Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

orrkisebits,menyibekerul
Kedves Raffael Éva!



Az Ön által feltett kérdés plasztikai műtét, melyre plasztikai sebész tud Önnek válaszolni.



Tisztelettel:

Budaházi Katalin

vezető asszisztens
A problémám 1,5éve kezdődött torokfájással, arcüreggyulladással, homloküreg gyulladással, ízületi gyulladással egyik antibiotikumot kaptam a másik után (levoxa, fromolid uno, avelox, doxicilin, augmentin, ciprofloxacin, levofloxacin, azivil) végül kiderült, hogy gennyes a mandulám és április 27- én kivették. Kb. 1 hétig éreztem jól magam de utána ismét lebetegedtem és újabb tüneteim lettek : erős, görcsös nyomó fejfájás nyaki forrósággal párosulva, ami most már a hátam közepéig kihat ….különösen ha kisebb szellő megfúj rögtön sapkát kell vennem mert felerősödik fejfájás,de ha a porszívó levegője ér véletlenül akkor is azonnal erősödik a fejfájás. A szemeimben erős nyomást érzek. Állandó gyengeség érzetem van(munkából is kiestem). A testhőmérsékletem 36,8-37,4 között ingadozik napjában többször. A végtagjaim, ízületeim is fájnak, időközönként hányingerem van. A torokfájás is megvan még sajnos.

A fül-orr-gégész csinált arckoponya röntgent és CT –t , azon látott a bal oldalon nyálkahártya duzzanatot és azt mondta használjak rhino sprayt,colstopp cseppet és sinupret drazsét. Továbbá közölte velem a doktor úr, hogy van egy nagyfokú orrsövény ferdülésem balra ami meglepett mert 2008. 06 .23-án orrsövény ferdülésre műtöttek a rengeteg fülgyulladásom miatt. Mivel a panaszaim nem múlnak ezért saját elgondolásból csináltatattam egy agykoponya natív MR vizsgálatot. Ennek leletezésén pedig ez áll: A kamrarendszer és a felszín liquortér supra- és infratentorialisan is enyhe fokban tágult. A középvonal helyzete megtartott. Basalisan a kisagy féltekék között megacisterna magna látható. Bal oldalon temporalisan 4mm-es, liquor intenzitású,körül írt képlet ábrázolódik,mely tágult perivasculáris tér, esetleg neurocpithelialis cysta lehetőségét veti fel. A bal oldali parietalis subcorticalis fehérállományban megfigyelhető egy 2mm-es és egy 4mm-es hyperintenz góc a T2 jellegű méréseken. Az elváltozások diffúziós gátlást nem mutatnak. Intracranialis vérzés,annak maradványa és vascularis malformáció nem ábrázolódik. Az agytörzs craniocervicalis átmenet ép. A paranasalis sinusok tiszták. A jobb oldali mastoidalis sejtekben kis kiterjedésű krónikus gyulladásos nyálkahártya megvastagodás ábrázolódik. Ezzel az eredménnyel jártam neurológián ahol azt mondták,hogy a probléma nem indul és tovább irányítottak a fül-orr-gégészetre, ahol szintén azt mondták,hogy nem itt keresendő a baj ezért tovább küldtek belgyógyászatra,a belgyógyász erre azt mondta szerinte pedig fül-orr-gégészeti probléma.

Kedves doktor úr mondjon kérem véleményt merre induljak.

Tisztelt Krisztina!



Nem kizárt, hogy több szervre kiterjedő, úgynevezett szisztémás, autoimmun betegsége van. Mivel leírása szerint ez irányban még nem vizsgálták és panaszai változatlanul fennállnak, immunológiai konzultációt javasolok.



Üdvözlettel:



dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus

Budai Allergiaközpont
jonapot erdeklodni szeret nek.egyorr,kisebites,menyibekerulne
Tisztelt Éva,



Az Önben felmerülő kérdéssel kapcsolatban javasolt plasztikai sebész szakorvost felkeresni.



Üdvözlettel:

Bojti Szilvi

Tisztelt Szakorvos!



Olyan 15 évvel ezelőtt ráestem füllel a vízre egy tóban. Azóta válladékozik a bal fülem , az eset után pár évvel már jártam orvosnál és akkor azt mondta , hogy az egész hallójáratom tele van ezzel a válladékkal. Érdekes hogy egyáltalán nem fáj csak nagyon zavar már. Már régebben is műteni akarták csak nagyon félek tőle és ezért nem folytattam tovább a kezelés. A válladék sárgás és kellemetlen illata van. Meg lehet ezt oldani valamilyen gyógyszeres kezeléssel vagy feltétlenül műtétre van szükség??

Várom mihamarabbi válaszát



Tisztelettel





Sváb Balázs
Tisztelt Sváb Balázs!



Az állandósult dobhártyahiány kezelése mindig műtéti úton történik (tympanoplastica - mikroszkóppal történő dobhártya és/vagy hallócsont pótlás). Amennyiben a fülfolyás bűzösé vált (cholesteatoma gyanú), akkor minél hamarabb fülészeti szakvizsgálatra van szükség, a szövődmények megelőzése érdekében!



Tisztelettel. Dr. Csóka János
Tisztelt Doktor úr! 2015 ota fájt a torkom . Már minden vizsgálaton voltam és negativot mutatot az eredmény . De nem hiszem el . Ugyan ugy fen állnak a panaszok . Fáj a nyelvem és a szájpadlásom . Ugy járok dolgozni . Lehet hogy bezavart a konvuleksz tableta amit Epilepsziára szedek . Már voltam nyelési röngenen az is negativot mutatot . De tutom hogy valami van .Más külömben nem fájna a nyelvem meg a szájpadlásom . Voltam ct is az is negativot volt .De nem hiszem el . Ugyan ugy fáj mindenem .
Tisztelt Kovács Ildikó!



A torok-, nyelv-, valamint szájpadi fájdalomnak számos oka lehet, amelyek nagy részét fül-orr-gégészeti szakvizsgálattal, szükség esetén fiberoszkópos gégevizsgálattal, valamint laborvizsgálatokkal tisztázhatun k. Annyiben gégészeti eltérésnem igazolódik, akkor érdemes szájsebészeti szakvizsgálaton is megjelennie. Állhat még a háttérben reflux betegség is.



Tisztelettel: Dr. Csóka János
Jó napot kivánok érdeklődni szeretnék, hogy a férjemnek a füle nagyon sokszor folyik és véres váladék jön belőle hallókészüléke van mivel a háziorvosa kijlyukasztotta a dobhártyáját legyen szives megmondani, hogy házila mit lehetne tenni, mivel többször is volt már orvosnál vele és mindig kiujul. Köszönöm szives segitségét. BIRÓN

Tisztelt Bíróné!



Amennyiben a dobhártya nem folytonos a dobüregi fertőzés lehetősége és a gyakori fülfolyás esélye magas. Biztonságos kezelési lehetőségek házilag sajnos nincsenek, amennyiben fájdalom, vagy fülfolyás jelentkezik akkor fülészeti szakvizsgálatra és kezelésre van szükség. A legjobb megoldást a dobhártyahiány pótlása jelenti, ez viszont műtéti úton lehetséges csak.



Tisztelettel: Dr. Csóka János
Tisztelt Doktornő!



Körülbelül 1 hónapja távolították el a teljes pajzsmirigyemet. Az altatásból fulladással, nehézlégzéssel, és suttogó hanggal ébredtem fel. Megállapították, hogy kétoldali hangszalagbénulásom van, ami a pajzsmirigy műtét szövődménye.Másnap egy laterofixáció nevű hangréstágító műtétet végeztek el rajtam.

A hangszalagjaim továbbra is ki vannak varrva, a légzésem kielégítő (bár, fizikai terhelésre nehezen kapok levegőt), a hangom viszont továbbra is gyenge és suttogó.

Kérdésem az lenne, hogy a laterofixált hangszalagjaimmal már most elkezdhetnék-e foniátriai kezelést, a hangom erősítése érdekében? Vagy tehetek-e bármi mást?Érdemes-e? Javulhat-e tőle valamit? Vagy meg kell várnom, míg eltávolítják a fonalakat? Ezek eltávolítása után automatikusan jobb lesz a hangképzésem? Esetleg van olyan, hogy a fonalakat nem is szedik ki a torokból? Ha nem indulnak be a hangszalagok, akkor életem végéig ki lesznek kötve (30 éves vagyok...)



Válaszait nagyon köszönöm és várom!



Üdvözlettel

Szilvi
Tisztelt Szarvas Szilvia !



A kétoldali hangszalag bénulásra jellemző, hogy a beteg levegőt alig kap, viszont a hangja egész jó. Önnél valószínűleg a műtét utáni fájdalom illetve bódultság miatt volt rossz a hangja. a laterofixatio valószínűleg csak egyik oldalon történt meg és ez biztosít annyi levegőt, hogy nyugalomba ne legyen problémája. A hangtréninget már el lehet kezdeni.

Remélhetőleg legalább az egyik hangszalag működése beindul,amennyiben nem akkor sajnos muszáj a laterofixatiot megtartani,mert ellenkező esetben nem lesz elegendő levegője és akár meg is fulladhat. A megfelelő mennyiségű levegő biztosítása megköveteli a hangrés kitágítását, ez viszont sajnos a hangminőség rovására következik be.

Hangterápiára mindenképpen szüksége van abban az esetben is, ha beindul a hangszalgok mozgása.





Üdvözlettel



Dr Holpert Valéria
Tisztelt Doktornő/Doktor

24 éves lány vagyok megállapították a mandulám ki kell vetetni egy hónappal ezelőtt kaptam egy tüszős mandulagyulladast melyet kezeltek antibiotikummal de mellette kialakult egy tüdőgyulladás arcüreggyulladás es egy kötőhártyagyulladás kaptam levofloxacin antibiotikumot. A verkepemen a CRP értékem ekkor 161 volt az ast ugye 900 körül . Szépen meggyógyultam lement a CRP értékem 6,2 re ugy volt megyek intézem a mandula műtétet de most ismét mandulagyulladasom van ami még nem tüszős kaptam rá sumamed antibiotikumot de mondta. Doktornő kell 6 hét egészségesen hogy műtsenek kérdésem mit tegyek ne legyek beteg mert ez nagyon rossz már legyengit teljesen es túl szeretnék lenni a műtéten is:( köszönöm előre is válaszát ! Tisztelettel Zsigmond Nikolett
Tisztelt Zsigmond Nikolett!

Első kérdésem az lenne, hogy ön allergiás Penicillinre? Kicsit furcsállom az antibiotikumok kiválasztását és ez esetleg összefügghet a visszaesésével is.

A betegség alatt természetesen emelkednek az említett értékek, a CRP gyorsan rendeződik, de az AST-nek kb 6 hét kell ehhez! Korábban volt -e a manduláival problémája? Egy súlyosabb gyulladás után is szükség lehet a műtéti eltávolításra, de ez azért ritka. Az ismét kialakuló gyulladás megelőzésében fontos a megfelelő antibiotikum kiválasztása és a kellő ideig történő adagolás. A Sumamednél pl kétséges, hogy egy doboz elegendő-e. Szóba jön még echibacea, vagy immunoglucan tartalmú immunerősítő adása.

Üdvözlettel

Fülöp Györgyi

Kedves Doktornő!Doktor Úr!

15 hónapos kislányomnál fülkürthurutot és torokgyulladást állapítottak meg (2 napig volt lázas: 38-39,7). Kérdésem az lenne, mivel egyáltalán nem folyik az orra, így nem várható, hogy később szövődmények lépnek fel? Háziorvos Nasivin Sanft orrcseppet javasolt pár napig. Köszönöm előre is a válaszát.

Üdvözlettel,

Brigi
Tisztelt Kiss Brigi!



Ilyen kórkép esetén nem feltétlenül folyik a gyermek orra! Az orrcsepp azért jót tesz néhány napig, de max. egy hétig. Ha úgy látja kb 10 nap múlva, hogy gyermeke egészséges, jól eszik, alszik, nem horkol, jól hall, akkor megnyugodhat. Ellenkező esetben, ha gondolja megvizsgáljuk őt, a fülét is részletesebben, mint azt a gyermekorvos szokta.



üdvözlettel



Fülöp Györgyi
Jónapot kívánok.

Olyan kérdéssel fordulnék önhöz hogy a kislányomnak pici kora óta folyamatos vízszerű orrfolyása van. Most 11hónapos talán 2hónap lehetett neki télen mikor nem folyt az orra. Nemtudom mit lehetne tenni vele hogy elmuljon neki vagy hogy milyen orvost keressek fel. Egyébként koraszülött baba 1400grammal született a 33.héten. járunk vele gondozásra de ott mindíg azt mondják majd kinövi. De ezt már nem gondolnám mivel egyre jobban ömlik az orra. Már nasivinnel is hiába fulyok vagy sterimárral mikor leszívom neki utánna csak rosszabb lesz naponta folyamatosan szívom neki de semmi javulást nincs. Már teljesen el vagyok keseredve hogy semmit nem tudok tenni ellene hogy jobb legyen neki. Kapott rá egy időben fenistil cseppet attól kicsit jobb lett de már az sem használ. Mitől lehet ez neki és mit tudnék tenni ellene. Vagy hová forduljunk segítségért. Esetleg én allergiára gyanakszom de ugytudom nem csinálnak ilyen piciknek allergia tesztet. Ráadásul mostanában néha a szeme is csipásodik de csak napközben.

Válaszát előrre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !



Az allergiavizsgálat 2 éves kor után ad megbízható leleltet, ennek ellenére a leggyakoribb légúti és táplálék allergénekre lehetséges túlérzékenységet érdemes lenne vérvizsgálattal megnézni. ( ez egy gyermekeknek összeállított sorozat). Ha már kap tehéntej alapú készítményt, szerepelhet kiváltó okként.

Gyakran emésztőrendszeri ok , savas reflux áll a panaszok hátterében, érdemes átgondolni, hogy felmerül-e. Konzultációt javasolok gyermek gasztroenterológussal .



Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus

Hírek

Viszkető torok, köhögés – ez az öt gyakori kiváltó ok

Viszkető torok, köhögés – ez az öt gyakori kiváltó ok

Viszkető, bizsergő érzés a torokban, amelyhez gyakran száraz köhögés is társul. A zavaró tünet sokunk számára ismerős, és többféle betegség is okozhatja. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa összefoglalta, mitől jelentkezhet viszkető torok, köhögés.

További részletek
Mit adjunk torokfájásra gyerekeknek?

Mit adjunk torokfájásra gyerekeknek?

Gyermekkorban gyakori panasz a torokfájás. Évente átlagosan öt alkalommal fordul elő felső légúti megbetegedés, ez pedig egy jellegzetes tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy mit adhatunk torokfájásra gyerekeknek és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő
Dr. Csokonai Vitéz Lajos
Dr. Csokonai Vitéz Lajos orr-orrmelléküreg és fül specialista

Prima Medica

Központjaink