Füldugulás

Füldugulás

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2015.06.22 Módosítva: 2015.06.22
A füldugulás kellemetlen tünetével bármely életkorban találkozhatunk. Ekkor azt észleljük, hogy hallásunk lecsökken, esetleg egyéb kísérő tünetek is jelentkezhetnek (fájdalom, szédülés,stb.).

Füldugulás okai és kezelése

A füldugulás kellemetlen tünetével bármely életkorban találkozhatunk. Ekkor azt észleljük, hogy hallásunk lecsökken, esetleg egyéb kísérő tünetek is jelentkezhetnek (fájdalom, szédülés,stb.).
A füldugulásnak egészen egyszerű veszélytelen oka is lehet, de több betegség következményeképp jelentkező tünet is lehet. A füldugulás okának meghatározása után lehet bármilyen kezelést elindítani, vagy eljárást javasolni.

  • Fülzsír okozta füldugulás
  • Gyulldás okozta füldugulás
  • Dobüregben lévő folyadék okozta füldugulás
  • Fülbe jutott idegen test okozta füldugulás
  • Légnyomásváltozás és füldugulás
  • Ideggyógyászat és füldugulás

 

Fülzsír okozta füldugulás


A leggyakoribb és legártalmatlanabb okok egyike, a fülzsír okozta füldugulás. Hallójáratunk természetes folyamatai során termeli a fülzsírt, melynek védelmi funkciója van a külsőfül baktériumoktól és irritációtól való megóvásában. A fülcsatornából a fülzsír magától kiürül illetve távozik. Ez azonban néha nem tud megvalósulni. A fültisztító vatta pálcikák használatát a fül-orr-gégész szakorvosok nem ajánlják, ugyanis nagyon gyakran a halláscsökkenés oka az, hogy a pálcikával betömörített fülzsír elzárja a hallójáratot. A vattapálcikák továbbá nem sterilek, használatuk fertőzések bejuttatását is okozhatja. A fülzsír elzáródás okozta füldugulás a fül kimosásával szűntethető meg, amit szakorvos végez.

Gyulldás okozta füldugulás

A középfül gyulladása és felső légúti hurut is okozhat füldugulást. Gyulladás esetén a fülkürt nyálkahártyája megduzzad és ezzel a külvilág és a dobüreg közötti nyomás kiegyenlítődés nem tud létrejönni. A füldugulás ebben az esetben akár a teljes gyógyulásig is fennálhat.

Dobüregben lévő folyadék okozta füldugulás

A dogüregben található a dobhártya, ami egsézséges fül esetében szabadon rezeg, továbbítva a fülben a külvilág rezgéseit. Amikor a dobüregben folyadék szaporodik fel, létre jön a halláscsökkenés. Gyerekeknél középfülgyulladás esetén gyakori, hogy gennyes váladék alakul ki a döbüregben. Más vírusos vagy bakteriális felsőlégúti gyulladások esetében a fülkürt duzzag meg és elzárja a dobüreget. A fenti esetek diagnózisához fül-orr-gégészeti tympanometriás vizsgálat szükséges.

Fülbe jutott idegen test okozta füldugulás

Gyerekeknél gyakoribb, hogy a fülbe jutott jákék-darabka, étel, apróbb tárgyak bejutnak a gyermek füljáratába. Komolyabb esetekben mindig forduljunk ilyenkor szakorvoshoz aki segít az eltávolításban. Felnőttek esetében többnyire csak a fülzsírba beleragadő külső szennyeződések (homok, apró rovar) okoznak gondot.

Légnyomásváltozás és füldugulás

A nyomásváltozás is okozhat füldugulást. Hirtelen mozgás után, emelkedőn felfelé haladva, repülőgépen utazás közben fel- és leszálláskor észlelhető. Ezek idővel elmúlnak a nyomás kiegyenlítődése után.

Ideggyógyászat és füldugulás

A Meniere szindrómára is lehet következtetni füldugulás, szédülés, halláscsökkenés, fülzúgás és hányinger esetén.

A füldugulás okának kivizsgálsa és a szüskéges fül-orr-gégészeti beavatkozások a legmodernebb felszereltséggel érhetőek el a Fül-orr-gége Központ Magánrendelőben, kiváló szakorvosokkal.

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK