Orrpolip – gyakori kérdések

Orrpolip – gyakori kérdések

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2020.07.07 Módosítva: 2023.12.11

Az orrpolip megjelenésének több oka is lehet. Kialakulásával és kezelésével kapcsolatos gyakori kérdésekre dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

Polip az orrban?

Az orrpolip az orrnyálkahártya túlburjánzása az orrüregben, orrmelléküregekben. Különböző nagyságú kocsonyás, vizenyős nyálkahártya duzzanat.

Mennyire súlyos?

A különböző polipok megjelenése a szervezetben nem ritka, nyálkahártyával fedett felszíneken alakulhat ki. Jóindulatú elváltozások, de kezeletlen esetben komoly problémákat okozhatnak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Kiket érint? Milyen gyakori?

A hazai lakosság 4-5 százalékánál jelentkezik orrpolip. Bármilyen életkorban előfordulhat, így gyerekeknél is megjelenhet.

Miért alakulnak ki?

Az orrpolip megjelenése családi halmozódást mutat, az öröklött hajlam mellett bizonyos betegségek – például asztma, légúti allergia, reflux vagy cisztás fibrózis – esetén is magasabb a kockázata. Kialakulásában döntő szerepe van az orrnyálkahártya krónikus gyulladásának. Az orrpolip tehát gyakran csak tünet, az eredményes kezeléshez a kiváltó okot, a tartós orrnyálkahártya duzzanat okát kell megkeresni és megszüntetni.

Milyen tüneteket okoz az orrpolip?orrpolip

Az orrpolip tüneteit sokáig lehet, hogy észre sem vesszük, de ahogy a duzzanat nő, a kinövés egyre több helyet foglal el az orrüregben, így idővel tartós orrdugulást is okozhat. Ez a leggyakoribb panasz, amivel orvoshoz fordulnak. Emellett szaglásvesztés, orrfolyás, fejfájás és köhögés is előfordulhat.

Mi történik, ha nem kezeltetjük?

Az életminőséget a krónikus orrdugulás és a szaglásvesztés egyértelműen rontja. Kezelés nélkül az orrpolip megnöveli az orrmelléküreg-gyulladás kockázatát, gyakori visszatérő felső és alsó légúti betegségekkel számolhatunk. További problémák jelentkezhetnek abból adódóan is, ha az orrpolipot kiváltó betegség nem kerül felismerésre és emiatt a kezelése elmarad.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Az orrpolip diagnózisát fül-orr-gégész tudja megállapítani. Már az orrtükri kép áttekintése során is felfedezhető az elváltozás, de videoendoszkóppal pontosan fel lehet térképezni az elváltozást. A felvételt rögzíteni is lehet, így a kontroll alkalmával össze lehet hasonlítani a két felvételt, felmérni a változást. A pontos diagnózishoz orrmelléküregek CT vizsgálata is szükséges.

Mindig műteni kell?

Nem, ezt a vizsgálat alapján a fül-orr-gégész tudja megállapítani. Az orrnyálkahártya gyulladása szteroid orrspray használatával is csökkenthető, így ez az egyik lehetőség, vagy esetleg bizonyos ideig szteroid tartalmú tabletta szedése is segíthet. Ezek általában akkor jelentenek hatékony megoldást, ha a beteg korai stádiumban orvoshoz fordul. Súlyos esetben, például, ha az orrpolip mérete miatt állandó orrdugulás áll fenn, az orrmelléküregekben is gyulladás észlelhető, szövődményes betegségek jelentkeznek, mert az orrüreg szellőzése gátolt, akkor az orvos műtétet fog javasolni. Az orrpolipokat endoszkópos műtét során, sebészileg távolítják el. (FESS műtét)

Az orrpolip műtét után is kiújulhat?

A műtétet követően nagyon fontos a fül-orr-gégész tanácsait követve az utógondozás. Az orrüreg rendszeres sóoldatos átmosása és szteroid orrspray segít csökkenteni a kiújulás kockázatát. Ebben fontos szerepe van a kiváltó okok tisztázásának is. Meg kell előzni a nyálkahártya krónikus gyulladását, amihez lényeges például a szénanátha, reflux vagy egyéb betegség kezelése.

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK