Szövődményekkel járhat a krónikus arcüreggyulladás

Szövődményekkel járhat a krónikus arcüreggyulladás

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2018.10.02 Módosítva: 2023.11.24

A felső légúti gyulladásokat - nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás - gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Előfordulhat, hogy ez az állapot tartóssá válik, ami további betegségek kialakulásához vezethet. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész a szövődmények kialakulásának megelőzésére figyelmeztet.

Náthától az orrmelléküreggyulladásig

Az orrmelléküregek az orrüreggel nyílások által összeköttetésben lévő, belülről nyálkahártyával borított, levegővel telt csontüregek az arckoponya csontjaiban. Az orrmelléküregekben egészséges körülmények közt termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkópikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Ha nátha, vagy felső légúti gyulladás következtében kialakult orrüregi gyulladás miatt a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik – fejti ki részletesen a probléma okait dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. A váladék ezáltal nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik, majd a feszülés miatt fájdalom mutatkozik. A gyulladás még könnyebben alakul ki, ha a szellőzést akadályozó anatómiai eltérés van az orrban, például orrsövényferdülés.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Jellemző tünetek

Kezdeti állapotban a melléküreg-gyulladások tünetszegények lehetnek. A náthára jellemző tünetek elhúzódnak és feszítő, a fej előrehajtásával fokozódó, esetleg lüktető, a homloktájék, a szemek felé sugárzó arcfájdalom alakul ki sárgás-zöldes, gennyes orrfolyás mellett.

Kivizsgálás és kezelés

A fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett képalkotó eljárások (röntgen, CT,) is segítik a tünetek hátterében álló okok felderítését. A kezelés során a legfontosabb a melléküregek nyílásainak szabaddá tétele, az üregek szellőzésének helyreállítása, a beduzzadt orrnyálkahártya orrcseppel való lohasztása. Kiegészítésként adható fájdalomcsillapító, lázcsillapító, nyákoldó, szükség estén antibiotikum. Fontos a rendszeres sóoldatos orröblítés.

Orrpolipot is okozhat

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt heveny melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan és észrevétlenül idültté válhat. Polipok alakulhatnak ki, melyek egy idő után orrlégzési akadályt képeznek – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika. Kimutatott, hogy a folyamatosan fennálló melléküreg gyulladás következtében állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést, hörghurutot okoz, asztmában fokozza a tüneteket. Az orr-melléküregek gyulladásának másik fontos szövődményi csoportja, ha a gyulladás túllép az üreg falán, és átterjed a szomszédos szervekre, szövetekre is, így okozhat agyhártyagyulladást, agytályogot, vagy a szemüreg gyulladását.

Többet akarok olvasni az arcüreggyulladás kezeléséről >>

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Még májusban volt egy komolyabb megfázásom, évtizedek óta először lázzal. Sokáig tartott mire elmúlt, de azóta is megmaradt egy kellemetlen tünet: a jobb orrlyukamból néha váladék ürül és picit dugul. Picit sárgás a váladék. Fogászati röntgenen a fogorvos látni vélte hogy az a terület fedett, vagyis az arcom jobb orrlyukhoz közel eső része. Kissé kellemetlen meg most is ha megnyomom az orrgyököt. Ennyi idő után mi tarthatja fenn a gyulladást, miért nem múlik már el? Allergiám nincs, sem más gond. Anno a betegségemre semmilyen gyógyszert nem szedtem. Orrsprayt nem szeretek használni mert szívritmusgondokat okoz. Sajnos ez egy alapbetegségem.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
B.A.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Balog Ágota!

A májusban zajlott gyulladás miatt a nyálkahártyái beduzzadtak, és előfordulhat, hogy az arcüreg szűk szájadéka körül ez még most is fennáll, akadályozva annak feltisztulását!
Ebben az esetben javasolt első lépésben min. 1-2 hónapos orrspray használat, de semmiképpen nem a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeké, hanem a receptkötelesek közül valamelyik. Ez utóbbiak nem okoznak ritmuszavart!
A panaszaitól függően és a panoráma rtg -n látottaktól függően szükség lehet arckoponya CT vizsgálatra is!

Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes

Mind a doktornő, mind a recepción dolgozók modora, kedvessége, kiegyensúlyozottsága, türelme, hozzáértése, figyelmessége.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK