A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

Dr. Csóka János Módosítva: 2024.04.24 17:50

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Miért horkolunk?

-Horkoláskor a felső légutak ellazulnak. A túl szűk, részlegesen vagy teljesen elzáródott légutakban pedig akadályba ütközik az átáramló levegő, ami rezgésbe hozza a környező szöveteket. A légutak elzáródását okozhatja a laza garatfal, hátracsúszó nyelvgyök, megnyúlt nyelvcsap, szűk orrbemenet, megnagyobbodott mandulák, krónikus arcüreggyulladás, orrsövényferdülés vagy ezek kombinációja. Előfordulhat, hogy megfázás, nátha vagy nem megfelelően kezelt allergia miatt kezd el horkolni valaki. Az idősebb kor, a várandósság, a dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint a plusz kilók szintén hajlamosítanak horkolásra – ismerteti dr. Csóka János.

Több, mint kellemetlen hanghatás

-A horkolás számtalan egészségügyi gondot okozhat, és az életminőséget is jelentősen befolyásolhatja. Akinél az obstruktív alvási apnoé szindróma részeként jelentkezik ez a probléma, annál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás, sztrók, agyvérzés, valamint cukorbetegség – mondja a fül-orr-gégész szakember. A horkolás miatti kialvatlanság fejfájáshoz, koncentrációs zavarokhoz és aluszékonysághoz vezethet, ami nehezítheti a munkavégzést és jelentősen növeli a balesetek kockázatát is.

Horkolásgátló eszközök

Horkolásgátló óra, légzéskönnyítő orrtapasz, horkolásgátló spray és orrklipszek – aki az interneten keres megoldást az elviselhetetlenné váló horkolásra, az számtalan eszköz közül válogathat. Ám, ahogyan Csóka doktor szavaiból nyilvánvalóvá válik, sem a különféle házi praktikák, sem ezek az eszközök nem jelentenek univerzális és végleges megoldást a problémára, hiszen a horkolásnak számtalan oka lehet. -Az orrklipsz akkor segíthet, ha a horkolást szűk orrbemenet okozza, míg egy horkolásgátló szájbetét vásárlásának csak akkor van értelme, ha a horkolást az állkapocs rendellenes állása okozza, ami miatt a nyelvgyök hátraesik. Amíg azonban nem fordulnak szakemberhez, ezekkel az okokkal nem valószínű, hogy laikusként tisztában vannak az érintettek – magyarázza dr. Csóka János, aki hozzáteszi, hogy a nagy népszerűségnek örvendő horkolásgátló szájtapaszoktól sem várhatunk megoldást, ha ferde orrsövény miatt vagyunk szájlélegzők.

Mit tegyünk, ha horkolunk?

-A lehető legjobb megoldás, ha ilyenkor fül-orr-gégész szakembert keresünk fel a panaszainkkal, aki egy alapos kivizsgálás után kiderítheti, hogy pontosan milyen ok állhat tüneteink mögött. Az orvos kikérdezi alvási szokásainkat, felméri a társbetegségeket és a rizikófaktorokat egyaránt. Számos olyan műtéti eljárás létezik, amellyel a felső légutak anatómiai eltéréseit orvosolhatjuk, így például az orrpolipok eltávolítása, nyelvcsap megkisebbítése vagy a garat-és orrmandulák eltávolítása. Ha az orrkagyló kóros megnagyobbodása akadályozza az orrlégzést, akkor rádiófrekvenciás orrkagylókisebbítő műtét jöhet szóba, míg a rádiófrekvenciás lágyszájpad kezeléssel a laza garat szöveteinek célzott helyen történő feszesítését végezhetjük el. Horkolás esetén gyógyszeres és eszközös terápiát is javasolhatunk pácienseinknek, amennyiben pedig felmerül az alvási apnoé gyanúja, akkor alvásvizsgálatra is sor kerül.

-A kezeletlen horkolás az egészséget is veszélyezteti, és az egyéb krónikus betegségeket is súlyosbíthatja. Sokféle korszerű megoldás létezik ennek a problémának kezelésére, és akár életmód változtatással (pl. dohányzás abbahagyása, súlycsökkentés) is megszüntethető a kiváltó ok – hangsúlyozza dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Téma szakértője

 • Dr. Csóka János

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
 • Specialitások:
  • garat és mandula specialista
  • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése
  • horkolás gátlás 
  • felnőtt és gyermek fül orr gégészet
  • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

   

  További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

Orvos válaszol

Tisztelt FÜL-ORR-GÉGÉSZ szeretnék segítséget kérni kb 1 hónapja kezdődött a problémám azt éreztem hogy a torkomban valami fúlaszt olyan szinten hogy már féltem attól hogy megfúlok,mintha valaki fojtogatott volna ahogy forditóttam a fejem jött rám a hányinger éjszaka is folyamatosan a fulladást éreztem nem tudtam piheni ,éreztem mintha gombóc lenne amitől megfullok,hétvége volt elmentem ügyeletre ahol doktor úr azt mondta szerinte vírus és szerezek be glycosept oldatot és azzal gargalizáljak amit sikerült is váltanom, elkezdtem használni és nagyon jó volt szüneteltette a fojtó érzést majd rá 2-3 napra, elkezdtem nagyon csúnyán köhögni szinte ugattam nagyon fájt a torkom és a fülem, sárga váladék jött az orromból és a köhögés álltal is szakadt föl, ekkor elkezdtem szedni aughmentin tablettát 875/125 ös ezt 7napig plusz ambroxol köptető tablettát ez idő alatt jobban éreztem magam megszünt a torok fájás de a gombócérzés még mindig a torkomban volt de már kevésbbé fulasztott nem úgy mint az elején ,közben háiorvost váltottam mert az előző mindig csak augmhentint irt a panaszaimra, mind ezeket elmondtam az új háziorvosnak és beleértve a panaszaimat is és ő azt mondta nem szabad mindig úgyan azt az antibiótikumot szedni mert immunisá válik a szervezetemnek ,ő azt mondta hogy torokgyulladásról lehet ez a fojtógattó érzés ami ráhatól a füllemre is ,felirt nekem azibiot nevű 250mg 6 dbos antibiotikum, elkezdtem szedni 3 nap alatt kellett bevenni közben volt hőemelkedésem fülfájás a ugatósköhögögés rengeteg sárgaváladék szakadt fel elfogyott az antibiótikum csak néha van ugatos köhögés mely álltal mindig szakad fel váladék már legtöbbször fehér de nagyon ritkán még sárga is a fülem is kevésbé fáj inkább csak néha hasogat vagy nyíllal bele, de nagyon viszket belül és a gombócót is érzem még a torkomban de már nem fullaszt nagyon ,csak kellemetlen hogy ott van!! Mi a véleménye ön szerint mi lehet a gond ? A kérdésem hogy inkább gyulladásra utalók a panaszaim vagy állhat a hátérben más is ?

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tistzelt Bristyán Erzsébet!

Első sorban gégészeti szakvizsgálatot javasolnék, majd ezt követően a lelet függvényében esetleg gasztroenterológiai, és/vagy pulmonológiai kivizsgálást is.
A gyulladás mellett akár reflux-betegség is állhat panaszai hátterében.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, kedves

"Nagyon közvetlen, kedves, érthető módon elmagyarázta amire kíváncsi voltam. Körültekintően vizsgált, teljes mértékig elégedett vagyok!"

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK