Az orrcsepp tényleg függőséget okozhat?

Az orrcsepp tényleg függőséget okozhat?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2016.10.10 Módosítva: 2023.11.22

A náthaszezon beköszöntével egyre többen vásárolunk orrcseppet, vagy orrspray-t orrdugulás kezelésére. Mivel ezek a készítmények recept nélkül is beszerezhetők, könnyen az az érzésünk támadhat, hogy korlátlan mennyiségben és ideig használhatjuk őket. Megkérdeztük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát, hogy vajon jól gondoljuk-e?

A náthaszezon beköszöntével egyre többen vásárolunk orrcseppet, vagy orrspray-t orrdugulás kezelésére. Mivel ezek a készítmények recept nélkül is beszerezhetők, könnyen az az érzésünk támadhat, hogy korlátlan mennyiségben és ideig használhatjuk őket. Megkérdeztük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát, hogy vajon jól gondoljuk-e?

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Árthat-e az orrcsepp?

A válasz attól függ, hogy milyen típusú készítményre gondolunk. Némelyeket ugyanis akár hónapokon keresztül is használhatunk napi rendszerességgel, más összetételű termékek esetében azonban akár már napok alatt is kialakulhat az a kellemetlen jelenség, amit orrcsepp-függőségként is ismerünk. Ez azonban nem a szó szoros értelmében vett függőséget jelent, inkább arra a hatásra utal, amely a készítmények túlzásba vitt használata miatt következik be.

Túlzásba vitt használattól a műtétig

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon, vagy ideig használjuk, akkor az orrcsepp vagy orrspray az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsodik a működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat. Így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. A beteg emiatt még többször fúj, vagy csepegtet az orrába, így kialakul egy körforgás, amiben „függővé válik” az adott terméktől, hiszen egyre többet fogja használni, hogy az általa okozott orrdugulást mérsékelje. Ha ez a folyamat hosszabb időn át is fennáll, akkor a betegnek már nem csak a folyamatos orrdugulással kell szembenéznie, de az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni.

Nem mindegyik készítmény okoz függőséget

Bármilyen korosztályban használható a sós vizes orrspray, mely jó a nyálkahártya nedvesítésére és az orrfújást is megkönnyíthetjük a segítségével. Ezek a készítmények teljesen természetes összetevőket tartalmaznak, mellékhatást nem okoznak.

A vényköteles szteroid tartalmú orrspray kortikoszteroid hatóanyagának köszönhetően alkalmas az allergia vagy más ok miatt gyulladt orrnyálkahártya kezelésére. Segítségével a tüsszögés és orrfolyás is megszüntethető, sok esetben akár önálló terápiaként is megállja a helyét, nincs szükség mellette egyéb, szájon át szedett allergia elleni gyógyszerre. Hatását néhány nap használat után fejti ki, hónapokon keresztül, akár az egész allergiaszezonban használható a hozzászokás veszélye nélkül.

Az antihisztamin tartalmú orrspray recept nélkül is beszerezhető a patikából. Használata az allergiás reakciók megjelenését okozó hisztamin működését blokkolja, ezért alkalmas a tüsszögés, orrviszketés és orrfolyás tüneteinek enyhítésére. Hatása gyorsan kialakul és hosszabb ideig – megközelítőleg 3 hónapig - is alkalmazható, ha ennél tovább van rá szükségünk, akkor érdemes szakorvossal konzultálni.

Az orrcsepp függőség a dekongesztáns, vagyis nyálkahártya lohasztó készítmények használatához köthető. Ezek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, így képesek a duzzanatot enyhíteni. A hatóidő lejártával azonban ezek az erek ismét kitágulnak, a duzzanat pedig gyakran nagyobb, mint korábban. A készítmények ismételt használatával a duzzanat megint lecsökken, majd ahogy a hatás megszűnik, egyre nagyobb lesz, míg végül egy állandó duzzanat jön létre.

Milyen tünetek jelzik az orrcsepp-függőséget?orrcsepp és a függőség

- a nyálkahártya lohasztó készítmény használatát követően, rövid időn belül újra eldugul az orr
- rendszeresen használjuk, de mégsem érezzük a hatását, emiatt egyre többször fújunk vagy csepegtetünk
- úgy érezzük, hogy a normál légzés fenntartásához is orrcseppre van szükségünk.

Kivizsgálással az alapbetegség is kezelhető

Orrdugulás több okból is jelentkezhet. Bizonyos fül-orr-gégészeti elváltozások – például orrsövényferdülésorrpolip - tünete is lehet, ilyenkor csak az alapbetegség kezelésével tudjuk megszüntetni. Kiválthatja krónikus orrmelléküreg-gyulladás, vagy fel nem ismert allergia is. Dr. Augusztinovicz Monika szerint, ha sikerül a kiváltó okot beazonosítani, akkor utána mindenki olyan személyre szabott terápiában részesülhet, ami nem csak a panaszokat kezelési eredményesen, de az orrcsepp-függőség mellékhatásait is megelőzi. A tünetek függvényében erre valakinél a szteroid orrspray a jó megoldás, de természetes alternatívák is léteznek: a sós vizes orrspray és az orrmosó készülék is nagyon hatásos például arcüreggyulladás kiegészítő kezelésére is.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

Az orrom másfél hete bedugul, sokszor annyira, hogy egyáltalán nem tudok lélegezni rajta. Reggelente, miután befújok, sikerül ideig-óráig megszüntetni az orrdugulást, aztán minden kezdődik előlről. Reggel zöldes, sűrű orrváladék jön, ki; aztàn ahogy telik a nap átvált sárgásra, estére színtelen lesz az orrváladék. Ezt kíséri enyhe vizes orrfolyás. Hallottam, hogy ilyen tünetet okozhat a hőmérsèkletváltozás. Budapestről utaztam ki külföldre egy 1600 m-en lévő faluba. Allergiám sosem volt, viszont van orrsövény ferdülésem, amire pár éve az orvos azt mondta, nem szükséges műteni. Kérem, ha bármilyen ötlettel tud segíteni így látatlanban, segítsen, esetleg milyen összetételű gyógyszert kérjek itt az olaszországi orvostól. Sajnos szeptemberig nem tudok haza menni. Köszönettel: Emese

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Emese!

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppet maximum 7-10 napi használatra szoktuk javasolni, mert gyorsan alakul ki tőle függőség, ill. szétmarja az
orr nyálkahártyáját. Ilyen elhúzódóbb esetben inkább steroidos orrsprayt (pl. Avamys, Dymista, Nasonex) kéne használnia, akár egy hónapig, mert ennek gyulladáscsökkentő hatása is van, de nem várhat olyan hirtelen hatást, mint az eddig használt spraynél.
A zöldes-sárga váladék miatt felmerül az arcüreg gyulladás lehetősége is.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok