes, a hangszalagok számára sem megerőltető hanghasználat elsajátításához.”

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Májusban a 17 éves lányom nyelve alól nyàlkövet távolítottak el. Azóta folyamatos a torokgyuladàsa és napi szinten azt érzi, hogy összeszorul a nyelőcsöve ès nem tud nyelni ami folyamatos fájdalommal társul. Minden vizsgálatunk: ct, ultrahang negatív. Mi okozhatja ezt? Köszönöm válaszát!

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Kondisz Anita !

Amennyiben minden vizsgálat negativ csak pszichés okra tudok gondolni.



Tisztelettel,

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Egy jó élmény

"Kisfiammal voltunk fül-orr-gégészeti vizsgálaton. Nagyon pozitív volt, hogy volt idő felengedni, nem éreztem magam siettetve, volt idő minden kérdés átbeszélésére, a doktornő a kisfiamhoz is kedvesen közelített, mindent elmagyarázott. Mindent összegezve a kisfiam számára is jó élmény volt az orvosi vizsgálat. "

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK