Orrdugulástól gyöngydaganat a fülben?

Orrdugulástól gyöngydaganat a fülben?

fulorrgegekozpont.hu Létrehozva: 2015.09.29 Módosítva: 2015.09.29
A gyöngydaganat, vagy cholesteatoma olyan elváltozás a középfülben, amely a kutatások szerint leggyakrabban a fülkürt nem megfelelő szellőzése kapcsán alakul ki. A gyógyuláshoz mindenképp kétlépcsős fülműtét szükséges, ezért fontos az orr és a fülkürt szellőzési problémák idejében történő diagnosztizálása és kezelése!

A gyöngydaganat, vagy cholesteatoma olyan elváltozás a középfülben, amely a kutatások szerint leggyakrabban a fülkürt nem megfelelő szellőzése kapcsán alakul ki. A gyógyuláshoz mindenképp kétlépcsős fülműtét szükséges, ezért fontos az orr és a fülkürt szellőzési problémák idejében történő diagnosztizálása és kezelése!

Valóban daganat?

Nem daganat, de olyan tulajdonságokat mutat, mint egy daganat. Ez azt jelenti, hogy az elváltozás a folyamatos növekedése kapcsán, beterjedve a középfülbe roncsolja az útjába kerülő nemes képleteket. Elpusztíthatja a hallócsontokat, megtámadhatja az arcideget is. Alattomos növekedése és az okozott károk miatt kapta a betegség a „gyöngydaganat” nevet.

Miért „gyöngy”?

Mert az elváltozás általában kerekded, mint egy gyöngyszem. Ezen kívül a dobhártya hámrétegének folyamatos leválásából, hámlásából képződik úgy, hogy a levált rétegek hagymahéjszerűen rakódnak egymásra. Ennek a hámtömegnek egy a valódi gyöngyszemhez hasonló csillogása van - magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

A fülkürt szerepe a kialakulásban

A fülkürt, vagy Eustach-féle kürt az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. Jelentősége, hogy kapcsolatot létesít a dobüreg és az orrgarat között és nyeléskor, ásításkor kiegyenlíti a légnyomást a külső tér és a dobüreg között. A fülkürt átjárhatósága esetén a dobhártya két oldalán a légnyomás megegyezik. Amennyiben ez a funkció nem működik, akkor a dobhártya mögött csökken a nyomás, ez egy szívóerőt fejt ki a dobhártyára, amely ennek hatására befelé kezd türemkedni. Ha nem sikerül a fülkürtműködést akadályozó okokat szanálni, akkor sajnos a fülbetegség már magától fejlődhet tovább és csak műtéttel állíthatjuk meg.

A daganat megjelenése

A tartós fülkürt szellőzési elégtelenség miatt a meggyengült dobhártyán először egy kezdeti pici öböl alakul ki, mely később fokozatosan mélyül, majd idővel befelé, a hallócsontok felé zsákszerű képződménnyé növekszik. Még ekkor is sokszor csak egy apró, mikroszkóppal felfedezhető nyílás látszik a betegségből!

A gyöngyházdaganat tünetei

Rendszerint fokozatosan romló hallás, fertőzések esetén ismétlődő fülfolyás jelzi a betegség kialakulását. A gyöngyházdaganat sok esetben a hallócsontok nagyfokú károsodását is okozza. Elhanyagolt esetben szédülés, arcidegbénulás, vagy agytályog, agyhártyagyulladás is lehet szövődmény.

Bonyolult műtéttel kezelhető

Ha már kialakult a gyöngyházdaganat, akkor csak műtéti úton van lehetőség eltávolítani. A hámzsák sokszor igen bonyolult eltávolítása után a beteg saját szöveteiből a dobhártya beteg, kivágott része pótolható, illetve a környező csontokból kiképzett protézissel a károsodott hallócsontláncolat is rekonstruálható, így a halláskárosodás is általában megszüntethető. Egy évvel később műtéti feltárás kapcsán kell meggyőződni arról, hogy maradéktalanul sikerült-e eltávolítani a hámot, mert nagy a kiújulás veszélye.

Fordítsunk figyelmet a megelőzésre!

A cholesteatoma sok esetben elkerülhető, ha idejében felismerjük és kezeljük a folyamatot beindító orrüregi és orrgarati elváltozásokat – figyelmeztet dr. Fülöp Györgyi. Ezért is nagyon fontos bármilyen orrlégzési problémával orvoshoz fordulni és pl. az orrpolip, az allergiák és a megnagyobbodott orrmandulák kezelése!

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok