A szédülés okai

A szédülés okai

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2021.07.19 Módosítva: 2024.02.07

Kivel ne fordult volna már elő, hogy hirtelen, egy pillanatra megszédült? Különböző okai lehetnek, ha a szédülés, vagy orvosi nevén vertigo kellemetlen érzése gyakran ismétlődik vagy hosszabb ideig is megmarad. 

Mintha forogna a világ

A vertigo során az ember úgy érzi, mintha forogna vele a világ. Ha ezt érezzük, igyekszünk mielőbb valami biztos kapaszkodót keresni, vagy leülni és úgy megvárni, míg elmúlik. Ha nyugalomban maradunk, segít, a helyzetváltoztatás vagy a fej mozgása rontja a panaszokat, súlyosabb esetben hányinger, hányás is jelentkezhet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A szédülés okai

A vertigo hátterében több kiváltó ok is szerepelhet, ezért kivizsgálása során több szakorvos bevonására is szükség lehet. A szédülés oka lehet kardiológiai eredetű, például hirtelen vérnyomás esés vagy elégtelen szívpumpa funkció is állhat a háttérben. Szemészeti probléma vagy a nyaki gerinc területének rendellenességei a közre játszhatnak a megjelenésében. Neurológiai eltérések – például stroke, sclerosis multiple – is gyakran szerepelnek a kórokok között, de fül-orr-gégészeti probléma – mint a belső fül gyulladása, az egyensúlyszerv nem megfelelő működése - is okozhatja.

  • BPPV esetén a szédülés jellegzetesen fekvő helyzetben jelentkezik, ha a beteg a másikszédülés okai oldalára fordul. Ilyen esetben gyakran a belső fülben található kalcium-karbonát kristályok leszakadása okozza a szédülést.
  • A vertigo okai lehet a belső fül gyulladása is, ilyenkor a panaszok igen hevesen és hirtelen jelentkeznek.
  • Ha fülzúgás, halláscsökkenés is társul a szédülés mellé, akkor felmerül a Meniére-betegség gyanúja.
  • A hallóidegen kialakuló jóindulatú daganat is okozhat szédülést, ilyen esetben akusztikus neurinómáról beszélünk.
  • A vestibularis migrén nagyon kellemetlen, néhány órától kezdve akár néhány napon át tartó tüneteket is okozhat. A fej gyors mozgatása, de a gépjármű vezetés vagy a tévében látott mozgás is kiválthatja.

Mikor forduljon orvoshoz?

Visszatérő panaszok esetén javasolt a vertigo okainak mielőbbi kivizsgálása. A gyakori szédülés rontja az életminőséget, az érintetteknél idővel szorongás is megjelenhet a hirtelen, kiszámíthatatlanul kialakuló szédülés miatt.

A kellemetlen tünet akár komolyabb betegségekre is figyelmeztethet, éppen ezért az orvos felkeresését az alábbi szédüléshez társuló tünetek esetén semmiképp ne halogassuk: - erős fejfájás, homályos látás, beszédzavar, hallásvesztés, zsibbadás, mellkasi fájdalom.

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Én 15. hetes várandós vagyok. Sajnos por allergiám van és közben az orr polipom is megnőtt. A Fül-orr- gégész, szteroidos orrsprey-t írt fel. Én ezt nem szívesen használnám. A férjem külföldön dolgozik, ahol vény nélkül kapott egy Livostin nevű, antihisztaminos orrsprey-t. Ön szerint melyik lehet kevésbé káros a kisbabámra?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Kata!
Terhesség esetén, ha nem nagyon hevesek az allergiás tünetei, akkor tapasztalatom szerint megoldást jelenthet a fiziológiás sóoldattal történő orrmosás! Ennek során 1-2 dl megfelelő összetételű oldattal lemoshatja az orr és az orrgarat nyálkahártyájáról a nap közben odatapadt polleneket, allergéneket, így az allergiás reakció az allergének kimosásával be sem indul. Praxisomban többen így gyógyszer nélkül átvészelték a terhességet!
Ha a tünetei csillapítására ez kevés lenne, akkor használhat steroidos orrsprayt is, de jobb lenne, ha ezt csak a 30. héttől tenné. Sajnos az antihisztaminos orrsprayre sincs olyan ajánlás, hogy terhes használhatja! Első trimeszterben tiltott, 2-3.-ban orvosi elbírálás alá esik, tehát semmivel sem jobb, mint a steroid tartalmú szerek.
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindent megtett

"A doktornő szakmailag és emberileg is maximálisan megtett mindent azért, hogy a fiam évek óta fennálló fülproblémáira megoldást találjunk."

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK