Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Bal oldali torokfájással (vagy mandula fájdalom) fordultam orvoshoz, mivel 4 nap alatt annyira felerősödött a fájdalom, hogy már nagyon nehezen nyeltem. Nem torok kaparás volt, hanem konkrét fájdalom, nyelés közben. Az orvos ugyan vírusra gyanakodott, mert nem látta vészesen pirosnak a torkomat, de írt fel Zinnatot, amitől egy nap múlva már sokkal elviselhetőbb volt a fájdalom. Végig szedtem a gyógyszert, úgy éreztem helyre jöttem, de 3-4 nap múlva ismét elkezdtem érezni a fájdalmat a bal mandulámnál, illetve most már a jobb mandulámnál érzem jobban. Pár évente előjött korábban is ilyen és egy kezelés után általában újra lebetegedtem. Egyszer csináltak torok váladékból tenyésztést is, ami nem mutatott ki semmit, pedig alig tudtam nyelni, s miután mégis kaptam rá gyógyszert, elmúlt. Hogy tudhatnám meg, hogy a mandulámmal van-e a probléma? Milyen vizsgálatot kéne csináltatni, ami kimutatná, hogy van-e ott valami kórokozó, ami időnként belobban? Azt tudni kell, hogy mivel nagyon érzékeny a torkom, hideget, szénsavasat nem is merek inni. Mindent langyosan fogyasztok.
Válaszát megköszönöm!
Üdvözlettel: Tünde
2023.03.16
Tisztelt Tünde!

A kezelőorvosa helyesen járt el, negatív tenyésztési lelet mellett is előfordulhat kórokozó a torokban. Kontroll tenyésztés levehető, de sajnos az ismételt vizsgálat sem biztos, hogy ki tudja mutatni a kórokozót.

Üdvözlettel:
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
2023.03.16
Üdvözlöm. Meg érkezett a mikrobiológiai eredményem. Orrmelléküreg gyulladás miatt tenyésztésre küldték a mintát.
Az eredmény hogy kórokozó baktérium nem tenyésztett ki.
Ez jót jelent jelen esetben? Eléggé fájdalmas ez az egész.
2023.02.09
Tisztelt Barta-Markó Petra !

Ez azt jelenti, hogy nem tudtak kimutatni semmilyen kórokozót ( baktériumot ) a levett mintában. Sem jót, sem rosszat nem jelent a betegség lefolyásával kapcsolatban. Nem tudom milyen anyagot küldtek, mert ebben az esetben csak az arcüregből és nem az orrüregből vett minta adhat valós eredményt az arcüreggyulladást okozó baktérium természetére vonatkozóan.

Üdvözlettel
Dr Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
2023.02.09
Tisztelt doktornő
Nagyjából 1 hete barátnőm elkapott valami vírust amitől szinte fulladva kezdett köhögni. Nekem nem volt tünet de 1-2 nap után enyhe fülzúgás majd 3 nappal később enyhe fájdalom jelentkezett! Nagyjából a tünetektől 1 hétre azonnal infúzióra tettek és szteroidot és nootropilt adtak 4 napon át ugyanis az audiologia hirtelen halláscsökkenést mutatott ki azonban csak 1000 Hz-nél ( 40 dB, de a többi frekvencia érték 5 db körül maradt)
Majd infúzió után betaserc 3x2 és nootropil 2x2 valamint milgamma neuro és B1 vitamin szedését mondták 1 hétig, viszont mióta szedem ezeket (3 napja) a fülzúgás csak felerősödött (főként szívverés ütemével együtt hallom, viszont nem érzek se dugulást se hallásromlást). Esetleg ilyen téren volt-e precedens és mi volt a megoldás?
Köszönöm
2023.01.24
Kedves Kérdező!

Minden hasonló esetben ugyan azt mondom: nincs fix megoldás!
Pácienssel való találkozásnál több kérdés merül fel, melyek most nem is kerültek elő.
A kapott információk pl. alapján bennem az merül fel, hogy ha Ön átlagos tömegű, akkor a 2x2 tabletta Nootropil lehet, hogy túl sok az Ön számára. Ez okozhat akár hangosabb zúgást is. Elegendő az 1-1-0 tabletta dózis.

Üdvözlettel
Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
2023.01.24
Kedves Doktornő!
Kérdésem a következő arcüreg ultrahang vizsgálatot végeznek a központban? Ha igen az árát szeretném tudni és azt,
hogy hol lehet időpontot foglalni.
Köszönettel
2022.12.21
Kedves Judit!

Köszönjük az érdeklődést, sajnos központunkban nem végzünk arcüreg ultrahangot. Endoszkópiás vizsgálatra tudunk időpontot biztosítani.

Üdvözlettel:
Szatmári Adrienn
asszisztens
2022.12.21
Tisztelt doktornő! Segítségèt, tanácsát szeretném kérni.
32 hetes kismama vagyok , és egy hete elkezdett nagyon fájni a torkom vagyis az elején még csak kapart égett aztán két nap múlva nagyon erősen fájt olyan szinten hogy nyelni is alig tudtam . Elmentem orvoshoz kaptam antibiotikumot augmentint . 4 -ik napja szedem . Érzek változast mert nincs amr az az erős török fájdalom de viszont még fáj és csak a jobb oldalon . Nyirokcsomóim is meg vannak duzzadva a jobb oldalon és most kb 4 napja már H nemtudok aludni se nappal se éjszaka mert ha leteszem a fejem a párnára iszonyatosan elkezd fájni a nyakam a tarkóm ilyen görcs szerűen. Előfordulhat esetleg hogy a nyirokcsomó duzzanat miatt van ez a nyaki fájdalom ? Esetleg tudna nekem valamit tanácsolni ami segíthet ? Köszönöm szépen előre is a válaszát! Anita
2022.12.14
Tisztelt Bodó Anita !

Igen lehet, hogy a nyirokcsomó megnagyobbodás okoz hasonló tüneteket, de mindenképpen azt tanácsolom, hogy menjen vissza kontroll vizsgálatra ,mert akár egy garatban vagy nyaki mély rétegekben kezdődő tályog is kialakulhatott. Mindenképpen szedjen fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszert is.

Üdvözlettel

Dr Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
2022.12.14
Üdvözletem !
5 éves kisfiamnak egy év alatt 3 szor volt mandula gyulladása. A fül-orr gégész, az orrpolip eltávolítását javasolta, mivel az is sokszor begyulladt. Ki is vettük a polipot, de rá fél évre újra jelentkezett a mandula gyulladás.
Kérdésem az lenne,hogy ajánlatos a mandulák kivétele vagy várjunk vele ? A mostani mandula gyulladásnál nincs láz, jó a kedve , csak kicsit fáj a torka és taknyol ( jól eszik, alszik). ( látszik a genny a mandulán ). Ilyen esetben is kell az antibiotikum használata ?
Köszönöm
2022.12.07
Tisztelt Kérdező!

Amennyiben évente átlagosan 3x, vagy annál többször zajlik tüszős mandulagyulladás, akkor érdemes a mandulaműtétet elvégezni. Heveny mandulagyulladást vírusok, ill. ritkább esetekben gombák is okozhatnak, ilyenkor nem alkalmazunk antibiotikum kezelést.

Üdvözlettel:
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
2022.12.07
T. Hölgyem/Uram,

szeretném megkérdezni, hogy torokgyulladáshoz hasonló panaszokat (fájdalom, irritáltság, kiszáradás, olyan érzés mintha vattacukrot ettem volna - összeragad a torkom, gombócérzés - mintha lenne valami a torkomban amit nem tudok se lenyelni se kiköpni) okozhatja reflux? Pantopazolt szedek, napi 2x20 mg-ot pár napja, de ez az érzés még mindig nem múlt el. Vírusos eredetű betegségem elvileg nincs. Válaszát köszönöm szépen!
2022.11.21
Tisztelt Hölgyem!

A válaszom igen, de egyéb eltérések is lehetnek a háttérben. A pár napos Pantoprazol szedéstől nem lehet csodát várni. Reflux esetén ezt 2-3 hónapig kell szedni, ha nincs eredmény ismételt vizsgálat szükséges.

Üdvözlettel
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
2022.11.21
Kedves Hölgyem/Uram!

Egy ideje már erősen gondolkozom azon, hogy fül-orr-gégészeti góckutatáson kéne részt vennem. Ebben az évben már két alkalommal volt tüszős mandulagyulladásom és 1 alkalommal arcüreggyulladásom, illetve minden évben (egészen általános iskola óta; jelenleg 23 éves vagyok) évente 1x biztosan gond volt a mandulámmal.

A leginkább zavaró dolog a hajhullásom, nem sűrűsödik vissza a hajkoronám. Alapjáraton pajzsmirigy-betegségem, azonban minden vitamint, hajkezelést kipróbáltam már, egészséges életmódot folytatok, illetve jelenleg is intenzíven azon vagyok, hogy visszanőjön a hajam.

A kérdésem az lenne, ebben az esetben indokolt-e a góckutatás?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel,
Berki Fanni
2022.11.18
Tisztelt Dr. Berki Fanni Dorina!

Igen, az Ön által leírt panaszok esetén lenne értelme részt venni góckutatáson.

Üdvözlettel:
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
2022.11.18
Tisztelt Dktornő/Doktorúr!

5 és fél éves kisfiunkkal magánlogopédushoz kezdtünk járni, azt mondta, hogy beszédértési problémája van, némelyik hangnál nem tesz különbséget, ő javasolta, hogy menjünk hallásvizsgálatra. A védőnő csinált hallás vizsgálatot júniusban (Audiometer 9000) nem talált problémát. Milyen vizsgálatot javasolna? Szeretnénk bejelentkezni!
Köszönettel:Vas Szilvia
2022.11.18
Kedves Vas Szilvia!

Egyeztetve audiológus szakasszisztensünkkel az emissziós és a bera vizsgálatokat javasolja ilyen esetben, mert ezek objektívek. Jó lenne tudni e mellett, hogy a védőnő pontosan milyen vizsgálatot csinált meg. Szubjektív beszédértési vizsgálathoz érdemesebb megvárni amíg idősebb lesz a gyermek.
Bejelentkezéshez kérem hívja a +36708826307-es telefonszámot, vagy írjon közvetlen e-mailcímünkre: info@fulorrgegekozpont.hu

Üdvözlettel:
Szatmári Adrienn
asszisztens
Audiológiai vizsgálat
Audiológiai vizsgálat Audiológiai vizsgálat
2022.11.18
Tisztelt Doktornő / Doktor úr

Azt hiszem orrcsepp függőséggel küzdök.
Nagyjából 8-10 hónapja napi rendszerességgel kell használnom orrcseppet. Elsősorban esténként 1-1 fújás az alváshoz. De néha napközben is kell 1-1 fújás.

A kérdésem az lenne hogy van e valami bevált módszer hogy elhagyjam az orrcseppet? Esetleg létezik gyógyszer rá esetleg valamilyen egyéb hatékony módszer? Tudom hogy hosszú távon komolyabb következményei is lehetnek. Olvastam már róla hogy "3-4 álmatlan éjszaka és a függőség abbamarad hagyd el egyszerűen".

De nem szeretnék 4 napig nem aludni azt nem tudom az életembe beiktatni most.

Köszönettel

Péter
2022.11.15
Kedves Péter!

Létezik gyógyszeres kezelés (spray, tabletta) amely segíthet az orrcsepp függőségen, illetve ha a gyógyszeres kezelés nem hoz kellő eredményt, akkor orrkagyló kisebbítő műtét is szóba jöhet. Viszont előtte érdemes tisztázni, hogy mi okozza az orrdugulás érzetet, ehhez elengedhetetlen a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat (orrendoszkópia stb.), ill. szükség esetém akár arckoponya CT vizsgálat is.

Üdvözlettel:
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
2022.11.15

Hírek

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy krónikus tünetek kapcsán javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert ha túlzásba visszük az orrspray használatát, az csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

További részletek
Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

További részletek
Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok