Tudnivalók a szteroid orrspray használatáról

Tudnivalók a szteroid orrspray használatáról

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2016.03.10 Módosítva: 2016.03.10
A helyileg ható készítmények a teljes pollenszezonban, hosszútávon is biztonsággal használhatóak, hatékonyan kezelik a szénanátha tüneteit. Gyakran önmagukban is hatásosak, vagy kombinációban biztosítják a tünetmentességet. Mivel fontos a megfelelő készítmény helyes megválasztása és alkalmazása, ezért csak orvosi javaslatra használhatók.

A helyileg ható készítmények a teljes pollenszezonban, hosszútávon is biztonsággal használhatóak, hatékonyan kezelik a szénanátha tüneteit. Gyakran önmagukban is hatásosak, vagy kombinációban biztosítják a tünetmentességet. Mivel fontos a megfelelő készítmény helyes megválasztása és alkalmazása, ezért csak orvosi javaslatra használhatók.

Hosszú távon is biztonságos

A náthaszezonban jól bevált nyálkahártya lohasztó orrcseppek, orrspray-k használata csak rövidtávon, általában egy hétig javasolt. Ezek az orrnyálkahártyában található ereket összehúzzák, így csökkentik az orrdugulást. Az előírt használati időn túli alkalmazásuk viszont nem javasolt, mert akár tartós orrdugulást is előidézhetnek, és károsíthatják a nyálkahártyát – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A szteroid tartalmú orrspray-k esetében azonban ilyen mellékhatással nem kell számolni. „A szteroid szó elsőre sokak számára ijesztően hangzik, pedig a hatóanyagok felszívódása helyileg, az orrban történik, ezért ezek a készítmények hosszútávon is biztonsággal alkalmazhatók.”

Milyen tünetekre jó a szteroid orrspray?

A kortikoszteroidokként is ismert szteroid tartalmú orrspay-k gyulladáscsökkentő hatásúak, ezáltal mérséklik a duzzanatot és az irritációt az orrban, enyhítik az orrdugulást és orrfolyást. A szénanátha tünetei mellett használhatjuk az egész éven át tartó – például poratka – allergia tünetei ellen is, de tartós orrnyálkahártya-gyulladás (nem allergiás rhinitis), vagy orrmelléküreg gyulladás, orrpolip kezelésében is alkalmazhatók.

szteroid orrspray-szénanátha-orrpolipHogyan használja, ha bedugult az orra?

Az orrspray használata előtt fújja ki az orrát, a fejét hajtsa kissé előre, majd a függőlegesen tartott spray-t használja az előírt mennyiségben. Egyszerre csak az egyik orrnyílásba permetezzen, a másikat fogja be. A befújás során lélegezzen az orrán keresztül, hogy a hatóanyagok az orr belsejébe juthassanak. Ismételje meg a műveletet a másik orrnyílásban is. Előfordulhat, hogy az orr annyira bedugul, hogy egyáltalán nem kap az orrán levegőt, így viszont nem tudja megfelelően használni a készítményt. Ebben az esetben tanácsos orrnyálkahártya-lohasztó orrcseppet is használni a művelet előtt, ám ne feledjük, hogy ez legfeljebb egy hétig javasolt. Ha az orrdugulás egy – két hét elteltével sem szűnik, keressük fel kezelőorvosunkat, hogy más, hosszútávon is alkalmazható terápiát javasoljon.

Akkor hat, ha időben használja

A nagymértékű orrdugulást szezonális allergia esetén az is okozhatja, ha nem a megfelelő időben kezdtük el a szteroid orrspray használatát. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ezek a készítmények nagyjából egy hét használat után kezdik el kifejteni a hatásukat. Amennyiben tehát valaki akkor kezdi használni, amikor az allergén pollen már nagyobb mennyiségben jelen van a levegőben, akkor kezdetben számíthat erősödő tünetekre, így orrdugulásra is. „Ha tudjuk, hogy a növény, amire allergiásak vagyunk, melyik hónapban virágzik, kövessük nyomon az aktuális pollenjelentést, hogy időben elkezdhessük a készítmény használatát” – tanácsolja a doktornő.

Milyen mellékhatásokra számítson?

A készítmények nagyon ritkán okoznak mellékhatásokat. Mivel a felszívódásuk a használat helyén, az orrban történik, a mellékhatások is általában itt jelentkeznek: orrszárazság, orrvérzés előfordulhat. Ilyenkor néhány napra függesszük fel a készítmény használatát, majd később próbáljuk újra. A nyálkahártya kiszáradását megelőzhetjük rendszeres sós vizes orröblítéssel, mindig a szteroid tartalmú spray előtt alkalmazva, vagy esténként recept nélkül kapható orrolaj becseppentésével. A szteroidos orrspray használata előtt mindenképp kérje orvosa véleményét, ha a közelmúltban esett át orrműtéten, várandósság, szoptatás időszakában, vagy krónikus betegsége van.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden tökéletes

"Minden tökéletes! Nagyon örülök, hogy Önöknél voltam, kifogástalan szervezés, profi vizsgálat, baráti hangnem."

További vélemények

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok