Háziporatka allergia okozza az állandó orrdugulást?

Háziporatka allergia okozza az állandó orrdugulást?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2017.11.17 Módosítva: 2023.11.23

A pollenszezon már rég elmúlt, de még mindig nem érzi jól magát? Hetek óta csak orrspray segítségével kap levegőt, köhögéscsillapítót szed, de éjszaka mégsem tud jól aludni? Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elárulja, mi állhat a tünetek hátterében.

Amire kevesen gondolnak

Elhúzódó köhögés, orrdugulás kapcsán a legtöbben az ilyenkor valóban gyakori légúti fertőzésekre gondolunk, pedig az őszi-téli időszakban jelentkező tünetekért gyakran a lakáson belüli allergének, elsősorban a háziporatka és növekvő gyakorisággal a penészgomba a felelős. A háziporatka szabad szemmel nem látható ugyan, de velünk él a lakásban, legnagyobb mennyiségben az ágyneműben, matracban és kárpitozott bútorokban fordul elő. Egyéni hajlam kérdése, hogy kinél és mikor – bármilyen életkorban kialakulhat - jelentkezik allergia, ám ha már kialakult a betegség, akkor a háziporatka allergiások tünetei ebben az időszakban fokozódnak.

Sokat ülünk a párás lakásban

A háziporatka allergia tünetei az őszi-téli hónapokban jelentkeznek intenzívebben. Ennek oka egyrészt, hogy ilyenkor jelentősen megnő a zárt térben, a lakásban eltöltött idő mennyisége, másrészt, ahol sokat tartózkodunk, főzünk, mosunk, teregetünk, fürdünk vagyis egy sor olyan tevékenységet végzünk, melyek következtében a jól szigetelt lakásunk levegőjének páratartalma megemelkedik. A magas páratartalom pedig ideális feltételt jelent a háziporatkák elszaporodásához. Emellett egy másik, egyre gyakrabban panaszt okozó allergén, a penészgombák is ideális környezetet találnak, spórájuk szerepel allergénként. A fagyok beálltával kültéri penészgombák már nem okoznak panaszokat, a lakótérben megtalálhatók viszont folyamatosan fenntarthatják az allergiás tüneteket.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Gyanús, ha hetek óta orrdugulása van

A légúti allergiák kapcsán a tüsszögés, szem- és orrviszketés, torokkaparás jut először eszünkbe és ez valóban így igaz, a pollenallergiák esetében. Dr. Augusztinovicz Monika azonban elmondta, hogy a háziporatka és a penészgomba jellegzetesen inkább orrdugulást okoz és a pollenallergiával szemben nem vizes orrfolyás tapasztalható, az orrváladék inkább sűrű és a garat felé távozik, hátsó garatfali csorgást -másnéven postnasal drip – okozva ezzel. Ez a tünet fekvő helyzetben még inkább felerősödhet, amiből a beteg gyakran csak annyit érzékel, hogy amint lefekszik, erős köhögési roham tör rá – amit a lecsorgó váladék ingerel.

A nátha elleni szerek nem, csak az allergia kezelése segíthet

Ha tartós orrdugulással, elhúzódó köhögéssel küzd, nem érdemes a megadott időn túl recept nélkül kapható náthaelleni szerekkel kísérleteznie. Fül-orr-gégészeti kivizsgálás – szükség esetén allergiavizsgálat - során meg lehet határozni a tüneteket kiváltó okot és azt célzottan kezelni. Ha bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban háziporatka allergia okozza, akkor a megfelelő kezelés mellett a lakás rendszeres és alapos takarításával, némi változtatással – magas fokon mosható ágynemű, felesleges kárpitozott bútoroktól, szőnyegektől célszerű megválni, magas hőfokon mosható ágyneműt beszerezni, a fellelhető penészedést megszüntetni– lehet csökkenteni a tünetek erősségét és növelni a kezelés hatékonyságát.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

     

    További vélemények Dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Távkonzultáció (telefonon) szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

     

     

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

28 éves nő vagyok. Panaszaim március végén nehézlégzéssel kezdődtek, ami sajnos állandósult és a hónapok alatt egyéb tünetekkel egészült ki; orrdugulás, fél oldali arcpír, fülzúgás/fülfájás, fejfájás, lepedékes un.térkép nyelv, foltos torokmandula, fejfájás, improduktív köhögés/krákogás, torokszárazság, nagy mennyiségű garati váladékcsorgás. Sajnos jó pár allergiám van (étel/por/pollen/atka/penész/gomba/gyógyszer), de az évek alatt sosem okoztak ilyen összetett és súlyos reakciókat, így kezdetben arra gondoltam, hogy most is inkább orrmelléküreg gyulladásom lehet. Voltam F.O.G.-en, ahol a főorvos azt mondta súlyos rhinitisem van (be van robbanva a jobb oldali orrnyálkahártyám, kb mint egy giga vörösbab-), emellett a dobhártyám nem piros, gennyes váladékozás-láz nem jellemző, a gégém/hangszalagok épek, (nagylaborom neg/ kardió-belgyógy uhk neg/tüdő rtg neg/Spo 98-100%). Így a cetirizin mellé fölírt mometasone ciplát (de sandozt adak helyette), sima 2-2*1 puffra, mondván, hogy 2-3 nap és megszűnnek a zavaró tünetek. Az orrdugulásom időközben magától elmúlt, de a garati vaskos, felköhöghetetlen átlátszó váladék (amit a gátolt orrlégzés és a túlzott váladékképzés idéz elő)- ami a hörgőimet is és a pszichémet is nagyon megviseli [SSRE készítményt kell szednem, hogy tudjak aludni:/] és az orrnyálka duzzanat maradt és a spray 1,5 heti használata után se kezdett el javulni ;( Tudom, hogy mivel a tüneteim akutak és súlyosak, idő kell hogy hasson, de vajon mennyi?!:( A háziorvosom azt javasolta, hogy 1*10mg cetiritint szedjem mellé kombiterápiaként, vagy próbáljam ki a reggeli 1*2-2 puff helyett a 2*2-2 puff adagolást a sprayből és ha jobban vagyok, csökkentsem vissza. Szeretném az Ön véleményét is kikérni, hogy melyik terápiás javaslatot lenne érdemes kipróbálnom?
Alternatív módszereket mind kipróbáltam már (diéta, inhalálás (hagyományos és porlasztós), herbaterápia, aromaterápia etc.), de egyik se jött be hatékonyan. :( A spray előtt egyébként fiz.sóoldattal átmosom az orrom- ahogy naponta többszöris- szóval nem igazán értem miért nem működik a dolog:(( (3 hete volt pm műtétem autoimmun hyperthyreozis miatt, nem tudom ez kontraindikációja lehet-e az emelt/kombi adag alkalmazásának..°_°)

Megtisztelő válaszát köszönöm!

Tisztelettel: Anga

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész
Tisztelt Nagy Angéla !


Valószínűleg az alap betegsége / poliallergias és immunológiai megbetegedés/ okozza ezeket a nyálkahártya tüneteket. Valószínűleg ez krónikus, az alkalmazott terápia mellett enyhülni fognak, de lehet, hogy teljes tünetmentesség nem lesz, azonkívül most esett át pajzsmirigy műtéten is, nem tudom, a hormon értékei hogy állnak. Nemgondolom, hogy emelni kellene a Mometason orrsppray adagját, de mindenképpen használnám tovább a rendszeres sós orrtoalett után. az antihisztamin tablettát is szedje még, amennyiben egy -két hét múlva sincs változás ismételt fülészeti vizsgálta és esetleg gyógyszer módosítás javasolt.


Tisztelettel

Dr Holpert Valéria

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Korrekt

„Korrekt, alapos vizsgálat után számomra érthetően kaptam ismertetést az eredményekről és javaslatot a további kezelési lehetőségre.”

További vélemények

Hírek

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Betegbiztonságot veszélyeztető visszaélés dr. Kiss Sándor nevével

Fontos, betegek biztonságát veszélyeztető internetes visszaélésre hívja fel a Fül-Orr-Gége Központ minden páciens figyelmét.

További részletek
Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Fejhallgatón érkezik a halláskárosodás a gamerek életébe

Becslések szerint 2022-ben több mint 3 milliárdan hódoltak rendszeresen a videójátékoknak, miközben egy nemrégiben közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gamerek akár visszafordíthatatlan halláskárosodást is szenvedhetnek a helytelen fülhallgató használat miatt. Dr. Kiss Sándor, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, audiológus szakembere szerint a videójátékokkal összefüggő fülhallgató használat egyre komolyabb problémát jelent a fiatalok körében is.

További részletek
Mitől folyhat a gyermek füle?

Mitől folyhat a gyermek füle?

A gyermekkori fülfolyás leggyakrabban a középfül gyulladásos folyamatának következménye, de a fülbe került idegentest, fertőzés, illetve a fejet ért sérülés is okozhatja. Dr. Holpert Valériával, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberével vettük sorra a gyermekkori fülfolyás lehetséges okait.

További részletek

Munkatársaink

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Moric Krisztina
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus
Dr. Csóka János
Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fej-nyak sebész
Dr. Fülöp Györgyi
Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Kiss Sándor
Dr. Kiss Sándor Audiológus, fül-orr-gégész
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus

Prima Medica Egészségközpontok