Műtéti megoldások a horkolás kezelésére

Műtéti megoldások a horkolás kezelésére

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2016.04.19 Módosítva: 2023.11.22

Ha a horkolás kiváltó oka fül-orr-gégészeti eltérés, a rádiófrekvenciás műtét segítségével csökkenthető az alsó orrkagylók, a lágyszájpad, nyelvcsap mérete. A vizsgálat azonban fényt deríthet olyan elváltozásokra is, melyek kezelése kórházi befekvést igényel.

Komoly betegségekhez vezethet

A horkolás népbetegség, előfordulása férfiak körében 40 százalék körülire tehető, a klimax időszakát követően pedig nők körében is hasonló arányban jelentkezik. A horkolás tünet, mely a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi, a horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-Orr-Gége Központ orvosa. Alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő rezgést okoz a garat-algarat területén. A garat elzáródásának következtében hosszabb-rövidebb ideig tartó légzési szünetek - azaz alvási apnoék - is jelentkezhetnek. A kialakult oxigénhiányos állapot nagyon veszélyes, fizikai fáradtsághoz, szív-érrendszeri betegségekhez, szívritmuszavarhoz, agyi keringészavarhoz, pszichés problémákhoz, szexuális zavarokhoz is vezethet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Alapos kivizsgálás

A horkolás kezelésének első lépése az alvásvizsgálat, melynek értékelését szomnológus orvos végzi. Az alvásvizsgálat a beteg otthonában végzett pulzoximetria vagy poligráfia. Amennyiben az eredmény alapján szükséges, alváslaborban történő poliszomnográfia javasolt. Az éjszakai alvás alatt kimutatott eltérések alapján a kezelőorvos meghatározza a további szükséges vizsgálatokat, amennyiben indikált, fül-orr-gégészhez, légzési problémák, asztma esetén tüdőgyógyászhoz, szükség esetén allergológushoz, kardiológus vagy például reflux gyanújával gasztroenterológus szakorvoshoz irányítja további kivizsgálásra a beteget.

Fájdalmatlan, gyors megoldás: a rádiófrekvenciás műtét

Ha további vizsgálatokra nincs szükség, vagy az alvásvizsgálat eredményei alapján egyéb szervi eltérés nincs a horkolás hátterében, a beteg kezelését fül-orr-gégész végzi. A fül-orr-gégészeti vizsgálat első lépése az endoszkópos vizsgálat, melynek alapján a kezelőorvos átfogó képet kap az orrüreg, melléküregek, és garat- algarat állapotáról. Horkolás esetén javasolhatja a rádiófrekvenciás műtét elvégzését. Ha a diagnózis alapján a horkolás kiváltó oka fül-orr-gégészeti eltérés, a rádiófrekvenciás műtét segítségével csökkenthető az alsó orrkagylók, a lágyszájpad, nyelvcsap mérete. A műtét után a horkolás erőssége jelentősen csökken, vagy megszűnik.

Kórházi ellátást igénylő beavatkozások

A fül-orr-gégészeti vizsgálat fényt deríthet olyan elváltozásokra is, melyek kezelése kórházi befekvésthorkolás megoldásai igényel. A leggyakoribb példa erre, ha a horkolás megszüntetéséhez gyakran orrpolipok eltávolításával együtt orrmelléküreg gyulladást kell műtéti úton kezelnünk – mondja a doktornő. Az orrsövény műtét és a garat, vagy orrmandulák eltávolítása is kórházi befekvést igénylő beavatkozás. A műtétek elvégzésére többféle műtéti technika lehetséges. Ezek megválasztása mindig egyénre szabott, a lépcsőzetesség elvét követi.

Alternatív kezelési módok

A horkolás kezelése természetesen nem minden esetben igényel műtéti beavatkozást, azonban a pontos kezelési terv meghatározásához elengedhetetlen az alapos kivizsgálás. Az alvásvizsgálat és fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján a kezelőorvos egyénre szabott terápiát állít össze, melynek része lehet alternatív eszközök alkalmazása is. Az orrszárny tágító hatékony eszköz lehet például, ha a horkolást szűk orrbemenet okozza és egyéb szervi elváltozást a vizsgálatok nem mutatnak. Bizonyos esetekben speciális párna is segíthet a panaszok megszűnésében, alkalmazása azonban csak alapos kivizsgálás után javasolt.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK