Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Dr. Csóka János Létrehozva: 2021.03.25 Módosítva: 2021.03.26

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

Ilyen tüneteket okoz az orrpolip

Az orrpolip nem daganat, hanem az orrnyálkahártya gyulladásos elváltozás. Ártalmatlannak azért mégsem nevezhetjük, hiszen az orrnyálkahártyán megjelenő kinövés egyre nagyobb lesz és idővel képes akár tartós orrdugulást is előidézni. Addig azonban hosszabb idő is eltelhet.

 

Kezdeti stádiumban orrfolyás, a szaglás- és ízérzés romlása, fejfájás figyelmeztethet rá. Az orrpolip megjelenésének hátterében gyakran krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll, ez is figyelmeztető jel lehet, illetve a legelső tünetek ehhez is kapcsolódhatnak, például a hátsó garatfali csorgás.

Kiknél magasabb a kockázat?

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás mellett orrpolip kialakulására hajlamosíthat az orrsövényferdülés, és a nem megfelelően kezelt szénanátha, de a genetika és a környezeti tényezők – például a légszennyezettség – szerepe is jelentős.

Így lehet diagnosztizálni

Az orrpolip fül-orr-gégészeti vizsgálattal és videoendoszkóp segítségével diagnosztizálható. Ennek során a polip pontos helyét és méretét is meg lehet állapítani. Arckoponya CBCT-vel még tovább pontosítható az idült orrmelléküreg gyulladás kiterjedtsége.

Orrspray és műtét

Szteroid orrspray segítségével késleltetni lehet az orrpolip kiújulását.Korai stádiumban a kezelés leggyakrabban szteroid orrspray, esetleg szteroid tartalmú tabletta segítségével történik. Ezekkel az orrnyálkahártya-gyulladását lehet csökkenteni. A kezelés általában 1-3 hónap alatt hoz érzékelhető javulást. Kiegészítő kezelésként érdemes orröblítést végezni, fiziológiás sóoldattal. Ez patikában beszerezhető, naponta többször is alkalmazható mellékhatás mentes, átjárhatóvá teszi a melléküregeket.

 

Ha az orrpolip csak kései stádiumban kerül felismerésre, vagy egyéb, a betegség kialakulásában közrejátszó anatómiai eltérések is fennállnak, akkor műtétre van szükség a kezeléshez. Az endoszkóppal végzett beavatkozás során eltávolítják az orrpolipot, vagy polipokat. Utókezelésre és a kiújulás késleltetésére a műtét után is szükséges a szteroid orrspray használata és javasolt az orrmosás.

Ezért nem szabad elhanyagolni!

Az orrpolip súlyos szövődményeket okozhat, ha nem kezeltetjük időben. A krónikus melléküreg-gyulladás talaján heveny bakteriális vagy virális arcüreg-, rostasejt-, iköböl-, ill. homloküreg gyulladás jelentkezhet, mely a környező szervekre is kiterjedhet, pl. szemgödör vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. A gyulladt orrnyálkahártya csökkent védekezőképessége miatt megnő a felső légúti fertőzések kockázata, emellett a rossz orrlégzés gyakori fülkürthuruthoz is vezethet, aminek következtében gyakoribb fülbetegségek is jelentkezhetnek.

Téma szakértője

 • Dr. Csóka János

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
 • Specialitások:
  • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek
  • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
  • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
  • horkolás gátlás 
  • garat és mandula specialista

   

  További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

Orvos válaszol

Tisztelt Fül-Orr Gégészet központ!Orrkagyló megnagyobbodásom van amit a helyi egészségügyi központban nem nagyon tudnak kezelni.Megműtöttek de újból összenövés jött létre.Éjszakánként sokszor felébredek nem megfelelő orrlégzés miatt.Azt szeretném megkérdezni,hogy lehetséges-e a megfelelő műtét ill. kezelés valahol/orrkagyló kisebbítés/ és ez mennyire veszélyes?Hallottam lézeres eljárásról is.Válaszukat előre is köszönöm:Imre

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Helmajer Imre!

Orrkagyló kisebbítést és orrüregen belüli hegkimetszést is lehet végezni akár LASER-es, akár rádiósebészeti technikával is endoszkópos orrmelléküreg műtét keretén belül.
Tisztelettel: Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves

A szakemberek és asszisztensek kedvessége, részletes tájékoztatása, a vizsgálatok eredményének gyors kiértékelése jellemezte az intézményt!

További vélemények

Hírek

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

További részletek
Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink