Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt orvosnő.A betegségem járásbizonytalanság.Nem tudok egyenesen kerékpározni,nehezített rombergben,nem tudok megállni,valamelyik oldalra eldőlök.A kérdésem fülbetegség lehet-e a háttérben?Neurologiai MR vizsgálat negatív.
Tisztelettel: Fehér László
Tisztelt Fehér László!

Komplett fülészeti / otoneurológiai vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy felmerül-e fülészeti ok.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Kislányom 5 éves, másfél hónappal ezelőtt átesett egy orrmandula és mikroszkópos fülvizsgálat műtéten. Pici korától fogva problémánk volt az orrmandulájával. Állandóan meg volt nagyobbodva, horkolt. Megfázás esetén soha nem tudtuk az orrából a váladékot eltávolítani.
Egy 2 hónappal ezelőtti vizsgálaton derült ki,hogy pangó savós középfülgyulladása van,ami miatt már enyhe halláscsökkenés is fennáll.Ezért vált indokolttá a már fent említett műtét.
A műtét utáni kontroll vizsgálaton kiderült,hogy a bal oldali füle visszazáródott,ami miatt tubust kell behelyezni a fülébe egy ismételt műtét keretében.
Még mindehhez az is párosult,hogy mióta ez a műtét volt a garatmandulája folyamatosan meg van nagyobbodva és piros.
Az lenne a kérdésem,hogy a fülkürt rendes működése a műtét elkerülése nélkül nem tudna visszaállni? Nincs erre valami más lehetőség?
Köszönettel: Marcsi
Tisztelt Tóth Mária!

A fülkürt "rendes" működésének helyreállása az orrmandula eltávolítástól várható - ezen a gyermek már túl van -, ez a folyamat néha hónapokig eltarthat. A tubus behelyezésével a dobhártya két oldala közötti nyomáskülönbséget szüntetjük meg, ezáltal megelőzhetjük a savós középfülgyulladás kialakulását. Vagyis a tubus a hiányzó fülkürtműködést helyettesíti minden esetben. A tubus kilökődése, vagy eltávolítása után derül fény arra, hogy időközben helyreállt-e esetleg a fülkürt működése. Vannak esetek amikor ismételten, akár 3-4x is vissza kell helyeznünk a tubust/tubusokat. Az idült, savós középfülgyulladás legmodernebb és leghatékonyabb kezelési módszere a tubus beültetés, mellyel egy későbbi hallásjavító műtétet is megelőzhetünk.
Az orrmandula eltávolítást követően nem törvényszerű, hogy szájpad mandula vérbőség alakuljon ki, ezt különálló kórképként érdemes kezelni.

Tisztelettel: Dr. Csóka János
Tisztelt Hölgyem!

Dr.Fülöd Györgyi doktornőhöz szeretnék időpontot foglalni általános konzultációra.
05.20 péntek, 10 óra volna a legmegfelelőbb. Sajnos az online rendszeren ezt nem tette lehetővé.
Köszönöm!
Üdvözlettel: Adorján Kornélia
Kedves Kornélia,

Köszönjük szépen a megkeresést és az észrevételt. Jelezni fogjuk kollégáinknak.
Dr. Fülöp Györgyihez beírtam május 20. péntekre 10 órára.
Várjuk szeretettel rendelőnkben.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvia
vezető asszisztens
3 hete teljesen elment a szaglásom és nem érzem az ízeket egy légúti fertőzés miatt ami már megszünt antibiotikum hatására, de a helyzet változatlan. Mit tehetnék? Várom válaszukat! Köszönettel: Csapó Györgyné
Tisztelt Csapó Györgyné!

Ilyen előzmények után valószínű az orr nyálkahártyájának duzzanata és erre maximum egy hétig javasolnék recept nélkül kapható orrcseppet. Ha egy hét alatt nem javul a panasza, akkor javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálata.

Tisztelettel

Fülöp Györgyi
! éve szenvedek a fülzúgástól, 65 éves vagyok. A fülzúgás megjelenésekor azonnal orvoshoz fordultam, 10 infúziós kezelést kaptam a Bajcsy Korházban. Nyaki ultrahang, szemészet és hallásvizsgálat is volt. Jelentős eltérést nem találtak. A zúgás azóta is tart, a kezelés alatt is visszatért. "-3 nap nyugalom után minden kezdődik elölről. Tudnak segíteni?
Kedves Hölgyem,

Az infúziós kezelésen és szájon át szedhető gyógyszereken kívül vannak egyéb, bár költségesebb lehetőségek is, melyek segíthetnek panaszain, de ezeknél sem ígérhetek biztos javulást. Ezen kívül az infúziós kezelés is ismételhető kb. fél évente.

Üdvözlettel

Fülöp Györgyi
Tisztelt Doktor Nő/Úr!!

Édesanyámat március elején vérzéses agyvérzés érte. Lélegeztetőgép után légcsőmetszést hajtottak végre nála. Azóta is legcsőkanülje van. Volt próba arra, hogy tudja-e venni a levegőt. Gézzel ragasztották le a lukat és tudta venni a levegőt a száján. Ma vizsgálta fül-orr-gégész. Azt mondta marad a kanül mert sok a váladék. Viszont a rehabilitációs osztályon meg meg várják édesanyámat, csak a kanül az akadály.
Szeretném megkérdezni, hogy mitől lehet a váladékozás? Van erre valami gyógyszer, kezelés? Mert senki nem mond semmit ... Ő most Mezőtúron fekszik krónikus belgyógyászaton és már el van keseredve, hogy mikor csinálnak vele valamit.

Köszönettel:Kézsmárki Nóra
Tisztelt Kézsmárki Nóra !

Bocsánat, de kimaradt az első válaszból, hogy a kanül nyílásának a letakarása, lefedése nem gézlapot jelent, hanem teljes mértékben el kell zárni pl. dugózás. Ez gégészeti osztályon a legbiztonságosabb elvégezni.

Üdvözlettel

Dr Holpert valéria
Tisztelt Címzett!

Több, mint 3 hete az alábbi tüneteket tapasztaltam:

Orron belüli fájdalom, orrfújáskor és zsebkendő használatakor erősödő fájdalom, már érintéskor is érezhető. Az orr belsejében véres felület. Orrteltségérzése, nem kapok levegőt. Az orron belül varhoz hasonló, megszáradt "anyag" érezhető. Az utóbbi 1 hétben fejfájás kíséri.

Várom mihamarabbi szíves visszajelzését.

Köszönettel és Tisztelettel:

Petra
Tisztelt Petra !

Panasza lehet egy egyszerű hurut következménye, az orrnyálkahártya kisebesedése, pörkösödése okozza, azonban allergia is okozhat hasonló tüneteket.

Sós vizes orröblítés, recept nélkül kapható Coldastop orrolaj mellett néhány nap alatt javulnia kell, ha egyéb ok nincs a háttérben. Célszerű kerülni a nagyon száraz környezetet, javasolt a bő folyadékfogyasztás.

Ha továbbra is panaszos, indokolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Jó napot kívánok!

Én gyerek korom óta fülproblémával küszködök, a baj az, hogy 26 éves vagyok és még mindig nem hallok a jobb fülemre. Az eddigi vizsgálatok szerint a csecsemő koromban kapott antibiotikumos kezelések miatt károsodhatott a jobb fülem hallása... Több orvosnál is voltam, és nem tudnak segíteni. 2 éve viszont volt egy fülgyulladásom és azóta zúg, pattog, recseg állandó jelleggel ez a fülem. Kb 15-18%-ban hallok ezzel a fülemmel szóval ebből a szempontból jó is, hogy nem hallok vele, mert eddig megőrültem volna a sok zúgástól.
A kérdésem az lenne, hogy tudnak-e Önök, lehet-e rajtam valamilyen formában segíteni? Jó lenne ha a hallásomon is lehetne segíteni ha nem is 100%ban, de bár részlegesen, ami pedig nagyon fontos volna az a zúgás megszüntetése. Én nem Budapesti vagyok, de elmennék egy kivizsgálásra, akár műtétet is bevállalok, ha van lehetőség, kérem segítsenek. Fiatal vagyok, szeretnék hallani.

Köszönöm és várom válaszukat.
Tisztelettel: Richárd.
Tisztelt Richárd !

A hallóideg eredetű halláscsökkenés mai tudásunkkal nem gyógyítható, végleges állapot.

A gyulladás óta kialakult pattogás lehet fülkürt működési zavar következménye, ezen lehet segíteni. Kivizsgálás után lehet megmondani, hogy ez a kellemetlen panasz csökkenthető vagy megszüntethető-e.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktornő!

Három évvel ezelőtt paraben allergiát állapítottak meg nálam, ezért igyekeztem kíméletes kozmetikai szereket használni. Elég hosszú ideje festetem a hajam feketére, és ebben is egy kíméletes ammónia és parfümmentes hajfestéket találtam melytől nem volt allergiás reakcióm. Az utóbbi időben hajhullás lépett fel nagyobb mértékben, erre javasolták, a fekete hajfesték elhagyását is. Kettő hónappal ezelőtt rászántam magam, hogy a fekete hajfestéket távolítsuk el a hajamról és barna színre váltottam. Olyan fodrászszalonba mentem, ahol szintén kíméletes termékekkel dolgoznak. Első alkalommal csak a hajam egy részéről sikerült eltávolítani a fekete színt, másodjára már a hajam 70%-nál, azonban még kellene egy alkalom, hogy a többi résznél is sikerüljön a leszívás. Azonban a második alkalom után néhány órával erőteljes tarkó viszketés kezdődött majd, a szám feldagadt zsibbadt. Allergia gyógyszer bevétele után a duzzanat lement, de a viszketés már harmadik hete tart. Kérdésem, hogy a következő hajfestést amennyiben úgy kiviteleznék, hogy a fejbőrömhöz nem ér az anyag akkor is lehet e allergiás reakció, vagy ebben az esetben mit lehetne tenni. további hajfestést illetőleg?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Érdeklődő !

Lehetetlen úgy megoldani, hogy egyáltalán ne érje a fejbőrét. Mivel a tünete továbbra is tart, nem szűnt meg a viszketés, most nem javaslom a hajfestést. A tartós viszketés miatt bőrgyógyászati- allergológiai konzultációt javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Szép napot kívánok!

Megközelítőleg kettő éve szedek pánikbetegség miatt egy escitalopram hatóanyagú gyógyszert (Scippa) melyhez nem rég gondatlanságom miatt egyik napról a másikra nem jutottam hozzá. Jól dokumentált elvonási tüneteken kívül a harmadik napon ébredés után figyeltem fel arra, hogy a bal fülemre csak igen kis mértékben hallok, magas erejű zaj esetében pedig "rezonanziát", "recsegést" tapasztaltam. A jobb fülem érzékenyebbnek tűnt. Mivel azóta újra elkezdtem szedni az említett gyógyszert, viszont a tünetek megmaradtak, aggodalmat okoz számomra, hogy esetleg nem elvonási tünet, avagy nem neurotikus jellegű a probléma. Talán két szakterületet érint a kérdés, mégis érdekel Ön mit gondol, van-e ezen téren tapasztalata.
Ami még lényeges lehet: az általam hallott frekvencia skála változatlanul széles, viszont lényegesen halkabban és részletszegényebben jelenik meg. Mivel hangmérnökséggel (is) foglalkozom, fontos lenne megtartanom a fülem makulátlan funkcióit.

Válaszát előre is hálásan köszönöm!

Tisztelettel

Pál
Tisztelt Pál !

Ha felmerül a halláscsökkenés gyanúja, indokolt a műszeres hallásvizsgálat. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy hallóideg eredetű vagy vezetéses jellegű a kiváltó ok, a kezelést ez határozza meg.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus

Hírek

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

További részletek
Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink