Nem érzek ízeket – mi okozhatja?

Nem érzek ízeket – mi okozhatja?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2020.01.31 Módosítva: 2020.07.08

Az ízérzés elvesztése lehet részleges vagy teljes. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, mi okozhatja, ha nem érezzük az ízeket és mit lehet tenni ilyen esetben.

Fantom ízérzékelés

Több betegség is okozhatja, ha nem érezzük az ételek ízét.Nem érzek ízeket – az orvoshoz forduló betegek gyakran így írják le a problémát. Valójában a kép ennél árnyaltabb. Van, aki nem érez ízeket, mások csak részlegesen, de az is előfordul, hogy igen intenzív ízeket éreznek, ám akkor is, ha nem ettek vagy ittak semmit, és a szájuk üres. Sőt, az íz annyira intenzív is lehet, hogy étkezés közben is felülírhatja más ételek ízét. Emellett a szájban égő érzés is kialakulhat, a két tünet gyakran egy időben jelentkezik. Az egyéni panaszok azért is különböznek, mert a megváltozott ízérzékelésnek több típusa létezik: az agenusia, a dysgeusia, hypergeusia, cacogeusia, phantogeusia és a hypogeusia. A következőkben ezekről lesz szó részletesebben.

Az egyes típusok jellemzői

Az agenusia az ízérzet teljes elvesztését jelenti. Ilyenkor az ember valóban nem képes az ízeket észlelni. Előfordulása ritka, egy 2016-os tanulmány szerint az ízérzés elvesztését tapasztalók közül csak az esetek 3% -ában igazolódik valódi ageusia.

A hypergeusia a fokozott érzékenységet jelenti.

A dys- vagy parageusia torz ízérzetet okoz a szájban. Ez az intenzív íz elfedhet más ízeket és emiatt minden étel ízét azonosnak (és kellemetlennek) érezhetjük. Az íz lehet savanyú, fémes, sós vagy épp avas.

A cacogeusia szintén téves ízérzékelést jelent.

A hypogeusia az ízérzés részleges elvesztése. A hypogeusiában szenvedő személynél előfordulhat, hogy nem ismeri fel a fő ízek egyikét: a keserűt, savanyút, sós, édes vagy az ötödik ízként számon tartott umamit.

A phantogeusia ízérzési hallucinációt jelent, vagyis az illető olyan ízeket érez, amelyek valójában nincsenek. Nem is eszik vagy iszik éppen semmit, mégis egy adott íz jelenlétéről számol be.

Ízérzés zavarok - anozmia is állhat a háttérben

A nyelv nem az egyetlen érzékszerv, amely szerepet játszik az ízérzésben. Ez egy jóval összetettebb folyamat, melyben részt vesz a nyelv, a torok, a szájpadlás és az orr is. A szaglás is érzékelhetően befolyásolja az ember ízélését.

 

Az ízérzészavarok gyakran szaglászavarokkal járnak együtt.Az anozmia a szaglás elvesztésének orvosi kifejezése. Az embernek részleges vagy teljes anozmiája lehet, ami alapján azt is gondolják, hogy elvesztették az ízlésüket – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika. Mivel a korral fokozatosan csökken az ízlelőbimbók száma, szaglászavar gyakrabban jelentkezhet idősebb korban, főként dohányosok körében, vagy valamilyen orrüregi elváltozás – orrpolip – miatt, idegrendszeri betegség – Alzheimer- vagy Parkinson-kór – következtében.

Az ízvesztés okai lehetnek a következők is:

 • felső légúti fertőzések, például megfázás
 • orrmelléküreg-fertőzések
 • rossz szájhigiénés és fogászati problémák, például ínygyulladás
 • szájpadlást fedő protézis
 • csökkent nyáltermeléssel járó elváltozások, nyálmirigy-gyulladás vagy Sjögren szindróma
 • bizonyos vegyi anyagok, például rovarirtók expozíciója
 • műtétek a szájban, torokban, orrban vagy fülben
 • fejsérülések
 • anyagcsere rendellenességek
 • daganatos betegség és sugárterápia

 

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják az ízérzékelést is. Az alábbi hatóanyagok és készítmények kapcsán előfordulhatnak ilyen panaszok:

 • gombaellenes gyógyszerek
 • makrolidok (bizonyos típusú fertőzések esetén alkalmazzák)
 • fluorokinolonok (egyfajta antibiotikum)
 • protonpumpa-gátlók (savcsökkentő)
 • angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók (vérnyomáscsökkentő)
 • HMG-CoA reduktáz inhibitorok (koleszterinszint csökkentők - sztatinok)

Diagnózis és kezelés

Az ízlészavarok nem ritkák. Az Egyesült Államokban évente több mint 200 000 ember látogat el az orvoshoz, az ízlés vagy szaglás nehézségei miatt. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során diagnosztizálni lehet a probléma okát. Kimutatható, ha például orrpolip áll a háttérben, de a krónikus orrmelléküreg-gyulladás is felfedezhető. A kórtörténet alapján kiderülhet, ha valamilyen gyógyszer szedése áll a háttérben. Szükség esetén, az ízvesztés mértékének kimutatására a kezelőorvos az alapízek érzékelésének mértékét is vizsgálhatja.

 

A szagló- és ízlelő képesség megváltozását a fül-orr-gégészeti elváltozások mellett neurológiai, pszichiátriai, endokrinológiai és belgyógyászati rendellenességek is okozhatják. Szükség esetén ezért további vizsgálatokra is szükség lehet, más szakterületek orvosainak bevonásával. A kezelés mindig a diagnózis alapján, a kiváltó ok függvényében történik.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Homloklebenyemen volt egy jó indulatú daganat 10 hónapja, amit sikeresen megműtöttek, de ennek eredménye képpen elveszítettem a szaglásomat. Kérdésem, hogy van-e remény, hogy valamikor újból érezzem az illatokat, szagokat.
Válaszát előre is köszönöm:
Hegedüs Judit

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Hegedűs Judit !

Nagy valószínűséggel sajnos a szaglása odaveszett, de 6-8 hónap után is visszatérhet még esetleg. A tumor eltávolítás hogy történt, orron keresztül? Ebben az esetben látok lehetőséget a szaglás esetleges rendeződésre.


Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Abszolút elégedett

"Abszolút elégedett voltam: -gyors hatékony online bejelentkezés -rövid telefonos megerősítés, illetve sms értesítés az időponttal kapcsolatban -kedves recepciósok -kellemes váró -nagyon alapos és kedves doktornő."

További vélemények

Hírek

Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Égő érzés az orrban – mi okozhatja?

Fertőzés, allergia vagy egyéb irritáció is okozhat égő érzést az orrban. A problémáról részletesebben dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ad felvilágosítást.

További részletek
Fülzsír eltávolítása – kérdések és válaszok

Fülzsír eltávolítása – kérdések és válaszok

A fülzsír eltávolítása a legtöbb esetben még mindig fültisztító pálcikával történik, pedig nem ez a legmegfelelőbb eszköz. Egyáltalán miért van szükségünk fülzsírra, mi a szerepe, milyen problémákat okozhat és hogyan szabadulhatunk meg biztonságosan tőle? Kérdéseinkre dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink