Arcüreggyulladás kezelése otthon – mikor forduljunk orvoshoz?

Arcüreggyulladás kezelése otthon – mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2024.02.27 16:23

Jellegzetes tünetei alapján hamar felismerjük a betegséget, különösen, ha visszatérő panaszokkal küzdünk. Mikor segítenek a házi praktikák, lehetséges-e az arcüreggyulladás kezelése otthon, vagy forduljunk egyből orvoshoz? A kérdésre dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

Az arcüreggyulladás tünetei

Az akut betegség jellegzetes tünete a lehajláskor, köhögésre fokozódó, szúró, pulzáló arcfájdalom az orr egyik, vagy mindkét oldalán, a szemek alatti területen. A krónikus arcüreggyulladásnál viszont nem jellemző a fájdalom. Orrdugulás, bő orrváladék, hátsó garatfali csorgás és ingerköhögés mindkét típus esetében jelentkezhet. Duzzadt orrnyálkahártya, orrdugulás, fáradtság és szaglászavar is lehet a panasz.

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A kettő együtt eredményes

Arcüreggyulladás esetén természetes gyógymódokkal is érdemes kiegészíteni az orvos által felírt kezelést. Fontos, hogy ezeket kiegészítésként ajánljuk, az orvosi vizsgálatot és diagnózist követően, a szakember által javasolt egyéb kezelés mellett.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az orvosi vizsgálat azért lényeges, mert a háttérben álló okot is kezelni kell annak érdekében, hogy az arcüreggyulladás elmúljon.

Akut arcüreggyulladás esetén, melynek kiváltója valamilyen légúti fertőzés – vírus vagy baktérium – rendszerint 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Ilyenkor a szokásos tüneti kezelés – fájdalomcsillapító, folyadékfogyasztás, ágynyugalom, orrspray - segíti a lábadozást. Ha azonban a panaszok nem javulnak, vagy erősödnek, indokolt az orvos felkeresése! Ilyenkor lehet egyéb ok a háttérben, vagy bakteriális felülfertőzés is kialakulhat, ami miatt antibiotikumot kell szedni.

Krónikus arcüreggyulladás esetén mindig van valamilyen kiváltó ok a háttérben. Ez lehet többek közt allergia, fogászati probléma vagy fül-orr-gégészeti elváltozás – például orrsövényferdülés, orrpolipok vagy légúti fertőzés – is okozhat. Ilyen esetben az arcüreggyulladás kiújulására kell számítani, amíg az alapbetegséget nem kezeljük.

Arcüreggyulladás kezelése otthon – ami segíthetArcüreggyulladás kezelése otthon.

  • Az orvos által javasolt kezelést érdemes kiegészíteni sós vízzel történő orrmosással. Az e célra kifejlesztett eszközt, a forralt és lehűtött vízben feloldandó port készen megvásárolhatjuk. Segítségével az orrüregeket tudjuk átmosni, nedvesíteni, a gyulladást csökkenteni.
  • Segíti a gyógyulást, ha melegen tartjuk a beteg területet. A meleg hatására ugyanis felgyorsul a vérkeringés, ezáltal a gyógyulás is hamarabb következhet be. Érdemes ezért naponta két-három alkalommal, 15-20 percig infralámpát használni.
  • Az arcüreggyulladás egyik természetes gyógymódja az inhalálás is. Az inhalálást naponta két-három alkalommal, 15 percig érdemes végezni. Segítségével az orrjáratok kitisztulnak, a lerakódott váladék felszakad. A hatást fokozhatjuk illóolajok – például mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz, teafaolaj, szegfűszeg és rozmaring - használatával is.
  • Segíti a gyógyulást, könnyebben távozik az orrváladék és enyhíti a gyulladt orrnyálkahártya miatt jelentkező feszítő érzést a belső levegő párásítása. A lakásban a páratartalom 40-60% között ideális, arcüreggyulladás esetén érdemes a magasabb értékhez közelíteni. Tartósan azonban ne legyen 60% felett, mert az az allergének – poratka, penészgomba - számának emelkedéséhez vezethet. A hidratálás belsőleg is fontos, igyunk bőségesen folyadékot a lábadozás ideje alatt!

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Még májusban volt egy komolyabb megfázásom, évtizedek óta először lázzal. Sokáig tartott mire elmúlt, de azóta is megmaradt egy kellemetlen tünet: a jobb orrlyukamból néha váladék ürül és picit dugul. Picit sárgás a váladék. Fogászati röntgenen a fogorvos látni vélte hogy az a terület fedett, vagyis az arcom jobb orrlyukhoz közel eső része. Kissé kellemetlen meg most is ha megnyomom az orrgyököt. Ennyi idő után mi tarthatja fenn a gyulladást, miért nem múlik már el? Allergiám nincs, sem más gond. Anno a betegségemre semmilyen gyógyszert nem szedtem. Orrsprayt nem szeretek használni mert szívritmusgondokat okoz. Sajnos ez egy alapbetegségem.
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
B.A.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Balog Ágota!

A májusban zajlott gyulladás miatt a nyálkahártyái beduzzadtak, és előfordulhat, hogy az arcüreg szűk szájadéka körül ez még most is fennáll, akadályozva annak feltisztulását!
Ebben az esetben javasolt első lépésben min. 1-2 hónapos orrspray használat, de semmiképpen nem a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppeké, hanem a receptkötelesek közül valamelyik. Ez utóbbiak nem okoznak ritmuszavart!
A panaszaitól függően és a panoráma rtg -n látottaktól függően szükség lehet arckoponya CT vizsgálatra is!

Üdvözlettel,
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden tökéletes

"Minden tökéletes! Nagyon örülök, hogy Önöknél voltam, kifogástalan szervezés, profi vizsgálat, baráti hangnem."

További vélemények

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK