Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktor Úr/Nő
Augusztus óta garatmandula megbetegedessel küzdök ami az allkapocs alatti nyirokcsomok allando megnagyobbodasaval jar!Mandulaim nem fajnak csak fulbe kisugarzo jobboldali fajdalmam van idoszakosan!
A Szomnathelyi kórház F-O-G osztalyan kivizsgalas utan garatmandula eltavolitasra irtak ki januar 19.- re!
A műtétet elhalasztották altató orvos hianyaban !
A masodszorra kiirt műtétet Főorvos urnak írt levelemben lemondtam,mivel az első műtétre való varakozas es elhalasztas megviselt
Kérdésem a következő lenne!
A mandulak miatt megnagyobbodott nyirokmirigyek okoznak/okozhatnak- e a szervezetemben barmilye veszelyes egyeb szövődményt betegseget?
Meddig halasztható ez a fajta beavatkozas?
Önök végeznek- e mandula eltávolítást?
Ha igen minden konziliummal beavatkozassal egyutt mennyibe kerül?
Tisztelettel: Cs.Norbert
Tisztelt Cs. Norbert !

A Budai Egészségközpontban ambuláns kivizsgálást és kezelést végzünk, műtétet nem .
A nyirokcsomók megnagyobbodása következmény, ez önmagában nem okoz gondot. A problémát az idülten gyulladt garatmandula jelenti, amely a szervezetben egy állandó baktériumforrás. Nincs szabály, hogy meddig lehet halasztani a műtétet. A klinikai kép, az előzmények részletes ismerete, laborleletek és az esetleges egyéb betegségek ismeretében lehet véleményt mondani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktorok/Doktornôk!
Több mint 1hete náthás vagyok,és ha fújom az orrom sípol,és recseg is. Ez mitôl van???
Tisztelt Érdeklődő!

Az orrnyálkahártya duzzanatától.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt doktornő!
4 hónapja kezdődött füldugulasom. Elmentem szakorvoshoz, aki leszivta a valadekot, majd egy hét múlva visszamentem, ismét ez történt. Akkor külső hallójárat gyulladásra gondoltak. A panaszom azóta sem mult el. Masik orvoshoz mentem, aki perforációt lát a dobhártyán, ct-re küldött. Mire számítsunk? Tenyésztés történt, de sem baktérium, sem gomba nem volt.
Tisztelt Érdeklődő !

Kérdésére csak fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján lehet választ adni. Teljesen más a kezelés, ha a panaszát középfülgyulladás okozza vagy ha hallójárat gyulladás az ok. A CT eredménye mindenképpen fontos információ.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 3 hónappal ezelőtt refluxos tüneteim voltak.Ekkor jelentkezett néha szúró fülfájás is.Gasztoenterológus és F.O.G-és is látott.Negetív erefdményt kaptam.Viszont a fülem azóta is hasogat ,egyre sűrűbben,és fájdalmasabban.Foghatom -e még a refluxra?Válaszát előre is köszönöm Kata
Tisztelt Kata!

Csak áttételes a refluxxal való összefüggés, mivel felső légúti nyálkahártya reakciót okozhat, ez fülkürt huruthoz tud vezetni. Ez fájhat. Pontos választ csak fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Címzett!

Két napja a nyelvem alatt begörcsölt majd másnap az állam alatt egy dudort vettem észre. Evésnél a nyelvem alatt egészen addig a csomóig fáj(mintha begöcsölne)és olyankor még jobban kidudorodik. Mintha be lenne dagadva valamilyen mirigy az állam alatt.
Köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

Nagy eséllyel nyálköve van, az állkapocs alatti nyálmirigy duzzad meg.
Fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Addig is igyon sok folyadékot, szopogasson savanyú cukrot a nyálelválasztás fokozására. Meg lehet próbálni recept nélkül kapható görcsoldót szedni néhány napon át. Szerencsés esetben , ha a kő kicsi, spontán kiürülhet.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor/Doktornő!
Kisgyermek korom óta a bal garatívemen van egy Papilloma!
Annak idején a Gyermekorvos nem tulajdonított neki jelentőséget a Háziorvosom is azt mondta,hogy ha 3 évnél régebbi akkor nem kell vele foglalkozni!Most viszont azt javasolta vetessem le!Érdeklődni szeretnék,hogy el kell-e távolítani és ez hogyan zajlik?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !


Erről csak vizsgálat alapján lehet véleményt mondani, de ha szükséges az eltávolítás és az elváltozás kicsi , az pár perc alatt helyi érzéstelenítésben elvégezhető .

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Sok éve tartó, elviselhető szintű tinnituszom 2-3 hete nagyon sokat romlott, megőrjít. Sportolok, az MR kivételével az eddigi szokásos kivizsgálások negatívak, mérsékelt nyaki meszesedés van.
Amire a fül-orr gégészem nem is reagál az a következő:
A fej jobbra hajtásával a jobb fülben, balra hajlításával/döntésével a bal fülben erősödik fel azonnal( az ereket ezért kizárnám) a csengés/sistergés!!! Ez laikusi véleményem szerint a belső fül elváltozását mutatja. Képesek Önök vagy bárki ezt pontosabban diagnosztizálni, ne adj Isten kezelni???? Hallottak önök már ilyenről?

Várom megtisztelő válaszukat: BRiglovics Zalán-jomagyar.hu
Tisztelt Briglovics Zalán !

A fülzúgás a belső fülben vagy az agyi idegi képletekben keletkezik, gyakran vérellátási zavar áll a háttérben. Nyakcsigolya eltérés, érszűkület, érelmeszesedés ronthatja a tünetet.
Fülzúgás esetén a kezelés általában arra irányul, hogy javítsuk a belső fül vérellátását vagy mérsékeljük a kellemetlen tünet tudatosulását. Nincs egyetlen igazi megoldás, alapos kivizsgálás alapján mindig személyre szabottan lehet eldönteni, mitől várható eredmény.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Üdvözlöm! Az alábbi problémám van.
Tavaly szeptemberben arcüreggyulladást kaptam. akkor Cifran 500mg-os gyógyszert kaptam.(5 napos dózis) a gyulladás elmúlt, de a folytonos orrbedugulás(nedves érzésű, mintha vizes és bedagadt lett volna az orrnyálkahártyám), köhögés és tüsszögés egész télen keresztül megmaradt, folyton kiújult. szinte heti rendszerességgel. Többféle orrcseppet próbáltam, de végül a Nasivin orrcsepp tünik a legmegfelelőbbnek, mivel visszahúzza a duzzanatot és mellette Salvusz orrspray-t használok, mert néha az is elég.
Most tavasszal újra lett egy egy komolyabb megfázás, ami hörgőgyulladásba torkollott. Akkor Azibiot 500-at kaptam. A betegség elmúlt, de a köhögés és az orrdugulás ugyanúgy megmaradtak. S most 2 hete volt egy arc és homloküreg gyulladásom, magas lázzal amire Leflokin 500-ast kaptam 7 napig szedtem. A gyulladás visszahúzódott, de az orrdugulás megmaradt most nem nedves, hanem mintha beszáradna és bedagadna a nyálkahártyám. S van még váladék is a torkomban.Nem tudom összefügg-e de közben már elkezdtem öklendezni és köhögni, ami már nagyon aggasztó számomra.
Tisztelt Érdeklődő !

Az elhúzódó és visszatérő panaszok miatt alapos kivizsgálásra lenne szükség. Fül-orr-gégészeti vizsgálat után tisztázni kellene, hogy nincs-e a háttérben allergia- pl. portatka vagy penészgomba, nincs-e refluxbetegség. Nem alakult-e ki idült orrmelléküreg gyulladást, ezt CT-vel lehet igazolni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Üdvözlöm!Andrea vagyok,röviden szeretném leírni,mi a problémám.Nemrég megállapították,hogy idült mandulagyulladásom van.(jobb oldalon).most is van rajta apró, gennyes jellegű akármik, bár nem fáj.Évente kb:2-3 szor van vele problémám, ilyenkor kapok rá antibiotikumot.Most ráirták a papiromra, és a dr. nő is mondta, hogy ki kellene vetetnem.Csakhogy én nagyon félek, mert van egy mitralis prolapsus-om, i. fokú insuff-al.És hát 44 éves leszek az idén.A kérdésem az lenne,hogy nekem mennyire kockázatos ez a fajta műtét, illetve hogy altatásban is elvégeznék-e.Ha viszont bent marad a mandulám, akkor rámehet a gyulladás a mitrális billentyűre.?legalábbis a háziorvosom ezt mondta.Szeretném megkérdezni, hogy Önnek mi a véleménye erről.Köszönöm, üdvözlettel: Andrea
Tisztelt Andrea !

Leírása alapján úgy tűnik, valóban szükséges a garatmandula eltávolítása. Mitrális prolapsus esetén a szakmai protokollnak megfelelően antibioticum védelemben.
Lehet altatásban és helyi érzéstelenítésben is operálni, ezt a műtétet végző orvossal célszerű megkonzultálni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktorok!
Szíves tanácsukat kérem a következő problémában:
Egy évvel ezelőtt bal oldali fülemben teljes hirtelen hallásvesztés történt, a másik fülem jó. Vagyis kb. fél évvel ezelőtt kezdtem érezni egy furcsa dugultság-érzést, de nem a fülemben, hanem belül mintha a fejemben lenne. Tompa fülfájás is jelentkezett. Fülkürt problémára gyanakodtam, a fülészeten kimosták a fülemet, és azt mondták, rendben. De nem múlt a tünet, visszamentem, akkor sem láttak semmit. Lehetséges-e, hogy ez az egész jelenség a másik nem működő fülnek valamilyen áthatása? Van-e ebben valamelyiküknek tapasztalata? A hallásom egyébként nem romlott. Várom szíves véleményüket.
Tisztelettel: Földi Zsuzsanna
Tisztelt Földi Zsuzsanna !

Választ csak teljes fül-orr-gégészeti és műszeres hallásvizsgálat alapján lehet adni.
Nem kizárt a fülkürthurut, de ezt csak a panaszok alapján nem lehet eldönteni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus

Hírek

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

További részletek
A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

A koronavírus-járvány így hat a fülcsengéssel élőkre

Egy megjelent közlemény alapján a COVID-19 fertőzésen átesett személyek közel fele számolt be arról, hogy a betegség lezajlása alatt a korábban is meglévő fülcsengése rosszabbodott. A kedvezőtlen hatás nemcsak a vírusfertőzés, hanem valószínűleg a járvány miatt megváltozott szokások következménye is lehet. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt róla, hogy mire érdemes különösen figyelni ebben az időszakban a fülzúgással élőknek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Holpert Valéria Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Csóka János Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Augusztinovicz Monika Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink