Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Dr.Fülöp Györgyi fül orr gégész.szeretném meg kérdezni mi lehet az oka csomo érzet a torokba nyelésnél is kellemetlen aludni úgy tudok ha magasan van a fejem mer ha nem akkor nem kapok levegőt ez már egy éve így van !Mióta első nyaki feltárással műtöttek akkor jeleztem aszt mondták el múlik de sajnos azóta se ha le hajtóm fejem akkor is majd meg fojt be dagad nyakam is Köszönöm válaszát .
Tisztelt Menyhárt Lászlóné!

Az elülső nyaki feltárás kevés információ! Esetleg a nyaki gerincét operálták?

Az ilyen panaszok hátterében sokféle eltérés állhat, de mivel Ön ezt a műtétje óta tapasztalja -ha jól értem- ezért javaslom, hogy az operáló orvosát keresse meg első lépésben!

Ha nem jutnának előre, akkor készséggel megvizsgálom Önt, ehhez szükség lesz az eddigi vizsgálatok eredményére.

Üdvözlettel!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológustól szeretném megkérdezni:

Tisztelt doktornő!

Mai napon voltam fül orr gégésznél ahol süketszobás és tympanometriás vizsgálatra is sor került. Illetve sor került volna mivel a tympanometriás vizsgálatot nem tudták elvégezni. Nem reagàlt a gép ha az én fülembe került a dugó. Vajon miért?

Valamint a vizsgálat közben úgy éreztem a készülék fém része átüthetett a fülhallgatón az erős nyomkodás hatására. A fülem azóta is fáj. Ezt persze jeleztem és kértem nézzék meg nem sérült e a fül. De azt a választ kaptam hogy a "nyomorgatás" miatt fájnak az idegek. Ön szerint is ez lehet? Lehetséges lenne hogy mégis a fém sértette fel a fülem és azért fáj?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Nagy Andrea
Kedves Nagy Andrea!

A hallásvizsgálat előtt gondolom a fül-orr-gégész belenézett a fülébe! Nem tudhatom, hogy mit látott....

Tympanometriai vizsgálat nem kivitelezhető az alábbi néhány esetben:

-hallójárati jelentős szűküler

- nem illeszkedik, nem zár jól a dugó a hallójáratban

-ljukas dobhártya

- ventillációs tubus van a dobhártyában

-nyitott fülkürt -a teljesség igénye nélkül.

Minden orvosi vizsgálat és beavatkozás rejt veszélyt is! Nem egyszer egy banális fülmosás kapcsán is pl. kilyukadhat a dobhártya, annak ellenére, hogy minden feltétel adott volt, a beavatkozást körültekintően végezték el! Ha Önnek panasza volt azzal, ahogy az asszisztens a mérést végezte, gondolom utána az orvos belenézett a fülébe és megbeszélték, hogy látszik-e sérülés.

Ha ennek ellenére Önnek még panasza van, akkor javaslom, hogy vagy menjen vissza az ellátást nyújtó orvoshoz, vagy ha gondolja én is tudom Önt fogadni vizsgálatra.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológustól szeretném megkérdezni:

A bal fülemet hirtelen fülzúgás és hallásvesztés érte, a hallásom folyamatosan romlott. MRI a bal fülem hallóidegén schwannomát (11 mm-es) mutatott ki. Ma egy hete gammakéses sugárkezelésen vettem részt. (a zárójelentésről: "12Gy@50% marginális dózisban stereotaxiás gamma pontbesugárzást végeztünk a bal pontocerebellaris elváltozásra). A hallásom pár nappal a sugárkezelés után tovább romlott, szinte nullával egyenlő (a jobb fülem szerencsére tökéletes). Azt mondták a hallásom valószínüleg nem fog visszatérni, és a sejtreakciók, amik most elindultak hosszabb ideig tartanak. 3 hónap múlva kell kontrollra menni, és fél év múlva újabb MRI.

A kérdésem: a fülemmel van most valami teendő? Vagy várjak türelmesen (a fülzúgás is erőteljes még mindig)? Hallókészülék javasolható? Induljak el valamerre?

Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: Hajósi József
Tisztelt Hajósi József!



Ilyen esetben valóban nem sok remény van a hallásjavulásra! Az elsődleges cél a daganat eltüntetése, sajnos a hallás másodlagos.



Ki kell várni az időt az MR kontrolra is, semmi értelme előbb nézni.



Mivel az ép fülén tökéletes a hallása, így nagyon nagy a különbség a két oldal között. Ebben az esetben nem jön szóba hallókészülék viselése. A szinte teljes hallásvesztés és a daganat miatt a hallókészülék egyébként sem jön szóba.



Azon kívül, hogy egészségesen él, most nincs egyéb teendője.



Üdvözlettel,



Fülöp Györgyi



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológustól szeretném megkérdezni, hogy a hallókészüléket viselő felnőtt lányomnál a készülék (bal fül) viselésekor hirtelen fellépő szédülés, hányinger (hányás) tünet utalhat-e bppv betegségre? A jobb fülben a készüléket tudja viselni. A bal fülénél egy idő eltelte után lépnek fel ezek a tünetek hirtelen és megmozdulni sem mer.

Mielőbbi válaszát várva köszönettel - Hosszúné (aggódó anyuka)

Kedves Hosszú Sándorné!



Soraiból úgy értem, hogy lánya most kezdte nemrégiben viselni a készüléket. Ha a szédüléses panaszok nem testhelyzettől függően lépnek fel, hanem csupán a készülék viselésétől, akkor nem gondolom, hogy BPPV állna a háttérben.



Ritkán maga a hallókészülék szerkezet viselése okozhat nem várt tüneteket, mint pl. fejfájás, enyhe szédülés, de ennél súlyosabb nem szokott fellépni.



Jó lenne tudni, hogy esetleg mély hallójárati készülékről van-e szó, mert akkor esetleg a készülék elhelyezkedése, nyomási viszonyok miatt esetleg elképzelhető ilyen jelenség. Talán egy kicsit többet tudnék mondani egy személyes találkozás esetén, ha betéve a készüléket provokálnánk a szédülést, és akkor vizsgálhatnám meg a lányát.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktor úr/Nő!

Van egy 5 és fél éves kislányom, aki amióta beszél a hangja egy kicsit kaparós, rekedtes, erős.

A közelmúltban a gyermekorvos elküldött vele fül orr gégész szakorvoshoz, de nem tudtak megállapatani semmit, mert a a kislány nem volt nyílvan nyugodt, ezért a hangszalagokat a gegetukorrel nem sikerült megvizsgálni.

A doktornő kizárta, hogy gyomorsav okozná a hangelvaltozast.

És a fibroszkópos vizsgálatot, illetve a hang phoniatriai vizsgálatat javasolta.

Én nagyon tartok a fibroszkópos vizsgálattól.

Valóban szükség van rá? Nem elegendő rögtön logopédushoz fordulni?

Hiszen ha veleszületett jóindulatú elváltozasrol van szó, ilyen korban nem szokás műténi?

Tisztelettel üdvözlöm.

Takács Mónika
Tisztelt Takács Mónika !



A fiberoszkópos vizsgálattól nem kell tartani, mert nem fájdalmas, de mindenképpen szükség van azért a gyermek közreműködésére is. A logopédiai kezelés előtt mindenképpen szükség van foniátriai vizsgálatra is. A magam részéről amennyiben nem sikerül a gyermeket rábírni egy eszközös vizsgálatra a logopédiai kezelés megkezdését is ajálanám és a későbbiekben vissza lehet térni a fizikalis vizsgálatra is.





Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria





Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
T. Doktornő/ Úr.A panaszom : 2 hete borzasztó nagy nyomást érzek folyamatosan hátul a tarkóm ill. tarkóm körmyékén.Ami kegyetlen szédüléssel jár. Szünni nem nagyon akkor. Voltam házi orvosnál aki elküldött a Neurólógiára. Ott megvizsgáltak nem találtak a beavatkozásokban semmi eltérőt, Cataflamot írt fel. Kiharcoltam egy koponnya ct-t. Minden leletem jó. Egy cisztát lehet látni az arcüregembe de nyilván nem ez okozza a panaszaimat.Ezzel vissza a gégészhez ő kizárta hogy ettől a cisztától lenne a fejfájás fejnyomás szédülés.Ő visszaküldött a Neurológiára. Oda megyek majd vissza a jövő héten. De a panaszaim nem múlnak.Készült nyaki háti kétirányú felvétel is.Nyaki lordosis fokozottabb A C V.-VII csigolyák peremei kissé megynyúltak A C. V.-VII .rés szükebb Az alsó kisizúletekben mérs.arthrosis Nyaki borda nincs. A panaszaim sajna nem múlnak. Ez ügyben kérem segitségét. Előre is köszönöm. Zagyi László
Tisztelt Zagyi László!



Szédülő beteg esetén a tünetek nagyon pontos kikérdezése az első feladat, majd egy néhány alapvizsgálatból álló tesztsort végeztetünk el a beteggel. Ezek alapján általában már lehet nyilatkozni arról, hogy állhat-e fülészeti ok a háttérben.



Koponya CT ilyen esetben nem szokott igazán informatív lenni, így nem is kell rutinból végezni.



Az arcüregi cysta valóban sokszor csak melléklelet, de nem hozható összefüggésbe a panaszokkal.



Ha a tünetei elhúzódnak, akkor indokolt felkeresni fül-orr-gégészt és neurológust is akár több alkalommal.



Tarkótáji fájdalom esetén mindenképpen javasolt lenne a vérnyomás többszöri ellenőrzése is, laborvizsgálatok, és a nyaki gerinc eltérésein túl a vállövi izomzat feszessége is okozhatnak hasonló panaszokat.





Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Lassan 4. napja hogy sipol a fülem. Cavintont írtak fel rá. Néhány éve, már diagnosztizáltak tinnitust és túlhallást, de nem kaptam gyógyszert akkor. Most viszont, ez a sípolás erősebb (folyamatos).

Kérdésem, hogy nyaki panaszok nélkül is érdemes/szükséges lenne-e Reumatológiai vagy más vizsgálat vagy felesleges, illetve a Cavinton szedhető, ha születéskori agyvérzésem volt?



Köszönöm válaszát!

Gábor
Tisztelt Rákos Gábor!



Ha 4 napja állnak fenn folyamatos, zavaró tünetei, akkor én inkább azt javasolnám, hogy mielőbb térjen vissza fül-orr-gégészetre, és megfontolandó lenne, hogy szteroid lökésterápiában részesüljön, mivel a szakmai ajánlások szerint ez az a kezelési mód, amitől friss, max. 10 napos tünetek esetén, leginkább várhatjuk, hogy enyhítse, vagy elmulassza a tüneteit. További kivizsgálásra ezen kezelés mellett is van lehetőség, de fontosabb, hogy ezt kezdjék meg!



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztel Doktor Úr/Nő



Hetek óta náthás vagyok, és a bal oldali orrjáratom szinte mindig el van dugulva. Ma este vettem észre, hogy egy piros babszem alakú duzzanat van az orrjáratomban ami jól látható, és ujjal is tapintható. Olyan mintha egy vörös babszem lenne az orromban. A kérdésem mi okozhatja ezt? Netán polip vagy valamilyen gyulladás? Elég gyorsan alakulhatot ki mert szerintem korábban már észleltem volna. Jövőhéten tudok menni rendelésre, addig jó volna tudni mi lehet ez.



Előre is köszönöm a megtisztelő válaszát.



Üdvözlettel: Horváth Mihály
Tisztelt Horváth Mihály!



A leírtak alapján a polyp a legvalószínűbb lehetőség, de mindenképpen látni kell az elváltozást.





Üdvözlettel,



Dr Holpert Valéria



Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
A párom 6 hónapos terhes, a nőgyógyász javasolta, hogy kérjük ki egy szakorvos véleményét.

Mivel idegi hallásvesztése van, mindkét oldalon 50-55 dB,

diagnózisok: G4580 Egyéb, átmeneti agyi ischaemiás attakok és rokon syndromák

H9050 Idegi hallásvesztés, k.m.n.

H9310 Fülzúgás (tinnitus)

Az akkori orvos szerint agyi keringési zavar áll a háttérben, kapott gyógyszereket: 3x1 Cognit 3x24mg

Betagen 1x120mg Tebofortan 3x1 Milgamma N 3x1 Vinpocetin

A terhesség miatt a gyógyszerek szedését abba kellett hagynia.

Többször vizsgálták ájulás miatt, Ct, EEG és AD EEG, ahol a vizsgálatoknál a következőt írták: 11Hz 30 uV alfa túlsúlyú alaptevékenység. Diagnózisok R55H0 Syncope és collapsus

H9190 Hallásvesztés k.m.n.

Jelenleg az a problémánk hogy sokat szédül, ha kissé megerőlteti magát szédül és zúg a füle minkét oldalon, a vérnyomása alacsony, szinte mindig 80/50 környéke. A fül-orr–gégész orvos akkoriban azt javasolta, hogy kerülje a megerőltetést ill. erőlködést. Attól félünk, hogy szülés közben ez problémát fog okozni (ájulás), illetve, hogy az erőlködés fülzúgáshoz az pedig esetleg további hallásvesztéshez vezet majd. A nőgyógyász azt mondta hogy kérdezünk meg egy szakorvost hogy ebben az esetben szükség van-e elektív császármetszésre.

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Balázs!



Azt nem írta le, hogy mennyi idővel ezelőtt alakult ki ez a hallásvesztés, ill. szavaiból úgy értem, hogy hirtelen alakult ki, előtte gondolom ép volt a hallása, nem volt alacsony a vérnyomása....????



Mindenesetre, ha mostanában annyira alacsony a vérnyomása, ahogy írja, akkor ez indokolja az ájulásokat, ill. sajnos ez az alacsony vérnyomás is már önmagában egy keringési elégtelenséget okoz, amit a kezelőorvossal meg kéne beszélniük. A folyadékbevitelre figyelni kell, ill. így egy levél alapján nem tudom megítélni a teherbírását, de igyekezni kéne kondíciót szerezni, annyira, amennyire állapota engedi. Erre szükség lesz a szülés és baba megérkezése után is!



A leírtak alapján úgy gondolom, hogy mindenképp jobb lenne a tervezett császármetszést választani, de addig is van teendőjük!



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
kérdésem Dr. Fülöp Györgyi audiológushoz



Tisztelt Doktornö!

Èdesapám 86 éves, 2012-ben fülzúgásra panaszkodott, amivel felkerestünk egy neurológust. Gyógyszeres kezelésre csökkentek / elmúltak a panaszok, de rohamosan romlott a hallása. Fülbe helyezhetö hallókészüléket kapott, amit a kis mérete miatt egyre ritkábban használt, jelenleg már nagyon erösen nagyot hall. Az utóbbi idöben reggelenkénti szédülésre panaszkodik, ami félelmet kelt benne. Nagyon sokféle gyógyszert szed, köztük vérnyomáscsökkentöt is, holott az utóbbi idöben ez mindig tökéletes volt. Szeretnénk tudni, hogy orvosolhatók-e a fenti problémák, vagy bele kell törödnie a kora miatt. Válaszát elöre is köszönöm .



Üdvözlettel



V. Ildikó
Kedves Ildikó!



Édesapja korában a szédüléses panaszok hátterében legtöbbször keringési elégtelenség áll, de nem zárható ki a fül-orr-gégészeti, vagy a neurológiai háttér sem. Amennyiben édesapja általános állapota engedi és életvitele indokolja, akkor javasolt lenne emiatt kivizsgálása. Ennek menete: vérnyomás megfelelő ellenőrzése, laborvizsgálat, nyaki erek Doppler vizsgálata, fül-orr-gégészeti vizsgálat, mely egyben az egyensúlyozó rendszert is teszteli, ill. ha ennek alapján indokolt, akkor neurológiai vizsgálat is szóba jöhet.



A hallását is meg lehetne mérni, ill. megnézni a meglévő készülék beállítását, hogy lehet-e rajta még erősíteni.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink