Horkolás ellen: mikor segít a műtét?

Horkolás ellen: mikor segít a műtét?

Dr. Csóka János Létrehozva: 2019.03.28 Módosítva: 2023.11.24

Ha a horkolás hátterében valamilyen fül-orr-gégészeti eltérés áll, akkor a zajos éjszakák megszüntetéséhez műtétre is szükség lehet. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa a horkolás kiváltó okairól és műtéti kezeléséről nyilatkozott.

A horkolás fül-orr-gégészeti okai

A horkoló hang a felső légutak szűkülete miatt keletkezik. A horkolás kezeléséhez tehát a fent említett szűkületet (megnövekedett légúti ellenállást) kell feltérképezni, és amennyiben műtéttel korrigálható eltérést találunk, akkor azt helyi érzéstelenítésben vagy altatásban kivitelezhetjük.

A horkolás kivizsgálása többlépcsős folyamat, szükségünk van a minél pontosabb kórtörténetre, a tünetek pontos leírására - ehhez elengedhetetlen a hálótárs beszámólója, leírása a horkolásról -, a kórtörténet mellett a diagnosztika alapja a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, az alvásvizsgálat, és az alvás alatti (horkolásos periodusban) endoszkópos vizsgálat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A horkolást leggyakrabban az alábbi eltérések váltják ki

  • laza, túltengő lágyszájpad és/vagy nyelvcsap
  • megnagyobbodott alsó orrkagylók,
  • megnagyobbodott garat-, vagy orrmandula
  • megnagyobbodott nyelvgyök
  • laza gégefedő
  • orrsövényferdülés
  • orrpolip

Horkolás műtét kórházi háttérrel

Ha a horkolás oka a magnagyobbodott orr-, vagy garatmandula, akkor kórházban van lehetőség a műtét elvégzésére. Szintén kórházi hátteret igényel, ha a horkolás megszüntetéséhez, az orrpolipok eltávolításával együtt orrmelléküreg gyulladást kell műtéti úton kezelni. Az orrsövény plasztika endoszkóp és speciális műszerek segítségével zajlik, a deformálódott porcos vagy csontos szakasz megfelelő helyzetbe igazításából áll. A műtét után az orrsövény egyenes alakú lesz, az orrlégzés pedig helyreáll, így a horkolás is mérséklődhet.

Horkolás ellen rádiófrekvenciás kezelésselhorkolás fül-orr-gégészeti kivizsgálás

Kórházi bennfekvés nélkül, egynapos, helyi érzéstelenítésben végzett rádiófrekvenciás műtét segítségével csökkenthető az alsó orrkagylók, a lágyszájpad és a nyelvcsap mérete.

Orrkagyló kisebbítő műtét

Ha az alsó orrkagyló megnagyobbodik, az orrfőüreg beszűkülése miatt megnövekszik a felső légút ellenállása, a levegő áramlása felgyorsul és megrezegtetheti a lágyszájpadot, így horkolás jelentkezhet. Az orrkagylók méretét pl. rádiófrekvenciás műtéttel van lehetőség kisebbíteni.

„A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, elvégzése megközelítőleg fél órát vesz igénybe, majd ezt követően a páciens még legalább egy órát tölt a rendelőben, hogy a műtét után esetleg fellépő panaszait kezelni tudjuk. Akár már egy műtét is végleges megoldást jelenthet, de az orrkagyló kiindulási méretétől függően előfordulhat, hogy a teljes értékű javulás eléréséhez a beavatkozást 2-3 hónap múlva meg kell ismételni.”

Lágyszájpad és nyelvcsap műtét

A szájpad első kétharmadában található kemény szájpad mögött helyezkedik el a lágyszájpad, a középvonalában pedig a lelógó nyelvcsap. A túlzottan laza lágyszájpad alvás közben, légzésnél erősebben rezonál, és ez vezethet horkoláshoz.

„Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat és az alvás endoszkópia során az elváltozást felfedezzük, rádiófrekvenciás műtéttel az érintett területen feszesebb tónust tudunk elérni. A horkolás megszűnéséhez egyéntől függően több, általában 2-3 alkalmas kezelésre is szükség lehet.”

A túlságosan nagy nyelvcsap fekvő helyzetben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik, ez okozza a horkoló hangot. A rádiófrekvenciás nyelvcsap plasztikai műtét során ez a probléma gyors gyógyulással, minimális műtét utáni fájdalommal kezelhető, a horkolás megszüntethető

Téma szakértője

  • Dr. Csóka János

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
  • Specialitások:
    • garat és mandula specialista
    • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
    • horkolás gátlás 
    • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
    • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

     

    További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

Orvos válaszol

Üdvözlet!

Több mint 2 hónapja vették ki a manduláimat,
24 éves koromban szeptember 18.an volt műtétem, majd rá 4. Napra bevéreztem, utána megint 3nap kórház volt. 3 hét után elkezdtem dolgozni, kisebb fájdalmaim voltak. Viszont az utóbbi időben azt vettem észre a szájpadlásom megzuhant, minden fogmosás után vérzik az ínyem. Jelenleg elviselhetetlenül fáj a torkom és a baloldalon szúró fájdalmat érzek, fehéres lepedéket látok a mandula helyén, néha nehezen megy a nyelés, van amikor olyat érzek mintha homok lenne a számban, keserű szájíz érzésem is van. Úgy érzem mintha a varr nem tudna leválni a baloldalon. Hiába eszem töményet semmi sem tisztítja le. Mintha lenne ott valami ami nem akar megszűnni. Nagyon régóta szenvedek a torkommal, most talán valami fertőzést kaptam? Tényleg nagyon aggaszt, hogy több mint 2 hónap után sem vagyok jobban.

Előre is köszönöm válaszukat.

Tamás

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Farkas Tamás!

A leírtak alapján helyi fertőzés (gomba, vagy baktérium) is okozhatja panaszait, viszont szakvizsgálat nélkül nehéz állást foglalni ez ügyben.
Mindenképpen indokolt egy gégészeti szakvizsgálat, szükség esetén torokváladék tenyésztés is.

Tisztelettel: Dr. Csóka János



Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kisgyermekes anyuka

"A másfél éves kisfiammal jártunk a doktor úrnál, nagyon kedves, és türelmes volt."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok