Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Dr. Csóka János Létrehozva: 2021.03.25 Módosítva: 2024.01.05

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

Ilyen tüneteket okoz az orrpolip

Az orrpolip nem daganat, hanem az orrnyálkahártya gyulladásos elváltozás. Ártalmatlannak azért mégsem nevezhetjük, hiszen az orrnyálkahártyán megjelenő kinövés egyre nagyobb lesz és idővel képes akár tartós orrdugulást is előidézni. Addig azonban hosszabb idő is eltelhet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Kezdeti stádiumban orrfolyás, a szaglás- és ízérzés romlása, fejfájás figyelmeztethet rá. Az orrpolip megjelenésének hátterében gyakran krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll, ez is figyelmeztető jel lehet, illetve a legelső tünetek ehhez is kapcsolódhatnak, például a hátsó garatfali csorgás.

Kiknél magasabb a kockázat?

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás mellett orrpolip kialakulására hajlamosíthat az orrsövényferdülés, és a nem megfelelően kezelt szénanátha, de a genetika és a környezeti tényezők – például a légszennyezettség – szerepe is jelentős.

Így lehet diagnosztizálni

Az orrpolip fül-orr-gégészeti vizsgálattal és videoendoszkóp segítségével diagnosztizálható. Ennek során a polip pontos helyét és méretét is meg lehet állapítani. Arckoponya CBCT-vel még tovább pontosítható az idült orrmelléküreg gyulladás kiterjedtsége.

Orrspray és műtétorspraj és orpolip

Korai stádiumban a kezelés leggyakrabban szteroid orrspray, esetleg szteroid tartalmú tabletta segítségével történik. Ezekkel az orrnyálkahártya-gyulladását lehet csökkenteni. A kezelés általában 1-3 hónap alatt hoz érzékelhető javulást. Kiegészítő kezelésként érdemes orröblítést végezni, fiziológiás sóoldattal. Ez patikában beszerezhető, naponta többször is alkalmazható mellékhatás mentes, átjárhatóvá teszi a melléküregeket.

Ha az orrpolip csak kései stádiumban kerül felismerésre, vagy egyéb, a betegség kialakulásában közrejátszó anatómiai eltérések is fennállnak, akkor műtétre van szükség a kezeléshez. Az endoszkóppal végzett beavatkozás során eltávolítják az orrpolipot, vagy polipokat. Utókezelésre és a kiújulás késleltetésére a műtét után is szükséges a szteroid orrspray használata és javasolt az orrmosás.

Ezért nem szabad elhanyagolni!

Az orrpolip súlyos szövődményeket okozhat, ha nem kezeltetjük időben. A krónikus melléküreg-gyulladás talaján heveny bakteriális vagy virális arcüreg-, rostasejt-, iköböl-, ill. homloküreg gyulladás jelentkezhet, mely a környező szervekre is kiterjedhet, pl. szemgödör vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. A gyulladt orrnyálkahártya csökkent védekezőképessége miatt megnő a felső légúti fertőzések kockázata, emellett a rossz orrlégzés gyakori fülkürthuruthoz is vezethet, aminek következtében gyakoribb fülbetegségek is jelentkezhetnek.

Téma szakértője

  • Dr. Csóka János

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
  • Specialitások:
    • garat és mandula specialista
    • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
    • horkolás gátlás 
    • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
    • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

     

    További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

Orvos válaszol

Kedves Orvos! A mai nap a fogorvosom ct-felvételt készített az egyik rágófogam miatt, ott mindent rendben talált viszont a arcüregemben talált egy cisztát. Nagyon elkeseredtem sosem volt még semmi ilyen betegségem 18 éves vagyok. Fogalamam sincs mitévő legyek, most elutazok 10napra Amerikába,a fogorvosom aztmondta mindenképpen konzultálni fog egy füll-orr gégésszel a cystával kapcsolatban. Nagyon félek, mire számíthatok? Egyébként semmilyen jelét nem tapasztaltam volna, semmi fájdalom vagy bármi. Mindenképpen kikell műteni? Van bármi lehetőség ,hogy elkerüljem a műtétet? Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Kérdező!

A feltett kérdésekre a konkrét CT film megtekintése és egy alapos - akár orrendoszkópos - fül-orr-gégészeti szakvizsgálat nélkül korrekt választ adni nem tudok. Félni azonban nem érdemes, az arcüregi cysták endoszkópos eltávolítása - amennyiben indokolt - legtöbbször rutinszerű beavatkozásnak számít.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szívből ajánlom

"Nagyon meg vagyok elégedve a szolgáltatásukkal, mind szakmailag, mind hangnemben. Szívből ajánlom."

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok