Halláscsökkenés: tartós munkahelyi, szórakozóhelyi zaj is okozhatja

Halláscsökkenés: tartós munkahelyi, szórakozóhelyi zaj is okozhatja

Dr. Fülöp Györgyi Módosítva: 2023.11.22 11:37

A zajos munkahely, vagy a rendszeres zajártalom fokozatosan károsítja a hallást, azonban bizonyos figyelmeztető tünetek már a visszafordíthatatlan halláskárosodás előtt is jelentkeznek. Fontos ezeket komolyan venni és idejében orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a maradandó állapotromlást.

A zajos munkahely, vagy a rendszeres zajártalom fokozatosan károsítja a hallást, azonban bizonyos figyelmeztető tünetek már a visszafordíthatatlan halláskárosodás előtt is jelentkeznek. Fontos ezeket komolyan venni és idejében orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a maradandó állapotromlást.

Online Bejelentkezés

Dr. Fülöp Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A tartós zajártalom olyan kedvezőtlen folyamatokat indít el a fülben, ami végül halláskárosodáshoz vezet. Ha hosszabb ideig tartózkodunk 85dB-nél magasabb zajszintben, az a belső fülben, a csigában lévő szőrsejtek károsodását okozhatja – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Nagyon fontos a zaj hangereje mellett a zajban eltöltött idő hossza is. Átmeneti halláscsökkenés például gyakran megfigyelhető egy koncert után is a résztvevőknél. Ez jellemzően a zajexpozíció után fél-egy nappal spontán elmúlik és az érintettek hallása visszatér a korábbi szintre. Ha valaki hosszú időn át, rendszeresen, napi több órán keresztül is a zajos környezetben tartózkodik, akkor viszont a kialakult halláskárosodás már tartóssá válhat. Minél nagyobb zajban történik a munkavégzés, annál hosszabb idejű csendes pihenési időszakokat kell beiktatni a regenerálódás céljából. A már kialakult állapot műtéti úton, vagy gyógyszerekkel nem kezelhető, ilyenkor csak a hallókészülék jelenthet megoldást.

A hallásromlás kezdeti jeleiMunkahelyi, szórakozóhelyi zaj

Ha a hallásromlás lassan következik be, akkor akár sok év is eltelhet anélkül, hogy a halláskárosodott tudatában lenne állapotának. Legtöbbször a környezetükben lévőknek tűnik fel, hogy családtag egyre hangosabban hallgatja a tévét, nehezebben érti, vagy félreérti amit mondanak neki, vagy úgy tűnik, hogy nem figyel, pedig valójában csak nem hallja, ha szólnak hozzá.

Kezelés nélkül fokozódik a hallásromlás

Dr. Fülöp Györgyi elmondta, hogy halláscsökkenés esetén általában előbb romlik a háttérzajban a beszédértés, majd bizonyos hangszínű emberek beszéde válik kevésbé érthetővé. A páciens hallja, hogy beszélnek, csak nem érti jól! Idővel nemcsak a halk, hanem a közepesen hangos hangok meghallása is nehézséget okoz. Az említett tünetek megfelelnek a kis- és közepes fokú halláscsökkenésnek. Nagyfokú halláscsökkenés esetén már a családon belüli kommunikáció is rendkívül megerőltető.

Megelőzés és kezelés

A foglalkozási nagyothallás megelőzéséhez nagyon fontos, hogy az érintettek időszakosan hallásvizsgálaton essenek át, kellő zajvédelemben részesüljenek munkavégzés közben. A halláskárosodás enyhébb, közepes fokozatainál hallókészülékkel rehabilitálható a hallás, akár a zene élvezete is, de súlyosabb halláscsökkenés esetén már ezekkel a készülékekkel is probléma lehet a jó kommunikációs képességet visszaadni. Dr. Fülöp Györgyi ezért azt tanácsolja, hogy ha munkavégzés, szórakozás után rendszeresen fülzúgást, fülcsengést tapasztalunk, esetleg átmeneti halláscsökkenés jelentkezik, akkor forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek már a hallóideg károsodására utalhatnak.

Mennyi a 85dB?

A halláskárosodás veszélyét növeli a tartós 85dB feletti zajterhelés. Ahhoz, hogy ezt be tudjuk határolni, jó ha tudjuk, hogy egy normál beszélgetés átlagosan 40dB-en zajlik, 90dB egy erős hajszárító és a fűnyíró hangja és 110dB-en szól egy hangosabb koncert vagy autóverseny.

Téma szakértője

Orvos válaszol

A párom 6 hónapos terhes, a nőgyógyász javasolta, hogy kérjük ki egy szakorvos véleményét.
Mivel idegi hallásvesztése van, mindkét oldalon 50-55 dB,
diagnózisok: G4580 Egyéb, átmeneti agyi ischaemiás attakok és rokon syndromák
H9050 Idegi hallásvesztés, k.m.n.
H9310 Fülzúgás (tinnitus)
Az akkori orvos szerint agyi keringési zavar áll a háttérben, kapott gyógyszereket: 3x1 Cognit 3x24mg
Betagen 1x120mg Tebofortan 3x1 Milgamma N 3x1 Vinpocetin
A terhesség miatt a gyógyszerek szedését abba kellett hagynia.
Többször vizsgálták ájulás miatt, Ct, EEG és AD EEG, ahol a vizsgálatoknál a következőt írták: 11Hz 30 uV alfa túlsúlyú alaptevékenység. Diagnózisok R55H0 Syncope és collapsus
H9190 Hallásvesztés k.m.n.
Jelenleg az a problémánk hogy sokat szédül, ha kissé megerőlteti magát szédül és zúg a füle minkét oldalon, a vérnyomása alacsony, szinte mindig 80/50 környéke. A fül-orr–gégész orvos akkoriban azt javasolta, hogy kerülje a megerőltetést ill. erőlködést. Attól félünk, hogy szülés közben ez problémát fog okozni (ájulás), illetve, hogy az erőlködés fülzúgáshoz az pedig esetleg további hallásvesztéshez vezet majd. A nőgyógyász azt mondta hogy kérdezünk meg egy szakorvost hogy ebben az esetben szükség van-e elektív császármetszésre.
Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Balázs!

Azt nem írta le, hogy mennyi idővel ezelőtt alakult ki ez a hallásvesztés, ill. szavaiból úgy értem, hogy hirtelen alakult ki, előtte gondolom ép volt a hallása, nem volt alacsony a vérnyomása....????

Mindenesetre, ha mostanában annyira alacsony a vérnyomása, ahogy írja, akkor ez indokolja az ájulásokat, ill. sajnos ez az alacsony vérnyomás is már önmagában egy keringési elégtelenséget okoz, amit a kezelőorvossal meg kéne beszélniük. A folyadékbevitelre figyelni kell, ill. így egy levél alapján nem tudom megítélni a teherbírását, de igyekezni kéne kondíciót szerezni, annyira, amennyire állapota engedi. Erre szükség lesz a szülés és baba megérkezése után is!

A leírtak alapján úgy gondolom, hogy mindenképp jobb lenne a tervezett császármetszést választani, de addig is van teendőjük!

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Emberséges

"A Doktornőről csak jókat tudok írni, alapos, kedves, nagyon emberséges, a problémámat holisztikusan közelítette meg, sok tanáccsal ellátott, mindenkinek csak ajánlani tudom. A rendelő könnyen megközelíthető, igényes, a recepciós hölgyek is kedvesek, segítőkészek."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

Ezért tapasztalhat fülfájást, ha túlzásba viszi a klímahasználatot

A légkondicionáló berendezések könnyebben elviselhetővé teszik a forró nyári időszakokat, ám nem árt tisztában lenni ezeknek a praktikus eszközöknek az egészségre gyakorolt hatásaival. Miért okozhat fülfájást a klímahasználat? –tettük fel a kérdést dr. Holpert Valériának, a Fül-orr-Gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének.

További részletek
A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A horkolásgátló eszközök valóban orvosolhatják a horkolást?

A nők negyedénél, a férfiak 40 százalékánál rendszeresen jelentkezik a horkolás, ami a velük egy ágyban alvó társukra is rossz hatással van. Számtalan horkolásgátló termék érhető el az interneten, de vajon működnek is ezek a pihentető alvást ígérő termékek? Dr. Csóka János, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, fej-nyaksebész szakembere azt tanácsolja, hogy horkolás esetén inkább vizsgáltassuk ki annak okát.

További részletek
9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

9 izgalmas tény a hangról, aminek saját világnapja is van

A hang világnapjának megünneplése (április 16.) brazil orvosok, logopédusok, valamint énektanárok kezdeményezésére indult el 1999-ben, amelyhez évről évre újabb országok csatlakoznak. Az idei világnap alkalmából dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere osztott meg néhány érdekességet az emberi hangokról.  

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK