Halláscsökkenés: tartós munkahelyi, szórakozóhelyi zaj is okozhatja

Halláscsökkenés: tartós munkahelyi, szórakozóhelyi zaj is okozhatja

Dr. Fülöp Györgyi Létrehozva: 2016.11.17 Módosítva: 2023.11.22

A zajos munkahely, vagy a rendszeres zajártalom fokozatosan károsítja a hallást, azonban bizonyos figyelmeztető tünetek már a visszafordíthatatlan halláskárosodás előtt is jelentkeznek. Fontos ezeket komolyan venni és idejében orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a maradandó állapotromlást.

A zajos munkahely, vagy a rendszeres zajártalom fokozatosan károsítja a hallást, azonban bizonyos figyelmeztető tünetek már a visszafordíthatatlan halláskárosodás előtt is jelentkeznek. Fontos ezeket komolyan venni és idejében orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a maradandó állapotromlást.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A tartós zajártalom olyan kedvezőtlen folyamatokat indít el a fülben, ami végül halláskárosodáshoz vezet. Ha hosszabb ideig tartózkodunk 85dB-nél magasabb zajszintben, az a belső fülben, a csigában lévő szőrsejtek károsodását okozhatja – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Nagyon fontos a zaj hangereje mellett a zajban eltöltött idő hossza is. Átmeneti halláscsökkenés például gyakran megfigyelhető egy koncert után is a résztvevőknél. Ez jellemzően a zajexpozíció után fél-egy nappal spontán elmúlik és az érintettek hallása visszatér a korábbi szintre. Ha valaki hosszú időn át, rendszeresen, napi több órán keresztül is a zajos környezetben tartózkodik, akkor viszont a kialakult halláskárosodás már tartóssá válhat. Minél nagyobb zajban történik a munkavégzés, annál hosszabb idejű csendes pihenési időszakokat kell beiktatni a regenerálódás céljából. A már kialakult állapot műtéti úton, vagy gyógyszerekkel nem kezelhető, ilyenkor csak a hallókészülék jelenthet megoldást.

A hallásromlás kezdeti jeleiMunkahelyi, szórakozóhelyi zaj

Ha a hallásromlás lassan következik be, akkor akár sok év is eltelhet anélkül, hogy a halláskárosodott tudatában lenne állapotának. Legtöbbször a környezetükben lévőknek tűnik fel, hogy családtag egyre hangosabban hallgatja a tévét, nehezebben érti, vagy félreérti amit mondanak neki, vagy úgy tűnik, hogy nem figyel, pedig valójában csak nem hallja, ha szólnak hozzá.

Kezelés nélkül fokozódik a hallásromlás

Dr. Fülöp Györgyi elmondta, hogy halláscsökkenés esetén általában előbb romlik a háttérzajban a beszédértés, majd bizonyos hangszínű emberek beszéde válik kevésbé érthetővé. A páciens hallja, hogy beszélnek, csak nem érti jól! Idővel nemcsak a halk, hanem a közepesen hangos hangok meghallása is nehézséget okoz. Az említett tünetek megfelelnek a kis- és közepes fokú halláscsökkenésnek. Nagyfokú halláscsökkenés esetén már a családon belüli kommunikáció is rendkívül megerőltető.

Megelőzés és kezelés

A foglalkozási nagyothallás megelőzéséhez nagyon fontos, hogy az érintettek időszakosan hallásvizsgálaton essenek át, kellő zajvédelemben részesüljenek munkavégzés közben. A halláskárosodás enyhébb, közepes fokozatainál hallókészülékkel rehabilitálható a hallás, akár a zene élvezete is, de súlyosabb halláscsökkenés esetén már ezekkel a készülékekkel is probléma lehet a jó kommunikációs képességet visszaadni. Dr. Fülöp Györgyi ezért azt tanácsolja, hogy ha munkavégzés, szórakozás után rendszeresen fülzúgást, fülcsengést tapasztalunk, esetleg átmeneti halláscsökkenés jelentkezik, akkor forduljunk orvoshoz, mert ezek a tünetek már a hallóideg károsodására utalhatnak.

Mennyi a 85dB?

A halláskárosodás veszélyét növeli a tartós 85dB feletti zajterhelés. Ahhoz, hogy ezt be tudjuk határolni, jó ha tudjuk, hogy egy normál beszélgetés átlagosan 40dB-en zajlik, 90dB egy erős hajszárító és a fűnyíró hangja és 110dB-en szól egy hangosabb koncert vagy autóverseny.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tiszelt Doktor Nő/Úr!

Két hete folyamatosan sípol a jobb fülem. Elmentem fül-orr gégészetre, kaptam Lordestin tablettát és Mometanson orrspray-t. Egy hét után sem tapasztaltam javulást így visszamentem a rendelőbe, ahol átfújták a fülemet, de kevéske levegő ment csak bele. Utána a Doktornő azt mondta nem tud velem mit csinálni, így elmentem egy másik fül-orr gégészhez. Ő azt mondta,hogy picit az orr mandulám nagy, lehet megkéne válni tőle. Nekem 2 éves koromban már kiszedték, most 19 éves vagyok és úgy néz ki visszanőtt. Én szeretném elkereülni a mandula műtétet. Jelenleg 3.hete szedem a Lordestint és fújom a Mometansont. Esetleg tudna valamit tanácsolni, milyen természetes módszertől múlthatna el a fülsípolás?

Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi
Kedves Zsanett!

Bár én nem vizsgáltam Önt, de elmondanám, hogy felnőtt korban nagyon ritka az orrmandulák megnaggyobbodása és ha esetleg tényleg nagy az orrmandulája, akkor annak általában számos más tünete van, a fülzúgás viszonylag ritka.

Önnél jelenleg fülkürt hurutnak megfelelő terápia van folyamatban. Kérdezném, hogy ezt a diagnózist mi támasztotta alá? Történt Önnél hallásvizsgálat és tympanometriás vizsgálat? Ezek eredménye igazolhatja a hurutot, de ki is zárhatja.

Át kéne gondolni, hogy esetleg milyen más oka lehet annak, hogy beindultak nemrégiben a panaszai, ill. talán már más kezelést is kéne igénybe venni! Ez utóbbi kérdések eldöntéséhez azonban személyes találkozásra lenne szükség.

Üdvözlettel,

Dr. Fülöp Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden elvárásom felülmúlta

"Igaz, nem sokat járok orvoshoz de a doktornő minden elvárásom felülmúlta. Nyugodt, türelmes, segítőkész, a vizsgálat során mindenről tájékoztatott. Minden félelmem eloszlatta."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok