Fantom szaglás – milyen betegségeket jelezhet?

Fantom szaglás – milyen betegségeket jelezhet?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2023.11.30 12:27

A fantozmiában érintettek olyan szagokat éreznek, amelyek nincsenek is jelen. A szaglás hallucináció gyakori kiváltó okait dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

A fantozmia nem a parfümériából merít ihletet

Ahogyan a hallásunk is megtréfálhat bennünket, és megeshet, hogy olyan hangokat hallunk, amiket a körülöttünk lévők nem, olykor a szaglásunk is tévútra vihet. Sajnos ez nem egy kellemes állapot, már csak azért sem, mert a szaglás hallucináció során a legtöbben nem kellemes illatokat, hanem például:

  • égett pirítós,
  • égő gumi,
  • dohányfüst,
  • rothadó,
  • állott, penészes,
  • fémek,
  • vagy vegyi anyagok szagát érzik a közelükben.

    Online Bejelentkezés

    Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A szaglás hallucináció fül-orr-gégészeti okai

A fantozmia a szaglás zavarával összefüggő rendellenességek mintegy 10-20%-át teszi ki. Ez az állapot általában magától is elmúlik, ám mivel komolyabb betegségek – például epilepszia, Parkinson-kór, skizofrénia - tünete is lehet, ezért érdemes kivizsgáltatni, ha jelentkezik.
A megváltozott, furcsa szag érzékelésnek fül-orr-gégészeti oka is lehet, ezek leggyakrabban a következők:

Árulkodó jelek

A betegség érintheti egyik vagy egyszerre mindkét orrnyílást, előfordul ugyanis, hogy csak „féloldalasan” jelentkezik a vélt szagok érzékelése. Ez egy fontos különbség, mely a kiváltó okra is utalhat. Ha a központi idegrendszer betegsége okozza a szaglás hallucinációt, akkor rendszerint állandóan, éjjel-nappal és mindkét orrnyílásban tapasztalható. Ezzel szemben, ha fül-orr-gégészeti ok áll a háttérben, akkor általában a szag az egyik orrnyíláson át lélegezve erősebben, a másikon át lélegezve gyengébben vagy alig érezhető.

Fantozmia vagy parosmia?szaglásromlás

Mindkét állapot kellemetlen szagok észlelésével jár, ám míg a fantozmia esetében az illető valóban csak képzeli, amit az orrával érez, a parosmia esetén valóban jelen vannak a szagok. A parosmia tulajdonképpen torzított szaglás, vagyis a beteg akármilyen kellemes illatot is lélegez be, az számára egy kellemetlen szag lesz. Parosmia esetén például egy csokor illatos friss virág is vegyszerszagú lehet.

Hogyan kezelhető?

A szaglászavarok kivizsgálása során a fül-orr-gégész a beteg alapos kikérdezését követően endoszkópos vizsgálattal ellenőrzi az orrüregek, orrnyálkahártya állapotát. Szükség szerint CT, MRI vizsgálatra is sor kerülhet. A kiváltó ok határozza meg a kezelést. Ha a fantozmia hátterében krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll, akkor ennek okát kell felderíteni és megszüntetni. Ez lehet akár reflux betegség, fokozhatja a tüneteket allergia is. Orrpolip esetén műtétre is szükség lehet

Téma szakértői

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Homloklebenyemen volt egy jó indulatú daganat 10 hónapja, amit sikeresen megműtöttek, de ennek eredménye képpen elveszítettem a szaglásomat. Kérdésem, hogy van-e remény, hogy valamikor újból érezzem az illatokat, szagokat.
Válaszát előre is köszönöm:
Hegedüs Judit

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Hegedűs Judit !

Nagy valószínűséggel sajnos a szaglása odaveszett, de 6-8 hónap után is visszatérhet még esetleg. A tumor eltávolítás hogy történt, orron keresztül? Ebben az esetben látok lehetőséget a szaglás esetleges rendeződésre.


Üdvözlettel,

Dr. Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, maximális szakértelem

Előszőr jártam Önöknél, de nagyon pozitív élményben volt részem, mind a személyzet, de különösen a doktornő hozzáállása és szakértelme, kedvessége, alapossága. Dr. Augusztinovicz Mónika doktornő nagyon pozitv benyomást tett rám, akihez a jövőben is visszamegyek majd.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK