Arcüreggyulladás kezelése otthon – mikor forduljunk orvoshoz?

Arcüreggyulladás kezelése otthon – mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2022.10.19 Módosítva: 2024.02.27

Jellegzetes tünetei alapján hamar felismerjük a betegséget, különösen, ha visszatérő panaszokkal küzdünk. Mikor segítenek a házi praktikák, lehetséges-e az arcüreggyulladás kezelése otthon, vagy forduljunk egyből orvoshoz? A kérdésre dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt.

Az arcüreggyulladás tünetei

Az akut betegség jellegzetes tünete a lehajláskor, köhögésre fokozódó, szúró, pulzáló arcfájdalom az orr egyik, vagy mindkét oldalán, a szemek alatti területen. A krónikus arcüreggyulladásnál viszont nem jellemző a fájdalom. Orrdugulás, bő orrváladék, hátsó garatfali csorgás és ingerköhögés mindkét típus esetében jelentkezhet. Duzzadt orrnyálkahártya, orrdugulás, fáradtság és szaglászavar is lehet a panasz.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A kettő együtt eredményes

Arcüreggyulladás esetén természetes gyógymódokkal is érdemes kiegészíteni az orvos által felírt kezelést. Fontos, hogy ezeket kiegészítésként ajánljuk, az orvosi vizsgálatot és diagnózist követően, a szakember által javasolt egyéb kezelés mellett.

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az orvosi vizsgálat azért lényeges, mert a háttérben álló okot is kezelni kell annak érdekében, hogy az arcüreggyulladás elmúljon.

Akut arcüreggyulladás esetén, melynek kiváltója valamilyen légúti fertőzés – vírus vagy baktérium – rendszerint 1-2 hét alatt megszűnnek a panaszok. Ilyenkor a szokásos tüneti kezelés – fájdalomcsillapító, folyadékfogyasztás, ágynyugalom, orrspray - segíti a lábadozást. Ha azonban a panaszok nem javulnak, vagy erősödnek, indokolt az orvos felkeresése! Ilyenkor lehet egyéb ok a háttérben, vagy bakteriális felülfertőzés is kialakulhat, ami miatt antibiotikumot kell szedni.

Krónikus arcüreggyulladás esetén mindig van valamilyen kiváltó ok a háttérben. Ez lehet többek közt allergia, fogászati probléma vagy fül-orr-gégészeti elváltozás – például orrsövényferdülés, orrpolipok vagy légúti fertőzés – is okozhat. Ilyen esetben az arcüreggyulladás kiújulására kell számítani, amíg az alapbetegséget nem kezeljük.

Arcüreggyulladás kezelése otthon – ami segíthetArcüreggyulladás kezelése otthon.

  • Az orvos által javasolt kezelést érdemes kiegészíteni sós vízzel történő orrmosással. Az e célra kifejlesztett eszközt, a forralt és lehűtött vízben feloldandó port készen megvásárolhatjuk. Segítségével az orrüregeket tudjuk átmosni, nedvesíteni, a gyulladást csökkenteni.
  • Segíti a gyógyulást, ha melegen tartjuk a beteg területet. A meleg hatására ugyanis felgyorsul a vérkeringés, ezáltal a gyógyulás is hamarabb következhet be. Érdemes ezért naponta két-három alkalommal, 15-20 percig infralámpát használni.
  • Az arcüreggyulladás egyik természetes gyógymódja az inhalálás is. Az inhalálást naponta két-három alkalommal, 15 percig érdemes végezni. Segítségével az orrjáratok kitisztulnak, a lerakódott váladék felszakad. A hatást fokozhatjuk illóolajok – például mentol, borsmenta, citrom, eukaliptusz, teafaolaj, szegfűszeg és rozmaring - használatával is.
  • Segíti a gyógyulást, könnyebben távozik az orrváladék és enyhíti a gyulladt orrnyálkahártya miatt jelentkező feszítő érzést a belső levegő párásítása. A lakásban a páratartalom 40-60% között ideális, arcüreggyulladás esetén érdemes a magasabb értékhez közelíteni. Tartósan azonban ne legyen 60% felett, mert az az allergének – poratka, penészgomba - számának emelkedéséhez vezethet. A hidratálás belsőleg is fontos, igyunk bőségesen folyadékot a lábadozás ideje alatt!

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/nő!

FESS műtéten estem át egy héttel ezelőtt ahol egy cisztát távolítottak el az arcüregemből, illetve leszívtàk a váladékot. Az orvosom Dalacin 300-at, Telfastot napi 1*, illetve Mometosan Sandoz 50 orrsprayt írt fel nekem a műtét után napi egyszer 2*2 fújást. A betegtájékoztatóban viszont az áll, hogy nem régiben végzett orr-melléküreg műtét után nem lehet használni a készítményt, csak a teljes gyógyulás után, ami 5-6 hét. A kérdésem az, hogy nem okozok kárt azzal, hogy használom az orrsparyt? Illetve a betegtájékoztatóban az is szerepel, hogy szemen előforduló herpes-simplex esetében sem lehet, ami nekem évente egyszer előszokott fordulni. Ez probléma? Vagy csak akkor az, ha épp gyulladásban van a szem? Előre is köszönöm a segítségüket.
Tisztelettel: K. Szilvia

Dr. Csóka János
Dr. Csóka János
Tisztelt Kovács Szilvia!

Kezelőorvosának biztosan meg volt az oka arra, hogy a helyileg ható szteroidos orrspray-t elindítsa, a legtöbb esetben egyedi terápiás tervet építünk fel, előfordulhat, hogy a protokolltól el kell térnie a műtét utáni kezelésnek a jobb eredmény érdekében. A szemen előforduló herpes-simplex kérdésében viszont kérje ki kezelőorvosa, ill. egy szemész szakorvos véleményét is.

Tisztelettel: Dr. Csóka János

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok