Miért dugul be nyáron gyakrabban a fülem?

Miért dugul be nyáron gyakrabban a fülem?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2018.06.26 Módosítva: 2023.11.23

A fülben található verejték- és faggyúmirigyek a melegben intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet fülzsírdugó, akik egyébként nem hajlamosak rá. Az otthoni eltávolítás veszélyeire figyelmeztet és a szakszerű gyors megoldást is elmondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Halláscsökkenés, fülzúgás és fülfájás kísérheti

A fülzsír fontos védelmi szerepet tölt be a fülben: megakadályozza, hogy a kórokozók, a por, kosz, vagy akár apró bogarak a fülbe jussanak. Védi a hallójárat és a külső fül érzékeny bőrét a kiszáradástól, így is segítve a fertőzések megelőzését. Ha azonban a felgyülemlett fülzsír valamilyen oknál fogva nem képes kiürülni a fülből, akkor fülzsírdugót képezve halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ki hajlamos rá?

Normális esetben a fülzsír eltávolítása a fülből egy öntisztuló folyamat során valósul meg: folyamatosan halad a külvilág felé, ahol megszáradva kihullik a fülből. Bizonyos körülmények hatására azonban ez a folyamat nem működik tökéletesen; idősebbeknél például gyakori, hogy a felgyülemlett fülzsír nem tud eltávozni a fülből. A fülzsírdugó kialakulására hajlamosíthat az is, ha valaki poros környezetben tartózkodik rendszeresen, vagy szűkebb a hallójárata, fokozott a faggyúmirigy termelése, zsírosabb a bőre.

Az otthoni eltávolítás kockázatai

A fülzsírdugó megelőzése és eltávolítása céljából több eszköz is létezik, dr. Augusztinovicz Monika azonban nem javasolja ezek otthoni használatát. A legismertebb fülfecskendő sem veszélytelen, hiszefúll zúgásn csak ép dobhártya és gyulladásmentes hallójárat esetében alkalmazható, ezek vizsgálata pedig szakorvos feladata. „Az otthoni próbálkozások során nem ritka, hogy a betegek felsértik a hallójárat érzékeny bőrét, vagy épp beljebb tolják a fülzsírdugót.”

Megelőzhetjük a kialakulását?

Nem érdemes tehát otthon kísérleteznünk, fülészeti rendelésen a fül átmosásával, szakszerűen eltávolítják a fülzsírdugót. „A fül tisztítását követően, ha otthon rendszeresen paraffin, vagy olíva olajat csepegtetünk a hallójáratba, akkor azzal segíthetjük megelőzni újabb dugó kialakulását. A fül öntisztulását, a fülzsír távozását segíti az állkapocs rendszeres mozgatása, a rágás is. Bizonyos betegségek esetén szintén gyakrabban alakul ki fülzsírdugó. A bőrszárazsággal, intenzív hámosodással járó kórképek, mint az ekcéma, vagy pikkelysömör esetén érdemes panaszoktól függően fél, vagy egy évente fülészeten elvégeztetni a fül ellenőrzését, szükség esetén tisztítását.”

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, maximális szakértelem

Előszőr jártam Önöknél, de nagyon pozitív élményben volt részem, mind a személyzet, de különösen a doktornő hozzáállása és szakértelme, kedvessége, alapossága. Dr. Augusztinovicz Mónika doktornő nagyon pozitv benyomást tett rám, akihez a jövőben is visszamegyek majd.

További vélemények

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK