A szédülés okai

A szédülés okai

Dr. Fülöp Györgyi Módosítva: 2024.02.07 12:32

Kivel ne fordult volna már elő, hogy hirtelen, egy pillanatra megszédült? Különböző okai lehetnek, ha a szédülés, vagy orvosi nevén vertigo kellemetlen érzése gyakran ismétlődik vagy hosszabb ideig is megmarad. 

Mintha forogna a világ

A vertigo során az ember úgy érzi, mintha forogna vele a világ. Ha ezt érezzük, igyekszünk mielőbb valami biztos kapaszkodót keresni, vagy leülni és úgy megvárni, míg elmúlik. Ha nyugalomban maradunk, segít, a helyzetváltoztatás vagy a fej mozgása rontja a panaszokat, súlyosabb esetben hányinger, hányás is jelentkezhet.

Online Bejelentkezés

Dr. Fülöp Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A szédülés okai

A vertigo hátterében több kiváltó ok is szerepelhet, ezért kivizsgálása során több szakorvos bevonására is szükség lehet. A szédülés oka lehet kardiológiai eredetű, például hirtelen vérnyomás esés vagy elégtelen szívpumpa funkció is állhat a háttérben. Szemészeti probléma vagy a nyaki gerinc területének rendellenességei a közre játszhatnak a megjelenésében. Neurológiai eltérések – például stroke, sclerosis multiple – is gyakran szerepelnek a kórokok között, de fül-orr-gégészeti probléma – mint a belső fül gyulladása, az egyensúlyszerv nem megfelelő működése - is okozhatja.

  • BPPV esetén a szédülés jellegzetesen fekvő helyzetben jelentkezik, ha a beteg a másikszédülés okai oldalára fordul. Ilyen esetben gyakran a belső fülben található kalcium-karbonát kristályok leszakadása okozza a szédülést.
  • A vertigo okai lehet a belső fül gyulladása is, ilyenkor a panaszok igen hevesen és hirtelen jelentkeznek.
  • Ha fülzúgás, halláscsökkenés is társul a szédülés mellé, akkor felmerül a Meniére-betegség gyanúja.
  • A hallóidegen kialakuló jóindulatú daganat is okozhat szédülést, ilyen esetben akusztikus neurinómáról beszélünk.
  • A vestibularis migrén nagyon kellemetlen, néhány órától kezdve akár néhány napon át tartó tüneteket is okozhat. A fej gyors mozgatása, de a gépjármű vezetés vagy a tévében látott mozgás is kiválthatja.

Mikor forduljon orvoshoz?

Visszatérő panaszok esetén javasolt a vertigo okainak mielőbbi kivizsgálása. A gyakori szédülés rontja az életminőséget, az érintetteknél idővel szorongás is megjelenhet a hirtelen, kiszámíthatatlanul kialakuló szédülés miatt.

A kellemetlen tünet akár komolyabb betegségekre is figyelmeztethet, éppen ezért az orvos felkeresését az alábbi szédüléshez társuló tünetek esetén semmiképp ne halogassuk: - erős fejfájás, homályos látás, beszédzavar, hallásvesztés, zsibbadás, mellkasi fájdalom.

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Én 15. hetes várandós vagyok. Sajnos por allergiám van és közben az orr polipom is megnőtt. A Fül-orr- gégész, szteroidos orrsprey-t írt fel. Én ezt nem szívesen használnám. A férjem külföldön dolgozik, ahol vény nélkül kapott egy Livostin nevű, antihisztaminos orrsprey-t. Ön szerint melyik lehet kevésbé káros a kisbabámra?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Kata!
Terhesség esetén, ha nem nagyon hevesek az allergiás tünetei, akkor tapasztalatom szerint megoldást jelenthet a fiziológiás sóoldattal történő orrmosás! Ennek során 1-2 dl megfelelő összetételű oldattal lemoshatja az orr és az orrgarat nyálkahártyájáról a nap közben odatapadt polleneket, allergéneket, így az allergiás reakció az allergének kimosásával be sem indul. Praxisomban többen így gyógyszer nélkül átvészelték a terhességet!
Ha a tünetei csillapítására ez kevés lenne, akkor használhat steroidos orrsprayt is, de jobb lenne, ha ezt csak a 30. héttől tenné. Sajnos az antihisztaminos orrsprayre sincs olyan ajánlás, hogy terhes használhatja! Első trimeszterben tiltott, 2-3.-ban orvosi elbírálás alá esik, tehát semmivel sem jobb, mint a steroid tartalmú szerek.
Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pontosság, precizitás

Pontosság, precizitás, kedvesség a recepcióban is és a doktornő részéről is. Eddig csak 1 vizsgálaton vettem részt, de minden tökéletes volt! Nagyon meg voltam elégedve!

További vélemények

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK