Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz,kb egy hónapja mindennap estére/éjjelre teljesen kiszárad a torkom és berekedek,próbáltam cukormentes cukorkát,kamillás gőzfürdőt de semmi se használ ha valami segítséget tudna nyújtani azt köszönettel fogadnám.
Tisztelt Kovács Dániel!



Azt javaslom, hogy jelentkezezn vizsgálatra, mert a szárazság okát kellene kideríteni! A kamillás gőzfürdőt semmi esetre sem ajánlanám, mert intensíven szárít, helyette inkább sima enyhe sós vízzel gargarizáljon!





Üdvözlettel,



Dr Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Szakértők!



Két kérdésem lenne. Az első, hogy a hipertrófiás orr miért okoz annyi légzéses panaszt (légszomj) és miért nehezebb ilyenkor a szánkon is levegőt venni? A másik pedig; hogy lehet hogy egy elavultabb antihisztamin izomba adva képes napokra felszámolni az orrdugulást, míg a modernebb orális szerek lasabban és kevésbé látványosabban hatnak? Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Ildikó
Tisztelt Ildikó!





A kérdésére a válasz, mert alapvetően az ember orrlégző, ez a természetes és élettani útja a levegővételnek. Természetesen a szájon keresztül is képes levegőt venni az ember, de akkor az orr élettani funkciói kiesnek. A szájon keresztül bevett gyógyszer mindig lasabban és bizonytalanabbul hat mint az injectiós készítmény a felszívódás eltérőségei miatt.





Üdvözlettel,



Dr Holpert Valéria



Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Kedves Dr.úr/úrnô.

Klarineton játszom és egy óra után bedugul a fülem. Segítségét kérem

Mt. Ferenczi Gábor
Kedves Ferenczi Gábor!



Panasza hátterében a fülkürtök funkciózavara állhat. Nem tudom, hogy mióta játszik e hangszeren, volt-e mostanában náthás, van-e ismert allergiája, stb. E kérdéseken túl meg is kéne magát vizsgálni, és minimum egy tympanometriás vizsgálatot végezni.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Üdvözlöm!



A bal fülemnél a dobhártya előtt szarugyöngyöt találtak, ami elvileg csak műtéttel oldható meg. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen műtét mennyi ideig tart, illetve utána a felépülés mennyi ideig tart, mikor élhetek aktív életet újra? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Kapás Péter!



Már a kérdésében van számomra nehezen értelmezhető dolog: a dobhártya előtt, nem jellemző cholesteatoma, inkább csak mögötte!



A műtéttel kapcsolatos kérdéssekkel kapcsolatban mindig azt szoktam ajánlani, hogy beszélje meg a választott kezelőorvosával, mert ez így etikus.



A műtét időtartamát nem lehet előre meghatározni, hogy egy neves sebész professzort idézzek: "Egy perccel sem tart tovább, mint amennyi szükséges".



A felépülés min. 6 hét, persze ezt is sok tényező befolyásolja, ülőmunkát néhány hét után tud végezni, vízbe menni pedig kérdéses, hogy egyáltalán lehetséges-e, mert a cholesteatoma műtéti megoldása általában két műtéti szakaszban történik, kb. egy év különbséggel!



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
,,Orrmosás"



Tisztelt Doktornő!



Allergológus orrmosást ajánlott, gyógyszertári csomaggal (kancsó+fizsó). A bal oldalon/se rossz fogam se semmi/ mégis vörös (gyulladt?) belül az orrom, és nem tudom átmosni őket, mert a kettő között nem folyik át a folyadék-valami akadály (?)miatt-így orrszívós orröblítést sem tudok végezni. Légszomjam is van sajnos-állítólag az allergia miatti bőváladék rontja a gázcserémet. Kisvidéki vagyok, leghamarabb 30-án mehetek fülészhez. Megszeretném kérdezni, hogy mire számíthatok, mi(k) okozhotja ezt? Köszönöm kedves segítségét, üdvözlettel -Ana
Kedves Ana!



Az orrmosó mellett gondolom kapott allergiásoknak való orrsprayt is! Ez segíthet az átmosásban, mert lehúzza a nyálkahártya duzzanatát.



Az orrjáratait pedig mindenképp meg kell vizsgálni, tájékoztatni fogják, hogy mi okozhatja a dugulást, esetleg kiegészítésként arckoponya CT-re is szükség lehet.



Üdvözlettel,



Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



10 napja (múlt hét csütörtökön) kezdődött heveny megfázásom 2 napig tartó torokfájással majd a hétvégén náthával és a hét elejétől köhögéssel. Sajnos a múlt hétvégén repülőgéppel kellett utaznom, mialatt a lelohasztó orrspray ellenére eldugult a jobb fülem, ami pár óra után javult. A háziorvos szerint hétfőn mindkét dobhártya előboltosult, a jobb oldali enyhén piros is volt. Lázam nem volt, és fájdalmam sem, észrevehetően a hallásom sem csökkent, csak nyelésnél érzem ill. hallom, hogy még van benne folyadék. Szerdán a háziorvosnál már nem volt annyira piros a jobb oldal de még mindkettő előboltosult, ezért írt fel antibiotikumot (amoxicillin 3 x 1000 mg). Ezen kívül már a hét eleje óta szedek ACC600-at, lelohasztó orrsprayt (Nasic) ill. inhalálok. A megfázás tünetei közben enyhültek, a nyomásérzés is, de még mindig érzem jobb oldalt, hogy nem tisztult fel teljesen, bizonyos testhelyzetekben hallom, hogy van benne folyadék. Az lenne a kérdésem, hogy ha továbbra sem múlik el teljesen, meddig érdemes várni fül-orr-gégész szakorvos felkeresésével (a füldugulás eddig összesen 1 hete tart)? Válaszát előre is köszönöm.



Üdvözlettel,

Eszter
Tisztelt Eszter!





A panaszok 2 esetleg 3 hétig is eltarthatnak extrém esetben. Antibiotikumra nem lenne szükség, rendszeres orrtisztítást és melegítést ajánlok!.. ha fokozatosan nem szűnnek a panaszai keressen fel fül-orr-gégészt!





Üdvözlettel,



Dr. Holpert Valéria





Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Kedves Doktor Úr/Nő!

Utolsó lehetőségként írok Önöknek, már annyi helyen jártunk... mégsem jutottunk előbbre.

5 és fél éves kislányomról van szó, aki már 3 hónapja köhög. Különböző orvosoknál jártunk. Allergia vizsgálat negatív. Mellkas röntgen negatív. A pulmonológus annyit mondott, hogy granuláltnak látja a garatot. Légzésfunkciót a gyermek kora miatt nem csináltak. Mellkas röntgenen enyhe hipervaszkularizációt láttak. A fül-orr-gégész úgy tessék-lássék (tölcsér nélküli) vitsgálata után azt mondta, hogy be van gyulladva az orrnyálkahártyája. Hozzátenném, hogy a gyermek orra átjárható, nem váladékozik, nincs bedugulva. A köhögés csak nappal jelentkezik, a gyermek az éjszakákat végig alussza. Orrán légzik.

Amit kitapasztaltunk a következők:

-A köhögés nem hurutos

-Olyan erővel tör ki sokszor belőle a köhintés,hogy a szelek is mennek tőle

-Hideg étel fogyasztása vagy hideg szél is kiváltja a köhögéseket

-Bizonyos aromás ételek (hagyma, mustár) fogyasztása közben köhögési roham lesz

-Erős illatok (dezodor,öblítő) ugyszintén megköhögtetik

Sokféle gyógyszert próbáltunk, szinte kisérleti nyúl a gyerek.

A lakásból kidobtuk a tollpárnákat, a franciaágyat, a szőnyeget, kifestettünk. Sajnos szórólapozással is foglalkoztunk két évig és a sok újságot a lakásban tároltuk. Ezeknek van festék és egyéb szaguk. Most abbahagytuk, nincs több újság.

Teljesen tanácstalanok vagyunk. Kérem segítsenek. Andrea

Tisztelt Szűcs Andrea !





A száraz napközbeni köhögés vírus fertőzések után fenn állhat ilyen hosszú ideig és aztán spontán szűnik. A fennállását esetleg reflux is elősegítheti. Figyeljenek oda a rendszeres egészséges étkezésre, szénsavast ne kapjon a gyermek és remélhetőleg a panaszok elmúlnak, amenyniben nincs gyulladás a háttérben.





Üdvözlettel,





Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Kedves Doktor úr/Doktornő!



Fellángolt Chlamydia és mycoplasma fertőzésem volt. Az orrnyálkahártyáim még mindig csúnyán vörösek, van egy kis orrkagyló túltengésem is. Antibiotikumot szedtem, a felírt Szteroid szpréj viszont nem használt. Sima dekongesztánssal tudom szépen kezelni, -de ugye ezt csak 5 napig használhatom huzamosan. A háziorvostól kértem egy beutalót az OFG-re (szinuszitisz vizsgálatra), addig nasopaxet javasolt használni (4 hétig max)+ köptetőt (sok a letapadt váladék). A kérdésem az lenne, hogy az ambroxol és egyéb köptetők a melléküregek esetleges pangó váladékát is oldják? Köszönettel; Maya
Tisztelt Maya!





A nyákoldókat sinusitis esetén is használjuk kiegészítő terápiaként. A fül-orr-gégészhez beutaló nélkül is bejelentkezhet. A decongestans orrsprayt / a Nasopax is ilyen / nem javasolnám 4 hétig!





Üdvözlettel,





Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Doktor úr/nő!



FESS műtéten estem át egy héttel ezelőtt ahol egy cisztát távolítottak el az arcüregemből, illetve leszívtàk a váladékot. Az orvosom Dalacin 300-at, Telfastot napi 1*, illetve Mometosan Sandoz 50 orrsprayt írt fel nekem a műtét után napi egyszer 2*2 fújást. A betegtájékoztatóban viszont az áll, hogy nem régiben végzett orr-melléküreg műtét után nem lehet használni a készítményt, csak a teljes gyógyulás után, ami 5-6 hét. A kérdésem az, hogy nem okozok kárt azzal, hogy használom az orrsparyt? Illetve a betegtájékoztatóban az is szerepel, hogy szemen előforduló herpes-simplex esetében sem lehet, ami nekem évente egyszer előszokott fordulni. Ez probléma? Vagy csak akkor az, ha épp gyulladásban van a szem? Előre is köszönöm a segítségüket.

Tisztelettel: K. Szilvia
Tisztelt Kovács Szilvia!



Kezelőorvosának biztosan meg volt az oka arra, hogy a helyileg ható szteroidos orrspray-t elindítsa, a legtöbb esetben egyedi terápiás tervet építünk fel, előfordulhat, hogy a protokolltól el kell térnie a műtét utáni kezelésnek a jobb eredmény érdekében. A szemen előforduló herpes-simplex kérdésében viszont kérje ki kezelőorvosa, ill. egy szemész szakorvos véleményét is.



Tisztelettel: Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Kedves Orvos! A mai nap a fogorvosom ct-felvételt készített az egyik rágófogam miatt, ott mindent rendben talált viszont a arcüregemben talált egy cisztát. Nagyon elkeseredtem sosem volt még semmi ilyen betegségem 18 éves vagyok. Fogalamam sincs mitévő legyek, most elutazok 10napra Amerikába,a fogorvosom aztmondta mindenképpen konzultálni fog egy füll-orr gégésszel a cystával kapcsolatban. Nagyon félek, mire számíthatok? Egyébként semmilyen jelét nem tapasztaltam volna, semmi fájdalom vagy bármi. Mindenképpen kikell műteni? Van bármi lehetőség ,hogy elkerüljem a műtétet? Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelt Kérdező!



A feltett kérdésekre a konkrét CT film megtekintése és egy alapos - akár orrendoszkópos - fül-orr-gégészeti szakvizsgálat nélkül korrekt választ adni nem tudok. Félni azonban nem érdemes, az arcüregi cysták endoszkópos eltávolítása - amennyiben indokolt - legtöbbször rutinszerű beavatkozásnak számít.



Tisztelettel: Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János

Hírek

A fájdalmas nyelés okai

A fájdalmas nyelés okai


További részletek
Gombócérzés a torokban: ez az 5 leggyakoribb oka

Gombócérzés a torokban: ez az 5 leggyakoribb oka

Mintha gombóc lenne a torkomban – mondjuk gyakran, de valójában nem látunk vagy tapintunk semmit. Ha a kellemetlen érzés nem szűnik, javasolt orvoshoz fordulni, ugyanis a zavaró tünet komoly egészségügyi problémákra is figyelmeztethet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, hogy mi állhat a globus szindróma hátterében.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink