Vizsgáltassa ki a tüdejét, ha hamar elfárad a hangja!

Vizsgáltassa ki a tüdejét, ha hamar elfárad a hangja!

Dr. Holpert Valéria Létrehozva: 2016.06.30 Módosítva: 2023.11.22

A hang elfáradása gyakori azok körében, akik foglalkozásukból adódóan – főként színészek, énekesek, call centerben dolgozók és tanárok - sokat beszélnek napközben. Egy új kutatás szerint a panaszok megjelenésében nem csak a hangszalagok túlzott igénybevétele, hanem a tüdő nem megfelelő működése is közrejátszhat.

A hang elfáradása gyakori azok körében, akik foglalkozásukból adódóan – főként színészek, énekesek, call centerben dolgozók és tanárok - sokat beszélnek napközben. Egy új kutatás szerint a panaszok megjelenésében nem csak a hangszalagok túlzott igénybevétele, hanem a tüdő nem megfelelő működése is közrejátszhat.

Foglalkozási ártalom

Akik napi szinten sokat használják a hangjukat, azok körében gyakori probléma a hang kifáradása – mondja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Ezt a nap folyamán egyre erősödő rekedtség, a nyaki izmok fájdalma és a hang fokozatos csökkenése is jelezheti.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Tanároknál és nőknél gyakoribb

Az Amerikai Akusztikai Társaság éves ülésén elhangzottak alapján a hang kifáradása tanároknál kétszer gyakrabban fordul elő, mint más foglalkozási körökben. A nemek között is megfigyelhetőek különbségek, gyakrabban jelentkezik a női tanárok körében. Korábbi kutatások szerint ennek oka a két nem különböző gége- és endokrin rendszerének felépítése és eltérő tüdő használata, ám az új vizsgálat szerint a csökkent tüdőfunkció is okozza, hogy elsősorban nőknél alakul ki ez a probléma.

Kérdőíves és légzésfunkciós vizsgálat

A kutatók 122 tanár részvételével végezték el vizsgálatukat. A 96 nő és 26 férfi résztvevőnél a Vocal Fatigue Index (VFI) kérdőívre adott válaszok alapján felmérték, hogy jelentkeznek-e náluk a hang elfáradásának tünetei. Ezután légzésfunkciós vizsgálatot végeztek, melynek során azt mérték, hogy az adott személy tüdőkapacitása mekkora – mennyi levegőt tud belélegezni egy lélegzetvétellel – és azt milyen sebességgel fújja ki. Az így mért adatokat a kérdőívekre adott válaszokkal összesítették. Az eredmény alapján egyértelműen kirajzolódott, hogy azon női tanárok esetében, akiknél a hang elfáradása is jelentkezett, csökkent tüdőfunkciót mutatott a mérés. Férfi tanárok körében azonban nem találtak ilyen összefüggést.

A szűrés fontosságára figyelmeztetnek

A kutatók szerint a légzésfunkciós vizsgálat egy hatékonytüdő vizsgálat a hangszálak érdekében és költségkímélő eszköz lehet a hangproblémák korai szűrésére. A vizsgálatot javasolják elvégezni mindenkinél, aki foglalkozásából adódóan sokat használja a hangját. A csökkent tüdőfunkció kimutatása ugyanis segíti a későbbi hangproblémák megelőzését. Idejében felismerve van lehetőség a helyes hangképzés elsajátítására, amivel például a hang elfáradása is megelőzhető.

Akkor is elfáradhat a hangja, ha nem jól használja

„A vizsgálat eredménye valóban fontos dologra hívja fel a figyelmet, ám nem ez az egyetlen kiváltó ok, ami miatt a probléma jelentkezhet. Elhúzódó rekedtség, a hang elfáradása esetén fontos a fül-orr-gégészeti, foniátriai kivizsgálás, melynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük. Ha nincs semmilyen látható elváltozás, a panaszokat a nem megfelelő hangképzés is okozhatja” – mondja dr. Holpert Valéria. Sokan nem a hangképző szervük anatómiai adottságainak megfelelő – hanem magasabb, vagy mélyebb - hangszínen beszélnek, emiatt a hangjuk hamar elfárad, gyakori rekedtségre, torokfájásra panaszkodnak. Ez különösen azoknál jelent problémát, akik a hangjukat hivatásszerűen használják, így például tanárok, színészek esetében. A számunkra ideális, jól terhelhető hang eléréséhez először azt kell megtalálni, hogy melyik a hangképző szervüknek megfelelő hangmagasság, erre beszédtechnikai foglalkozások keretében van lehetőség.

Téma szakértője

  • Dr. Holpert Valéria

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, foniáter
  • Specialitások:
    • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
    • torok gyulladásos megbetegedéseinek kezelése
    • hangképzési zavarok kezelése
    • rekedtség, hangszalag bénulás
    • középfül specialista

     

    További vélemények Dr. Holpert Valériáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció
    • kizárólag magyar nyelvű ellátás
    • gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti magánrendelés

    Gyermek-fül-orr-gégészetben kiemelt szakorvosunk

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Dr Nő! Érdeklödni szeretnék mi lehet annak háttérben, hogy hónapok óta erős köhögéssel kinlodok. Kaparja a torkom. Sárga váladékot köhögök fel. Elmulik egy hétre újra visszajön. Többször volt covid testem ami negatív. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Alács Pálné

Tisztelt Kérdező!

Javasolni tudom egyik korábbi cikkünket, melyet társközpontunk a Tüdőközpont weboldalán olvashat.
https://www.tudokozpont.hu/kohoges
Üdvözlettel,
Bettina
Asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész és megértő

"A fül- orr gégészeti orvos nagyon segítőkész és megértő volt."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK