Tüszős mandulagyulladás

Tüszős mandulagyulladás

Módosítva: 2023.05.13 23:59

A tüszős mandulagyulladás, más néven tonsillitis follicularis, egy fájdalmas állapot, amely gennytüszőkkel vagy foltszerű lerakódásokkal jár a mandulákon. Általában a gyermekek és a fiatal felnőttek azok, akik a leggyakrabban érintettek. A tüszős mandulagyulladás legnagyobb előfordulási arányát a 5 és 15 év közötti gyermekek között figyelhetjük meg, mivel ebben az időszakban a mandulák aktívabb szerepet játszanak az immunvédekezésben, és a fertőzésekkel való találkozás is gyakoribb. Azonban a tüszős mandulagyulladás bármely életkorban előfordulhat, és felnőtteknél is viszonylag gyakori. 

Mi az a tüszős mandulagyulladás?

Mi okoz tüszős mandulagyulladást?

Hogy néz ki a tüszős mandulagyulladás?

Tüszős mandulagyulladás tünetei

Tüszős mandulagyulladás kezelése

Tüszős mandulagyulladás szövődményei

Mivel téveszthető össze a tüszős mandulagyulladás?

Mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás közti különbség

Fül-orr-gége Központ szolgáltatásai tüszős mandulagyulladás gyógyítására:

Mi az a tüszős mandulagyulladás?

A tonsillitis follicularis vagy tüszős mandulagyulladás olyan baktériumok okozta fertőző betegség, mely során fehér felrakódások jelennek meg a mandulák felszínén, azok megnagyobbodnak, fájnak, és a folyamatot láz kíséri. A garat mandulák a torok kétoldalán találhatóak és fontos szerepet játszanak az immunvédekezésben, segítve a kórokozók elleni küzdelmet.A tüszős mandulagyulladás következtében, a mandulák állományában levő tüszők elzáródnak és gyulladás alakul ki bennük.

A tüszős mandulagyulladás tünetei többnyire a mandulagyulladás általános tüneteivel azonosak. Ide tartozik a torokfájás, a nyelési nehézség, a láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata, a fáradtság és a rossz közérzet. A tüszős mandulagyulladásra jellemző, hogy a mandulák felszínén fehér vagy sárga, foltszerű lerakódások láthatók, amelyek a tüszők elzáródásából és gennyképződésből erednek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okoz tüszős mandulagyulladást?

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás, gennykeltő baktériumok fertőzése eredményeként alakul ki. A tüszős mandulagyulladás leggyakoribb kórokozói a következők:

Baktériumok: A Streptococcus pyogenes (A csoport streptococcus) a leggyakoribb baktérium, amely tüszős mandulagyulladás okoz. Azonban más baktériumok, például a Staphylococcus aureus is felelősek lehetnek a tüszős mandulagyulladásért.

A fertőzés cseppfertőzéssel terjed, amikor a fertőzött személy köhög vagy tüsszent, és a kórokozók a levegőbe kerülnek. A fertőzés terjedhet közvetlen érintkezéssel is, például a fertőzött személlyel való csókolással vagy közös tárgyak használatával.

A tüszős mandulagyulladás pontos kórokozóját csak orvosi vizsgálat és diagnózis alapján lehet azonosítani. Az orvos kikérdezés, fizikális vizsgálat és esetleges laboratóriumi tesztek segítségével határozza meg a tüszős mandulagyulladás okát és elindítja a megfelelő terápiát.

Kapcsolódó cikkünk

Hogy néz ki a tüszős mandulagyulladás?

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás, a mandulák gennyes gyulladásos állapotát jelenti, amelyet a tüszők, azaz kis tasakok fertőződése és gyulladása jellemzi. A következők a tonsillitis follicularisra jellemző megjelenési jelek:

 • Mandulák duzzanata: A tüszős mandulagyulladás esetén a mandulák megnagyobbodnak és megduzzadnak, ami láthatóvá a torokban.
 • Vörösség: Tüszős mandulagyulladás setén a mandulák felülete vörös és gyulladt lehet.
 • Fehér vagy sárga foltok: A mandulák felszínén fehér vagy sárga, foltszerű lerakódások jelenhetnek meg tüszős mandulagyulladás esetén. Ezek a lerakódások a  gennyképződésből erednek.
 • Tüszők kitágulása: A mandulák felszínén apró, kiemelkedő dudorok, tüszők alakulhatnak ki, amelyek fertőzött és gennyesen gyulladt állapotban vannak, ha tüszős mandulagyulladás áll fenn.
 • Nyelési nehézség:Tüszős mandulagyulladás során a mandulák duzzanata és megnagyobbodása miatt nyelési nehézség, gombócérzés és fájdalom jelentkezhet
 • Vörös vagy piros mandulák: A mandulák gyulladtak és általában vörös vagy piros színűek lehetnek. Ez a gyulladás jele.
 • Foltszerű gennyes lerakódások: A tüszős mandulagyulladásnál a mandulák felszínén fehér vagy sárga foltszerű lerakódások jelenhetnek meg. Ezek a gennytüszők, amelyek a fertőzött területeken képződnek.

Fontos megjegyezni, hogy a tüszős mandulagyulladás megjelenése változó lehet és az fertőzöttek között is eltérhet. Az orvos által végzett vizsgálat segít pontosabb diagnózist felállítani a tünetek és a megjelenési jelek alapján.

Tüszős mandulagyulladás tünetei

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás tünetei a következők lehetnek:

 • Torokfájás: A tüszős mandulagyulladást a legtöbbször erős és fájdalmas torokfájás jellemzi, amely nehezíti a nyelést és a beszédet.
 • Nyelési nehézség: Tüszős mandulagyulladás során duzzadt és gyulladt mandulák miatt nyeléskor fájdalom és nehézség jelentkezhet.
 • Duzzadt mandulák: Tüszős mandulagyulladás esetén a mandulák megnagyobbodnak, duzzadttá válnak és vörösek lehetnek.
 • Fehér vagy sárga lepedék a mandulákon: A tüszős mandulagyulladás jellegzetessége a mandulák felszínén fehér vagy sárga, foltszerű gennyes lerakódások megjelenése, ami egyértelműen bakteriális eredetre utal.
 • Láz: Gyakran társul láz a tüszős mandulagyulladáshoz.
 • Nyaki nyirokcsomók duzzanata: A tüszős mandulagyulladás során a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak és érzékenyek lehetnek.
 • Általános rossz közérzet: Fáradtság, gyengeség, rossz közérzet, fejfájás és általános betegségérzet is jelentkezhet tüszős mandulagyulladás esetén

Ezek a tünetek nagyon jellemzőek a tüszős mandulagyulladásra, de más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében érdemes orvoshoz fordulni, aki megfelelő vizsgálatokat végez és kezelési tervet javasol.

Tüszős mandulagyulladás kezelése

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás kezelése a fertőzés típusától és súlyosságától függ. A tüszős mandulagyulladás gyakran magától is múlik, de a bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás komoly szövődményekkel járhat.

Általában a kezelés a következő tényezőkre összpontosít:

 • Antibiotikumok: Ha a tüszős mandulagyulladás bakteriális eredetű, az orvos  antibiotikumokat ír fel a fertőzés kezelésére. Fontos betartani a teljes antibiotikumkúrát, még akkor is, ha a tünetek enyhülnek. 
 • Fájdalomcsillapítók: Az ibuprofen vagy paracetamol alacsonyabb lázat és torokfájást enyhíthet.
 • Toroköblítők: Meleg sóoldattal vagy toroköblítővel (pl. sóoldat vagy gyógynövényes készítmények) történő öblögetés segíthet a gyulladás enyhítésében és a torok tisztításában.
 • Pihenés és folyadékbevitel: Fontos a pihenés és a bőséges folyadékbevitel a tüszős mandulagyulladás során, hogy segítsük a gyógyulást és megelőzzük a kiszáradást.
 • Gyulladáscsökkentő szerek: Az orvos esetleg gyulladáscsökkentő szereket is javasolhat a tüszős mandulagyulladás tüneteinek enyhítésére.
 • Mandulák eltávolítása: Ha a tüszős mandulagyulladás ismétlődő vagy krónikus formában jelentkezik, és súlyos tüneteket okoz, az orvos tonsillektómiát, azaz a mandulák eltávolítását javasolhatja.

Fontos, hogy a tüszős mandulagyulladás kezelésével kapcsolatban konzultáljon orvosával, aki megfelelő diagnózist és kezelési tervet állíthat fel az egyéni eset alapján.

Tüszős mandulagyulladás szövődményei

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás, igen komoly szövődményekhez vezethet, különösen akkor, ha nem megfelelően vagy nem időben kezelik a streptococcalis tüszős mandulagyulladást. Néhány lehetséges szövődmény közé tartozik:

 • Mandulatályog: Ha a tüszős mandulagyulladás okozta gyulladás mélyebbre terjed a mandulákban, akkor tályog alakulhat ki. Ez egy gennytel telt üreg a mandulákban, ami súlyos fájdalmat, lázat, és a nyelési nehézségeket okozhat.
 • Peritonsilláris tályog: Ez egy olyan tályog, amely a mandula körüli szövetben alakul ki.  A peritonsilláris tályog fájdalmat, duzzanatot, nehéz nyelést és beszédproblémákat okozhat.
 • Reumás láz: A Streptococcus pyogenes baktérium által okozott tüszős mandulagyulladás esetén fennáll a reumás láz kockázata. Ez egy autoimmun betegség, amely gyulladást okozhat a szívben, az ízületekben, és más szervekben. A reumás láz súlyos szövődményekkel járhat.
 • Glomerulonephritis: Ritkábban a Streptococcus pyogenes fertőzése következtében glomerulonephritis alakulhat ki. Ez egy vesegyulladás, amely vizeletürítési problémákat, vizeletürítési rendellenességeket és vér megjelenését okozhatja a vizeletben.
 • Terjedés más területekre: A tüszős mandulagyulladás átterjedhet a közeli területekre, mint például a felső légutak, az arcüregek vagy a nyirokcsomók. Ez további fertőzéseket és szövődményeket okozhat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tüszős mandulagyulladás okozta szövődmények előfordulása viszonylag ritka, különösen a megfelelő kezelés mellett. Ha tüszős mandulagyulladásra gyanakszik, vagy már diagnosztizálták, fontos, hogy felkeresse orvosát, hogy megfelelő kezelést kapjon és elkerülje a szövődmények kialakulását

Mivel téveszthető össze a tüszős mandulagyulladás?

A tüszős mandulagyulladás differenciáldiagnosztikája során az orvosnak más betegségeket kell kizárnia vagy megkülönböztetnie a tüszős mandulagyulladástól. Néhány olyan betegség, amelyeket figyelembe kell venni a differenciáldiagnózisban:

 • Mononucleosis (kissing betegség): Az Epstein-Barr vírus okozta mononucleosis, más néven "csókbetegség", szintén torokgyulladást és mandulagyulladást okozhat, amely hasonló lehet a tüszős mandulagyulladáshoz a mandulán megjelenő sárgás felrakódások miatt. A vérben található antitestek kimutatása vagy a mononucleosis teszt elvégzése segíthet a differenciáldiagnózisban.
 • Gombás mandulagyulladás: Candida albicans nevű gomba okozta mandulagyulladás, más néven gombás tonsillitis, hasonló tüneteket okozhat, mint a tonsillitis follicularis. Az orvosnak meg kell vizsgálnia a mandulákat és szükség esetén mintát kell venni a gombák azonosításához

Mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás közti különbség

A mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás közötti különbség az, hogy a tüszős mandulagyulladás specifikus formája a mandulagyulladásnak.

Mandulagyulladás:

 • Általános fogalom, amely a mandulák gyulladását jelenti.
 • A mandulagyulladás lehet vírusos vagy bakteriális eredetű.
 • Leggyakrabban vírusos torokfájás következménye.
 • Tünetek közé tartozik a torokfájás, nyelési nehézség, láz, duzzadt mandulák, nyirokcsomó-duzzanat.
 • A mandulagyulladás esetén a mandulák gyulladtak, vörösek és duzzadtak, de nincsenek feltétlenül gennyes lerakódások vagy tüszők rajtuk.

Tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis):

 • A mandulagyulladás specifikus formája, amelyben gennytüszők vagy foltszerű lerakódások jelennek meg a mandulákon.
 • Általában bakteriális eredetű, leggyakrabban a Streptococcus pyogenes baktérium okozza.
 • A tüszős mandulagyulladás tünetei között szerepelnek a súlyos torokfájás, láz, duzzadt és vörös mandulák, valamint gennytüszők vagy foltszerű lerakódások a mandulák felszínén.
 • A gennytüszők a mandulák felületén általában fehérek vagy sárgák, és hegyes pontokként emelkedhetnek ki a mandulákról.

A tüszős mandulagyulladás a mandulagyulladás egy speciális formája, amelyet a gennytüszők vagy foltszerű lerakódások jelenléte igazol a mandulákon. A tüszős mandulagyulladás  súlyosabb tünetekkel járhat, és specifikusabb kezelést igényelhet a fertőzés megszüntetéséhez. 

 

Összefoglalva, a tüszős mandulagyulladás egy specifikus formája a mandulagyulladásnak, amelyet gennytüszők vagy foltszerű lerakódások jellemeznek a mandulákon. A tüszős mandulagyulladás  bakteriális eredetű, és súlyosabb tünetekkel járhat, mint a vírusos mandulagyulladás. A mandulák duzzadtak, vörösek, és a felszínükön fehér vagy sárga gennytüszők vagy foltszerű lerakódások láthatók. A differenciáldiagnózis során más betegségekkel, például bakteriális torokgyulladással, mononucleosissal vagy gombás mandulagyulladással lehet összetéveszteni. Az orvos fizikális vizsgálatot és szükség esetén laboratóriumi teszteket végezhet a pontos diagnózis felállításához. A tüszős mandulagyulladás kezelése leginkább antibiotikumokat, pihenést, hidratálást és tüneti kezelést foglal magában.

Téma szakértői

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK