A fülzúgás meglepő oka

A fülzúgás meglepő oka

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2018.10.07 Módosítva: 2023.11.23

Ha első körben recept nélküli készítményekkel kezeljük náthás tüneteinket, fontos tudni, hogy ezeket sem szedhetjük tetszőleges dózisban. Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa arra figyelmeztet, hogy a betegtájékoztatóban leírtaktól eltérően használva, a készítmények kellemetlen mellékhatásokat is okozhatnak.

Túl sokat és kevés folyadékkal szedünk

Mivel a bennük lévő hatóanyagok jól enyhítik a náthás tüneteket, fejfájást, rossz közérzetet, ezért sokan hajlamosak akár tea helyett is fogyasztani a forró italporokat. Az előírt napi mennyiségen és használati időn túl - akár egy hétig is, vagy amíg el nem fogy. Sokan arra sem ügyelnek, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak a készítmények mellé.

Kellemetlen következmények

Az előírást figyelmen kívül hagyó gyógyszerszedés következményei erősödő fülzúgás, száj- és bőrszárazság, állandósult orrdugulás vagy ismétlődő orrvérzések lehetnek. Amikor aztán a beteg a felsorolt panaszok miatt orvoshoz fordul, a kikérdezése alapján kiderül, hogy nemrég átesett egy kisebb légúti betegségen, amit recept nélküli készítményekkel kúrált, így nála már nem is az alapbetegséget, hanem a nem megfelelően szedett recept nélküli készítmények szövődményeit kell kezelni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Adjunk magunknak 3-4 napot a lábadozásra!

Senkit sem akarunk arra bíztatni, hogy az első náthás tünetek megjelenése után azonnal vizsgáltassa ki magát. Mindenképp érdemes első körben ágynyugalommal, bőséges folyadék fogyasztással, fej- és torokfájás esetén fájdalomcsillapító hatóanyagú készítmények szedésével megpróbálni javulást elérni. Az orrjáratok szellőzését is fenn kell tartani, mivel egy bedugult, náthás orr komolyabb szövődményeket (arcüreggyulladást, középfülgyulladást) is okozhat. A betegtájékoztatóban leírtak szerint használva, a nyálkahártya duzzanatát csökkentő, lohasztó orrcseppek tehát hasznosak ebben az időszakban.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Fülöp Györgyi azt tanácsolja, hogy ha a tüneteink ennek ellenére sem javulnak 3-4 napon belül, akkor ne hagyatkozzunk a továbbiakban csak a recept nélküli készítményekre, hanem mindenképp forduljunk orvoshoz, aki személyre szabott kezelést fog javasolni, amivel a szövődmények is elkerülhetők.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt F.O.G. Központ!

Nekem is hasonló a problémám, mint #Orsi nevű kérdezőnek. Nekem viszont csak féloldali orr gyulladásom van. Egy heveny hörghurutból maradt vissza. Hónapok óta használok rá mometasont (1*2-2), ami nem hat-,de mindig ezt írják fel. Kenetet nem vettek róla, mert üvegszínű, apróbuborékos tapadós váladékon túl, egyéb kóros termelődés nincs. A gyulladt orrfél vörös, eres, és teljesen zárt az orrkagylók miatt. Ha sikerül eltávolítani ideiglenesen a tapadós váladékot, jól kapok levegőt; mihelyst újratermelődik (pillanatok alatt), annyira rossz a helyzet, hogy olyan, mintha stridorom lenne- hiába a gégém rendben, a tüdőm is. Ahhoz hogy tudjak igazi mély levegőt venni, le kell fognom mindkét orrnyílásom, erőteljesen. Én klacidot szedtem, addig nem volt vele probléma, majd "visszaült". A háziorvos szerint nincs olyan vírus/baktérium ami ennyi ideig fenntarthat egy gyulladást. Rámondhatnánk, hogy allergia, de semmilyen egyéb allergiás tünetem nincs, és az orrképe sem tipikus. Megszeretném kérdezni, hogy reflux vagy bármilyen gyomor/emésztési probléma okozhatja esetleg az egyoldali gyulladást? Illetve ezüst kolloidos sprayt ki lehetne próbálni coldastoppal, hátha az ,,kitakarítja"? Egyáltalán megtud ülni bármilyen kórokozó eddig az orromban?! Köszönöm a segítségüket és válaszaikat! Üdvözlettel: elkeseredett Léna

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Léna!

Többféle problémát említ levelében.... Féloldali gyulladás, váladékozás esetén előbb helyi okot érdemes keresni. Nem tudom készült-e már ezért arckoponya CT, ha nem, akkor ezt el kéne végeztetni!

A Mometasone sprayt javasolnám, hogy naponta kétszer használja, mindig 1-1 puffot fújva az orrüregekbe.

Az elhúzódó, visszatérő torok és orrüregi panaszok hátterében állhat reflux is, ezt meg kéne vizsgálni!

A bakterialis/vírusos fertőzés kérdését egy egyszerű laborvizsgálat eldöntheti!

A Coldastopp orrolajjal kapcsolatban nekem nincs túl sok jó tapasztatatom. Jobb vízoldékony anyagot használni a nyálkahártyák nedvesítére.

Az orr- és melléküregekben előfordulhat hosszadalmas fertőzés, de azt is mutatja a CT.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp György

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

"A vizsgálat alapos volt, a tájékoztatás teljes körű. A doktornő nagyon kedves volt, minden kérdésre válaszolt. Valóban meghallgatott, figyelt, nem "sablon" válaszokat adott."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek
Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok