Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor No/Ur!

29 eves no vagyok.Regota fajdogal a torkom. Nem is faj inkabb olyan erzes mintha leegettem volna. Dohanyoztam,de mar 1 hete azt is elhagytam. Voltam hazi orvosnal is megnezte azt mondta talan egy nagyon picike gyulladas van,de ennyi. Irt fel susp.anestheticat. Azzal kell napi 3szor gargalizalnom. De sajnos meg mindig erzem ezt a furcsa erzest a torkomban. Kicsit jobb mar,de meg mindig nem az igazi. Neha ilyen mely nyilalo fajdalmat is erzek hol jobb hol bal oldalon. Mandulamat amugy mar reg kivettek. Nem vagyok lazas,nem kohogok,nem tusszogok. Nagyon aggodok. Hipochonder vagyok es mar utana olvastam egy-ket dolognak es nyilvan,hogy az ember csak a rosszat szuri le ezekbol. Tudom,hogy latatlanul negez diagnozist megallapitani. Igazabol azt szeretnem tudni,hogy van-e okom aggodni? Mivel kulfoldon elek igy nem tudok azonnal orvoshoz menni ujra. Ezert gondoltam esetleg itt talan tud tanacsolni valamit amivel segithetek,hogy minel elobb elmuljon ez az idegesito erzes?! Valaszat elore is koszonom.
Tisztelt Lőrincz Brigitta !

Azt tanácsolom, hogy ne aggódja halálra magát, mert ez is okozhatja a panaszait. Táplálkozzon rendszeresen és egészségesen, szedjen vitaminokat és amennyiben hosszabb távon is fennállnak a tünetei jelentkezzen szakorvosi vizsgálatra. A helyi érzéstelenítőnek nem látom értelmét, csak akkor, ha olyan erős a fájdalom, hogy emiatt nem tud nyelni.


Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Doktor Úr,

Segítségét szeretném kérni abban, hogy 16 hónapos gyermekünk rengetegszer szenved orrdugulásban. Rendszeresen szívjuk az orrát ( naponta 1-3), attól függően mennyire problémás a helyzet. Orrába tengervizet sprézünk, ami az elején még jobban megoldotta a problémát, de most már egyre kevésbé. Háziorvosunk szerint orrmandula megnagyobbodása van, de 2 fül-orr gégésznél is jártunk, akik minimális megnagyobbodás diagnosztizáltak. A probléma körülbelül 1 éve fennáll és úgy gondoljuk csak ez az oka gyakori éjszakai ébredésnek, mivel rendszerint teljesen eldugul. Periodikusan változik vannak jó időszakok amikor szinte tünetmentes, de ez ma már egyre ritkább maximum 2-3 napig jó az orra és utána hetekig megint csak a probléma.
Érdemes-e további vizsgálatokra vinni a gyereket, vagy törődjünk bele, hogy ilyen és majd elnövi?

Köszönettel,

Hegedüs Balázs
Tisztelt Hegedűs Balázs!

Ilyen esetekben érdemes orr-, és szükség esetén torokváladék tenyésztést is levenni a gégészeti szakvizsgálat során.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Doktornő ! a fülcsengésem évek óta fennáll. káros szenvedélyeim soha nem voltak , neurológiai vizsgálatok , nyaki verőér vizsgálatok , keringés szív vizsgálata megtörtént, teljes egészében negatív minden eredményem .fül orr gégész vizsgálat , nem találtak semmit, nincs remény
Kedves Kaáli Barnabás!

A szokásos gyógyszeres kezelések után is vannak lehetőségek a fülzúgás csökkentésére!

Természetesen nem mindegy, hogy milyen régóta áll fenn, hogy vannak-e egyéb betegségei, hogy milyen az életmódja....

Sajnos az alternatív lehetőségek sem garantálják, hogy megszűnjön a panasza, de ha gondolja, kikérdezése és a leletei áttekintése után segítek dönteni, hogy milyen módszert lenne érdemes alkalmaznia, mert a rengeteg költséges alternatív javaslat közül nehéz jól dönteni! Előfordulhat, hogy még kiegészítő vizsgálatokra is szüksége lenne.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Cím!

Egy hónapja torokfájással és köhögéssel orvoshoz fordultam, aki azt mondta szopogassak strepsilst és szedjek fájdalomcsillaptót. A mandulám is bedagadt, ami mindig bedagad, ha mér egy kicsit is meghülök. Végül már nagyon fájt a torkom ésnem a mandulám i és váladékot is köhögtem ezért az ügyeleten antibiozikumot ítak fel, mondták, hogy pontisan egy éve ugyanezt adták hasonlópanaszokra.
Most két hete ismét elkezdtett fájni a torkom és köhögtem, teát ittam, strepsilt szopogattam, de a mandulám már nagyon fájt és valószínűleg még pluszban meg is fáztam. Elmentem a kpvetkezőhé hét péntekén fülészhez, mert ezt tanácsolta az orvos, a sűrűmandula fájdalmak miatt. Ott azt mondták, hogy heges a mandulám és heveny mandulagyulladásom van, amire nem jó az antibiotikum. Azt mondta szedjem két hétig, de már másnapra nem lesznek panaszaim és jó ideig nem lesznek ilyen problémáim. Ma hétfővan és az almúlt két napban nagyon fájt a mandulám, tegnap este a fülem is fájt kicsit. Ma egész nap nagyon köhögtem és estére nagyon megfájdult a torkom. Már magában is fáj, mindeb nyelés borzasztóés veszélni is rossz.
A fülész Revicet-et ít fel. Utána néztem, hogy ez egy allergia gyógyszer, pedig tudtommal nem vagyok allergiás semmire sem. Nem rég megnéztem a mellékhatásit és gyakori ként írta a torokgyulladást és néthát, valamint fáradékonyságot. Ezel és a széjszérazság igazak is rám. Esténként és nap közben is néha nagyon széraz az egész torkom és kapar, vagy pedig nyál bőég van, ami szontén nagyon kellemetlen.
A kérdésem az lenne, hogy szedjem-e be az össze Revicet-et, vagy menjek-e el ismét fülészhez, vagy más orvoshoz. Nem tudom, hogy a mellékhatás-e a torokgyulladás iletve a yaki érzékenység és érintésre valófák fájdalom vagy pedig a betegség előe haladása okozza-e.
Remélem tud segíten!
Üdvözlettel,
H. Anett
Kedves H. Anett!

Mivel panaszai nem múltak el, javaslom, hogy ismét menjen fül-orr-gégészetre! Elhúzódó és visszatérő tünetei miatt át kéne gondolni, hogy milyen irritáló tényező érheti a nyálkahártyáit, mint pl. vegyszerek, vagy gyomorsav. Lehet, hogy a mandulagyulladás inkább következmény az Ön esetében.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Szép Napot!

Közel egy hete nem hallok a jobb fülemre, és tegnap és a mai nap folyamán már fáj is. a mögötte lévő terület, a nyirokcsomóm, mintha meg lenne duzzadva, mások úgy látják, és tanácstalan vagyok, mit kéne tennem, vagy hova kéne mennem!
Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Tamás!

Javaslom Önnek nézessen nyaki ultrahangot, rendelőnkben Dr. Szabó Andrea készséggel ellátja ultrahang rendelésén, valamit jelentkezzen be konzultációra egy fül-orr-gégész szakorvoshoz. A mai napon Dr. Holpert Valéria rendelésére tudunk időpontot biztosítani.

Üdvözlettel,

Krár Bettina
asszisztens


Krár Bettina
Krár Bettina vezető asszisztens
Jo napot kivanok. Szerdan engedtek haza a korhazbol meg gyogyulva ugymond. Arcureg gyulladasom volt ket oldalu. Punkcioztak es allitolag minden rendben, de azota is allandoan csorog az orrom es neha meg enyhen veresen jon a valadek.. . Azota neg faj a fejem, erzekeny az egesz fejem es levertseget erzek... Ez helyes ilyenkor? Meddig tart a labadozas?
Kedves Enikő!

Amennyiben egy arcüreg gyulladás esetén átmosásra van szükség és ürül is valamilyen kóros váladék, akkor az a rutin eljárás, hogy kétnaponta ismételni kell a mosást, amíg a váladék el nem tűnik. E mellett lehet alkalmazni antibiotikus kezelést is, ill. a teljes gyógyulásig kb. 2-3 hét is eltelhet.

Üdvözlettel

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
T. Központ!

Fiam 1 hét múlva lesz 10 éves. Nyár óta alkalmanként rekedtes a hangja, ami idővel megszűnik. Az iskolában a nap végén mindig kicsit rekedt, aztán estére újra visszaáll normális tartományba. Nyáron is többször előfordult, egy hosszú nap végén berekedt, aztán otthon napokig semmi változás nem volt.

Kb. fél éve énektanárhoz jár, de nyáron nem volt énekóra, a rekedtség viszont végig jött, ment...

Igényel ez kivizsgálást vagy érdemes várni, hátha megszűnik?

Köszönettel,

Ádám
Tisztelt Sz . Ádám!

Mindenképpen azt ajánlom, hogy jelentkezzenek be fül-orr-gégészeti, de leginkább foniátriai vizsgálatra, amennyiben ilyen jellegű panaszai vannak gyermekének.


Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt dr. úr, nő!

Panaszom a következő. 3 hete reggel még volt hangom, napközben viszont egyre rekedtebben tudtam beszélni, estére teljesen elment és azóta sem jött vissza átmenetileg sem. Voltam orvosnál már többször is, de gondoltam itt is kérek véleményt mert nagyon aggaszt a dolog. Először a doktornő antibiotikumot írt fel és paxirazolt mert enyhe hurutos köhögésem is volt és van azóta is. 1 hét után semmi változás nem történt, ezután elküldött a főorvos úrhoz a kórházba. Mindketten azt állapították meg, hogy a mellékhangszál duzzadt, ill. a hangszálak duzzadtak. Egy spryt írt a dr. úr, de az nem kapható így a gyógyszertárban kaptam helyette Septolete extrát és Isla szopogatós tablettát is írt. Javasolják többen, hogy menjek másik orvoshoz is, de nem tudom kihez érdemes fordulni.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel Kelemen istván
Tisztelt Kelemen István!


Sajnos érdemben csak egy alapos vizsgálat után tudnék nyilatkozni. Dohányos? Amennyiben nem szűnnek panaszai ismételt vizsgálat lenne szükséges.



Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Jó napot kívánok, a következő probléma megoldásában kérném szíves véleményüket:

Kb 2 hete érzek a garat hátsó részénél váladék "csorgást". Mandulám nincs és nem érzem, hogy megfáztam volna. Allergiás sem vagyok. Mi lehet ez?

Köszönettel:
Szabó Lászlóné
Tisztelt Szabó Lászlóné !

Egy enyhe fertőzés, reflux, nyálkahártya rendellenesség és sok egyéb dolog lehet a háttérben. Amennyiben 1-2 héten keresztül nem enyhülnek a panaszai mindenképpen vizsgálatra kellene bejelentkeznie.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szakértők!

28 éves nő vagyok. Panaszaim március végén nehézlégzéssel kezdődtek, ami sajnos állandósult és a hónapok alatt egyéb tünetekkel egészült ki; orrdugulás, fél oldali arcpír, fülzúgás/fülfájás, fejfájás, lepedékes un.térkép nyelv, foltos torokmandula, fejfájás, improduktív köhögés/krákogás, torokszárazság, nagy mennyiségű garati váladékcsorgás. Sajnos jó pár allergiám van (étel/por/pollen/atka/penész/gomba/gyógyszer), de az évek alatt sosem okoztak ilyen összetett és súlyos reakciókat, így kezdetben arra gondoltam, hogy most is inkább orrmelléküreg gyulladásom lehet. Voltam F.O.G.-en, ahol a főorvos azt mondta súlyos rhinitisem van (be van robbanva a jobb oldali orrnyálkahártyám, kb mint egy giga vörösbab-), emellett a dobhártyám nem piros, gennyes váladékozás-láz nem jellemző, a gégém/hangszalagok épek, (nagylaborom neg/ kardió-belgyógy uhk neg/tüdő rtg neg/Spo 98-100%). Így a cetirizin mellé fölírt mometasone ciplát (de sandozt adak helyette), sima 2-2*1 puffra, mondván, hogy 2-3 nap és megszűnnek a zavaró tünetek. Az orrdugulásom időközben magától elmúlt, de a garati vaskos, felköhöghetetlen átlátszó váladék (amit a gátolt orrlégzés és a túlzott váladékképzés idéz elő)- ami a hörgőimet is és a pszichémet is nagyon megviseli [SSRE készítményt kell szednem, hogy tudjak aludni:/] és az orrnyálka duzzanat maradt és a spray 1,5 heti használata után se kezdett el javulni ;( Tudom, hogy mivel a tüneteim akutak és súlyosak, idő kell hogy hasson, de vajon mennyi?!:( A háziorvosom azt javasolta, hogy 1*10mg cetiritint szedjem mellé kombiterápiaként, vagy próbáljam ki a reggeli 1*2-2 puff helyett a 2*2-2 puff adagolást a sprayből és ha jobban vagyok, csökkentsem vissza. Szeretném az Ön véleményét is kikérni, hogy melyik terápiás javaslatot lenne érdemes kipróbálnom?
Alternatív módszereket mind kipróbáltam már (diéta, inhalálás (hagyományos és porlasztós), herbaterápia, aromaterápia etc.), de egyik se jött be hatékonyan. :( A spray előtt egyébként fiz.sóoldattal átmosom az orrom- ahogy naponta többszöris- szóval nem igazán értem miért nem működik a dolog:(( (3 hete volt pm műtétem autoimmun hyperthyreozis miatt, nem tudom ez kontraindikációja lehet-e az emelt/kombi adag alkalmazásának..°_°)

Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tisztelettel: Anga
Tisztelt Nagy Angéla !


Valószínűleg az alap betegsége / poliallergias és immunológiai megbetegedés/ okozza ezeket a nyálkahártya tüneteket. Valószínűleg ez krónikus, az alkalmazott terápia mellett enyhülni fognak, de lehet, hogy teljes tünetmentesség nem lesz, azonkívül most esett át pajzsmirigy műtéten is, nem tudom, a hormon értékei hogy állnak. Nemgondolom, hogy emelni kellene a Mometason orrsppray adagját, de mindenképpen használnám tovább a rendszeres sós orrtoalett után. az antihisztamin tablettát is szedje még, amennyiben egy -két hét múlva sincs változás ismételt fülészeti vizsgálta és esetleg gyógyszer módosítás javasolt.


Tisztelettel

Dr Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész

Hírek

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

Fülzúgás esetén ezért fontos a hallásvizsgálat

A fülzúgás maradéktalan kezeléséhez nagyon fontos a mielőbbi, lehetőleg a tünetek jelentkezését követő egy vagy két héten belül megkezdett terápia. Az ennél régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor már csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség. A fülzúgás okainak felderítése komplex kivizsgálást igényel, melynek része a hallásvizsgálat is. Ennek menetéről Gazdag Gábor a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztensét kérdeztük.

További részletek
Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Tanárbetegség – mi okozza a gyakori torokpanaszokat?

Pedagógusok körében gyakran előforduló probléma a visszatérő rekedtség és torokfájás. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy mi áll a tanárbetegségként is ismert tünetek hátterében.

További részletek
Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Ezekben a szakmákban különösen fontos a jó hallás

Bizonyos foglalkozások esetében nagyon fontos a rendszeres hallásvizsgálat. Gazdag Gábor, a Fül-orr-gége Központ audiológus szakasszisztense elmondta, mire figyel a szakember, hogyan zajlik a hallás vizsgálata.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészséghálózat