Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő!
Segítségét szeretném kérni.
Édesapám 83 éves kezdeti parkinson- kóros és demens. Az elmúlt héten háromszor kellett hozzá mentőt hívni, mert olyan erős orrvérzése volt, hogy nem tudtam elállítani. Harmadszorra kórházba szállították és ott látták el. Édesapám ezek után mondta el, hogy egy cég, ami "orvosi" segédeszközöket forgalmaz, behálózta őt és megvetettek vele egy " lézerfényt kibocsájtó készüléket,ami értágító, javítja az agy vérellátását." ?
Háromszor használta, mindháromszor orrvérzése volt.

Megnéztem a csodakütyüt,egy kétágú applikátor, ezt közvetlenül az orrba kell helyezni,Fontos figyelmeztetés volt, hogy" szemre káros lézersugárzást bocsájt ki" (szemüveg nem jár).
A céggel szemben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal és a Rendőrség is eljárást folytat feketelistás kereskedelmi gyakorlat miatt. Azt tanácsolták, hogy kérjek neurológiai, füll-orr-gégészeti igazolásokat édesapám kezeléseiről.
Miután sajnos kiderült, hogy beteg Édesapámat sikerült megvezetniük, próbáltam velük felvenni a kapcsolatot, hogy számára ez a gép használhatatlan, tekintsenek el az üzlettől, (83 évesen,4 éves hitel) Arrogáns és lekezelő módon kioktattak, hogy ez nem lehetséges, de szerezzek be orvosi szakvéleményt, ami bizonyítja, hogy a gép használatától volt az orrvérzés. Ön szerint lehetséges? Keressek fel szakorvost és konzultáljak vele, vagy teljesen reménytelen kideríteni az igazságot?

Válaszát köszönöm
Ildikó
Tisztelt Ildikó !

Ha a gépet szakmai engedély nélkül forgalmazták, senki nem fog tudni véleményt mondani róla. Több éven át tartó szigorú protokoll szerint történő vizsgálatokkal lehet kimondani egy kezelés / eljárás / gyógyszer hatásosságát.
A fogyasztóvédelmi hatóságnak talán lehetősége van hivatalból elrendelni egy vizsgálatot.

Nem kizárt, hogy esetükben az ügyvédi tanács hasznosabb lenne, mint az orvosi.
Mindenesetre a készülék használatát nem javasolom.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

33 éves férfi vagyok, 2 évvel ezelőtt orrsövény+fess műtéten estem át, a panaszaim(orrdugulás lefekvéskor,feszítő fájdalom a szájpadlás és szemgödör környékén) azóta sem szűntek meg, ismert 4 keresztes poratka allergiám van.
Antibiotikum és szteroidos gyógyszereket már mind bevettem, de átmeneti javulást követően újra visszatértek a tüneteim.
Egy friss arckoponya 3D CT lelettel rendelkezem amelyben
idézem "diszkrét reaktív fali sclerosis is kimutatható" és 8mm-s mucosa párna mindkét arcüregben illetve a pyramis csúcs jobb oldalon pneumatisatios gátlás van.

Szeretném tudni, hogy mit jelentenek ezek a diagnózisok, illetve van e rá más gyógymód mint az újabb műtét vagy szteroidos orrspray.

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

A radiológiai leletben leírás szerepel, nem diagnózis . A diagnózist fül-orr-gégészeti vizsgálat és a CT együttes értékelése alapján lehet felállítani.
Panaszát feltehetően az erős poratka allergia okozza, amelynek megfelelő kezelése megoldást jelenthet. Ez lehet gyógyszeres kombináció vagy immunterápia.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!
Kislányom 3 èves. 2 napja felszökött a láza,mindkèt fülèt fájlalja. Háziorvos szerint vírus húzódott a fülère. Ma reggel óta láztalan ès fájdalma sincs. Azonban mintha nagyot hallana. Többször kell szólni neki,hogy èszrevegye ès másra válaszol,mint,amit kèrdezek. Lehet ez valami koncentrációs zavar a betegsèg miatt,vagy a hallásával van a baj? Nagyon aggódom. Válaszàt várva köszönettel:
Kovács Judit
Tisztelt Kovács Judit !

Középfülgyulladás után hetekig is tarthat, mire a hallás teljesen rendbe jön. Minden lezajlott középfülgyulladás után indokolt a kontrollvizsgálat.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Kedves doktornő!
Gyermekem 4 éves!Nagyon gyakran szipog!Tavaly nagyon sokat betegedet meg emiatt,mindig vissza telitődött vàladékkal.Elvittem fül-orr-gégére!Kaptunk antibiotikumot meg topradexet.Nem volt jobb.
Majd elmenntünk pulmonologushoz,az allergia teszt nem mutatott ki semmit.Eriust kaptunk de minimàlisan javitott a tüneteken.Majd moat beteg volt nekem a topradextől elmúlt a szipogàs igy abba hagytam az eriust gyermekemnek de 3 hét múlva kezdünk megint szipogni.Nemtudom esetleg ha megint topradexel megprobàlkoznàk?!Kàros a topradex?Előre köszönöm segítségét!
Tisztelt Érdeklődő !

Kisgyermekkorban is előfordul savas reflux, ami tud hasonló tüneteket okozni. Az allergia lehetőségét csak akkor lehet elvetni, ha az összes fontos lehetséges allergén szerepelt a tesztben.
Pontos választ csak vizsgálat és az allergialelet birtokában lehet adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Erős, hónapok óta nem múló deréktáji izomfájdalom kivizsgálása során készített röntgen az ízületek tekintetében elváltozást nem mutatott, de a laborvizsgálat megállapította, hogy az AST értéke 2373 IU/ml, a CRP a referencia értéken belüli, normális. A reumatológus góckeresést javasolt. Elsőként a fül-orr-gégészeti szakrendelésre mentem, mert gyerekkoromban sokszor volt mandulagyulladásom, egyszer már majdnem ki is vették, végül ez elmaradt, de azóta nem is volt mandulagyulladásom. Érezhető tüneteim egyébként a mandulákkal kapcsolatban most sincsenek. Felső légúti vonatkozásban maximum annyi tünetem van, hogy télen-nyáron állandó jelleggel fújom az orrom, de ez sem "üti meg" azt a szintet, hogy betegnek érezzem magam. A szakrendelésen a doktornő egyértelműen a mandulák eltávolítását javasolta tekintettel azok heges, kötött voltára. Egyebet nem állapított meg. Mintavételt nem tartott szükségesnek. A kérdésem az lenne, hogy a fentiek alapján szükséges-e, hogy folytassam a góckeresést, vagy a fentiek fényében valóban a mandulák a magas AST érték okozói? Hólyaghurut miatt egyébként 2 hónapja jártam nőgyógyásznál és urológusnál is. A tenyésztés kimutatta, hogy E coli és proteus mirabilis okozták a hólyaghurutot, streptococcus tehát itt ekkor sem jelent meg. Kaptam gyógyszereket, azóta tünetmentes vagyok és a vizelet, illetve nőgyógyászati kenetvétel is negatív lett december-januárban. Emiatt tartom valószínűtlennek, hogy a streptococcus okozta góc ezeken a területeken lenne. Ragaszkodnom kellett volna mégis a mandulákról vett mintavételhez, hogy biztos lehessek abban, hogy itt megtaláltuk a keresett gócot, vagy valóban egyértelmű enélkül is? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Katalin
Tisztelt Katalin !

A gócot csak valószínűsíteni lehet, mindig a megszüntetése után derül ki, hogy valóban ez volt-e a kiváltó ok. Leírása alapján nagy valószínűséggel az idülten gyulladt garatmandulái okozzák a panaszokat. Ez esetben csak az eltávolításuk jelent megoldást.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
T.Doktornő/ Doktor ÚR!
4 hete megfájdult a torkom. Jártam kezelésésre az orvosom szerint meggyógyultam.De továbbra is érzem a torkomba bal oldalon a fájdalmat sőt a baloldali fülembe is érzem a fájdalmat.
Tegnap volt a Szent Imre korház fülészetén ott a következőt állapitották meg:
Video: LI/96
Száj garat: Ép cavum,nyelv és nyelv alatti régió. Szimetrikus,békés garatképek nyelgyökön koros nincs.
Gége: Nyakon kórós nem tap. Gége külső konfigurációja megtartott crepitatio kiváltható.
Hypopharynx. az epigglottis mindkét felszine aryepiglotticus redők és arytáj ép. Video LI/96 kissé erezett hangszalagok.jobb old.-on kissé tömöttebb ál hangszalag Jol nyiló sinusok.
Vél: enyhe Lar.chrom képe aktuális teendő nincs:
Továbbra is meg van a fájfalom köhögök és beszéd alatt rekedtes nagyon hangom.
Kérdésem az, hogy van e kialakluloban nálam gége rák.
Köszönettel: Németh Sándor
Tisztelt Németh Sándor !

Elhúzódó garat-gégegyulladásnál az azt fenntartó okot érdemes megtalálni. Ez lehet pl. orrmelléküreg gyulladás vagy savas reflux.
A leletben nem szerepel rosszindulatú folyamatra utaló információ, de ha továbbra is panaszos, indokolt a kontrollvizsgálat.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Cím!
A panaszom a következő: kb. 2-3 napja vettem észre egy olyan érzést, mintha a nyelvemre, egészen hátul rá lenne tapadva valami, amit nem tudok lenyelni. Fájdalmat nem okoz, csak eléggé zavaró. A tükörben megnéztem, és a nyelvem leghátulján illetve nyelv bal leghátsó oldalsó részén lévő "hólyagocskák" minta duzzadtabbak lennének, mint a jobb oldalon. Picit olyan érzésem van, mintha izomlázam lenne az érintett oldalon. Mit gondol mi okozhatja a problémát? Nagyon félek a rákos megbetegedésektől, Ön szerint lehet annak is a tünete a fent leírt dolog? Sosem dohányoztam, nem fogyasztok alkoholt, bár sajnos elég rossz állapotban vannak a fogaim.
Milyen orvoshoz, illetve mennyi idő után kellene fordulnom? Esetleg itthoni kezeléssel is segíthetnék a probléma megszüntetéséhez?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tünde
Tisztelt Tünde !

A nyelvgyöki nyirokszövet gyulladása okozhat hasonló panaszt. Ennek hátterében különböző okok állhatnak. Ha néhány napos sós vizes garatöblítés, recept nélkül kapható torokfertőtlenítő tabletta használata mellett nem panaszmentes, indokolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Átmenetileg kerülje a csípős, szénsavas , erősen fűszeres ételeket / italokat .

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktor / Doktor Nő!

2-3 hete 1 hetes náthában szenvedtem, ami elmúlt. Utána 1 héttel vettem észre, hogy nappal nem folyik az orrom, de éjjel, ahogy álomra hajtom a fejem bedugul vagy az egyik vagy a másik orrlyukam, egyszerre hal' istennek sose. Amint reggel lesz és felkelek, kifújom, nem mindig jön belőle és nappal megint nem folyik nem is dugul be.
Mitől lehet ez? Mit lehetne ellene tenni?

Válaszát várom!
Köszönettel: Endresz Katalin
Tisztelt Endresz Katalin !

Több oka is lehet, pl a gyulladás után megmaradt fokozott nyálkahártya érzékenység , átmeneti savas reflux. Ha 1 hetes orrcsepp használat , sós vizes orröblítés után nem válik panaszmentessé, indokolt a vizsgálat.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Kedves doktornő!
2 nappal ezelőtt enyhe irritációt, kaparó érzést éreztem a torkomon. Másnapra berekedtem és elment a hangom. Nem teljesen de rekedten és erőltetve tudok beszélni. Mintha suttognák. Nem fáj semmim, de zavar, hogy nem tudok beszélni hangosan. Mindenképpen forduljak orvoshoz vagy elmúlik magától?
Üdvözlettel
Roni
Tisztelt Roni !

Ha néhány napon belül nem javul, fül-orr-gégészeti vizsgálatot javasolok. Egyelőre minél kevésbé erőltesse a beszédet.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

20 éves lány vagyok. Kb. 1 hete fáj a torkom, fent, nyeléskor, nyomó fájdalommal,de csak bal oldalt. Egészen belül fáj, néha mintha fülbe is kisugározna egy kicsit. A torkom mindkét oldalon piros. Nem érzek és látok sehol duzzanatot. 37 fokos hőemelkedésem volt, de csak egyszer mértem. Ezen kívül jól érzem magam, de a torokfájás már nagyon zavaró. Öblögettem teafaolajos vízzel, de nem enyhült a dolog. Más szokott lenni, ha torokfájásom van, mivel általában mindenhol fáj, kapar, és hamar elmúlik, majd orrdugulás, köhögés követi, de most nincs ilyesmi. Utána néztem a dolgoknak, de nem tudom konkrétan mi bajom lehet. Amennyiben nem csillapodik, elmegyek orvoshoz, de jövő héten még nem valószínű, hogy tudnék. Segítene mi lehet az oka valamint mi lenne a gyógymód rá?

Nem dohányzok, ha köze lehet hozzá, illetve alkalmanként gyújtok rá. Tudom azt se szabadna, ugyanolyan káros. Jelenleg párkapcsolatban élek, ha esetleg olyan betegséghez lenne köthető.
A bal alsó leghátsó fogam pedig érzékeny, alapból nem fáj.
Vitaminokat szedek.
Mostanában sokat vagyok stresszes.

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Érdeklődő !

Lehet vírusos vagy bakteriális gyulladás. Ha recept nélkül kapható torokfertőtlenítők nem segítenek, indokolt a vizsgálat. Csak ennek alapján lehet tanácsot adni.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus

Hírek

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

Dobhártya szakadás: ez az 5 gyakori kiváltó ok

A dobhártya szakadás, vagy orvosi nevén perforált dobhártya gyakori kiváltó okait vesszük sorra dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának segítségével.

További részletek
Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Orrpolip – ezért fontos kezeltetni

Örökletes hajlam és környezeti tényezők is szerepet játszanak az orrpolip kialakulásában. A kezdetben enyhe tünetek idővel egyre zavaróbbá válnak, hosszú távon pedig komoly szövődmények is jelentkezhetnek. Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa az orrpolip kezelésére figyelmeztet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vida Zsuzsanna
Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus - alvásszakértő

Prima Medica

Központjaink