Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Úr.

Szeretnék segítséget kérni, hogy merre kellene mennem jelenleg.Több mint 10 hónapja van egy "dudor" a nyakamon, az ádámcsutkától 3cm-rel jobbra, és 4cm-rel feljebb.Voltam 5x vérvételen, és egyszer ultrahangon vele.Állítólag nyirokcsomó, de konkrét segítséget nem kaptam azóta se, hogy mi a teendőm vele..Nem kaptam rá gyógyszert, semmit sem.Az első 4. hónapban borsó nagyságú volt, jelenleg dupla akkora nagyjából.(Körülbelűl egy nagy babnyi.)Szeretnék megválni tőle, és pontosan tudni mi ez.Műtét-től sem félek, csak már nagyon zavar.Illetve kicsit félek is tőle, hogy valami rosszindulatú daganat.



Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Kollár Bence!



A nyakán növekvő terime miatt jó lenne előbb egy fül-orr-gégészeti vizsgálat, ahol a szövetpluszról néhány alap információt le kell írni (méret, állag, mobilitás,..) és a kialakulás oka is esetleg kiderülhet.

Utána kéne egy kontroll Uh vizsgálat, a méret, szerkezet és a környező képletek felmérésére.

Ha ezek indokolják, akkor aspirációs cytológiai vizsgálat lehet a következő lépcső, amikor sejteket szívnak le, megvizsgálják és kapunk egy előzetes, de még nem szövettani eredményt, hogy kb. mivel állunk szemben.

Ezek alapján lehet dönteni arról, hogy érdemes, vagy szükséges-e műtét, vagy más egyéb kezelés!



Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Szakértők!



Krónikus arcüreggyulladás (vagy polip?) okozhat újra és újra heveny légcső- és hörghurutot? Áprilisban volt egy bronchitiszem és akkor nem kezeltek antibioval, hiába panaszkodtam a gennyes köpetről. Azóta pedig nem tudnak kikezelni. Az orrom nyálkahártyái vörösek, az orrkagylóim duzzadtak. Voltam vele F.O.G.-nél, aki megkérdezte, hogy van-e lázam, fáj-e a fejem/arcom stb. Mondtam, hogy nem, a diagnózisa rhinitisz lett és mometason ciplát kaptam. Azóta azt leváltották rhinocortra, (+allergia miatt antihisztamint szedek mellé), de semmi javulást nem érzékelek. Legutóbb egy hónapja volt hörghurutom újból, de akkor már 2 hétig kaptam klaritromicint. Az arcomat lámpáztam, otthon himalájás langyos vízzel átöblögettem, hogy ne terjedjen rá. Arcpanaszom nincs, szaglászavarom sincs, bűzös/színes orrváladékom nincs, s az orrom csak a szokásos fiziológiai 4-8 órás dugulásnál dugul el, viszont a megduzzadt orrkagylók érezhetően lezárják/akadályozzák a levegő áramlását. Valamint hiperérzékeny lettem a szagokra (portörlés/autóba légkondi kvázi kivitelezhetetlen..). Refluxra rákérdeztem, a gégészeten vizsgálat után nem látták indokoltságát. Fogi góc negatív. Megszeretném kérdezni, hogy milyen egyéb -gyanakvási- tünetei lehetnek még mondjuk az arcban pangó váladéknak; fordított helyzetben a tüdő bakteriális góca okozhatja-e a rhino tüneteket, valamint Ön szerint érdemes lenne-e visszmennem a háziorvoshoz egy újabb f.o.g. beutalóért és egy arcüreg CT-t kérnen? Köszönöm megtisztelő segítségét! Üdvözlettel: Tóth Milán
Kedves Tóth Milán!



Kérdései alapján elhúzódó panaszai vannak és ezek kapcsán igyekezett tájékozódni is állapotáról és a lehetséges kórképekről.



Én inkább próbálnám összességében értékelni a felmerülő panaszait. Több alkalommal felmerült a bakteriális fertőzés lehetősége az elmúlt hónapokban és az antibiotikus kezelés lehetősége. Az ilyen kérdéses helyzetekben azt javasolnám, hogy ha nem egyértelmű, hogy az adott tünetek hátterében heveny bakteriális fertőzés áll-e bárhol a szervezetben, akkor készüljön egy laborvizsgálat - vérkép és CRP akár elegendő lehet-, és ez tisztázza a helyzetet néhány órán belül!



Ha már minimum egy hónapja rendszeresen használja a felírt orrsprayket, akkor úgy gondolom érdemes lenne egy arckoponya CT vizsgálat, mely tisztázná a számos kérdése hátterében álló melléküreg folyamatokat. Ezt a képalkotó leletet mindenképp érdemes lenne fül-orr-gégésszel kielemezni és megbeszélni a további teendőket.



Addig is el kéne gondolkodnia, hogy élete valamelyik helyszínén éri-e olyan vegyszer, allergén, mely okozhatja esetleg elhúzódó panaszait.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktor Úr/Nő



Olyan problémával fordulok önhöz hogy 1 hónapig meg voltam fázva és a gyulladás rá ment a fülemre ezáltal kilyukadt a jobb dobhártyám fül orr gégész megállapította.

2 hét múlva vissza mentem ellenörzésre és a doktornő azt mondta összeforrt a lyuk de még gyulladt.

Viszont továbbra se hallok jobban mint amikor kiszakadt, a doktornő azt mondta hogy túl hamar forrt össze és azért. Volt hallásvizsgálat nem jó eredménnyel és 3 hét múlva kell vissza mennem újabb hallásvizsgálatra ha nem javul akkor fel akarja szúrni.

Addig meleg sózzam azt mondta meg orrsprét és egy allergia gyógyszert írt fel 2 hete szedtem antibiotikumot is.

Mit javasol ha nem javul a hallás tényleg fel kell szúrni?

Attól javulni fog a hallásom?

Mitől lehet az hogy továbbra sem hallok rendesen?

Mit jelentenek azok hogy jo.-n balra tolt, kifejezett csúcs nélküli tg., bal oldalon balra tolt, csúcsos tg. (-185daPa)

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdv Mónika
Kedves Mónika!



Hogy nem hall jól, annak számos oka lehet, amit így nem is szeretnék felsorolni, mert Önnek csak az legyen a fontos, hogy Ön mitől nem hall jól!



Erről a vizsgálata nélkül nem is tudok pontosabbat mondani.



A tympanogramm eredménye alapján: balra tolt, kifejezett csúcs nélküli, azt jelenti, hogy még nem tökéletes a dobhártyája mögött a légnyomás, de ez még nem olyan probléma, ami miatt ismét fel kéne szúrni a dobhártyáját, ha egyébként ott van légtartalom.



Az, hogy már folytonos a dobhártya, nem jelenti azt, hogy minden rendeződött, időt kell adni neki, és az adott tünetek, vizsgálati eredmények alapján még kezelni.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
T.cím!

Érdeklődnék, hogy orrmandula kisebbítésre van e valamilyen eljárás/gyógymód. 5 éves gyermekemnek sokszor van felsőlégúti megbetegedése. Főként nátha. Nehezen ürül ki, még sóoldat segítségével is. Alapesetben is nyitott szájjal alszik, ez miatt éjjel többször felkel. Csak végső esetben akarnánk orrmandula műtétet, mivel vesebetegsége miatt sokat volt kórházba, többször műtötték. Tudom, hogy van lézeres műtét is, azonban azt anyagilag nem tudom fedezni.

Milyen módszer van a műtéten kívül?

Üdv: Bier Barbar
Tisztelt Bier-Hajdú Barbara!



A LASER-es (vagy coblatios, vagy rádiófrekvenciás) mandulamegkisebbítést is altatásban végzik gyermekkorban, még az is előfordulhat, hogy időben hosszabbak is a felsorolt eljárások.

Tartós orrlégzés javulás viszont orrmandula eltávolítással érhető el.



Tisztelettel: Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt FÜL-ORR-GÉGÉSZ szeretnék segítséget kérni kb 1 hónapja kezdődött a problémám azt éreztem hogy a torkomban valami fúlaszt olyan szinten hogy már féltem attól hogy megfúlok,mintha valaki fojtogatott volna ahogy forditóttam a fejem jött rám a hányinger éjszaka is folyamatosan a fulladást éreztem nem tudtam piheni ,éreztem mintha gombóc lenne amitől megfullok,hétvége volt elmentem ügyeletre ahol doktor úr azt mondta szerinte vírus és szerezek be glycosept oldatot és azzal gargalizáljak amit sikerült is váltanom, elkezdtem használni és nagyon jó volt szüneteltette a fojtó érzést majd rá 2-3 napra, elkezdtem nagyon csúnyán köhögni szinte ugattam nagyon fájt a torkom és a fülem, sárga váladék jött az orromból és a köhögés álltal is szakadt föl, ekkor elkezdtem szedni aughmentin tablettát 875/125 ös ezt 7napig plusz ambroxol köptető tablettát ez idő alatt jobban éreztem magam megszünt a torok fájás de a gombócérzés még mindig a torkomban volt de már kevésbbé fulasztott nem úgy mint az elején ,közben háiorvost váltottam mert az előző mindig csak augmhentint irt a panaszaimra, mind ezeket elmondtam az új háziorvosnak és beleértve a panaszaimat is és ő azt mondta nem szabad mindig úgyan azt az antibiótikumot szedni mert immunisá válik a szervezetemnek ,ő azt mondta hogy torokgyulladásról lehet ez a fojtógattó érzés ami ráhatól a füllemre is ,felirt nekem azibiot nevű 250mg 6 dbos antibiotikum, elkezdtem szedni 3 nap alatt kellett bevenni közben volt hőemelkedésem fülfájás a ugatósköhögögés rengeteg sárgaváladék szakadt fel elfogyott az antibiótikum csak néha van ugatos köhögés mely álltal mindig szakad fel váladék már legtöbbször fehér de nagyon ritkán még sárga is a fülem is kevésbé fáj inkább csak néha hasogat vagy nyíllal bele, de nagyon viszket belül és a gombócót is érzem még a torkomban de már nem fullaszt nagyon ,csak kellemetlen hogy ott van!! Mi a véleménye ön szerint mi lehet a gond ? A kérdésem hogy inkább gyulladásra utalók a panaszaim vagy állhat a hátérben más is ?
Tistzelt Bristyán Erzsébet!



Első sorban gégészeti szakvizsgálatot javasolnék, majd ezt követően a lelet függvényében esetleg gasztroenterológiai, és/vagy pulmonológiai kivizsgálást is.

A gyulladás mellett akár reflux-betegség is állhat panaszai hátterében.



Tisztelettel: Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Doktornő/Úr!



Két nappal ezelőtt alakult ki arcüreggyulladásom. Évi kétszeri gyakorisággal meg szokott jelenni viszont ezúttal zúg a fülem is mellé, és úgy hallom a hangokat, mintha berezonálna. Ráadásul nyomást is érzek benne. Nem szokott ezzel társulni. Lehetséges hogy oda ment át a haladék és ott nyomja? Csak antibiotikummal gyógyítható ez vagy anélkül is ki lehet gyógyulni belőle ? Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm !
Kedves Míra!



Ha valóban heveny bakteriális arcüreggyulladása van, akkor antibiotikumot kéne szednie!

Maga a gyulladás is provokálhat fülzúgást, de ilyenkor elsősorban a gyulladást kell kezelni, sokat inni és remélni, hogy a zúgás is rövidesen múlik.

Ha nem így történne, akkor a zúgást is kezelni kell!



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Üdv. Doktor úr! Ma voltam orr endoszkopos vizsgálaton. Mind két orrban erős orrsövény ferdülés. Erős allergia tünetek büzös tüszentés orr dúgulás orrfolyás rossz közérzet. 6-án ct. Addig momenton sandos orr spré. Kérdésem elhalasztható e a mütét ha nem milyen lehetöségem van. Ja és vizsgálat után mostt nagyon fáj a fejem. Köszönöm válaszát.
Tisztelt Ágoston Gyula!



Amennyiben a vizsgálat után napokig tartó fejfájása van mindenképpen jelentkezzen a kezelő orvosánál. A többi panaszát tekintve indokoltnak tűnik az orrsövény plasztikai beavatkozás (kezelt szénanátha ellenére is fennálló orrdugulás orrsövény-ferdüléssel). Altatásban végzett orrsövény-plasztika a leggyakoribb beavatkozási típus.



Tisztelettel: Dr. Csóka János



Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Kedves Doktornő! Már egy éve erősen fáj a homlokom előre hajlásnál, köhögésnél, tüsszentésnél, bal fülem is azóta zúg, fülészeten antibiotikumot irtak fel semmit nem használt, nagyon rossz érzés ez a hosszan tartó fájdalom! Köszönöm válaszát! "
Kedves Sikolainé Olga!



Orrmelléküreg CT vizsgálattal és orrendoszkópiával tisztázni kellene, hogy a fejfájása hátterében orrmelléküreg-gyulladás áll-e?



Tisztelettel:

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Doktornő/Úr!



Szeretnék véleményt, segítséget kérni.

Mellékleletként nyaki UH-n találtak két jókora, inhomogén nyirokcsomót a nyakamon, ami nem fáj, nem is tapintható. Az egyik 20 mm-es, kerekded, érhez közeli, a másik asszimetrikus, 26x12 mm-es. Gégészeti státusz az negatív, de elsősorban a családi kórelőzmény miatt aspiratiós cytológiat kértek, ami sikertelen volt.

A fül-orr-gégész kizárólag(!) kontrasztanyagos nyaki MR-t kérne, de az GFR 30 alatt van és korábban az előkészítés ellenére is baj volt a kontrasztanyag után.

Sajnos, nem engedhetem meg magamnak még azt a luxust sem, hogy egy hétre elmenjek táppénzre, nemhogy hetekre, így nekem ez nagyon rossz megoldás lenne.

Natív nyaki MR-t tudnék csináltatni, de nem tudom van-e értelme vagy ez felesleges pénzkidobás.

Nem tudom van-e okom izgulni, próbáljak-e meg lépni valamerre. Azzal próbálom nyugtatni magam, hogy a kardiológus az UH előtt egy héttel szívburokgyulladást (fibrines) talált, amiről én nem tudtam, hogy talán amiatt van. Én ezt említettem, de választ nem kaptam, hogy állhat-e ez a háttérben, mert ha igen, akkor akkor 3 hónap múlva elmegyek UH-ra és ennyi, nem izgulok és szorongok feleslegesen.

Szeretnék véleményt és tanácsot kérni.



Köszönöm szépen előre is! Csaba



Kedves Csaba!



UH-vezérelt nyaki nyirokcsomó vékony tű biopsziát (UH-vezérelt FNAB) javasolnék az Ön esetében, annak nagyobb a találati aránya, amennyiben a korábbi szúrás sikertelennek bizonyult.



Tisztelettel:

Dr. Csóka János





Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Doktor Nő/Úr !



A 17 éves lányomnak február óta nagyon hullik a haja,, felkerestük a bőrgyógyászatot , ahol elküldtek minket vérvételre, torokváladék mintára, fogászatra ,és végül fül orr gégészetre. az első vérképen a Anti-Streptolyzin titer értéke :190.5 volt . a torokváladék és a fogászat negatív. A Fül Orr Gégész Doktornéni " GARAT :tonsillából nyomásra min.pus ürül." 2 hónapra rá újabb vérvétel itt már az AST 160, volt ,és újra gégészet, viszont a torokváladék az már negatív "Staphylococcus" A Doktor néni azt mondta h a torokváladékkal nem? kell foglalkozni, és a mandulájával kapcsolatban pedig azt ,h sajnos Ő nem tudja eldönteni hogy ki kell -e venni avagy sem. írt fel Sumetrolimot, de ezt is már úgymond "nem tudok mit csinálni" címmel.. , mivel idézem" az egyetemen nem tanulták h. a mandulát mikor szükséges kivenni, mert ha semmi baja akkor nagyon jó ha meg van, viszont ha nem akkor ki kell venni. "

A lányom haja 50 % ban már kihullott, /ami nem a legideálisabb egy 17 éves lánynak/ és az antibió hatására sem történt semmi. Ilyenkor én mit tudok tenni? Hova forduljak? jövőhéten újra vérvételre megyünk, a bőrgyógyász kérésére.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel :Melinda

Kedves Melinda!



A gyógyításban nem minden fekete-fehér! Nagyon ritka a teljesen egészséges mandula, és ha csak egy kevés probléma van vele, akkor pedig nem kell kivenni!



Amikor hajhullás miatt érkezik hozzám valaki vizsgálatra és azt látom, hogy nyomásra egyértelműen ürül a genny a manduláiból, akkor azt javaslom, hogy vegyük ki a garatmanduláit, de mindig hozzáteszem, hogy bár a mandulái gócként szerepelnek, de egyáltalán nem biztos, hogy a hajhullása is ettől van!



Szóval ez valóban nem mindig egyszerű döntés, örüljön, hogy a doktornő ezt így felvállalta.



Érdemes olyankor végezni a mandulák nyomkodását, amikor legalább 4-6 hete nem volt már beteg a páciens.



Az AST értéke az utóbbi években már nem kéne, hogy oka legyen egy mandulaműtétnek, pláne nem olyankor, amikor a 200-as értéket el sem éri!



Mandulák gócos volta miatt szerintem nem jellemző, hogy a haj feje kihullik, ezért más irányban is érdemes vizsgálódni.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink