Torokfájás ellen gyógyszer: mikor kell antibiotikumot szedni?

Torokfájás ellen gyógyszer: mikor kell antibiotikumot szedni?

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2021.09.14 Módosítva: 2024.01.22

A torokfájáshoz gyakran orrfolyás, orrdugulás és száraz köhögés társul, de hőemelkedés, láz is előfordulhat. A sok tünet és az elhúzódó torokfájás kapcsán úgy érezhetjük, hogy a tüneti kezelés kevés, valami másra lenne szükség ahhoz, hogy a panaszaink megszűnjenek. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta, hogy mikor szükséges torokfájás ellen gyógyszer, és pontosan milyen.

Antibiotikum szedés: a betegek két típusa

Az antibiotikum szedés kérdése alapvetően megosztja a betegeket. Valaki ennek nem örül, mert eleve semmilyen gyógyszert nem vesz be szívesen, mások viszont egyedüli megoldásként gondolnak rá, hogy a tüneteik mielőbb elmúljanak. Ilyenkor pedig jellemzően csalódottan veszik tudomásul, hogy nem írjuk fel az antibiotikumot – mesél tapasztalatairól dr. Holpert Valéria. Valójában a torokfájást okozó légúti betegségek többsége vírusos eredetű, tehát az esetek nagy százalékában nem indokolt az antibiotikum szedése.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Vírusos, vagy bakteriális

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során az orvos részletesen kikérdezi a tüneteiről a beteget, illetve a fizikális vizsgálat során a torok állapotáról is képet kap. A vírusos és bakteriális eredet között sok az átfedés, azonban van néhány jellegzetes tünet, amely segíthet eldönteni, melyikkel is van dolgunk.

Vírusos eredetű torokfájásra utal:torokfájás gyerekeknél

- a fájdalom erőssége néhány napon belül csökken

- köhögés, az eldugult orr miatt hátsó garatfali csorgás is jelentkezik.

Bakteriális eredetű torokfájás tünete lehet:

- a fájdalom nem szűnik, és mellette étvágytalanság, rossz közérzet, fejfájás is jelentkezik.

- a nyaki nyirokcsomók duzzanata tapintható.

Láz vagy hőemelkedés mindkét esetben előfordulhat.

Torokfájás gyerekeknél

A Streptococcus okozta torokfájás főként 15 év alattiak körében fordul elő. Ez egyértelműen antibiotikus kezelést igényel. Jellemző tünetei az erős torokfájás, nyeléskor is érezhető és a láz. Orrfolyás és száraz köhögés nem társul mellé. A mandula duzzadt, fehér foltok, tüszők jelennek meg rajta. A jellegzetes tünetek alapján az orvos már nagy valószínűséggel meg tudja állapítani, de torokváladék mintából is igazolni lehet.

Torokfájás ellen gyógyszer: mi használ?

Vírusos eredetű torokfájás elleni gyógyszerek közül fájdalomcsillapítót érdemes bevenni épp úgy, mintha bármilyen más testrészünk fájna. Helyi kezelés gyanánt antiszeptikus, fájdalomcsillapító hatású készítményt tudunk javasolni a betegeknek, amivel naponta többször érdemes gargalizálni, vagy torokpasztilla formájában fogyasztani – javasolja dr. Holpert Valéria. Fontos a sok pihenés és a bőséges folyadékfogyasztás.

Mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

A teljes felépülés akár 7-10 napig is eltarthat normál esetben, de lényegesen hosszabb ideig is fennállhat a torokfájás, aminek a kezelése türelmet igényel. Elhúzódó tünetek esetén, vagy ha új tünetek jelentkeznek – például láz, köhögés vagy orrdugulás – akkor feltételezhető, hogy másodlagos felülfertőződés alakult ki. Ilyen esetben orvoshoz kell fordulni, mert a vírus miatt legyengült szervezetet megtámadó bakteriális fertőzés leküzdéséhez antibiotikumra van szükség.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

3 hete esti fültisztítás következtében egy erős durranást éreztem a fülemben (már előtte is érzékeny volt, de belement a víz, és ahogy ki akartam az ujjammal folyatni belőle, vákuum képződött és egy durranás kíséretében erős fájdalmat éreztem). Sajnos csak elég későn, 1 hete mentem el szakorvoshoz, aki szerint nem durrant ki a dobhártyám. Átküldött audiológiára, ami szerint a bal fülemre 500 decibel feletti tartományban 30-40%-os halláscsökkenés volt tapasztalható a jobb fülemhez képest. Határozottan állíthatom, hogy sokkal rosszabbul hallok a bal fülemre. Az orvos azt tanácsolta, hogy próbáljam ki az Inaller antibiotikumot Nasonex orrspray-vel 3 hétig. Kizárt, hogy allergiás lennék bármire is, így ezt nem tartom megoldásnak.
Szükségem van a hallásomra, ugyanis nagy forgalmú étkezdében kasszázom. Tudna esetleg tanácsolni, javasolni nekem valami racionálisabb megoldást a fülemre?
Köszönettel: R. László

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt R. László !

Sajnos a leveléből nem derül ki, hogy ez a halláscsökkenés vezetéses vagy idegi jellegű halláscsökkenés. Ennek hiányában nem tudok mit tanácsolni mert más a teendő vezetéses halláscsökkenés esetén és egészen más a teendő idegi jellegű halláscsökkenés esetében is. Bár az elmondottak alapján inkább vezetéses csökkenésre tippelek.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Professzionális

"Nagyon köszönöm orvosuk professzionális hozzáállását, türelmét, figyelmét, körültekintését, gondosságát."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK