Tüszős mandulagyulladás

Tüszős mandulagyulladás

Módosítva: 2023.05.13 23:59

A tüszős mandulagyulladás, más néven tonsillitis follicularis, egy fájdalmas állapot, amely gennytüszőkkel vagy foltszerű lerakódásokkal jár a mandulákon. Általában a gyermekek és a fiatal felnőttek azok, akik a leggyakrabban érintettek. A tüszős mandulagyulladás legnagyobb előfordulási arányát a 5 és 15 év közötti gyermekek között figyelhetjük meg, mivel ebben az időszakban a mandulák aktívabb szerepet játszanak az immunvédekezésben, és a fertőzésekkel való találkozás is gyakoribb. Azonban a tüszős mandulagyulladás bármely életkorban előfordulhat, és felnőtteknél is viszonylag gyakori. 

Mi az a tüszős mandulagyulladás?

Mi okoz tüszős mandulagyulladást?

Hogy néz ki a tüszős mandulagyulladás?

Tüszős mandulagyulladás tünetei

Tüszős mandulagyulladás kezelése

Tüszős mandulagyulladás szövődményei

Mivel téveszthető össze a tüszős mandulagyulladás?

Mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás közti különbség

Fül-orr-gége Központ szolgáltatásai tüszős mandulagyulladás gyógyítására:

Mi az a tüszős mandulagyulladás?

A tonsillitis follicularis vagy tüszős mandulagyulladás olyan baktériumok okozta fertőző betegség, mely során fehér felrakódások jelennek meg a mandulák felszínén, azok megnagyobbodnak, fájnak, és a folyamatot láz kíséri. A garat mandulák a torok kétoldalán találhatóak és fontos szerepet játszanak az immunvédekezésben, segítve a kórokozók elleni küzdelmet.A tüszős mandulagyulladás következtében, a mandulák állományában levő tüszők elzáródnak és gyulladás alakul ki bennük.

A tüszős mandulagyulladás tünetei többnyire a mandulagyulladás általános tüneteivel azonosak. Ide tartozik a torokfájás, a nyelési nehézség, a láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata, a fáradtság és a rossz közérzet. A tüszős mandulagyulladásra jellemző, hogy a mandulák felszínén fehér vagy sárga, foltszerű lerakódások láthatók, amelyek a tüszők elzáródásából és gennyképződésből erednek.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okoz tüszős mandulagyulladást?

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás, gennykeltő baktériumok fertőzése eredményeként alakul ki. A tüszős mandulagyulladás leggyakoribb kórokozói a következők:

Baktériumok: A Streptococcus pyogenes (A csoport streptococcus) a leggyakoribb baktérium, amely tüszős mandulagyulladás okoz. Azonban más baktériumok, például a Staphylococcus aureus is felelősek lehetnek a tüszős mandulagyulladásért.

A fertőzés cseppfertőzéssel terjed, amikor a fertőzött személy köhög vagy tüsszent, és a kórokozók a levegőbe kerülnek. A fertőzés terjedhet közvetlen érintkezéssel is, például a fertőzött személlyel való csókolással vagy közös tárgyak használatával.

A tüszős mandulagyulladás pontos kórokozóját csak orvosi vizsgálat és diagnózis alapján lehet azonosítani. Az orvos kikérdezés, fizikális vizsgálat és esetleges laboratóriumi tesztek segítségével határozza meg a tüszős mandulagyulladás okát és elindítja a megfelelő terápiát.

Kapcsolódó cikkünk

Hogy néz ki a tüszős mandulagyulladás?

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás, a mandulák gennyes gyulladásos állapotát jelenti, amelyet a tüszők, azaz kis tasakok fertőződése és gyulladása jellemzi. A következők a tonsillitis follicularisra jellemző megjelenési jelek:

 • Mandulák duzzanata: A tüszős mandulagyulladás esetén a mandulák megnagyobbodnak és megduzzadnak, ami láthatóvá a torokban.
 • Vörösség: Tüszős mandulagyulladás setén a mandulák felülete vörös és gyulladt lehet.
 • Fehér vagy sárga foltok: A mandulák felszínén fehér vagy sárga, foltszerű lerakódások jelenhetnek meg tüszős mandulagyulladás esetén. Ezek a lerakódások a  gennyképződésből erednek.
 • Tüszők kitágulása: A mandulák felszínén apró, kiemelkedő dudorok, tüszők alakulhatnak ki, amelyek fertőzött és gennyesen gyulladt állapotban vannak, ha tüszős mandulagyulladás áll fenn.
 • Nyelési nehézség:Tüszős mandulagyulladás során a mandulák duzzanata és megnagyobbodása miatt nyelési nehézség, gombócérzés és fájdalom jelentkezhet
 • Vörös vagy piros mandulák: A mandulák gyulladtak és általában vörös vagy piros színűek lehetnek. Ez a gyulladás jele.
 • Foltszerű gennyes lerakódások: A tüszős mandulagyulladásnál a mandulák felszínén fehér vagy sárga foltszerű lerakódások jelenhetnek meg. Ezek a gennytüszők, amelyek a fertőzött területeken képződnek.

Fontos megjegyezni, hogy a tüszős mandulagyulladás megjelenése változó lehet és az fertőzöttek között is eltérhet. Az orvos által végzett vizsgálat segít pontosabb diagnózist felállítani a tünetek és a megjelenési jelek alapján.

Tüszős mandulagyulladás tünetei

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás tünetei a következők lehetnek:

 • Torokfájás: A tüszős mandulagyulladást a legtöbbször erős és fájdalmas torokfájás jellemzi, amely nehezíti a nyelést és a beszédet.
 • Nyelési nehézség: Tüszős mandulagyulladás során duzzadt és gyulladt mandulák miatt nyeléskor fájdalom és nehézség jelentkezhet.
 • Duzzadt mandulák: Tüszős mandulagyulladás esetén a mandulák megnagyobbodnak, duzzadttá válnak és vörösek lehetnek.
 • Fehér vagy sárga lepedék a mandulákon: A tüszős mandulagyulladás jellegzetessége a mandulák felszínén fehér vagy sárga, foltszerű gennyes lerakódások megjelenése, ami egyértelműen bakteriális eredetre utal.
 • Láz: Gyakran társul láz a tüszős mandulagyulladáshoz.
 • Nyaki nyirokcsomók duzzanata: A tüszős mandulagyulladás során a nyaki nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak és érzékenyek lehetnek.
 • Általános rossz közérzet: Fáradtság, gyengeség, rossz közérzet, fejfájás és általános betegségérzet is jelentkezhet tüszős mandulagyulladás esetén

Ezek a tünetek nagyon jellemzőek a tüszős mandulagyulladásra, de más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében érdemes orvoshoz fordulni, aki megfelelő vizsgálatokat végez és kezelési tervet javasol.

Tüszős mandulagyulladás kezelése

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás kezelése a fertőzés típusától és súlyosságától függ. A tüszős mandulagyulladás gyakran magától is múlik, de a bakteriális eredetű tüszős mandulagyulladás komoly szövődményekkel járhat.

Általában a kezelés a következő tényezőkre összpontosít:

 • Antibiotikumok: Ha a tüszős mandulagyulladás bakteriális eredetű, az orvos  antibiotikumokat ír fel a fertőzés kezelésére. Fontos betartani a teljes antibiotikumkúrát, még akkor is, ha a tünetek enyhülnek. 
 • Fájdalomcsillapítók: Az ibuprofen vagy paracetamol alacsonyabb lázat és torokfájást enyhíthet.
 • Toroköblítők: Meleg sóoldattal vagy toroköblítővel (pl. sóoldat vagy gyógynövényes készítmények) történő öblögetés segíthet a gyulladás enyhítésében és a torok tisztításában.
 • Pihenés és folyadékbevitel: Fontos a pihenés és a bőséges folyadékbevitel a tüszős mandulagyulladás során, hogy segítsük a gyógyulást és megelőzzük a kiszáradást.
 • Gyulladáscsökkentő szerek: Az orvos esetleg gyulladáscsökkentő szereket is javasolhat a tüszős mandulagyulladás tüneteinek enyhítésére.
 • Mandulák eltávolítása: Ha a tüszős mandulagyulladás ismétlődő vagy krónikus formában jelentkezik, és súlyos tüneteket okoz, az orvos tonsillektómiát, azaz a mandulák eltávolítását javasolhatja.

Fontos, hogy a tüszős mandulagyulladás kezelésével kapcsolatban konzultáljon orvosával, aki megfelelő diagnózist és kezelési tervet állíthat fel az egyéni eset alapján.

Tüszős mandulagyulladás szövődményei

A tonsillitis follicularis, vagy tüszős mandulagyulladás, igen komoly szövődményekhez vezethet, különösen akkor, ha nem megfelelően vagy nem időben kezelik a streptococcalis tüszős mandulagyulladást. Néhány lehetséges szövődmény közé tartozik:

 • Mandulatályog: Ha a tüszős mandulagyulladás okozta gyulladás mélyebbre terjed a mandulákban, akkor tályog alakulhat ki. Ez egy gennytel telt üreg a mandulákban, ami súlyos fájdalmat, lázat, és a nyelési nehézségeket okozhat.
 • Peritonsilláris tályog: Ez egy olyan tályog, amely a mandula körüli szövetben alakul ki.  A peritonsilláris tályog fájdalmat, duzzanatot, nehéz nyelést és beszédproblémákat okozhat.
 • Reumás láz: A Streptococcus pyogenes baktérium által okozott tüszős mandulagyulladás esetén fennáll a reumás láz kockázata. Ez egy autoimmun betegség, amely gyulladást okozhat a szívben, az ízületekben, és más szervekben. A reumás láz súlyos szövődményekkel járhat.
 • Glomerulonephritis: Ritkábban a Streptococcus pyogenes fertőzése következtében glomerulonephritis alakulhat ki. Ez egy vesegyulladás, amely vizeletürítési problémákat, vizeletürítési rendellenességeket és vér megjelenését okozhatja a vizeletben.
 • Terjedés más területekre: A tüszős mandulagyulladás átterjedhet a közeli területekre, mint például a felső légutak, az arcüregek vagy a nyirokcsomók. Ez további fertőzéseket és szövődményeket okozhat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tüszős mandulagyulladás okozta szövődmények előfordulása viszonylag ritka, különösen a megfelelő kezelés mellett. Ha tüszős mandulagyulladásra gyanakszik, vagy már diagnosztizálták, fontos, hogy felkeresse orvosát, hogy megfelelő kezelést kapjon és elkerülje a szövődmények kialakulását

Mivel téveszthető össze a tüszős mandulagyulladás?

A tüszős mandulagyulladás differenciáldiagnosztikája során az orvosnak más betegségeket kell kizárnia vagy megkülönböztetnie a tüszős mandulagyulladástól. Néhány olyan betegség, amelyeket figyelembe kell venni a differenciáldiagnózisban:

 • Mononucleosis (kissing betegség): Az Epstein-Barr vírus okozta mononucleosis, más néven "csókbetegség", szintén torokgyulladást és mandulagyulladást okozhat, amely hasonló lehet a tüszős mandulagyulladáshoz a mandulán megjelenő sárgás felrakódások miatt. A vérben található antitestek kimutatása vagy a mononucleosis teszt elvégzése segíthet a differenciáldiagnózisban.
 • Gombás mandulagyulladás: Candida albicans nevű gomba okozta mandulagyulladás, más néven gombás tonsillitis, hasonló tüneteket okozhat, mint a tonsillitis follicularis. Az orvosnak meg kell vizsgálnia a mandulákat és szükség esetén mintát kell venni a gombák azonosításához

Mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás közti különbség

A mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás közötti különbség az, hogy a tüszős mandulagyulladás specifikus formája a mandulagyulladásnak.

Mandulagyulladás:

 • Általános fogalom, amely a mandulák gyulladását jelenti.
 • A mandulagyulladás lehet vírusos vagy bakteriális eredetű.
 • Leggyakrabban vírusos torokfájás következménye.
 • Tünetek közé tartozik a torokfájás, nyelési nehézség, láz, duzzadt mandulák, nyirokcsomó-duzzanat.
 • A mandulagyulladás esetén a mandulák gyulladtak, vörösek és duzzadtak, de nincsenek feltétlenül gennyes lerakódások vagy tüszők rajtuk.

Tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis):

 • A mandulagyulladás specifikus formája, amelyben gennytüszők vagy foltszerű lerakódások jelennek meg a mandulákon.
 • Általában bakteriális eredetű, leggyakrabban a Streptococcus pyogenes baktérium okozza.
 • A tüszős mandulagyulladás tünetei között szerepelnek a súlyos torokfájás, láz, duzzadt és vörös mandulák, valamint gennytüszők vagy foltszerű lerakódások a mandulák felszínén.
 • A gennytüszők a mandulák felületén általában fehérek vagy sárgák, és hegyes pontokként emelkedhetnek ki a mandulákról.

A tüszős mandulagyulladás a mandulagyulladás egy speciális formája, amelyet a gennytüszők vagy foltszerű lerakódások jelenléte igazol a mandulákon. A tüszős mandulagyulladás  súlyosabb tünetekkel járhat, és specifikusabb kezelést igényelhet a fertőzés megszüntetéséhez. 

 

Összefoglalva, a tüszős mandulagyulladás egy specifikus formája a mandulagyulladásnak, amelyet gennytüszők vagy foltszerű lerakódások jellemeznek a mandulákon. A tüszős mandulagyulladás  bakteriális eredetű, és súlyosabb tünetekkel járhat, mint a vírusos mandulagyulladás. A mandulák duzzadtak, vörösek, és a felszínükön fehér vagy sárga gennytüszők vagy foltszerű lerakódások láthatók. A differenciáldiagnózis során más betegségekkel, például bakteriális torokgyulladással, mononucleosissal vagy gombás mandulagyulladással lehet összetéveszteni. Az orvos fizikális vizsgálatot és szükség esetén laboratóriumi teszteket végezhet a pontos diagnózis felállításához. A tüszős mandulagyulladás kezelése leginkább antibiotikumokat, pihenést, hidratálást és tüneti kezelést foglal magában.

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

Hírek

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

Hirtelen hallásvesztés - bárki járhat úgy, mint Nagy Feró?

A közelmúltban megdöbbentő hír jelent meg az énekessel kapcsolatban. Egy nap arra ébredt, hogy elvesztette, majd rövid időn belül orrcseppek segítségével visszanyerte a hallását. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, segítsen értelmezni, hogy mi állhat az eset hátterében.

További részletek
Nyáron is fertőz a mononukleózis!

Nyáron is fertőz a mononukleózis!

A mononukleózis, csókbetegség vagy Pfeiffer-féle mirigyláz néven is ismert fertőző betegség, melyet az Epstein-Barr vírus (EBV) okoz. Ez a vírus általában nyáron és őszi hónapokban terjed, és a legtöbb esetben tizenévesek és fiatal felnőttek körében okoz megbetegedéseket. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a tüneteket tapasztaljuk.

További részletek
Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

Cukorbetegek fokozottan figyeljenek a hallásukra!

A cukorbetegségről tudjuk, hogy többek között károsíthatja az idegrendszert, a veséket, az ereket és nehezen gyógyuló sebeket, lábszárfekélyt is okozhat. Kevésbé ismert szövődménye a halláskárosodás, mellyel kapcsolatban dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok