Góckutatás – ezt vizsgálja a fül-orr-gégész

Góckutatás – ezt vizsgálja a fül-orr-gégész

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.01.27 Módosítva: 2021.01.28

Góckutatást javasolt akkor, ha különböző panaszaink jelentkeznek, melyek a tüneti kezelés ellenére megmaradnak, vagy a kezelést követően újra és újra visszatérnek. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa elmondta, hogyan zajlik a kivizsgálás.

Mi a góc?

Hivatalos definíciója sincs a gócnak. Úgy lehetne egyszerűen leírni, mint egy körülírt gyulladás egy szervben, ami távoli, másik szervben, vagy szervekben okoz panaszt, betegséget, vagy erősít fel egy már meglévőt. A gócokat az immunrendszer érzékeli, támadást indít ellenük, de nem tudja leküzdeni őket. Ez a folyamatos harc, állandósult immunreakció aztán különböző tüneteket okoz az érintetteknél.

Góckutatás - ilyen tünetek esetén javasolt

Ha a szervezetben valahol kialakul egy góc, akkor az különböző tüneteket okozhat. A leggyakoribb panaszok a következők:

 • hajhullás
 • bőrkiütés (de más bőrpanaszt is, például ekcéma)
 • ízületi gyulladás
 • hőemelkedés
 • veseproblémák
 • fáradékonyság
 • szívpanasz
 • szemgyulladás

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás góckutatás során.Góckutatás indokolt, ha ezek a tünetek hónapokon keresztül fennállnak, változékonyan, a tünetmentes és tünetes időszakok váltakozhatnak. A szerteágazó tünetek kapcsán dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a góckutatás során rendszerint több szakorvosi vizsgálatra is sor kerül.

 

„Legjobb, ha a góckutatást infektológus, immunológus -vagy esetleg belgyógyász- szakorvos irányítja, megfelelő szakorvosi kivizsgálásokkal. A kivizsgálás során ugyanis a teljes képet kell látni ahhoz, hogy ki tudjuk deríteni, hogy csak egyetlen szerv, vagy több szervet érintő elváltozásról van-e szó.”

A góckutatás menete

Panaszok esetén, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat a CRP szint emelkedése mutatja, de erre utalhat a gyorsult vérsüllyedés is. Ezeket az értékeket vérvizsgálattal lehet kimutatni. A leggyakoribb gócpontok lehetnek a fogak, a garatmandula, orrmelléküregek, középfül, a húgyutak, vese, epehólyag, prosztata, vakbél és nőgyógyászati elváltozások.

Ezt vizsgálja a fül-orr-gégész

A fül-orr-gégészeti területen három különböző góc is lehet:

 

„A góckutatás során a fül-orr-gégészeti kivizsgálás eredményét összhangban értékelik az immunológiai és egyéb vizsgálatok eredményeivel. A góckutatás a valódi kiváltó ok megtalálását segíti, az eredmények birtokában már nemcsak a tüneteket, hanem a probléma forrását tudjuk kezelni. A kiváltó ok megoldásával - gyógyszeres vagy műtéti, góctól függően - lehet tartós javulást elérni.”

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
 • Specialitások:
  • akut felnőtt fül-orr-gégészeti panaszok kivizsgálása, kezelése
  • felső légúti allergiák kivizsgálása és kezelése
  • fül-orr-gégészeti góckutatás
  • szaglásvesztés kivizsgálása COVID után
  • orrdugulás, orrfolyás 
  • váladékos torok
  • Hano kivizsgálása, gégeödéma
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • immunterápia

   

  További vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa:

  Páciensek fogadása COVID fertőzés után:

  • negatív PCR lelet és tünetmentesség

   

Orvos válaszol

Jó napot kívánok, sok kérdés van a fejemben... először is, visszatérő tüszős mandula gyulladàsom van. Azt sem tudom màr hànyszor egy évben. Kb 6-8. Fàjnak a làbaim, szinte állandóan. Nincs súly problémám. 55 kg vagyok. Az orvos szerint "sorvadàsnak van indulva" és műtét indokolt. 30 éves vagyok. Mit jelent ha elsorvad? Milyen szövődmények lehetnek? Meddig halogathatom a műtétet? És ha kivetetetem, megszűnnek a problémák? A helye majd ugye nem gyulladhat be? Köszönöm a választ előre is.

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Kérdező!

Ha ilyen gyakran van tüszős mandulagyulladása, akkor nincs mit várni, húzni az időt, hanem a műtétet kell választani. Általában 6-8 hét alatt szoktak javulni a góc eltávolítása után az egyéb panaszok. Azt nem lehet bizonyosan állítani, hogy az egyéb panaszait a mandulái okozzák, de a leírtak alapján gócként kell tekinteni rájuk és eltávolítást szoktuk javasolni. Későbbiekben mandula gyulladása nem lesz, de egyéb légúti betegsége még lehet.

Üdvözlettel

Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz tájékoztatás

Nagyon tetszett a tájékoztatás precizitása és a kedves fogadtatás. A Doktornőt mindenkit csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Arcüreg ciszta fül-orr-gégészeti kivizsgálása

Az arcüreg ciszta legtöbbször tünetmentes, felismerésére gyakran fogászati röntgen során derül fény. Ilyenkor a fogorvos elküldi a beteget fül-orr-gégészeti kivizsgálásra. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, miért van erre szükség és mi történik az orvosnál.

További részletek
Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Orrmosás házilag – otthon, de speciális eszközzel

Allergiások, krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedők számára az orrmosás segítségével akár a gyógyszeres kezelést is csökkenteni lehet. Az egyszerű művelet segítségével a betegek életminősége javul, de az orrmosás az orrüreg és az orrmelléküregek gyógyulását is segíti műtét után. A témával kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica

Központjaink