Arcüreggyulladás kezelése otthon – mikor forduljunk orvoshoz?

Arcüreggyulladás kezelése otthon – mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.10.19 Módosítva: 2022.10.20

Jellegzetes tünetei alapján hamar felismerjük a betegséget, különösen, ha visszatérő panaszokkal küzdünk. Mikor segítenek a házi praktikák, lehetséges-e az arcüreggyulladás kezelése otthon, vagy forduljunk egyből orvoshoz? A kérdésre dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

Az arcüreggyulladás tünetei

Az akut betegség jellegzetes tünete a lehajláskor, köhögésre fokozódó, szúró, pulzáló arcfájdalom az orr egyik, vagy mindkét oldalán, a szemek alatti területen. A krónikus arcüreggyulladásnál viszont nem jellemző a fájdalom. Orrdugulás, bő orrváladék, hátsó garatfali csorgás és ingerköhögés mindkét típus esetében jelentkezhet. Duzzadt orrnyálkahártya, orrdugulás, fáradtság és szaglászavar is lehet a panasz.

A kettő együtt eredményes

Arcüreggyulladás kezelése otthon.Arcüreggyulladás esetén természetes gyógymódokkal is érdemes kiegészíteni az orvos által felírt kezelést. Fontos, hogy ezeket kiegészítésként ajánljuk, az orvosi vizsgálatot és diagnózist követően, a szakember által javasolt egyéb kezelés mellett.

 

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az orvosi vizsgálat azért lényeges, mert a háttérben álló okot is kezelni kell annak érdekében, hogy az arcüreggyulladás elmúljon.

 

Akut arcüreggyulladás esetén, melynek kiváltója valamilyen légúti fertőzés – vírus vagy baktérium – rendszerint 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Ilyenkor a szokásos tüneti kezelés – fájdalomcsillapító, folyadékfogyasztás, ágynyugalom, orrspray - segíti a lábadozást. Ha azonban a panaszok nem javulnak, vagy erősödnek, indokolt az orvos felkeresése! Ilyenkor lehet egyéb ok a háttérben, vagy bakteriális felülfertőzés is kialakulhat, ami miatt antibiotikumot kell szedni.

 

Krónikus arcüreggyulladás esetén mindig van valamilyen kiváltó ok a háttérben. Ez lehet többek közt allergia, fogászati probléma vagy fül-orr-gégészeti elváltozás – például orrsövényferdülés, orrpolipok vagy légúti fertőzés – is okozhat. Ilyen esetben az arcüreggyulladás kiújulására kell számítani, amíg az alapbetegséget nem kezeljük.

Arcüreggyulladás kezelése otthon – ami segíthet

  • Az orvos által javasolt kezelést érdemes kiegészíteni sós vízzel történő orrmosással. Az e célra kifejlesztett eszközt, a forralt és lehűtött vízben feloldandó port készen megvásárolhatjuk. Segítségével az orrüregeket tudjuk átmosni, nedvesíteni, a gyulladást csökkenteni.
  • Segíti a gyógyulást, ha melegen tartjuk a beteg területet. A meleg hatására ugyanis felgyorsul a vérkeringés, ezáltal a gyógyulás is hamarabb következhet be. Érdemes ezért naponta két-három alkalommal, 15-20 percig infralámpát használni.
  • Az arcüreggyulladás egyik természetes gyógymódja az inhalálás is. Az inhalálást naponta két-három alkalommal, 15 percig érdemes végezni. Segítségével az orrjáratok kitisztulnak, a lerakódott váladék felszakad. A hatást fokozhatjuk illóolajok – például mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz, teafaolaj, szegfűszeg és rozmaring - használatával is.
  • Segíti a gyógyulást, könnyebben távozik az orrváladék és enyhíti a gyulladt orrnyálkahártya miatt jelentkező feszítő érzést a belső levegő párásítása. A lakásban a páratartalom 40-60% között ideális, arcüreggyulladás esetén érdemes a magasabb értékhez közelíteni. Tartósan azonban ne legyen 60% felett, mert az az allergének – poratka, penészgomba - számának emelkedéséhez vezethet. A hidratálás belsőleg is fontos, igyunk bőségesen folyadékot a lábadozás ideje alatt!

Téma szakértői

Dr. Fülöp Györgyi

Dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fej-nyak sebész

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Még májusban volt egy komolyabb megfázásom, évtizedek óta először lázzal. Sokáig tartott mire elmúlt, de azóta is megmaradt egy kellemetlen tünet: a jobb orrlyukamból néha váladék ürül és picit dugul. Picit sárgás a váladék. Fogászati röntgenen a fogorvos látni vélte hogy az a terület fedett, vagyis az arcom jobb orrlyukhoz közel eső része. Kissé kellemetlen meg most is ha megnyomom az orrgyököt. Ennyi idő után mi tarthatja fenn a gyulladást, miért nem múlik már el? Allergiám nincs, sem más gond. Anno a betegségemre semmilyen gyógyszert nem szedtem. Orrsprayt nem szeretek használni mert szívritmusgondokat okoz. Sajnos ez egy alapbetegségem.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
B.A.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Balog Ágota!

A májusban zajlott gyulladás miatt a nyálkahártyái beduzzadtak, és előfordulhat, hogy az arcüreg szűk szájadéka körül ez még most is fennáll, akadályozva annak feltisztulását!
Ebben az esetben javasolt első lépésben min. 1-2 hónapos orrspray használat, de semmiképpen nem a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeké, hanem a receptkötelesek közül valamelyik. Ez utóbbiak nem okoznak ritmuszavart!
A panaszaitól függően és a panoráma rtg -n látottaktól függően szükség lehet arckoponya CT vizsgálatra is!

Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Nem csak az őszi nátha okozhat orrdugulást

Az orrdugulás kiváltó oka az őszi időszakban gyakori náthás panaszok mellett allergia is lehet, elhúzódó panaszok esetén azonban mégsem ez áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy krónikus tünetek kapcsán javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert ha túlzásba visszük az orrspray használatát, az csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

További részletek
Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

Fesztivál után fülzúgás? Irány a fül-orr-gégész!

A fesztiválok, koncertek után akár egy hétig sem szűnő fülzúgás egy figyelmeztető jel arra, hogy a zajos környezet akár a hallásunkat is károsíthatta. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa hangsúlyozza, hogy ilyenkor ne várjunk, mert korai stádiumban még nagyobb eséllyel lehet javulást elérni.

További részletek
Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Koleszteatóma is állhat a gyakori fülbetegségek hátterében

Ha visszatérő fülfájással, fülpanaszokkal küzd, érdemes fül-orr-gégészeti kivizsgáláson meggyőződni róla, hogy nincs-e valamilyen egyéb kiváltó ok a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a kiújuló tüneteket akár koleszteatóma is okozhatja.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok