Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Cím,



5 hónapja stomatitist diagnosztizáltak, Candida tropicalist tenyésztettek ki, Fluconazole-t kaptam. Azonban azóta gyakran elmegy a hangom, minden nyelést érzek, a gégém mintha egy tüzes gombóc lenne, a nyakam elfordításakor a fájdalom a fülembe sugárzik, a garat gyakran viszket és ég, folyton köhécselek (noha váladék alig van), de direkt laryngoscopiával sem látnak semmit egy fél centis cisztán kívül a gégén, ami nem tudni, ok-e, vagy következmény. Noha már fáj a beszéd is, nincs értelmezhető diagnózis: időnként laryngitist, időnként bronchitist írnak le, de a kiváltó ok nem világos, és ezért nem tudnak kezelni: érzésem szerint egy tapasztalt diagnosztára lenne szükségem, aki ért a nyálkahártya megbetegedéseihez.

Szeretném kérdezni, hogy Önöknél nyílik-e lehetőség e ciszta részletesebb vizsgálatára, és ha igen, milyen eszközzel, illetve, hogy a gégecisztát hogyan szokás eltávolítani.



Szívélyes üdvözlettel: csili
Tisztelt Csilla !



A leírt panaszokat nem okozhatja a ciszta ! A panaszok hátterében egyéb betegséget kellene keresni, de erre csak vizsgálat után tudnánk irányt mutatni.



Üdvözlettel,

Dr Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Kedves Doktor Úr/Nő!



4hete lesz hogy kivették a garatmanduláimat,mivel már gócként is szerepeltek.Mennyi idő amire minden tünet elmúlik?

Viszont a műtét előtt is volt olyan gondom,hogy viszketett mindegyik fülem,sokszor tele volt fülzsírral,és a bal sípolt is.Ez még most is fenn áll,pluszba már az orrom is sebes,eldugul,és tele van sárga váladékkal.Ez lehet esetleg a mandulától?Vagy mástól van?köszönöm a választ.Nóra
Tisztelt Horváth Nóra !





A mandulaműtét után, ha követi az orvos utasításait, akkor a műtét okozta tünetek 4 hét alatt rendeződnek. A továbbiakban felsorolt panaszai nem köthetők össze a chronikus mandulagyulladással egyértelműen, de ha a panaszokat a nyálkahártya elváltozás is súlyosbítja, akkor 2-3 hónap után is várható javulás.





Tisztelettel,



Dr Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Üdvözlöm! Foltos hajhullás miatt szeretnék önnél érdeklődni pár dolog miatt. Közel éve el kezdett hullani a hajam elől, jobb oldalon. Nem kifejezetten kör alakban, inkább intenzíven meg ritkult, jelentősen ki hullott egy jó nagy területen. Bőrgyógyász góckutatásra küldött. Ezzel majdnem egy időben kezdődtek az orrommal kapcsolatos panaszok. Arra lettem figyelmes, hogy az orrom napról napra egyre jobban kezdett fájni, belülről. A belső orr csont piros színű azóta is, mintha gyulladt lenne. Az orrváladék bele száradt, a mai napig alig van víz állagú orr folyásom mert annyira ki van száradva belülről az orrom hogy amikor ki fújom csak szilárd darabok távoznak belőle. A fájdalom mára jelentősen enyhült de az orrszárazság miatt nagyon kellemetlen. 2 fül orr gégésznél jártam eddig, az első minimális orrsövényferdülést látott, az orrom hegye pár hónapja enyhén balra néz, ezt is nagyjából egy időben vettem észre a panaszokkal. A második orvosnál történt orr és torok váladék mintavetel, a torkomból minimális váladék ürült, ezt a kenetet vette le és nem találtak benne baktériumot. Az orromból a staphylococcus aureus nevű bakterium tenyésztett ki. A doktornő szerint ez a baktérium nem okozhat ilyen hajhullást, egy antibiotikumos orr cseppet kaptam, aminek a neve c*l**an, egy steinmar nevű orr öblítőt, és coldastop orr cseppet. Arc és melléküreg röntgenek sem készültek. Az orromra folyamatosan panaszkodom, mégsem derült eddig ki semmi. Kb 2 hete a jobb orr lyukamon alig kapok levegőt. Nem orr dugulást érzek, hanem mintha valami el zárná a levegőt. Pedig 2szer át vizsgálták az orrom a fülem valamint a torkom és a gégém. A vérvétel eredménye emelkedett ASO és kicsit magasabb vérselyt süllyedést mutat. Kaptam gomba ellenes kezelést, fluconazole gyógyszerből 4 hétig napi egy tablettát kellett szednem, hátha valami gomba miatt hullik a hajam. Az Ön véleményére lennék kíváncsi, hogy milyen vizsgálattal folytassam tovább, érdemes lenne e tovább vizsgálódni? Ez a staphylococcus bakterium valóban nem okozhat ilyen panaszt? Javasol e röntgent esetleg? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Szép napot, Barbara.
Kedves Barbara!



A leírtak alapján még felmerül H. Pylori fertőzés lehetősége, ezért UREA kilégzési tesztet csináltathatna!



Igazolódott-e allergia a háttérben?



További javaslatot a vizsgálata nélkül nem tennék.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!



Kicsit több mint fél éve, volt egy enyhe torokfájásom, anyukámtól kaptam Septolete Extra spray-t, amivel fújtam is a tokromat. Később arra lettem figyelmes, hogy a torkomon hólyagok jelentek meg, amik azóta sem tűntek el. Viszont ez semmilyen egyéb tünettel nem járt. 2 héttel ezelőtt jeges üdítőt fogyasztottam, elég sokat, aminek következtében másnap torokfájással ébredtem, aznap estére be is lázasodtam. Elmentünk az ügyeletre, kaptam antibiotikumot, és algopyrin-t lázcsillapítóként. Sajnos a lázam már 39 fölött volt, nem segített a hűtőfürdő, és a gyógyszerek sem, vagy ha igen pár tized fokot csökkent a lázam csak. Aztán végül a kinti medencébe belementem, 10 percre, ennek következtében 2 órán belül teljesen megszünt a lázam, és utána már vissza sem jött, 2 napig még fájt a torkom, aztán elmúlt minden, viszont a hólyagok maradtak. Tegnap este újra egy korty hideg vizet ittam, nem gondoltam hogy bármi baj is lehet tőle, aztán ma reggel ismét torokfájással ébredtem. A mandulámon kisebb detritusokat látok. Sajnos arra gondolok hogy valami gond lehet a mandulámmal.

Ön szerint?

Előre is köszönöm!



Üdvözlettel:

D. Márk
Kedves Demeter Márk!



A tünetei alapján én is úgy gondolom, hogy baj lehet a manduláival. Egyrészt nyilván nem bírja a hideget a torka, így ezt igyekezzen kerülni! Másrészt, ha a mostani betegségéből kigyógyul, igyekezzen, hogy ne legyen ismét beteg, és ha sikerül 3-4 héten át egészségesnek éreznie magát, akkor kéne jelentkeznie egy fül-orr-gégészeti vizsgálatra, mert egészséges állapotban lehet dönteni arról, hogy a mandulái gócként szerepelhetnek-e.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Györgyi!



Sajnos, kb. minden évben sikerült megfáznom viszont esetemben ennek lefolyása általában 1-2 hónap. Váladékozás nincs, csak nagyon kis mennyiségben, rossz közérzet van és folyamatos torokszárazság ami úgy 1-2 hét után már alvási nehézségeket okoz. Orrsövényferdülésem is van, gondolom ez okozza az elnyúlt gyógyulást. Milyen módon lehetne ezt a folyamatot felgyorsítani és a torokszárazságot megelőzni? Természetesen tudom, sok folyadék, de a szénsavmentes ásványvíz nem enyhíti nagyon a szárazságot. Múlt évben sok teát fogyasztottam, mézzel, citrommal viszont ennek hatására még annyira se tudtam aludni éjszaka (csak nappal ittam teát). A sok C-vitamin bevitel, halset vagy septofort, calcium sem rövidítette le a gyógyulási időt. Várom a javaslatokat:)



Üdvözlettel,

András
Kedves András!



Amikor érzi, hogy kezd megbetegedni, akkor kéne egy erőteljes immunerősítést kezdeni! Ez lehet Echinacea csepp, vagy Immunotrofina oldat.



A garat szárazsága a gyulladás része, ha az említett szerek nem segítettek, akkor megpróbálhatja a Halset sprayt, vagy a Salvus toroksprayt. Ezek növelik a viszkozitást a nyálkahártyán.



Ha az orrlégzése nem kielégítő, akkor a betegség kapcsán javasolt steroid tartalmú orrspray használata is, mert ezeket hosszasan lehet alkalmazni és nem szárítják a nyálkahártyát úgy, mint a lohasztó orrcseppek.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Jo napot kivanok! Olyan problemam lenne, hogy ejszaka arra ebredek hogy verzik az orrom. Ez korulbelul 2-3 havonta fordul elo egyszer. A vernyomasom 120/70 szokott lenni. Szeretnem megkerdezni hogy mitol van, es mit tudnek tenni. A verzes nem sok es gxorsan el is all. Koszonom!
Kedves Németh Cecília!



Az éjszakai orrvérzések miatt javasolt lenne a szoba páratartalmát ellenőrizni, lehet, hogy túl száraz!

Minden este használjon mindkét orrnyílásába Emofix orrkenőcsöt akár heteken át! Ez gyógynövényeket tartalmaz, melyek hámosítanak és vérzéscsillapító hatásúak.

Amennyiben panaszai nem szűnnek, akkor fül-orr-gégészeti és laborvizsgálat lenne a következő ajánlott lépés az Ön számára!



Üdvözlettel,



dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktornő!

Még májusban volt egy komolyabb megfázásom, évtizedek óta először lázzal. Sokáig tartott mire elmúlt, de azóta is megmaradt egy kellemetlen tünet: a jobb orrlyukamból néha váladék ürül és picit dugul. Picit sárgás a váladék. Fogászati röntgenen a fogorvos látni vélte hogy az a terület fedett, vagyis az arcom jobb orrlyukhoz közel eső része. Kissé kellemetlen meg most is ha megnyomom az orrgyököt. Ennyi idő után mi tarthatja fenn a gyulladást, miért nem múlik már el? Allergiám nincs, sem más gond. Anno a betegségemre semmilyen gyógyszert nem szedtem. Orrsprayt nem szeretek használni mert szívritmusgondokat okoz. Sajnos ez egy alapbetegségem.

Köszönöm válaszát!

Tisztelettel,

B.A.
Kedves Balog Ágota!



A májusban zajlott gyulladás miatt a nyálkahártyái beduzzadtak, és előfordulhat, hogy az arcüreg szűk szájadéka körül ez még most is fennáll, akadályozva annak feltisztulását!

Ebben az esetben javasolt első lépésben min. 1-2 hónapos orrspray használat, de semmiképpen nem a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeké, hanem a receptkötelesek közül valamelyik. Ez utóbbiak nem okoznak ritmuszavart!

A panaszaitól függően és a panoráma rtg -n látottaktól függően szükség lehet arckoponya CT vizsgálatra is!



Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktorúr/nő!

3 hete recsegést hallok a bal fülemben. Eleinte csak a zajoktól kezdett recsegni, de ma már éjjel, nappal recseg, csendben is és zajban is. Ahhoz tudnám hasonlítani ezt a hangot, mint amikor csörgök a zacskóval. A hallásom teljesen rendben van. Voltam hallásvizsgálaton is. Nem szédülök, fejem sem fáj, minden teljesen rendben csak ez az idegesítő recsegés, amitől nemigazán tudok aludni sem. Picit azt érzem, mintha be lenne dugulva. Az orvosom felírt Betahistin-t és rehabilitációs kezelést is, mert nem tudja, hogy mi okozhatja. Annyit mondott, hogy valamelyik talán segít. A kezelésre járok, de azt a gyógyszert nem szedem. Pár éve már volt ugyan ilyen gondom, de akkor nem tudom, hogy magától szűnt -e meg, vagy az segített, hogy masszázsra jártam. Most a rehabilitációs orvos azt mondta, hogy szerinte vagy a nyakcsigolyám lesz a bűnös vagy az a sok kemény csomó a hátamon és a vállaimon. A kezeléstől eddig nem igazán tapasztalok javulást, ezért szeretném az önök segítségét kérni, hogy mi okozhatja és hogyan lehetne kezelni. Válaszukat előre is köszönöm!
Kedves Laura!



Hogy mi okozhatja a tüneteit, arra nehéz pontos választ találni, így levelezve pedig lehetetlen!



Azt viszont mindenképpen javaslom, hogy szedje végig, egy hónapig a felírt gyógyszert, mert az a kiváltó októl függetlenül csillapíthatja a panaszait, ne veszítsen időt a gyógyszeres kezelés elutasításával. Igaz, hogy a gyógyszer nem mindig az okot kezeli, de ha a tünetei csökkenek, az is már siker!



E mellet a kiegészítő kezeléseket is nyugodtan folytassa! A további kezelési lehetőségek közül panaszai alakulásától függően érdemes választani.



üdvözlettel



Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktor No.



37 eves ferfi vagyok ,fulzugassal kapcsolatos problemam van, mely korulbelul10-15 eve tart,de nagyon minimalisan hallottam ,egyaltalan nem volt zavaro, ket honapja viszont nagyon felerosodott. Ful -orr-gegesz elkuldott kulonbozo vizsgalatokra, / szemeszet, ideggyogyaszat ,reumatologia mind negativ,hallasvizsgalat kivalo/ es radiologiai vizsgalatokra,melyen lumbalis gerinc ketiranyu felvetelt keszitettek ,es kideult hogy a IV-V szakaszon a hatorolo peremeken apro kis csontos felrakodasok lathatoak. Tovabba keszult nyaki gerinc ketiranyu felvetel mely szerint a nyaki lordosis kiegyensedett. C.IV ventralis also peremen kis csontos felraokodas van.



Tovabba en mint laikus az interentrol tajekozodva biztosra veszem ,hogy esetlegesenstressz szorongas okozza ,okozhatja a fulzugaos panaszai, melybol sajnos jo par eve kijut boven szamomra.



Szeretnem megkedezni hogy ezen radiologiai velemenyek,

a tartos stressz ,a psziches stressz valoban okozhat -e fulzugast, es fulzugas felerosodest?



Vegul de nem utolso sorban szeretnem megkerdezni hogy meglehet-e szuntetni a fulzugast ,fokent abban az esetben ha tudjuk a kivalto okokat?



Elore is koszonom megtisztelo valaszukat!





Tisztelettel: Peter.
Kedves Péter!





A nyaki gerinc rtg-n leírt ilyen típusú elváltozások általában nem okoznak fülzúgást.



A stressz valóban fokozhatja a meglévő tüneteit, de ennél pontosabb megközelítéshez általában személyes találkozásra van szükség, mert nagyon sok tényezőt át kell beszélni a panaszai fokozódása hátterében.



A tünetek csillapítására gyógyszeres kezelést próbáltak-e már?



A kezelés megválogatásában egyébként nem feltétlenül a kiváltó ok tisztázása a legfontosabb tényező, ill. gyakran a kiváltó ok nem is egy ok, hanem számos tényező vezet a tünetek fokozódására.



Gyógyszeres és egyéb alternatív kezelési módok is szóba jönnek terápiaként, ezek közül a választást egy hosszabb beszélgetés, az idevonatkozó leletek ill. egyéb betegségek átbeszélése is szükséges.



Üdvözlettel,



Fülöp Györgyi



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség az Otipax és a C*l**an fülcseppek között. 11 éves lányom fülfájásra panaszkodott, vásároltam a patikában Otipax fülcseppet (ezt ajánlották), majd másnap mégis elvittük orvoshoz, ahol a C*l**an cseppet írták fel. Kérdésem az volna, amellett, hogy természetesen a felírt cseppet alkalmazzuk, hogy az Otipax fülcsepp mire jó, mikor használhatjuk? Ha egyáltalán használjuk...Köszönöm válaszát: Annamária
Tisztelt Orosz Annamária !



Az Otipax egy Lidocain tartalmú fájdalomcsillapító, de sajnos oki kezelést nem tud, tartalmaz még egy kis gyulladáscsökkentőt is. A C*l**an pedig egy antibiotikumot tartalmazó csepp, amit bakteriális gyulladás esetén ír fel az orvos.





Üdvözlettel,



Dr Holpert Valéria



Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész

Hírek

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?

Orrdugulás lefekvéskor – allergia is okozhatja?


További részletek
A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista

Prima Medica

Központjaink