A fülcimpán is kialakulhat ciszta

A fülcimpán is kialakulhat ciszta

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2018.04.25 Módosítva: 2023.11.23

Ciszták és duzzanatok a test bármely pontján, így a fülcimpán is kialakulhatnak. Habár megjelenésük a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, nem utal rosszindulatú elváltozásra vagy komolyabb problémára, olykor mégis orvosi ellenőrzés és kezelést igényel. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát a fülcimpán megjelenő cisztákról kérdeztük.

Mi a ciszta?

A ciszta egy levegőt, folyadékot vagy egyéb anyagot tartalmazó kerekded képlet, mely inkább felnőtteken alakul ki. Elsősorban szőrrel nem, vagy alig fedett testrészeken: az arc, a nyak és a törzs területén. Az esetek többségében jóindulatú, ám a cisztaképződés lehet a rosszindulatú elváltozás kezdeti szakasza is, ezért mindenképp javasolt orvosnak megmutatni. Aggasztó tünet lehet a fájdalom, diszkomfort érzés, berepedezés, vagy fertőzés, váladékozás.

Kiket érint?

Ciszta legtöbbször a hámsejtek túlműködése vagy a szőrtüsző fertőzése miatt alakulhat ki. Férfiaknál gyakrabban fordul elő, jellemzően a pubertáskor után jelenik meg, bizonyos genetikai állapot, például Garner-szindróma is növeli a kialakulásának esélyét és sérült, aknés bőrön is nagyobb valószínűséggel jelenik meg.

A fülcimpa ciszta tünetei

- apró, hús-színű duzzanat, ép hámmal fedve

- szilárd, kerekded kinövés

- kellemetlen szagot árasztó, sűrű , gennyes váladék szivárgása

Fertőzésre – és azonnali orvosi kezelés szükségességére- utaló jelek

- a ciszta környékén a bőr kivörösödött és gyulladt

- duzzanat, fájdalom jelentkezik

- a ciszta váladékozni kezd, ill. kifakad

Hogyan kezelhető?

Szükség esetén a ciszta helyi érzéstelenítésben eltávolítható, szövettani vizsgálattal a rosszindulatúság kizárható. A kezelőorvos dönthet úgy, hogy a cisztát megnyitja, hogy a tartalma távozzon, ám ez esetben – a teljes eltávolítással szemben - nagyobb a kiújulás esélye. Fertőzés esetén naponta kötözésre, antibiotikum szedésére lehet szükség, a gyulladt ciszta pedig helyi szteroid terápiával is kezelhető.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr /Doktornő!

Egy olyan problémával fordulnék önhöz, hogy már több mint egy éve felső légúti panaszokkal küzdök. Van orvos aki javasolja a mandulakivételt, de van aki nem. Jelenleg egy akut tünetekkel járó mandulagyulladásom lett, nyirokcsomo nagyobbodassal és majenzimek emelkedés el. Történt egy garatvaladek levétel aminek az eredménye Enterobacter SP. Közben a vérvételi eredményemen pedig kiderült hogy mononucleosis fertőzésem van.
Szeretném kérdezni, hogy ez az Enterobacter hogyan kerül a garatba? Milyen következményekkel jár? Jelenleg nem kaptam antibiotikumot a Mononucleosis fertőzés miatt.

A válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel. L. E

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Tisztelt Lipták Erika!
Tekintettel arra, hogy a Mononucleosist az EB Vírus okozza, nem kell antibiotikum kezelést alkalmazni, csak némely esetben.
A garatváladékban sokszor található többféle kórokozó, mely nem is patogén, vagy a csekély telepszám mellett nem szükséges kezelni. Egy nem megfelelő kézmosás, vagy mintavételi mód is okozhat ilyen eltérést. Ha indokolt, akkor orvosa ajánlhat egy ismétlést is, mely sokszor már nem is mutatja az adott kórokozót! (Jelen betegsége miatt ez most nem jön szóba)
Jobbulást!
Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és szimpatikus

"Nagyon kedves és szimpatikus volt Dr. Fülöp Györgyi! Általában 30perc jut egy betegre, de velem több mint 50 percet foglalkozott fülcsengés megoldása miatt. De szerencsés is voltam mert előttem nem volt senki, így 10 percel hamarabb bemehettem és 10 percel később is jöttem ki. Kb 1 hónap múlva kell kontrollra mennem, remélem addig javul az állapotom."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok